Topným kabelům by trapéz opravdu nevadil, dokonce by asi přežily i 300V DC. Nevím ale, co by na trapéz říkaly ty centrálně řízené termostaty. Termostaty mají relé s vypínáním v nule, tak do nich snad ani nechci pouštět nic jiného než sinus. DC pak, bohužel, nepřipadá v úvahu vůbec.
Máš na mysli nějaký konkrétní nápad s tím trapézem?
Jako, že bych třeba pořídil separátní měnič, který by měl dedikované vlastní FV stringy a dodával proměnný AC výkon přesně podle MPP bodu těch samostatných stringů? To by fungovalo, ale nesměly by tam být ty termostaty...
Jak jsi to tedy myslel, prosím?
Mimochodem, časem jsem postupně dospěl k přesvědčení, že v případě ostrovní FVE je pro vytápění mnohem vhodnější vodní podlahové topení, než topné kabely. To proto, že spirály v akumulační nádrži se dají natápět klidně DC, přičemž ventily vodního podlahovky je možné i nadále centrálně regulovat.
Já udělal v minulosti tu chybu, že jsem do podlahy dal topné kabely, takže musím topit takovou energií, která nejen že generuje potřebné teplo, ale její forma musí také vyhovovat regulačním prvkům. Jsem blbec a u třetího baráku tu chybu už nesmím zopakovat!
PS: Vůbec nejlepší je doplnit to ostrovní topení také menším TČ vzduch-vzduch, aby se energie násobila. A pro případ nejhorší zimy a kastrofy mít vedle akumulační nádrže ještě kamna s vodním výměníkem. Já už takové vodní topení s posilou pomocí fosilních paliv měl, a to v baráku s pořadovým číslem jedna. Jenomže tomu pořád prskaly přetlakové ventily, natápělo se to dva dny a věčně byla kosa. Proto se mi vodní topení znechutilo. Teď už vím, že chyba nebyla v tom systému jako takovém, ale jen v té konkrétní instalaci, do které jsem nevidel ani jsem jí nerozumněl.
Bohužel, zkušenost je nepřenositelná. Teď tedy zkusím nějak uregulovat to co mám a příště budu chytřejší