Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 25, 2021 11:01 am


mikrosíť

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Předchozí

Re: mikrosíť

Příspěvekod tomas » ned srp 16, 2020 7:01 am

Problém s poklesy frekvence vyřešen, bylo nutné zakázat parametr "250.11 AfraEna".
Co jsem pochopil tak zřejmě existuje nějaký předpis/norma která udává počet kmitů sinusovky v síti za určitou dobu. Je to z důvodu aby se bezkrystalové hodiny (které se používali někdy na počátku vývoje elektroniky v elektronkové době) nepředbíhali. No a ty měniče se zřejmě snažili tímto způsobem dodržet počet kmitů.
Překvapilo mne že SMA má v měničích implementované až takové zastaralé detaily.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2062
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvekod kodl69 » ned srp 16, 2020 10:14 am

Pozor na to, "předelektronková doba" trvá. Nedávno jsem chtěl řešit hodiny na nové el. troubě, aby se při každým přepnutí sítě (4x za rok?) nenulovaly, a zjistil jsem, že jsou řízený těmi 50Hz. Takže sice řízený procesorem, ale krystal a ten obvod k němu není osazen, ale je tam RC článek připojenej přímo před usměrňovač spínanýho zdroje. Co by výrobce "spotřebky" neudělal kvůli 1-2USD ušetřenejch nákladů...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: mikrosíť

Příspěvekod tomas » pon srp 17, 2020 5:42 am

To jako fakt že ještě někdo něco takového dělá? U spotřebičů 50-60Hz by to snad nemělo hrozit, což je snad většina, jinak by to bylo zbytečně komplikované i pro výrobce řešit dvě verze.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2062
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvekod kodl69 » pon srp 17, 2020 12:24 pm

Jaký dvě verze? Celá EU a blízký okolí je 230V 50Hz. A je to konkrétně tahle: https://pecici-trouby.heureka.cz/electr ... -43430-ow/
Předpokládám, že všechny "klasický" trouby, co mají jenom časovač a tu prasečinu, že trouba bez nastavení času nejde zapnout, mají stejnej pajšl od toho stejnýho číňana kterej ušetřil... Jak je to u trouby, která má wifi a seznam receptů nevím a ani vědět nechci. Jestli mě ta zbytečná věc s displejem bude ještě chvilku nasírat, nahradím ji kusem drátu a hodím do kontejneru. A do okýnka na troubě si můžu udělat blikátka jak knight rider, jako že se peče něco dobrýho :)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: mikrosíť

Příspěvekod DanoP » pon srp 17, 2020 12:46 pm

kodl69 píše:Jaký dvě verze? Celá EU a blízký okolí je 230V 50Hz. A je to konkrétně tahle: https://pecici-trouby.heureka.cz/electr ... -43430-ow/
Předpokládám, že všechny "klasický" trouby, co mají jenom časovač a tu prasečinu, že trouba bez nastavení času nejde zapnout, mají stejnej pajšl od toho stejnýho číňana kterej ušetřil... Jak je to u trouby, která má wifi a seznam receptů nevím a ani vědět nechci. Jestli mě ta zbytečná věc s displejem bude ještě chvilku nasírat, nahradím ji kusem drátu a hodím do kontejneru. A do okýnka na troubě si můžu udělat blikátka jak knight rider, jako že se peče něco dobrýho :)

Tak to si ma nepotesil, rozmyslal som aku ju upravit aby tie hodiny prezili stand-by mod menica bez resetu, a vidim ze on by sa im aj rozhasil/resetol cas.
Neurobili to koli tomu aby nemuseli tepelne kompenzovat krystal?
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 765
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: mikrosíť

Příspěvekod josse » pon srp 17, 2020 1:43 pm

kodl69 píše:Jaký dvě verze? Celá EU a blízký okolí je 230V 50Hz. A je to konkrétně tahle: https://pecici-trouby.heureka.cz/electr ... -43430-ow/
Předpokládám, že všechny "klasický" trouby, co mají jenom časovač a tu prasečinu, že trouba bez nastavení času nejde zapnout, mají stejnej pajšl od toho stejnýho číňana kterej ušetřil... Jak je to u trouby, která má wifi a seznam receptů nevím a ani vědět nechci. Jestli mě ta zbytečná věc s displejem bude ještě chvilku nasírat, nahradím ji kusem drátu a hodím do kontejneru. A do okýnka na troubě si můžu udělat blikátka jak knight rider, jako že se peče něco dobrýho :)


Závidím... Byl jsem donucen tu věc už nahradit originálním náhradním dílem, když se na původním rozbilo/vysvítilo pár segmentů. Konkrétně ETA přístroj, myslím, že to je původně prodávané jako Gorenje... Kdybych to neudělal asi by mě přestali doma vykrmovat... U nás se ten display a skoro všechny tlačítka používají docela často... O to více mě štve, že to nemá RTC s baterkou!
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: mikrosíť

Příspěvekod josse » pon srp 17, 2020 1:46 pm

DanoP píše:
kodl69 píše:Jaký dvě verze? Celá EU a blízký okolí je 230V 50Hz. A je to konkrétně tahle: https://pecici-trouby.heureka.cz/electr ... -43430-ow/
Předpokládám, že všechny "klasický" trouby, co mají jenom časovač a tu prasečinu, že trouba bez nastavení času nejde zapnout, mají stejnej pajšl od toho stejnýho číňana kterej ušetřil... Jak je to u trouby, která má wifi a seznam receptů nevím a ani vědět nechci. Jestli mě ta zbytečná věc s displejem bude ještě chvilku nasírat, nahradím ji kusem drátu a hodím do kontejneru. A do okýnka na troubě si můžu udělat blikátka jak knight rider, jako že se peče něco dobrýho :)

Tak to si ma nepotesil, rozmyslal som aku ju upravit aby tie hodiny prezili stand-by mod menica bez resetu, a vidim ze on by sa im aj rozhasil/resetol cas.
Neurobili to koli tomu aby nemuseli tepelne kompenzovat krystal?
Ne, taky to vidím na pár ušetřených centů krát miliarda kusů = dost vydělaných $ do kapsy, toho kdo odsouhlasil vypuštění RTC s baterkou bych veřejně ukamenoval. Blbý je, že to tak mají všichni výrobci ve všech přístrojích... Oni se ani nedozví že šetří na nevhodném místě.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: mikrosíť

Příspěvekod kodl69 » pon srp 17, 2020 1:55 pm

Ale dozví, ale je jim to u p****e, protože už to prodali.
Nedávno jsem řešil reklamaci varní desky od nějakejch lidí, a ta měla tu vlastnost, že po 20 ti minutách shodila výkon na 20%. Ale bylo to v návodu, a paní, která na tom každej den chtěla ve velkým hrnci uvařit pro zvěř 10kg brambor, zaplakala. Zařízení se nedá použít, ale je v pořádku... Výrobce ušetřil, mizerně dimenzoval střídač pro indukci, a aby se to neutavilo, tak se sníží výkon.
Už je pomalu potřeba si všechny zařízení vyrobit sám, což je jaksi opak toho, o co lidem šlo posledních minimálně 10 000 let.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5233
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: mikrosíť

Příspěvekod tomas » pon srp 17, 2020 7:13 pm

kodl69 píše:Jaký dvě verze? Celá EU a blízký okolí je 230V 50Hz. A je to konkrétně tahle: https://pecici-trouby.heureka.cz/electr ... -43430-ow/
Předpokládám, že všechny "klasický" trouby, co mají jenom časovač a tu prasečinu, že trouba bez nastavení času nejde zapnout, mají stejnej pajšl od toho stejnýho číňana kterej ušetřil... Jak je to u trouby, která má wifi a seznam receptů nevím a ani vědět nechci. Jestli mě ta zbytečná věc s displejem bude ještě chvilku nasírat, nahradím ji kusem drátu a hodím do kontejneru. A do okýnka na troubě si můžu udělat blikátka jak knight rider, jako že se peče něco dobrýho :)

Máme jednu starou troubu AEG a ta bez nastavení času nefunguje, navíc je tam taková šílená kombinace tlačítek pro nastavení, že to musím vždy hledat v manuálu, už nikdy více takovou troubu.
Druhou troubu máme Brandt (4 sklo ve dvířkách) tam jsem si na to dal při výběru pozor a tam není žádný problém, ani nevím jestli je tam čas, protože ji úplně vypínáme sporákovým vypínačem.
Těm co vadí taková blbost jako čas na troubě si budou muset troubu zapojit přes On-Line UPS :lol:.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2062
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: mikrosíť

Příspěvekod PavelR » pon srp 17, 2020 7:25 pm

ja zase musím pochválit moji mikrovlnku. Té pokud se nenastaví čas tak nezačne počítat od "nuly". Ale prostě ve standby zhasne kompletně displai i s podsvícením a je klid. Toto je naprosto geniální chování.
PavelR
 
Příspěvky: 2577
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: mikrosíť

Příspěvekod youda » pon srp 17, 2020 7:37 pm

PavelR,
přesně!

Zhasnout displej, je nejlepší řešení. Nikdo přece nepotřebuje mít v baráku 7 displejů s časem, obzvlášťě, když se mezi sebou navzájem rozcházejí plus mínus minuta až půl dne. Ten nápad, že namontujeme hodiny do každého elektrického spotřebiče už je dnes opravdu přežitek. Časovač mohl být interní a relativní, bábovce je stejně jedno, jestli se peče 30 minut od 12:00 nebo 30 minut od 00:47.

Jinak mohu potvrdit, že i moje mikrovlnka to má podobně - pokud se po výpadku proudu čas nenastaví, tak zhasne displej ale vše funguje normálně. Včetně interního odpočítávání délky ohřevu a indikace uběhlého času na displeji. Značka Bosch, takže koncern BSH aka Bosch-Siemens.

Horkovzdušná trouba se oproti tomu chová přesně tak, jak je zde popsáno: po výpadku proudu se resetuje, krystal nemá a bez nastavení času nepeče. Opět Bosch, stejný modelový rok. Takže ani v rámci jednoho výrobce konzistence neexistuje. Achjo.

Každopádně, toto je vlákno o mikrosíti, nikoliv o pečení :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Předchozí

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], dumi, Joskob, kybos a 0 návštevníků

Reputation System ©'