Na jar 2017 padlo rozhodnutie a začalo sa kompletovanie komponentov. PIP4048MS, mono panely Benq 6x 295Wp, Life batéria 16S1P - 100Ah články (casper), strešné háky (kapitakjeskynak), profily a atd. Pôvodne mali byť panely 300Wp, ale v tom čase sa nedali celočierne zohnať – požiadavka manželky – tomu sa neodporuje

Háky a koštrukciu som si nahodil sám, panely mi pomáhal nahodiť kamarát.
Orientácia je -30st a + 60st od juhu, 2 stringy po 3 paneloch v sérii.
Skúšobná prevádzka bola zahájená v júli 2017, keď bol zvyšok rodiny na dovolenke a mal som kľud na experimenty. Na ostro sa ide od augusta 2017.
Dom má 3 fázovú prípojku DS, keď sa beží na FV ide sa na 1f, na FV je zapojené všetko okrem elektrickej rúry a 3F zásuviek v garáži.
Prvé poznatky ukázali, že riadenie prepínania bypasu PIPa podľa napätia nie je ideálne (firmware 72.70), nastával rozpor, keď veľký odber, 2kW a viac, požadoval nižšie prepínacie napätie ako vybitá batéria. Kompromis nastavenia spôsoboval, že ranné zapnutie mikrovlnky spôsobilo prepnutie na DS. Príjemné bolo prekvapenie že inštalovaný výkon v lete s rezervou pokrýva dennú spotrebu domu cca 4,5kWh.
Prvá zima ukázala, že v období december-január výroba akurát pokrýva vlastnú spotrebu meniča. Pokiaľ bolo trvale zatiahnuté dokonca PIP dotoval v noci batériu zo siete. Túto vlastnosť som objavil až z logov.
Meranie a riadenie. Na prvé meranie som používal WatchPower, ktorý bežal nonstop na tablete (X16 s Win10), články som kontroloval len ručne boli však napojené na prečerpávacie balancéry od Mandy. V priebehu pár dní som si napísal vlastnú aplikáciu v c# a údaje si posielam na sql server v práci (doma nemám verejnú IP). Takto si môžem pozerať aktuálne údaje a grafy (provizórny front end beží stále na ). V lete 2018 som aplikáciu transformoval pod Mono a rozbehal na Orange PI PC+ pod linuxom. Potvrdzujem že Win10 nie je vhodné pre aplikácie trvalo bežiace, na rozdiel od Win7. Orange beží od vtedy bez potreby akéhokoľvek zásahu. Pretože sa u nás WiFi na noc vypína a strojovňa je v pivnici, kde nemám ethernetové rozvody, je Orange pri switchi a s PIPom komunikuje cez telemetriu na 433Mhz. V orangi je USB modul, na PIPe je napojený modul cez sériový port. Pôvodne mi WiFi v pivnici spoľahlivo nešlo - 60cm železobetón.
V zime 2018 ma inšpirovalo vlákno http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=61&t=4228&p=106782&hilit=attiny85#p106782 k návrhu a zostrojenie vlstných balancérov „per článok“ postavených na Attiny 85. Prototyp som odskúšal medzi sviatkami,
komplet spustené to mám od apríla 2019.
Zdrojový kód, schéma, návrh plosného spoja je na git-e https://github.com/DanoPTT/CellBalancer_Attiny
Moduly pracujú samostne, umožňujú ale čítať aktuálne hodnoty napätia, teplota a stav balancovania, ale aj ich nastavovanie. Hraničné hodnoty sa ukladajú do EEPROM, je však možné aj dynamické spustenie balancovania príkazom bez ohľadu na napätie, vypne sa automaticky po časovom timeoute pokiaľ príkaz nebol opakovaný, alebo sa aj príkazom vypne. Spotreba modulov bez komunikácie je v 100uA. Max. balančný prúd 4A. Ako kontrolér som opáť použil tablet s win10 a aplikáciu v C#. Vpláne je opäť transformácia a inštaláci na Orange.
V máji 2019 som rozšíril batériu na 16S2P, čiže spolu 32ks 100Ah článkov. Zároveň som aktualizoval firmvér v PIPe na verziu 73.00. S novým firmvérom prišla možnosť kompenzácie vnútorného odporu batérie, takže konečne bolo možné korigovať pokles napätia batérie pre veľký prúdový odber tak aby PIP neprechádzal do bypasu. Spolu s rozšírením batérie to umožnilo prežiť situáciu sputenej umývačky v noci, mikrovlnky ráno a násladne pračky bez prepnutia na DS na podpätie batérie.
Aktuálne používam pre batériu napäťové hladiny: bulk 55,1V (balancéry sa aktivujú pri 3,45V na článok), float 53,9V (3,37V na článok). Výrobca článkov uvádza float 3,4V na článok, ale moja hodnota vychádza zo stavu keď po nabití do a z batérie netečie žiadny prúd.
Aktuálne údaje PIPa si možno pozrieť tu https://www.mms-softec.sk/pip/.