Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 01, 2021 7:52 am
youda píše:Otázka zní: "Najdi dva rozdíly"
kybos píše:...Ze strmosti poklesu výkonu lze odvodit, že postačí zastínit jeden sloupec buněk na prvním panelu ve stringu a výkon strmě poklesne. Pokud by byla hypotéza o lineárním vlivu poklesu výkonu jako reakci na lineární zakrývání stringu pravdivá, musel by být v odpolední fázi pokles výkonu plynulý. Vzhledem ke skutečnosti, že je pokles výkonu v reakci na lineární průběh zastínění velmi výrazně stupňovitý, mám za prokázané, že pokles výkonu je silně nelineární a hypotéza o lineárním vlivu zastínění na výkon pole je tak vyvrácena...
rottenkiwi píše:Potom by bolo vhodné dať pár podmienok, čo má robiť matematicky najlepší MPPT
algoritmus a ten aj dokázať. Potom by už nebol problém nahrať ten firmvér do nejakej
skladačky a máme po probléme, ktorý popisuje jak youda tak vlkazajac.
Pritom majú úplne odlišné skúsenosti, ktoré sa nedajú aplikovať na inú FVE,
kde má niekto regl. Tristar, Victron, Studer či Midnite.
vlkazajac píše:Vodič H05V-U - 2,5 mm2 drôt čierny ......0,24 €
15m x 2 x 0,24 x 18 = 132 EUR ( cena 1 panela ) sa mi nezdá až tak veľký náklad na meď. A stringy si zložím ako chcem priamo v labáku. V mojom mám jednočlenné a som spokojný, 40 V ma určite nezabije. Pristupuje skôr vyšší náklad na istenie.
Keď chcem ušetriť, vynechám 36 ks MC4 a panely napojím v junction skrinke, len si dopredu premyslím inštaláciu.
Úspora medi pri budovaní systému je podružná.
Je to OT, ale o medi na streche ma už nebaví diskutovať, zas a dokola....
EDIT
Kybosovi ďakujem. Už som myslel, že som jediný na zemeguli, čo si to myslí.
youda píše:... každý má vlastní nezávislý MPP tracker...
To, že stín je zlo, víme všichni. Pozitivní zjištění z tohoto experimentu je, že pokud má člověk chytřejší regl nebo se jedná o situaci, kdy je postupně zastiňován vždy jen jeden panel z dlouhého stringu, není to tak tragické, jak se tady na fóru snažíš všechny již dlouho přesvědčovat.
youda píše:Abramsi, vítám tě v klubu "líných reglů"![]()
V případě InfiniSolar Plus 5K jsou to skutečně 2 samostatné MPPT vstupy. Jednak je to na blokovém schématu, jednak každý vstup umí reportovat vlastní hodnoty napětí a proudu. Dovnitř jsem nekoukal.
Pozor, některé jiné typy infini mají třeba 4 vstupy, ale jedná se dva MPPT regly, kdy vždy dva vstupy jsou paralelně svedeny do jednoho.
Přepojení stringů 9s2p je dobrý nápad, ale 9 panelů nebude mít dostatečné napětí pro provoz reglu v optimálním rozsahu. Vstupní rozsah každého reglu je 200-900V, MPPT tracker pracuje 250-850V a optimální napětí s nejvyšší účinností a nejmenšími ztrátami je 720V. Já šel trochu níže na cca 600V v létě, neboť jsem chtěl mít rezervu napětí do zimy.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Dolfinho a 1 návštěvník