Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř pro 12, 2018 10:15 am


step down convertor na 5,6,9 V?

Servery, desktopové počítače a notebooky, netbooky, PC monitory, periferie ...

step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod SlezY83 » čtv bře 14, 2013 9:56 pm

Chtěl bych se zaptat, jak řešíte napájení různých ADSL, wifi, VOIP routerů, nezdrátových telefonů atd... Většinou tyto zařízení nejsou na napětí 12V, ale na nižší. Je zbytečné používat měnič na 220 a pak konvertovat napětí zpět na požadované napětí.

Používáte někdo nějaký adaptér, zapojení, DC-DC měnič?
Já bych potřeboval konkrétně tyto kombinace na tyto zařízení:
LinkSYS SPA2102 5V (to by nemusel být problém, sehnat toto napětí)
Zyxel ADSL router 12V (to asi taky nebude problém i když baterie může mít 10-14V :-))

TP-LINK Wifi router 9V (tady se bojím to připojit přímo, protože nabitá 12V baterie má skoro 14V a to je dost oproti 9V)
Panasonic telefon 6V (zde by byla možnost zkusit 5V zdroj, zdali by mu toto napětí stačilo...).

Summary:
Potřebuji vytvořit stabilní DC napětí 5V, 6V, 9V, a 12V.

Jak toto řešíte vy?
SlezY83
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm
Reputation: 0

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod abrams » čtv bře 14, 2013 10:02 pm

Zdravím ,

http://shop.mypower.cz/napajeci-zdroj-dc-dc-s-cipem-lm2596-659#.UUI6r2e0Pms

Nebo pomocí auto-nabiječek pro mobily .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2317
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 249

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv bře 14, 2013 10:14 pm

Presne tak ako píše abrams použiť tie DC-DC meniče ide na nich nastaviť ľubovoľné napätie teda nastaví sa trimrom napríklad 9V a funguje to bez problémov. Osobne ich používam 3ks a som snimi spokojný. Povedal by som že sa skoro vôbec nehrejú. A vstupné napätie je až 40V.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 852
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod JiříK » čtv bře 14, 2013 10:30 pm

S tím Zyxelem asi smůla. Ten, co mám já, požaduje střídavé napětí... :wall: A ke konverzi z 12 V na 5 V používám USB reduktor do autozapalovače.
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W,350W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 759
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 24
 
  • 0


Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod kybos » čtv bře 14, 2013 10:31 pm

Nebo tohle http://dx.com/p/mini-dc-dc-voltage-stabilizer-regulator-module-red-126106 za poloviční cenu ale s dodací lhůtou jeden měsíc (někdy i více). Pro citlivá elektronická zařízení lépe filtrovaný výstup.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1634
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod SlezY83 » čtv bře 14, 2013 10:47 pm

Super! Díky za rychlé odpovědi.
Právě jsem zjistil, že s tím Zyxelem máš pravdu, JiříKu - je to na AC. Toho jsem si nevšiml :-/... Takže mám po srandě s tímto routerem.

Našel jsem doma měnič do auta se zabudovaným obvodem KA317 (také step down convertor), tak zatím vydržím na tomto.
Měřil jsem výstupní napětí (bez zátěže) toho 9V routeru a je 12,5V :-) a podle mohutnosti a váhy trafa to nevypadá na moc měkký zdroj.

Takže koupím konktory a vyzkouším, zdali 5V zařízení přežije 6V (hádám že bez problémů) a objednám ty konvertory z číny (díky za tip, kybos! Z DX normálně objednávám...). /sorry, ale dát za jeden měnič 245 Kč (včetně poštovného) a nebo 152 za dva a lepší a včetně poštovného je jasná volba/
SlezY83
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm
Reputation: 0

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod dedo » čtv bře 14, 2013 10:50 pm

2JiříK
Ten, co mám já, požaduje střídavé napětí...
Tak má asi zabudovaný usmerňovač, čo zvyčajne bývajú štyri diódy. Pokojne tam šupni DC, je jedno, v akej polarite, a zvýš ho o približne 1,4V, čo býva úbytok na diódach toho usmerňovača :)
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 233
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod JiříK » čtv bře 14, 2013 11:03 pm

dedo píše:2JiříK
Ten, co mám já, požaduje střídavé napětí...
Tak má asi zabudovaný usmerňovač, čo zvyčajne bývajú štyri diódy. Pokojne tam šupni DC, je jedno, v akej polarite, a zvýš ho o približne 1,4V, čo býva úbytok na diódach toho usmerňovača :)


Nene. Už jsem mu to zkoušel vnutit, nenechá se. Prostě vyžaduje AC.
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W,350W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 759
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 24
 
  • 0


Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod kybos » čtv bře 14, 2013 11:11 pm

dedo píše:2JiříK
Ten, co mám já, požaduje střídavé napětí...
Tak má asi zabudovaný usmerňovač, čo zvyčajne bývajú štyri diódy. Pokojne tam šupni DC, je jedno, v akej polarite, a zvýš ho o približne 1,4V, čo býva úbytok na diódach toho usmerňovača :)


Tady bych byl asi opatrnější, jelikož levnější step-down měniče většinou nebývají galvanicky oddělené a mohlo by potom docházet k průtoku vyrovnávacích proudů mezi vzájemně propojenými zařízeními (ADSL, router, PC...) přes společnou zem a zdroje.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1634
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod SlezY83 » čtv bře 14, 2013 11:29 pm

Zkoušel jsem připojit 12,5 na ten router a ne-e. Třeba vyžaduje symetrické napájení, bůh ví. No nic, no. Tak ten se takto nevyřeší. Tak alespoň ty další spotřebiče.

Co by mohlo ovlivnit to, kdybych zapojil dva step-down měniče s tím, že jeden by pracoval na 6V (VOIP router a telefon) a jeden na 9V (wifi router)?
Dál tam je ještě zapojeno 12V->5V na iPhone/iPad a bude 12V LED žárovka.

Díky moc ;-).
SlezY83
 
Příspěvky: 17
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm
Reputation: 0

Re: step down convertor na 5,6,9 V?

Příspěvekod ok1lpd » pát bře 15, 2013 6:56 am

Ahoj, já používám v 48V systému toto:
http://www.ebay.com/itm/Converter-PKG46 ... 0728857827
Našel jsem to v bývalých zařízeních NMT. Tam je to dokonce na desce s pojistkami a filtry, prostě hotové...M.
P.S.:běží mi na tom minipočítač, HUB, Zyxel 660 a v pohodě ;)
Uživatelský avatar
ok1lpd
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon říj 08, 2012 5:45 pm
Bydliště: Neggercity near Prag
Reputation: 0


Zpět na Servery, počítače a notebooky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'