Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř říj 23, 2019 4:35 pm


Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod abrams » stř čer 05, 2019 12:59 pm

Zdravím ,

youda píše:- Dej tam tedy ten černej kabel.
- Vypni měnič.
- Vypni baterky.
- Nastartuj baterky.
- Nastartuj měnič.

:lol: :lol: :lol: :lol: .

Elektronům zdar *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2565
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod taran » stř čer 05, 2019 1:04 pm

Ok jdu na to. Právě na tvoje fotky jsem se díval a připadá mě, že ten můj černý kabel je zapojený stejně. Dám vědět.
taran
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod taran » stř čer 05, 2019 1:14 pm

Tak výsledek je stejný. Pípá a pípá. Že by se v měniči něco nastavovalo kromě typu baterek jsem nenašel. Zbytek jsem nechal tovární nastavení. A já mám takový dojem, že mě to nešlo ani u Infinity,
taran
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř čer 05, 2019 1:28 pm

Na Axpertovi stačí nastavit jen 05 = Pyl, nic jiného není potřeba.
Zapojit se to tam má do konektoru označeného symbolem baterky s ozubeným kolečkem, to snad máš také dobře...
Důležitý je vždycky ten reset baterek, jinak se nechytne změna nastavení.

Jako poslední možnost bych vyzkoušel připojit jen druhou baterku:

- vypnout měnič i baterky
- baterky od sebe odpojit jak silovými tak datovými kabely
- na druhé baterce nastavit DIP 1 0 0 0
- přepojit RS485
- připojit k měniči jen druhou baterku a nastartovat jen ji a pak měnič

Napadla mne ještě jedna věc - máš uzemnění baterek a měniče opravdu spojené? Nemělo by to být potřeba, protože RS485 je vlastně jen dvouvodičová proudová smyčka, ale jeden nikdy neví.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2087
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod jkl2n » stř čer 05, 2019 1:32 pm

mam sice iny striedac, ale mne komunikacia fungovala len ked bol prvy pin na DIP dole (OFF). Teraz mam vsetky dole a funguje ako ma.
jkl2n
 
Příspěvky: 23
Registrován: úte dub 24, 2018 8:56 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod taran » stř čer 05, 2019 1:35 pm

Na uzemění se podívám, mělo by to být, ale ..... Otestuji i tu možnost s pinem dolu.
taran
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod taran » stř čer 05, 2019 2:01 pm

Tak se to chová úplně stejně. Uzemnění OK. Nepomohl ani pin dolů. Ještě zkusím proměřit kabel a počkám jak zareaguje prodejce. Díky za snahu pomoct.
taran
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř čer 05, 2019 2:06 pm

Pokud se ti do toho chce, vyzkoušej to ještě s tou samostatnou druhou cihlou.
Byly případy, kdy skupina cihel hlásila pořád dokola nějakou chybu a pomohlo až prohodit master baterku s jinou baterkou ve skupině.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2087
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod taran » stř čer 05, 2019 2:18 pm

tak to ještě zkusím, ale jsem z toho otrávený.
taran
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod jkl2n » stř čer 05, 2019 2:19 pm

dolezite je, ako youda spominal, spravit aj reset baterky po zmenach na DIP, ale to si asi robil
jkl2n
 
Příspěvky: 23
Registrován: úte dub 24, 2018 8:56 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod marko250 » stř čer 05, 2019 2:52 pm

To takhle jednoho klidného večera po hektickém dni montáže hromady nábytku v jednom domě a ještě nějaké IT práce na dvou noteboocích u jedné klientky ,mi zazvoní mobil s voláním o pomoc.Pane G... nemohl byste rychle přijet,já si s tím ovladačem smart WC nevím rady a nutně potřebuji otevřít víko jinak se ...... :-) :-) :-) :-).No a večer byl v prdeli 20km tam a pak zpět ,samozřejmě wc nebylo ode mě,ale strašně jsem se těšil,že tu potvoru vystihnu ve sračkách,což si po tom jak se zachovala zasloužila.Nevyšlo to,ale koukám,že si lidi stále nedají říct a nedají říct. :-) .
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1564
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod taran » stř čer 05, 2019 3:10 pm

Tak jsem chlapi udělal všechno možné a nic. Baterky jinak šlapou dobře, ale ta situace se mě nelíbí.
taran
 
Příspěvky: 36
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř čer 05, 2019 3:11 pm

taran píše:tak to ještě zkusím, ale jsem z toho otrávený.


To se ti vůbec nedivím. Já když se na něco těším a pak to nefunguje jak má, tak jsem z toho vždycky strašně zklamanej :(

Nicméně, hromadě lidí ta komunikace Axpert + Pylontech spolu funguje, tady i v zahraničí. Takže pokud máš všechno zapojený správně a furt to nejede, tak to prodejce určitě vyřeší (vymění některou krabici, nebo pošle update FW pro BMS).

Jinak co se týče toho ukazatele stavu SoC na Axpertovi, pokud nefunguje BMS komunikace, tak Axpert SoC odhaduje jen z napětí. Pro 48V olovo to ještě +- odpovídá, ale pro 15S/16S LFP je ten údaj úplně k ničemu a věčně to ukazuje, že baterka je vybitá. Pokud bys to měl nějakou dobu provozovat takto, tak je nejlepší snížit hodnotu cutoff napětí na minimum, aby se Axpert vůbec nesnažil přepnout na DS. Pokud bys baterky vybil pod 20% SoC, tak jejich BMS je odstřihne. Ideální to není, ale nějaký měsíc se s tím takhle žít dá.

Já osobně komunikaci z Pylontechů neposílám do měničů, ale vyčítám ji sám, přes jiné rozhraní a vlastní monitoring. Vypnutí měničů podle SoC jsem tam ještě nedopsal, jelikož jsem línej. Ale snad se k tomu během zimních večerů dokopu.

Tarane, určitě pak dej vědět, čím to bylo a jak se povedlo vyřešit. Moc by mne zajímalo, v čem byla chyba a ostatní určitě taky.

Díky a držím palce ať ten chybový stav netrvá moc dlouho!
Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2087
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř čer 05, 2019 4:22 pm

Vážení kolegové ostrovníci,

letní bouřky se blíží, hurikány už si na nás brousí zuby a výpadky DS budou jistě na denním pořádku. A jelikož dnes je první středa v měsíci, je potřeba provést nejen test sirén na obecních úřadech, ale i pravidelný test fosilních reaktorů!

Bohužel, můj reaktor je tak hlučný, že když jsem jej odpoledne nakopnul, hned z oken začali vylézat sousedi. Prý, "jestli přijely buldozery, aby moji chatrč srovnaly se zemí." Ale kdepak, byl jsem to jen já a můj fosilní čuník:

gentest.JPG

Čuník funguje na jedničku. Kdo je připraven, není překvapen! :ugeek:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2087
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod Matess » stř čer 05, 2019 4:43 pm

pravidelné starty chválím... nepodceňovat. Nechal jsem jednou centrálu 7 měsíců stát a myslel jsem že mi upadnou ruce než se mi ji povedlo nahodit. Od té doby vím, že když ji jednou za měsíc nakopnu na 3. zátah a ihned odstavím palivo (jede asi 2 minuty) mám jistotu že pojede když bude opravdu třeba.
Matess
 
Příspěvky: 643
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř čer 05, 2019 6:53 pm

Ja mam prave trochu obavu, jak dlouho mi vydrzi ta sealed baterka. A jestli bych ji treba nemel obcas dobit delsim behem nez 10minut. Nebo externi nabijeckou?

Mam tam i rucni start, ale a tim to neni takova pohoda jako otocit klickem. I tak vzdycky nakopavam 2x, protoze vyjizdim benzin z karbecu. Rucne pak jeste po zastaveni natocim klikovku do polohy kdy klade nejmensi odpor. Nikdy tedy cunik nenajede napoprve, ale az na to druhe otoceni.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2087
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod j0hn » stř čer 05, 2019 7:01 pm

Co používáte za benzín. Někdo doporučuje pro dýl stojící stroje prémiový benzíny, protože běžný jsou víc vodofilní a absorbují vzdušnou vlhkost.
Letos jsem měl problémy nastartovat sekačku. Jasně, jsem pitomec a nalil jsem do 4t sekačky benzín s olejem. Pomohl mi až éterovej sprej na zimní starty. Doporučuju postavit vedle centrály.
j0hn
 
Příspěvky: 94
Registrován: čtv dub 11, 2019 3:56 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod jahodovák » stř čer 05, 2019 7:25 pm

Staré dvojtakty nemají s benzínem problém,dnešní moderní karburátory se pokud se nevyjede benzin ,třeba u motorové pilky rozloží olej a pokud nastartujete,občas se zadře motor.Pokud ale máte smůlu dojde k zalepení karburátoru a pak je to ještě větší sranda,do benzínu jsem začal dávat přísady k tomuto určené a zatím snad klídek a pohoda,u pilky nevím,už jsem ji asi dva roky nenatočil,protože aku pilka je lepší...a sekačka wiking zatím stále chodí a zdá se nezničitelná,maká už 12 let bez poruchy,takže aku zatím nemám.Motor honda ve vari je ještě v záruce a do jedné sekačky mf 70 jsem pokusně přidělal el motor a až bude senoseč,dám vědět jak to dopadlo,uvidíme jak si to poradí s lištou 140 cm a následně s obracákem....
jahodovák
 
Příspěvky: 528
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod youda » stř čer 05, 2019 7:32 pm

Tarane,

Tak je tu jeste jedna moznost k vyzkouseni - vypada to, ze kabel pro Infini a Axpert se mirne lisi - v kabelu pro Axpert je navic GND.

Ten cerny kabel prisel primo s Axpertem, nebo ti jej p.Kolarik dal od Infini?

Vitecekmatrka dnes vyfotil a propiskal Axperti BMS kabel a zapojeni pinu je toto:

1-3
2-5
3-1
5-2

Pin 4 je prazdny.

Tak jestli mas kus beldenu a krimpovaci nacini, muzes zkusit nacvaknout jeste tento kabel.

Foto:
Screenshot_20190605-200406.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2087
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvekod xmasin » stř čer 05, 2019 7:34 pm

Problém klasického benzínu (Natural 95) je přidávaný biolíh, který na sebe váže vodu. Pokud motor delší dobu stojí tak je dobré benzín buď spotřebovat nebo vylít a použít někde jinde. Proti tomu do prémiových benzínů (Natural 98. Verva 100) se přidávají biopaliva druhé generace a ty už vodu neváží. Studoval jsem to, když jsem kupoval nové auto s přímovstřikovým benzínem, takže jezdím na Verva100.
xmasin
 
Příspěvky: 1143
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], dano, Google Adsense [Bot], Semrush [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'