Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte dub 24, 2018 5:43 am


Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
PředchozíDalší

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod kodl69 » pon črc 11, 2016 10:56 pm

nestačí vyměnit jenom to ložisko, chce to odstranit k******a, tj. nejenom nový gufero, na hřídel nalisovat novej kroužek, po kterým to gufero chodí, nejlépe z bronzu, a ne ze zinkalu jako je origo, ložiska dát 2Z (2RS) zakrytá, a pozor, vyvrtat mezi guferem a ložiskem dole dírku, aby voda, která pronikne krz gufero, odtekla a nezničila ložisko. To může být pár kapek za měsíc, který se odpaří dřív než dopadnou na podlahu, ale z toho uzavřenýho prostoru nemůžou jinak jinam než do ložiska, a prací prášek odmašťuje, jinak by nefungoval... Stejný řešení používají vodní pumpy u aut, a některá vydrží i 30 let. ale to už je dost off topic :)
U klasických ledniček je většinou problém rozběh proti tlaku, telé, který tohle řídí je elektomechanický, je v něm bimetal, a pokud rozběh kompresoru neproběhne, nebo trvá nečekaně dlouho, tak se ohřeje bimetal a odpojí motor. Až bimetal zchládne, tak proběhne další pokus (odhadem 10minut). Takže pokud by se do lednice dalo časový relé k termostatu, který by zajistilo třeba při přerušení elektriky, že kompresor se nebude pokoušet nabíhat hned, ale třeba za 30 minut, tak by všechny problémy s rozběhem odpadly, protože když už jsou tlaky v okruhu vyrovnaný, tak je rozběh podstatně lehčí. Ale zase by někteří uživatelé nechápali, že když dali ledničku do zásuvky, že hned "nehrčí"
Spíš mě překvapuje rozběhová špička i u inverterové chladničky, jako by se při sepnutí kompresoru nabíjely kondenzátory v invereteru. Ale spíš to bude konstrukční šlendrián, předse se s tím nebude konstruktér párat, když to vlastně nikdo ani nepozná, že rozběh je fakt "natvrdo"
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2307
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » úte črc 12, 2016 7:28 am

JiříK píše:Hm. Naše Whirpoolka si kopne občas 1800 W nárazově, měnič zavrčí, jak dobrman a jede se dál, jakoby se nechumelilo!
Hlavně ŽÁDNÉ displeje, nulové zóny, no frosty a podobně, jen mechanický termostat. Nevěřili by jste, jaký problém byl před dvěma lety takovou lednici:
- Tak právě takovou mám a tvrdě nesouhlasím. V zimě a při špatném počasí (prostě když nejsou baterky moc nabitý) jsem ráno vždycky na nouzácích a měnič shozenej. Jednoho krásnýho dne počítám bude měnič štosama při zapnutí zcela KO. Jak jsem tady už x-krát psal a x-krát mi někdo odpověděl, že to je nesmysl Liebherrka CPesf 3523 jela na 200Wattovej měnič a to bez jedinýho škytnutí hodně dlouho. Jenže. U ní je problém jinej. Prostě uchází a nebyl to jen můj problém. Elektronika je ovšem naprostej luxus. Čili se poohlížím po něčem co by se chovalo stejně. Ne po klasickým odkuřovači měničů, kterej tu propagujete.

JiříK píše: P.S. Nevíte, kde sehnat pračku s vrchním plněním, která má normální kolečko termostatu ohřevu, aby šel ohřev vypnout?
Ano na AUKRO, Bazoši a tak - Tatramat mini za odvoz. Spirálu lze downgroadovat spirálou z Nadety na 900W. Má "obě vody". A vytažením kabelu z těles termostatů se vyřadí ohřev docela. Stačí odpojit 4 dráty . Tedy - Při nalití teplé vody ohřáté jinak se normálně vypere.
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod JiříK » úte črc 12, 2016 8:53 am

Tak jistě, je něco jiného při vybitých baterkách přepnout do DS (můj případ) a být odkázán jen na slunko. Nic nepropaguji, jen jsem popsal, jak to mám, navíc měnič mám též výkonější. Ale nakopne tu lednici i při 11 V na baterkách. Dvoustovka by na naší lednici neuspěla...
A pračka je tu poněkud OT-vlastně mou vinou...
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W,350W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 739
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 20
 
  • 0


Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod tomas » úte črc 12, 2016 10:54 am

Mne zaujali LG s lineárním kompresorem a ty mají ve verzi s invertorem a bez invertoru.
http://www.lg.com/cz/lg-linearni-kompresor
Co jsem porovnával tak ta s invertorem má nejnižší spotřebu, i v porovnání s jinými výrobci např. Samsung vyhrává ve spotřebě LG. Jen jestli to není nějaká reklamština.
Nemáte někdo zkušenost s LG? Např:
- GBB60NSYQE, Hrubý objem (l) 375, Čistý objem (chladničky / mrazničky) 343 (250 / 93) litrů, 143 kWh/rok, 0,39 kWh/den
http://www.lg.com/cz/chladnicky/lg-GBB60NSYQE
- GBB530NSQXE, Hrubý objem (l) 377, Čistý objem (chladničky / mrazničky) 343 (252 / 91) litrů, 149kWh/rok, 0,41 kWh/den

Jaký je rozdíl mezi čistým a hrubým objemem?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » úte črc 12, 2016 11:45 am

tomas píše: Jaký je rozdíl mezi čistým a hrubým objemem?
To bych viděl tak, že čistej objem je ten, kolik se toho vejde do čistý lednice.. A hrubej kolik zhruba ta lednice zabere místa. Tedy vnější objem.... :)

A ze svý ostrovní zkušenosti jen dodám, že je de facto fuk, kolik zbaští lednice na Watt/hodiny za den. Nejdůležitější je rozběhovej proud. Protože když mi lednička shodí měnič kvůli overloadu, je mi úpa fuk, že mám v baterkách ještě docela "naskladníno".
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod PavelR » úte črc 12, 2016 1:09 pm

Axa co zkusit LF menic? z me zkusenosti bojler + klima + start lednice neni problem...

kodl69: loziska v pracce ... to je vecny tema - ma cenu delat nejaky upravy kdyz to lozisko jsem koupil za ani ne 50,- ? co to muze byt za kvalita.
PavelR
 
Příspěvky: 1672
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod fugas » úte črc 12, 2016 1:24 pm

Naše lednice bere 150W a při rozběhu si i PJ zavrčí.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1035
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 116

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod kodl69 » úte črc 12, 2016 4:55 pm

LF měnič o ledničce ani neví, stejně jako o klimatizaci, boileru, pokud zapnu troubu 3,5kW, tak trochu pobliknou žárovky, ale jinak nic, stejně jako rozběh vodárny.
U ložiska není potřeba kupovat SKF, stačí ZKL nebo podobně, ale jde o tu pakárnu spojenou s výměnou. Je fakt, že na dětským kočárku se 6202 rozsypaly dřív, než odešly plastový kolečka, ve kterejch byly osazený, to jsem ještě neviděl, přitom u pionýra v kolech vydržely i tři generace...
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2307
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod kyocera » stř črc 13, 2016 7:02 am

Ještě k tomu nárazovému proudu u ledniček. Jeho účinky by šly zmírnit přidáním tak 80 000mikroF /80V paralelně k
aku 48V. Prodávají se kondenzátory 10G / 80V . Takže se jedná o 8ks těchto elektrolytů. Kondenzátory musí mít
řádně dimenzovaný průřez vodičů a být umístěné co nejblíže aku nebo na svorky měniče.Žádné dlouhé vedení.
Doma jsem měl 2ks ale chce to ještě víc jako 2ks. Pokud je aku 48V nabitý, tak rozběh ledničky nic pro aku neznamená.
Pokud se aku blíží vybití, přicucne si měnič při rozběhu ledničky energii z kondenzátoru, protože je to tvrdší zdroj
vzhledem k aku, který je na konci vybijení.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 521
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 103

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » stř črc 13, 2016 8:14 am

PavelR píše:Axa co zkusit LF menic? z me zkusenosti bojler + klima + start lednice neni problem...


Díky ;) . Nevím co je míněno LF měničem, ale myslím si, že asi trapéz... Zkoušel jsem oba typy. Jak sinus tak trapéz. Stejný problém u obou :( Navíc trapéz bych silně nedoporučoval k invertorovce.
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » stř črc 13, 2016 8:24 am

to = "kyocera" - kondenzátory 10G / 80V - JJ o tom jsem taky uvažoval, ale nevyzkoušel, protože mi to přišlo trochu nedostatečný v tom, že kondenzátory podrží napětí jen kratilinkej čas a pokud je štos při sepnutí v řádech desítek milisekund, tak nevím jaká kapacita by byla dostatečná. Dumal jsem o kapacitoru z auta, jakej používají tuningáři. Ale nakonec jsem raději zdabloval baterky. U lednice je navíc problém, že pokud uteče trochu chladiva, zvýší se podstatně příkon. A ten rozběhovej pochopitelně také. Čili pokud nová lednice jede, neznamená to, že ta samá 5 let stará nebude mít problém. Řešením by mohl být právě invertor. Surfoval jsem co bylo na tý mojí mrtvý Liebheře tak zázračnýho, že ji utáhlo cokoli. I měnič 200 Wattů (Ne, nechybí tam nula). Měla klasickej kompresor a hele "INVERTOR". Čili řešení tohle asi bude. Navíc s lineárním motorem by to mohlo být vůbec na pohodu. A do tý už to chci hodit ;)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod kodl69 » stř črc 13, 2016 10:12 am

to AXA: LF měnič je "low freqency" , tj žádný hf střídač na 320V DC a z toho teprve dělat sinus, ale střídání přímo na napětí baterie a transformace klasickým transformátorem na 230V. Jedna z výhod je třeba energie "uložená" v jádře transformátoru, neexistence a tím nezávislost na stavu a konstrukci meziobvodu na 320V. Pokud bych chtěl tunit HF měnič, tak se zaměřím na kondenzátory v tom meziobvodu, pokud budou mít malý ESR a dostatečnou kapacitu, tak by měl špičkový proud vzrůst až do hodnot vedoucích ke zničení spínacích tranzistorů střídače (a nebo zapůsobení nadproudové ochrany). Ale jak známo, elektrolyty stárnou, vysychají a zhoršují se jim parametry až k sebedestrukci, nebo destrukci všeho okolo, u transformátoru v běžných podmínkách jsem tento jev nepozoroval ani po 80-ti letech provozu (rádio z roku 1936, do roku 1975 denně v provozu, teď jenom příležitostně).
Nevím, jak může menší množství chladiva zvýšit příkon lednice, asi jsem chyběl ve fyzice, pokud je chladiva míň, je vyšší podtlak na sání, ale taky nižsí tlak na výtlaku, takže extrémně, chladnička bez chladiva na sací straně kompresoru udělá vakuum, a když nemá co nasávat, má zráty jenom třením, protože v kompresoru nic není. To že míň chladiva způsobuje zvýšení spotřeby energie samozřejmě potvrzuju, ale není to způsobeno vyšším příkonem kompresoru, ale tím, že jede delší dobu než když je chladicí okruh v pořádku. V chladničce se taky časem může ucpat filtr a pohlcovač vlhkosti, stárne olej v kompresoru, ale to je jiná diskuze, to je spíš na nějaký chlaďařský fórum...
Extrémní řešení je chladničku zahodit a pořídit si pořádnej sklep, dokonale pasivní technologie chlazení, a mrazení zrušit z principu a nahradit lepšími způsoby uchování potravin, třeba uzením, zavařováním, šušením...
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2307
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod redcrown » stř črc 13, 2016 7:42 pm

není to s tím invertorem náhodou tak, že je mu jedno jestli sinus nebo trapez? Já jsem si vždy myslel, že invertor je vlastně elektronická komutace nebo technologie frekvenčního měniče. V obou případech to přeci prochází DC fází, ne? Jak to vlastně je?

Odesláno z mého SM-T800 pomocí Tapatalk
redcrown
 
Příspěvky: 271
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 6

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod tomas » čtv črc 14, 2016 6:12 am

Invertoru s aktivním PFC bude nesinusový průběh vadit.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod kodl69 » čtv črc 14, 2016 11:02 am

je to tak, díky eu všechno spínaný nad 100W musí mít PFC, pasivní PFC je drahý ( poměrně velká tlumivka) a aktivní PFC je vynález šíleného vědce, za to někomu ruce urazit. Už jsem viděl i "anti PFC" obvod, tj usměrňovač a poměrně velkou kapacitu za ním, aby to PFC z toho trapézu nebylo oblblý - pro pc zdroj a starší UPS - ale jestli to funguje vždycky, to netuším.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2307
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » čtv črc 14, 2016 12:37 pm

kodl69 píše:Nevím, jak může menší množství chladiva...
Díky za odpověď a poučení o měničích. Co se týče lednice a množství chladiva. NEVÍM také, ale bylo mi to tak, jak jsem napsal řečeno chlaďařem. Takže to vzhledem k tomu, že vím kvrdlačku o tom, jak to funguje doopravdy beru za fakt. ... Jinak o sklepu uvažovat nemusím :) Máme krásnej. Jen občas je třeba kalový čerpadlo a pesanovi v něm maso nevdrží ani tejden ;)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » úte črc 26, 2016 4:38 pm

Trochu mě mrzí jak se tady s oblibou od témat utíká a jeden když se chce něčeho dobrat, aby začal znova nebo bloudil... čili. Téma bylo Lednice s digi. kompresorem - vracím se tedy k tématu pánové. Před chvílí mi kurýr dodal lednici o které jsme si tu psali LG s invertorem a lineárním kompresorem. Tu jsem připojil nejdříve na "velký měnič" 1800W sin, který mi běžná wirpůlka srazila tak 2x denně. Měnič ani nenahodil větrák. I vytáhl jsem starý dobrý měnič Berel 200W na který mi běžela stará invertorová Liebherka než zdechla a ejhle. JEDE TO !!!! Čili sice teprve chvíli v druhém případě, ale už vyzkoušeno. Invertorovka JE konečný řešení lednice pro ostrovní systém. A to na 100%

Jen jsem chtěl ještě dodat. Pro LG jsem se nakonec rozhodl z toho důvodu, že mne pánové na supportu SAMSUNG neustále posílali do pr... pardon - do servisu, protože prý to jestli má, či nemá ten či onen model invertor a lineární kompresor není uživatelsky zajímavé a jedná se o servisní informaci
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod mypower.cz » úte črc 26, 2016 4:46 pm

Axa píše:I vytáhl jsem starý dobrý měnič Berel 200W na který mi běžela stará invertorová Liebherka než zdechla a ejhle. JEDE TO !!!! Čili sice teprve chvíli v druhém případě, ale už vyzkoušeno. Invertorovka JE konečný řešení lednice pro ostrovní systém. A to na 100%


To má hranatý nebo čistý sinus?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » úte črc 26, 2016 5:02 pm

Koupil jsem ho jakože sinus, ale teď jsem znervózněl natolik, že už nevím jestli je to pravda. A jak tak surfuju, asi nebude sinusovej. https://www.ceneje.si/Izdelek/1598550/d ... -ec200s-12
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: Lednice s digi. kompresorem - invertorem

Příspěvekod Axa » úte črc 26, 2016 5:11 pm

Raděj to tedy přešaltruju na sinus. Co mi brala stará lednice, nemusela by zbaštit ta nová a nerad bych ji vítal nějak špatně :). Co jsem chtěl vědět vím a závěr nějakej je. Na invertorovou lednici s lineárem stačí i slabej měnič ;) Na invertorovou lednici s otáčivým kompresorem také.
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

PředchozíDalší

Zpět na Výkonné domácí spotřebiče

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'