Stránka 5 z 5

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: pát črc 05, 2019 2:28 pm
od rottenkiwi

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: pát črc 05, 2019 2:41 pm
od youda
lemra79 píše:idealne bych chtel merit tim, cim meri nebo bude merit cez, jinak mi je to z vedeckyho pohledu celkem jedno, ale zajima me to. byla by velka nahoda, kdyby algoritmus toho, co nasadi cez byl stejnej, jako mi prijde z ciny.


4Q elektroměry v česku jsou nastaveny na integrační čas dvacet period, tedy 1 vteřina. Stačí tedy mít přetok jednu vteřinu a už je elektroměrem zaznamenán. Z hlediska výkonu ty české elektroměry registrují už proud 10mA, vidět tedy bude i přetok cca 3W.

Pokud se pletu, snad mne opraví Tomas, který se v tom vyzná asi nejlépe.

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: pát črc 05, 2019 3:06 pm
od lemra79
myslim, ze mi to onehda namerilo pretok o energii 80wh (informace z PIPu odectena z ICC)zitra se vratim domu, tak udelam test.

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: sob črc 06, 2019 3:46 pm
od lemra79
lemra79 píše:myslim, ze mi to onehda namerilo pretok o energii 80wh (informace z PIPu odectena z ICC)zitra se vratim domu, tak udelam test.



kecal jsem, 80 wh byla spotřeba při tom výpadku do bypaasu. Energii ven /přetok/ to asi neměří, jen tekoucí proud

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: pon črc 08, 2019 7:29 pm
od Matess
stejně je to strašně úchylné.... řešíme tady mikropřetoky. Přitom je to jen takové plivnutí do moře.... Pokud vím tak po posledních změnách jsou drobné přetoky akceptovány. Nebude lepší se pokusit dostat nějakou odpověď z ERU?

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: pon črc 15, 2019 11:06 am
od j0hn
ERÚ tvrdí, že do sítě nemůže dodávat nikdo bez licence a chce si to proklepnout:
http://www.prumyslovaekologie.cz/Dokume ... rarny.aspx

Pochybuju že, by mikropřetoky nepovažoval za dodávku jen protože je malá.

Tady je tabulka s pokutama, ale moc tomu nerozumím:
http://www.rdsolar.cz/781-2/

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 12:56 pm
od cerm
lemra79 píše:jedu na baterky. pretok me ukazuje icc na raspberry, nedokazu rict, jak se tomu da verit. pretok se me zda, ze tam je, kdyz to odchazi z bypassu. ze tam neni prepnuti, ale postupne nejizdeni. v podstate nevim, cim bych to jinak zmeril.



Na PIP5048MG jsem opustil bezbateriový provoz, pořídil jsem baterii cca 6kW a zkouším prověřit vznik přetoku.
Přepnutí z Line Modu na Battery Mode vypadá dobře (bez přetoku),není to postupné opuštění režimu ale přepne najednou, po přepnutí vždy okamžitě sníží výrobu z panelů PV a během několika sekund postupně zvýší zpět.
Přepnutí z Line na Battery proběhne cca za 7,5 minuty po splnění podmínek (to je např. po dobití baterky PV, zpoždění asi aby to se slabou baterkou necyklovalo moc rychle - při zatížení slabé baterie pokles napětí a přepnutí na LineMod a po jejím odlehčení s dobitím nad mez přepnutí zpět ). Jinak já to přepnuti mezi Line a Battery Mode testuju zadaním Uti nebo SBU, vypadá to , že algoritmus je snad stejný,tj. po zadání Uti jde ihned do Line Modu, po zadání SBU jde do Battery Modu až za těch cca 7,5 minuty.Vždy při tom cvakne relé.
Při přechodu z Battery Modu do Line Modu se taky vždy okamžitě sníží výroba z PV a během několika sekund postupně zvýší a nabíjí baterku.
Takže s baterkou mi přetoky nevznikají (alespoň ne pozorovatelné co se tam děje při přepnutí relátka v řádu ms nevím, ale z toho průšvih nebude).

to Lemra79: Doufám, že dojdeš ke stejným výsledkům s čínským elměrem.

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2019 8:13 pm
od diablo007
Zkus vyzkoušet jak se chová když ho pretizis a tím pádem se nuceně přepne do line módu a pak zpět tam by pretok vzniknou prý měl

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: pon zář 30, 2019 6:54 pm
od peterm
Po dlhsej dobe aktualizacia. Invertor bol opraveny v servise (vymena celej dosky. Ak by som nevypajkoval (iniciativny blbec) 2 tranzistory, tak mohlo byt v ramci zarucnej opravy, ale aj tak mi to opravili povedzme, ze akceptovatelnu cenu).
Odvtedy uz dva mesiace funguje a som s tym spokojny. Nova doska ma asi novsi softver, lebo pekne reguluje otacky ventilatora, takze je aspon v noci vacsinou ticho. Predtym hucal vzdy na maximum.

Zmenil som nastavenie, povolil som prepnutie sa na siet pri pretazeni.
Pozorovane zmeny vplyvom zmeneho nastavenia: Pri zapnuti cerpala na vodu 1F motor 1050W, ale mam pocit, ze aj el. rury 2kW ... pricom je invertor zatazeny na max 2-3kW (z max. mozneho vykonu 5kW) dochadza k cvaknutiu rele co je pozorovatelne na klasickych ziarovkach ako bliknutie. Ked som bypass povoleny nemal, tak to neblikalo a necvakalo.
Mam pripojene MeriTo a to ma sekundove priemerovanie. Skusal som pozriet co sa deje napr, pri zapnuti cerpadla na vodu.
Z obrazku sa domnievam, ze to prepne na bypass a asi na 500ms.
cerpadlo.png


Dalsia vec je, ze ked ma invertor pripojeny vstup na DS, tak z nej stale odobera okolo 3-4W. Na odber zo siete sa moduluje odoberany vykon invertora. Takze z grafov z minutovym priemerovanim viem odhadnut, kedy boli zapnute vacsie spotrebice. Napr: pecenie kolacov:
kolace.png

Re: Trampoty s Axpert VMIII 48V 5000W s MPPT

PříspěvekNapsal: pon zář 30, 2019 7:08 pm
od peterm
Dnes doslo prvy krat po 2 mesiacoch prevadzky k situacii, ze invertor prepol do bypassu, lebo v baterkach nebolo dost energie. Prikladam graf merany MeriTo. Zda sa, ze pritom doslo k malym prietokom do siete vo vyske 2Wh (0.002 kWh). Max. zaznamenany dodavany vykon bol 15W.
prietoky.png