Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 6:34 am


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kybos » úte říj 02, 2018 3:55 am

A co brání tomu abys mohl krmit podlahovku fázovym vytěžovacem nebo SSR se spínáním v nule? Je to přece jen kus odporového drátu.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1818
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 194

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod ikovlabs » úte říj 02, 2018 4:03 am

Kolega byl rychlejsi s dotazem...
ikovlabs
 
Příspěvky: 150
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm
Reputation: 10

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte říj 02, 2018 5:42 am

V kazde mistnosti mam totiz digitalni termostat s centralnim dalkovym rizenim, odectem a merenim okamzite spotreby, tak jak jsem psal v zakladacim postu vlakna o krmeni topnych kabelu z FVE.
Ten zakladaci prispevek i s obrazky je zde: viewtopic.php?f=19&t=4401&start=0#p78321

i.jpeg
dimensions-z-therm2-1-450x343.png

No a tak jako nechcete promenlivym vykonem s fazovym rizenim krmit PC nebo satelit, tak ja asi tezko muzu krmit chytre termostaty. Musel bych je vypojit, dat misto nich propojky a do rozvadece kde konci vsech cca 8 okruhu dat nekolik SSR rele, mezi ktere bych okruhy rozdelil.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte říj 02, 2018 5:56 am

Proto si tedy chci udelat ten SW kod, ktery bude jednotlive okruhy zapinat podle toho, kolik bude k dispozici vykonu a jestli nebude vykon zrovna potreba jinde (pracka, mycka, atd.)

Kdyz bude vykonu malo, bude SW zase okruhy podle priority vypinat. FV vykon tedy nebude odebiran spojite, ale v krocich nebo zubech.

Z hlediska maximalniho vyuziti prebytku to neni idealni, ale stale mi zustane zachovana moznost centralniho rizeni, reportingu a ovladani mobilem na dalku.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » úte říj 02, 2018 8:36 am

kybos píše:A co brání tomu abys mohl krmit podlahovku fázovym vytěžovacem nebo SSR se spínáním v nule?

No hlavně elektroměr. Nemá 4-kvadrant a SSR se spínáním v 0V nemá na elektroměrech bez iteračního času pozitivní vliv na naměřenou hodnotu energie. Musí jít cestou rychlejší - fázové regulace.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1833
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 88

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kybos » úte říj 02, 2018 9:21 am

tomas píše: SSR se spínáním v 0V nemá na elektroměrech bez iteračního času pozitivní vliv na naměřenou hodnotu energie.

To bych potřeboval vysvětlit podrobněji. Neměří snad elektroměr efektivní hodnotu činného výkonu? Navíc jsem přesvědčen, že pokud se jedná o spínání v nule nemusí elektroměr řešit problémy vyšších harmonických a vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o odporovou zátěž, tak nemusí řešit ani účiník. Kde tedy spočívá ten negativní vliv?
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1818
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 194

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kybos » úte říj 02, 2018 9:25 am

youda píše: Musel bych je vypojit, dat misto nich propojky a do rozvadece kde konci vsech cca 8 okruhu dat nekolik SSR rele, mezi ktere bych okruhy rozdelil.

A nebylo by možné dát SSR až za termostaty, případně paralelně ke spínači termostatů?
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1818
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 194

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte říj 02, 2018 9:58 am

Kybosi, to co navrhuješ je docela dobrý nápad.
Škoda, že u mne už to udělat nepůjde, jelikož termostaty jsou v klasických elektroinstalačních krabicích, stejně jako třeba vypínače od světel. Do každé krabice vede přívodní kabel L+N a odchází dva napájecí vodiče do podlahy a dva vodiče do teplotního senzoru v podlaze. Pro instalaci SSR přímo v krabici tedy není místo a chybí i vodiče pro řízení relé.

Kdyby ale někdo budoval elektrickou podlahovku nově, mohl by tvůj nápad realizovat cca takto:

- V každé místnosti digitální termostat v klasické instalační krabici, ke kterému by vedly 3 kabely (N, L, LX).
- N je neutrál
- L je standardní fáze, napájená buď z FVE, nebo z DS. Vede do termostatu.
- LX je fáze z FVE napájená ze sady SSR relátek. V instalační krabici obchází termostat a vede přímo k topným kabelům.
- Ve společném rozvaděči jsou zakončeny kabely všech místností a je zde také sada několika SSR relé řízených vytěžovači.
- Ve společném rozvaděči je také přepínač I-0-II, případně spřažené stykače, které mají dvě polohy:
poloha A) Fáze L je napájena přímo z DS, fáze LX je zcela odpojena.
poloba B) Fáze L je napájena přímo z FVE, fáze LX je napájena z FVE přes SSR relátka.

Nějak takto:
elektricke podlahove topeni pres SSR.PNG

V takovém zapojení by bylo možné přepnout elektrické podlahové topení na FVE, termostaty centrálne odepnout a používat je pouze na sledování a logování teplot. Topné kabely by byly napájeny fází LX, podle toho jak by pracovaly vytěžovače. Takové řešení by ani nemuselo být drahé, stačí jen přivést do každé krabice jeden vodič navíc a nechat si v rozvaděči místo na SSR relátka a nějakou řídící logiku. Zároveň by bylo zajištěno, že fáze FVE a DS se nikdy nemohou potkat, ale kdykoliv je možné přepnout na jeden nebo druhý zdroj.

Řešitelné to tedy je, pokud se na to bude myslet dopředu. Nadruhou stranu, stále zastávám názor, že pro ostrovní FVE je nejlepší topení s akumulací do vody. Kdy ostrov+voda má prostě desítky výhod. Škoda, že jsem na to nemyslel před rekonstrukcí podlah.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod svango » úte říj 02, 2018 11:19 am

youda píše:Vážení kolegové akademici,...
Závěr: Efekt, kdy během úplného vypnutí SL-PAL dojde k restartu MS-PAL není uživatelsky příjemný. Výpadek napájení zátěže je sice krátký, ale přesto se jedná o několik sekund. Pokud bych neměl UPS, veškeré laboratorní IT krámy by se mi jistě restartovaly. Tak, jak je tato funkce implementována v InfiniSolar Plus 5k, pro mne asi nemá smysl provádět pravidelné noční vypínání jednoho z měničů. Nebyl by problém tento proces automatizovat, ale výpadek je nepříjemný a každodenní připojování/odpojování baterie asi také nebude z hlediska životnosti elektroniky to pravé ořechové. Co si představit dovedu, je takovéto odstavení jednoho Infini v prosinci a opětovné zapnutí někdy na konci ledna.


Mozno blba otazka/poznamka. Infini ma v SW nastavenia na paralelne fungovanie - enable/disable/sync. Sync je fajn, ale nemoze byt pricinou restartu pri odpojeni baterie druheho menica?

youda píše:Kdyz bude vykonu malo, bude SW zase okruhy podle priority vypinat. FV vykon tedy nebude odebiran spojite, ale v krocich nebo zubech.


Tak tu je jedna odpoved, a to je kanadan menom ELECTRODACUS,
Je to opensorce a kedysi davno som k tomu mal aj schemy, bohuzial som sa nedostal ku realizacii a vsetko mi to nejako odfukol cas.
Ak by sa niekto z vas podujal jeho riesenie replikvat, dajte vediet, rad prilozim mincu k dielu.

youda píše:Škoda, že u mne už to udělat nepůjde,

Ja bych dosekal pod vypinac dieru a ulozil dalsiu krabicu pre SSR a zakryl zaslepkou pre lahku vymenu relatka pri jeho doziti.
termicky ohrev vody 200 l, FVE1 - 1kW ohrev vody 180+80 l, FVE2 - 0.8kW do 2kWh LiFe, FVE3 domcek pre maleho - 0.26kW do 0.5kWh LiFe
svango
 
Příspěvky: 138
Registrován: čtv dub 12, 2018 1:44 pm
Bydliště: Trencin
Reputation: 3

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » úte říj 02, 2018 2:47 pm

kybos píše:
tomas píše: SSR se spínáním v 0V nemá na elektroměrech bez iteračního času pozitivní vliv na naměřenou hodnotu energie.

To bych potřeboval vysvětlit podrobněji. Neměří snad elektroměr efektivní hodnotu činného výkonu? Navíc jsem přesvědčen, že pokud se jedná o spínání v nule nemusí elektroměr řešit problémy vyšších harmonických a vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o odporovou zátěž, tak nemusí řešit ani účiník. Kde tedy spočívá ten negativní vliv?


Já to zkoušel zde:
viewtopic.php?f=3&t=2674
Ne 4-Q elektroměr blikal stále stejně ať se ohřev v bojleru realizoval pomocí vytěžovače nebo bez přímo z distribuční sítě. Prostě se dal zastavit pouze vypnutím bojleru nebo odpojením od distribuční sítě. V ostrovu to fungovalo dobře až na ten flikr. Tak to budu teď předělávat na fázovou regulaci s GreenBonO_Aku.
Vysvětlení:
Je nutno zohlednit i regulační prodlevu hybridního měniče pracujícího paralelně s distribuční sítí a to že ne 4-Q elektroměr započítává vše do spotřeby i dodávku, protože nedokáže rozpoznat směr toku energie. Tedy pokud sepne SSR tak na to hybrid zareaguje, ale se zpožděním a minimálně jeden kmit sinusovky se odebere ze sítě. SSR zase vypne a zase jeden kmit sinusovky přeletí do sítě atd.... ve výsledku tedy zaplatíte skoro stejně jako kdyby se bojler ohříval z distribuční sítě.
A také regulační prodlevu SSR které spíná i rozpíná pouze v 0V a tedy může čekat i jeden kmit sinusovky na sepnutí a rozepnutí a vyvolat tak v tom jednom kmitu odběr nebo dodávku.
Podobný problém je i s watrouterem když ho někdo použije na ne 4-Q elektroměru nebo s malým iteračním časem měření v elektroměru.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1833
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 88

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kybos » úte říj 02, 2018 3:16 pm

Čili to není problém elektroměru ale problém hybridního střídače, který díky velkému zpoždění regulační smyčky nedokáže regulovat výstup v reálném čase ale se zpožděním jedné nebo více period výstupního signálu.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1818
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 194

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » úte říj 02, 2018 3:23 pm

Kdyby byly hybridy regulačně tak rychlé jako třeba aktivní filtry a nebo možná toto:
https://www.meruspower.fi/wp-content/up ... UPQ_EN.pdf
tak by s tím asi problém nebyl, ale ta cena by byla asi taky někde jinde.
No taky záleží na míře té výchylky, jestli je to kolísání +-1kW nebo +-10kW.
Potom je také otázka jak rychlé by nasadili elektroměry distributoři.
Je to i problém elektroměru že nedokáže rozlišit směr toku energie a vše započítává do spotřeby. Což je z energetického hlediska chyba, ale bohužel v souladu s legislativou, podobně jako podvod z fázovým měřením a rozdělení třífázového elektroměru na 3 jednofázové.
A je to chyba i regulace že není plynulá, ale kmitá mezi dodávkou a odběrem a elektroměr oba tyto stavy započítá do spotřeby, takže tím nic nezískáme i když máme vlastní zdroj energie.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1833
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 88

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » úte říj 02, 2018 9:19 pm

svango píše:...
Mozno blba otazka/poznamka. Infini ma v SW nastavenia na paralelne fungovanie - enable/disable/sync. Sync je fajn, ale nemoze byt pricinou restartu pri odpojeni baterie druheho menica?
...
Ja bych dosekal pod vypinac dieru a ulozil dalsiu krabicu pre SSR a zakryl zaslepkou pre lahku vymenu relatka pri jeho doziti.


Ahoj Svango,
ano, ten automatický restart je dán tím, že měniče jsou zapojené do paralelního provozu - to byl právě účel testu ověřit, jak se to v této situaci chová. Paralelním zapojením Infini se myslí splnění všech těchto podmínek:
- propojené datovými kabely,
- propojené current sharing kabely
- v nastavení povolenu volbu "parallel for output"

Po vypnutí Slave měniče Master vyhodnotí, že Slave "umřel" a rebootuje se, jelikož tuto reakci má prostě napsanou ve svém firmwaru. Asi to má i nějaký konkrétní důvod. Například, aby se při přerušení datových kabelů nestalo, že měniče začnou dodávat proti sobě, vylítnou jističe nebo shoří kabely. Určitě by se to dalo řešit i jinak,ale číňan to prostě napsal takto :) Otestoval jsem to proto, že se na to hodně lidí ptalo (pro různé výrobky) a málokdo dostal konkrétní a detailní odpověď.

Pokud jde o to doplnění termostatů o SSR, nejsem úplně příznivcem sekání do zdiva a stavebních prací :D Navíc pozor, kromě dalších krabic by se stejně musely dosekat drážky na řídící vodiče k relé a také se většinou očekává, že SSR namontuješ na chladič, nebo použiješ poměrně velkou DIN rail variantu s integrovaným chladičem. V tomto případě by tedy opravdu bylo lehčí vysekat jen drážku na ten kabel "LX", a výkonové prvky i s řízením umístit do centrálního rozvaděče.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod kodl69 » úte říj 02, 2018 11:10 pm

A potom je to třeba o tom, že by v místnostech byly jenom teplotní čidla, a veškerý řízení a spínání by se provádělo z rozvaděče, už jsem někomu takhle el. topení taky zapojoval. Pokud by na čidla nebyly dráty, tak existují blbiny, co žijí z baterek a dobíjí se jednou za čas elektrikou určenou pro spotřebič, a komunikují bezdrátově, ale to asi znáš.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3753
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 301

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř říj 03, 2018 5:41 am

Jj, mam tam to z-wave, coz je bezdratovy a softwarove se to ridi jedna basen. Ale napajeni musi byt. No jeste to promyslim, jak by se to dalo vsecko nakombinovat ;)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř říj 03, 2018 9:51 pm

Kolegové!
Tak jsem zjistil, že v některých instalačních krabicích s termostaty mi elektrikář přecejen nechal jeden vodič navíc.
Vypadá to tedy, že fintu na kterou mne nasměroval Kybos (viewtopic.php?f=3&t=4326&p=78510#p78460), budu moci vyzkoušet! :yes:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » ned říj 14, 2018 7:53 am

kybos píše:Čili to není problém elektroměru ale problém hybridního střídače, který díky velkému zpoždění regulační smyčky nedokáže regulovat výstup v reálném čase ale se zpožděním jedné nebo více period výstupního signálu.


Ale možná by to šlo s tvým vyvažovačem ve spojení s fázovým SSR, ale to by chtělo vyzkoušet jak na to bude reagovat elektroměr.
viewtopic.php?f=19&t=4401&start=20#p78811
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1833
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 88

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » ned říj 14, 2018 9:42 am

tomas píše:
kybos píše:Čili to není problém elektroměru ale problém hybridního střídače, který díky velkému zpoždění regulační smyčky nedokáže regulovat výstup v reálném čase ale se zpožděním jedné nebo více period výstupního signálu.


Ale možná by to šlo s tvým vyvažovačem ve spojení s fázovým SSR, ale to by chtělo vyzkoušet jak na to bude reagovat elektroměr.
viewtopic.php?f=19&t=4401&start=20#p78811


Ja jsem tak rad, ze mam laborator v rezimu Off-grid III a nemusim si tak lamat hlavu se zlodejskymi elektromery CEZu :lol:
Dokonce ted, po zprovozneni softwaroveho vytezovace, jedu zase v plne ostrovnim rezimu vcetne topeni :yes:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod tomas » ned říj 14, 2018 1:36 pm

Jo jo, máš to super. Jenže takových jak ty moc není, takže to moc FVE nerozšíří. Většina zákazníků fotovoltaických montážních firem se pro státem slíbenou dotaci podřídí a obětují svou svobodu a nechají se okrádat a kontrolovat a proto chtějí vše oficiálně. Ti co tomu rozumí si to postaví sami i bez "dotací" jako ty a jsou svobodní (alespoň prozatím) ale těch moc není.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1833
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 88

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Martin P » ned říj 14, 2018 6:01 pm

tomas píše:Jo jo, máš to super. Jenže takových jak ty moc není, takže to moc FVE nerozšíří. Většina zákazníků fotovoltaických montážních firem se pro státem slíbenou dotaci podřídí a obětují svou svobodu a nechají se okrádat a kontrolovat a proto chtějí vše oficiálně. Ti co tomu rozumí si to postaví sami i bez "dotací" jako ty a jsou svobodní (alespoň prozatím) ale těch moc není.

Tak v tomhle s Tebou na 130% souhlasim. Vzpomněl jsem si na své první úvahy o FVE, když jsem jako úplný zajíc začal obcházet firmy montující FVE systémy ( to jsem ještě nevěděl o mypower.cz a Kolaříkovi). Všude mne "lepili" na dotaci a nabízeli certifikovaný systém v ceně cca 100k.Kc za kWp instalovaného výkonu. Jelikož jsem od přírody zvědavý a technické věci mne zajímají jsem začal bádat nad tím jak FVE funguje a co je na tom proboha tak drahého že se to musí dotovat. Nechal jsem si zpracovat nezávaznou cenovou nabídku a zjišťoval jsem si cenu komponent. Komponenty byly něco přes 200 k.Kc, nabídka skoro 400k.Kc. Tady mi to "zasmrdelo" a začal jsem pátrat v čem to je. Certifikace systému, hromady schvalovacek, vagóny úředníků a navrch desetileté dotační okovy. Tohle ne, řekl jsem si a hledal jsem další možnosti. Narazil jsem na Mypower.cz, začal jsem zde studovat praktické zkušenosti majitelů FVE a přemýšlel jsem nad tím jak to udělat co nejlépe a bez dotací.
Založil jsem zde vlákno " FVE s modulární (rostoucí) koncepcí" a i s pomocí Vašich rád, nápadů a připomínek se dílo zdařilo. Sice jinde ( přestěhovali jsme se), trochu jinak ( tři moduly místo čtyřech) , ale i s pomocí P. Kolaříka který se tomuto segmentu věnuje se dílo úspěšně podařilo. Děkuji.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 100Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 175
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod
Reputation: 20

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: JiříK, svango a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'