Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv dub 26, 2018 11:44 pm


Indukčtní vařič v ostrovním systému

Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...

Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod abrams » čtv úno 09, 2012 12:56 pm

Zdravím ,

nemáte někdo zkušenosti s používáním indukčtního vařiče napájeného měničem ? :?: . Je to vůbec možné ? :idea:

Dík

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2089
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 213

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod tomas » čtv úno 09, 2012 7:38 pm

Já myslím že to možné je. Nevidím důvod proč by to nemělo být možné.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod matej » pát úno 10, 2012 10:16 am

Nápodobně... jenom je potřeba dostatečně dimenzovat měnič a samozřejmě baterky.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 798
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 37

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod rob.brno » sob zář 08, 2012 9:21 am

tomas píše:Já myslím že to možné je. Nevidím důvod proč by to nemělo být možné.


Tuším(nevím kde je manuál ke sporáku), že dvě nejslabší plotýnky jedou na jednu fázi a další dvě každá zvlášt na "svoji" fázi. Ted jde jen o to jestli jsou do hvězdy(vůči nuláku) nebo trojúhelníku(vůči sobě navzájem). Pokud do hvězdy, tak OK.

Do troj. to nepůjde.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod bert » sob zář 08, 2012 10:16 am

Doteraz všetky šporáky, čo som videl, boli pripojitelné aj na 230V. Nevidím dôvod, prečo by sa predajca mal oberať o potencionálnych zákazníkov, ktrorý majú "len" 230V.
Náš šporák vymenaný pred tromi rokmi, som tiež prepojil na 230V a teraz sa na ňom varia a pečú veci (pretlak, džemy, škvarky...) na *sun* pohon v garáži, kde to nezohrieva dom a nekontaminuje ho pachmi.
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm
Reputation: 10

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod Martin » sob zář 08, 2012 5:53 pm

Většina el.sporáků je opravdu na 400V, sporák má příkon přes 8 kW, jedna fáze to neutáhne, to by vyhazovalo i 40A jistič.
Uživatelský avatar
Martin
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř srp 17, 2011 10:25 am
Reputation: 0

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod xmasin » sob zář 08, 2012 6:16 pm

Sám mám sklokeramickou desku 6,8 kW a v podstatě jde zapojit jak je potřeba, na jednu, dvě nebo i tři fáze. Dnešní třífázové spotřebiče vyjma motorů jsou dělané tak, aby šly pustit i na jednu fázi. Jsou vnitřně konstruované na napětí 230V, takže fáze proti nuláku. Stejně mám dělaný i 4 kW těleso v bojleru. Jaký jsou pak proudy je ovšem něco jiného.
xmasin
 
Příspěvky: 720
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 12

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod bert » sob zář 08, 2012 8:58 pm

Martin píše:Většina el.sporáků je opravdu na 400V, sporák má příkon přes 8 kW, jedna fáze to neutáhne, to by vyhazovalo i 40A jistič.

8kW? To by ste ale musel mať zapnuté úplne všetko a naplno (4 platne naplno a aj rúra naplno). V bytovkách je väčšinou len jednofázový prívod a nemyslím že by mali problém s ističmi. :lol:
Čo sa týka indukčného ohrevu, používame "jedno-plotničku" cca 1800W. Žiadny problém 3kW meniču nerobí. Tak isto, ako šporák v garáži prepojený na 230V (tiež môže mať okolo 8kW celkom). A to nerozmýšlam, či náhodou nezopne jeden z mraziakov, alebo chladnička, idú TV a iné drobnosti. Samozrejme, nemôžu ísť spolu, alebo trebárs a 2kW konvicou.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm
Reputation: 10

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod Martin » ned zář 09, 2012 9:06 am

No jestli si jenom ohříváte konzervy, tak jedna plotnička satčí, ale při vaření oběda jedou někdy i všechny 4.
Uživatelský avatar
Martin
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř srp 17, 2011 10:25 am
Reputation: 0

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod Alim » ned zář 09, 2012 9:11 am

Zdravim bracha provozuje ostrov se sunny island 5048 a ma indukcni desku zapojenou na jednu fazi a funguje uplne vpohode. Je pravda ze max prikon tusim muze mit okolo 7 KW ale jak tady pise bert nikdy clovek nevari vsemi 4 plotynkami naplno. Kdyz jedou 2 tak je to tak kolem 3,5 KW. Tot moje zkusenost.
Alim
 
Příspěvky: 12
Registrován: úte črc 03, 2012 9:09 pm
Reputation: 0

Re: Indukčtní vařič v ostrovním systému

Příspěvekod joseff » pát říj 19, 2012 3:03 pm

Dnes jsem premyslel nad tim, jaky varic je pro ostrovni system lepsi/setrnejsi - myslim tim setrnejsi vuci menici a baterkam.

Jestli s plynulou regulaci?, tzn. takovy co jde regulovat jen otacenim spinace doprava/doleva bez nejakych stupnu - proste pokud bude mit napriklad plotna prikon 1500 W, tak se neustale zapina celych 1500 W, jen se s pootocenim vice doprava zkracuje interval mezi zapnutim a vypnutim plotny. A 1500 W mi panely stale nedodavaji, takze se pri kazdem zapnuti bere velka cast z baterek.

Nebo varic s regulaci po stupnich? - tzn. ze spinac lze otocenim zapinat na pevne dane stupne napriklad stupne 1 az 6, kdy pri zapnuti na stupen 1 ma prikon napr. 200 W, pri stupni 2 ma 400 W, pri stupni 3 ma 600 W .................. a pri stupni 6 1500 W?

Osobne se mi zda setrnejsi druha moznost - regulace po stupnich, protoze vykon 600 W panely podavaji mnohem casteji nez 1500 W jako v prvnim pripade. A tak pokud treba jen potrebuju prihrat obed a je pod mrakem, tak zapnu plotnu treba jen na 3. stupen, ohrati obeda bude sice trvat "o minutu" dele nez pri sepnuti na plny vykon (1500 W), ale zase nebudu zbytecne pouzivat elektrinu z baterek, kdyz panely dodaji 600 W ...

Taky pri vareni je potreba plny vykon (tedy 1500 W) jen ze zacatku a po uvedeni do varu se zeslabuje treba na zmineny 3. stupen a zde uz je rozdil 1500 W po dobu nekolika sekund v prvnim pripade x 600 W stabilne ve druhem pripade.
joseff
 
Příspěvky: 705
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am
Reputation: 11


Zpět na Výkonné domácí spotřebiče

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'