Stránka 3 z 3

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 1:52 pm
od milhaus
DanoP píše:Podla zvuku pocut ze v tomto pripade cvakne len jedno relatko, zatial co pri pripojenej DS a prepnutie na povel Aux1. tam toho cvaka viac. Aux1 pritom rusi zakaz zopnutia transfer rele. V druhom pripade aj po prepnuti blika zelena ledka (podla popisu vraj signalizuje restart)
Neviem ci je to chyba SW (alebo mojho nastavenia) alebo HW (odchadzajuce rele ?).
Ak bude cas otestujem druhy kus XTM ci je to spravanie zhodne. K testu ma inspirovalo nemecke forum, kde popisovali podobne spravanie.


Možno bude mít vliv , to více cvakání: 1484 System earthing
standart je 1485 na Yes a 1486 na No.. pokud se spojí měnič se sítí tak se spojí i N a to může být to další cvaknutí.
Opravte mě pokud se pletu prosím.
Mám nastaveno 1485 na No a 1486 na Yes a cvakne jen jednou při připojení na síť.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 2:21 pm
od josse
kodl69 píše:Trochu nechápu, co všichni řešíte s tím přepínáním za milisekundy. Předse to nepřepíná každej den několikrát, tak o co de?
Na druhou stranu já mám spoustu spotřebičů přímo na DC, takže nemám co přepínat. A nakonec ty hodiny na troubě vydrží i to schválně zpomalený přepnutí, který trvá víc než 1s, bez toho, aby se resetovaly.
Ber to tak že to je ukazatel že s relátky něco je a měli by se preventivně vyměnit než bude pozdě...

Nebo s něčím jiným.

Těm co mají malé baterky a nemají externí nabíječku to prostě často přepíná. Měl jsem to taky tak.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 3:50 pm
od DanoP
milhaus píše:Možno bude mít vliv , to více cvakání: 1484 System earthing
standart je 1485 na Yes a 1486 na No.. pokud se spojí měnič se sítí tak se spojí i N a to může být to další cvaknutí.
Opravte mě pokud se pletu prosím.
Mám nastaveno 1485 na No a 1486 na Yes a cvakne jen jednou při připojení na síť.

1485 mam na Yes a 1486 na No, nulaky su prepojene v hlavnom rozvadzaci na zem, takze nemusi byt nulak priechodzi, a ani sa prepajat na zem.
Pre zaujimavost prikladam komplet konfiguraciu oboch, trochu sa lisia nastavene napatia ktore som menil koli testom.
ObeKonfiguracie.xlsx

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 4:27 pm
od milhaus
Jasné , neřeším zda musí být nebo ne spojení N , ale pokud je to nastavené na 1485 Yes a 1486 No tak je tam to cvaknutí navíc, to jsem se snažil sdělit . :write:

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 7:30 pm
od DanoP
Tak som vybral celu dosku z menica a musim povedat ze moc tam toho nieje. Tu je jeden z podozrivych
Studer_rele_HFE.JPG

Snad budu vsetky rovnake, napis vidim le na dvoch. Jedno rele original stoji okolo 6€.
Ked uz mam dosku na stole
Studer_XTM_4000_ZD.JPG

mozem porobit detaily, pozriet osadenie a pod. - konstrukteri LF menicov - dame foto budicov?
Najdlhsi svab je ST ULN2803A (na pravej strane pred tranzistormi), potom 2x MAX5035 na lavej strane, a vzadu vlavo hore je MC3415, spinacie tranzistory su IRFB4410. Zospodu hlavnej dosky je riadiaca doska s DSP TMS 320LF2407APGEA, obe dosky su prepojene cez 3 14 pinove konektory, zopar operakov 912I, 4x IR2010S (co tam robia drivre - na dlzke drah nezalezi?), nejake 74HC....
Treba sa pytat pofotim.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 8:43 pm
od DanoP
Zatazovacia skuska po zamene - beziaca umyvacka, nahrievanie vody (cely dom cca 2,8kW) - prifazovanie na DS (lebo pokles napatia) prechod do boost rezimu - ziadne prebliknutie na ziarivke s indukcnym predradnikom (tie su podobne ako ziarovky velmi citlive na vypadky). Vyzera to velmi dobre.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 8:51 pm
od Vitek
snad vám ty studery nebudou dělat příliž velké vrásky a přetoky... nesuším jak to je řešeno v topologii měniče.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 11:40 pm
od kodl69
4x IR2010S (co tam robia drivre - na dlzke drah nezalezi?
- ten les mosfetů pravděpodobně nebudí IR2010 přímo, a i kdyby, číňan v PJ má nejdelší dráhu od driveru k mosfetu cca 40cm, to je jinej extrém... Ohledně HW tam nic extrémního nečekej, v podstatě nejdůležitější je zpracování signálu a software, co odlišuje špičkovej měnič od čínské hrůzy...

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: sob říj 24, 2020 3:49 pm
od DanoP
Potreboval som provizorne priamy pristup k seriovemu rozhraniu MPPT regulatora v pivnici zo stola pracovne, tak som po dlhom case oprasil moduly 433Mhz telemetrie. Pri regulatore je modul s TX/RX rozhranim, v notebooku mam USB modul.
Notebook USB modul vidi ako com port.
433MhzTelemetry_remoteSerial.JPG

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: pon lis 16, 2020 3:41 pm
od DanoP
Dnes som nahradil telemetricke bezdrotove spojenie, VE.Direct-USB kablom od Fangpusungu. Co ma prekvapilo ze spotreba z USB je 23mA. Do buducna planujem napojenie cez galvanicke oddelenie priamo na rx/tx piny Orange pi. Piny uz mam otestovane, este spravit "board" s oddelovacmi (MAX22246 spotreba do 1 mA) vratane dc/dc zdrojov s malym odberom (SN6501).
VE.Direct_USB_Fangpusun.JPG

Foto otvoreneho prevodnika najdete tu http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=18&t=6447&p=133398&hilit=VE.Direct#p133398

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: pon lis 16, 2020 7:42 pm
od dano
Prave dnes mi dorazil Fangpusun kabel po 54 dnoch.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: sob lis 21, 2020 5:32 pm
od DanoP
Dnes nastal den vymeny relatiek v XTM-ke z roku 2014. Prvy krok vybratie relatiek. Zacal som s relatkom K3 (prepajenie N na Gnd). Po chvilke som zistil, ze horucim vzduchom ani beznou odporovou pajkou to nepojde, a treba nasadit tazke zbrane - 250W pajku z medennym kladivkom. Problemom su silove kontakty rele, ktore su v tesnych prekovovenych otvoroch (3? vrstovy plosak), navyse ochladzovane velkou plochou. Potrebny je zdroj tepla s dostatocnou kapacitou tepelneho toku (teplota nemoze ist prilis hore, hrozi poskodenie prekovov). V ramci ulahcenia prace - znizenia teploty tavenia povodnej bezolovnatej pajky a zlepsenia tepelneho prechodu medzi kladivkom a spojom pridal som na spoje klasicku Sn60Pb40 pajku s tavidlom. Po tomto kroku bolo mozne relatka vytiahnut a odsavackou vycistit otvory.
StudReleVymena1.JPG
StudReleVymena2.JPG

Nasledovalo docistenie otvorov a osadenie novych rele. Najprv som zapajkoval ovladanie a potom prisla opat k slovu hruba sila a zapajkoval som pracovne kontakty. Vsetko cinoolovena pajka s tavidlom.
StudReleVymena4.JPG

Zvysky tavidla som nejak moc neriesil, je to bezoplachove tavidlo.
Dosky menica nie su chranene ziadnym lakom. Tu je doska uz opat na svojom mieste.
StudReleVymena5..JPG

Este k rele, su to 4ks rele typu HFE10-1/12-HST-L2 50A 277V ac. Je to bistabilne rele ktore sa ovlada napatovym impulzom 12V, presnejsie +12V je privedenych na stredny kontakt (5) a impulzne sa uzemni bud kontakt (1) pre zopnutie alebo kontak (2) pre rozopnutie. Stav zostava zachovany aj po vypnuti.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: sob lis 21, 2020 6:10 pm
od Frenky
DanoP píše:Dnes nastal den vymeny relatiek v XTM-ke z roku 2014. .....


Ahoj, jaký byl důvod k výměně? Byl to preventivní krok, nebo se projevovala nějaká závada? Dík

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: sob lis 21, 2020 6:15 pm
od DanoP
Dlhy cas prepnutia/synchronizacie na DS a divny zvuk relatok (http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=5609&start=20). Tak som ich pre istotu vymenil. Mam 2 ks menicov, takze mozem porovnavat.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: ned lis 22, 2020 11:59 am
od dano
Dobra praca, som zvedavy ci bude nejaka zmena, ked to porovnas.

Re: Ostrov v Trnave

PříspěvekNapsal: čtv pro 31, 2020 10:48 am
od DanoP
Konsolidácia monitoringu 1. etapa
Aktuálny stav
Aktuálna štruktúra monitoringu je na nasledovnom obrázku,
Schema_modulov_riadenia_ver1.png

jej vznik je daný historicky, keď každý nový nárok na monitorovanie som realizoval ako prototyp na windows platforme v C#. C# bola pre mna logická voľba, nakoľko danú platformu používam pracovne a je pre mňa najefektívnejšia čo sa týka námahy na vývoj. V C-C++ som len realizoval program do balancerov s Attiny 85 a nejake testy/prototypy s SAMD21.
Prvá non windows aplikácia bol PIPForwarder – v Mono napísaná aplikácia pre preposielanie údajov z PIP4048 (axpert) na vzdialený web server, ktorú som mal nasadenú na Orane Pi PC+ (ARM pocitac s 1GB RAM a 8GB EMMC flash, nepotrebuje SD kartu, cena cca 24€, s debianom – armbian).
Neskôr ked prišlo .NET core 3.5, som aplikáciu upravil, s tým, že ten istý kód mi beží aj na windows aj na ARM – konečne!!!
S nákupom studer meničov XTM4048, vyvstala potreba napísania podobného programu na vyčítanie údajov zo studer platformy (vyčítam údaje z meniča XTM a z BSP500). Údaje si opäť posielam na externý web server.
Začal som používať PIP už len ako MPPT regulátor, ale kedže sa blížila zima a vtedy PIP po zobudení často žerie viac ako vyrobí z panelov, dokúpil som na skúšku MPPT regulátor od Fangpusungu (victron klon). Kedže som dostal varovanie o updatovní a znefunkčnení regulátoru origo Victron SW (ani sa nečudujem), napísal som si vlastný program pre windows na konfiguraciu https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=16&t=6509&p=136769&hilit=fangpusun+mppt#p136769.
Odtiaľ bol len krok napisať program na vyčítanie údajov a ich preposielanie na web server, s výhľadom nastavovania nabíjacieho napätia v ESS móde – ochrana článkov batérií ak už nestíhajú balancéry.
Monitoring balancérov s logovaním mi zatiaľ stále beží na win 10, ale chystám sa ho upraviť a presunúť na Orange PI.
Cieľový stav
1. presunuť všetko na 1 Orange PI, s tým že mi to umožní mať „cold“ zálohu na rovnakom Orange PI, ak by sa niečo pokazilo len sa prepoja káble a ide sa dalej.
2. ukladať dáta aj lokálne, s tým že by lokálne pribudol aj jednoduchý web server a nejaké úložisko, predsa len už sa stalo že niekoľko krát vypadol internet (Slovak telekom) a potom nebol jednoduchý prístup k aktuálnym údajom (niežeby to bolo nutné, ale zvedavosť...). Samozrejme to predpokladá aj nejaké lokálne úložisko, binárny súbory alebo SQLLite?
Schema_modulov_riadenia_ver2.png

Pohrával som sa aj s myšlienkou rozbehat MQTT, Grafanu, a pod, len sa mi to zdá priliš zložité a náročné na resourcy na to čo potrebujem. Napríklad web rozhranie sú vo svojej podstate statické stránky s dynamickými údajmi, na vykreslovanie grafov používam napríklad Charts.js.
Jednotlivé monitoringy viem hodit do jednej spoločnej aplikácie a komunikáciu medzi nimi riešit na úrovni komunikácie medzi threadmi, bez zbytočnej réžie. Áno je to menej fexibilné, ale hodne flexibility sa dá vyriešiť cez konfiguračné súbory.
Zostáva mi ešte vyriešiť replikáciu údajov na web server (ten ukladá prijaté údaje do SQL databázy) v prípade výpadku internetu. Niečo podobné som už riešil, takže idea existuje.

Ďalším krokom by bolo nasadenie vlastného shieldu s galvanicky oddelenými seriovými portami, je škoda nevyužit 3 sériové porty na Orange Pi headeri (mám otestované) a zbytočne nahánať USB-TTL serial prevodníky (každý berie minimálne 20mA, kdežto galvanicky odelený port s SN6501,MAX12931 cca 1mA na kanál), najmä keď viem že daľší port budem potrebovat pre komunikáciu s druhou bankou batérií (balancéry).
Takže plán je, prototypy otestované, už "len" chuť a čas.