Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned lis 18, 2018 10:27 pm


Ostrovní elektrárna Příbramsko

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod solárník » čtv led 04, 2018 10:14 pm

Přišlo mi , že jsem tam viděl ještě nejakou verzi s extra mosfety? Vůbec jsem to nečetl jen prohlížel obrázky, ale nebyla to právě verze na vyšší proud?
solárník
 
Příspěvky: 1427
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 53

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod beethowen » čtv led 04, 2018 10:22 pm

Podle mě je to červená, možná blbě vidím. Jak jsem o tom četl, tak Hallova sonda je tam na měření otáček. Je to původně určené na kola a mopedy. Proud to ale měří přes bočník, kde si hlídá i překročení proudu pro nabíjení/vybíjení. To mám teď celkem vyřešené. podařilo se mě sehnat kvalitní bočník a mám z práce dataloger, kterým počítám sumu proudu do baterky a z baterky cca po 100ms a zatím se zdá , že to celkem sedí.
Jinak tě zdravím Oto. Provedl jsem nedávno měření těch baterek jak jsme se bavili, že se mě tam něco nezdá a mám nějaké výsledky. Zavolám ti a probereme.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah, Li-ion 120P14S 300Ah
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 97
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 23

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod FRSO » čtv led 04, 2018 10:22 pm

ota píše:Ten odpor je fialová, černá, černá, tedy 70R, to mi vychází na 50mA.
Balancování nefunkční ale jako BMS a vizualizace je to docela dobré.
Měření proudu Hallovou sondou je taky dost nepřesné takže ani měření kapacity nebude nijak zvlášť přesné.


Tak to jo, ale já myslel že první je červená, ony ty barvy mají ty odpory různé odstíny a pak se to špatně poznává, ale multimetrem by to bylo jasné. Dík Oto. :yes:
FRSO
 
Příspěvky: 793
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod beethowen » čtv led 04, 2018 10:28 pm

solárník píše:Přišlo mi , že jsem tam viděl ještě nejakou verzi s extra mosfety? Vůbec jsem to nečetl jen prohlížel obrázky, ale nebyla to právě verze na vyšší proud?

Mosfety jsou na odpojení baterie při přetížení, přebití, vybití. Jako ochrana.
3,8kWp Suntech, MPPSolar PIP-4048MSD, LiFePO4 48V/200Ah, Li-ion 120P14S 300Ah
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 97
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov
Reputation: 23

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod solárník » čtv led 04, 2018 11:39 pm

Ok, koukal jsem jen na fotky a myslel, že mosfety jsou extra balancovací zátěž. Proto že je jich tam tolik. Vypadalo to jako mosfet na článek (?)
solárník
 
Příspěvky: 1427
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 53

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » pát kvě 11, 2018 10:53 am

Jak čas pokročil, řekl jsem si že přepojím na měnič další spotřebiče. Měnič mám sice masivní LF Victron ale jen 3kW. Menší výkon byl volen s ohledem na ekonomiku nákupu i odběru naprázdno.
Mým ženským bohužel nic neříká souběh výkonu a tak to za ně dělá automatizace. Použil jsem proudové relé PRI 51.
Toto relé měří výkon do domu a při překročení 1,5kW odpojí bojler a vodárnu.
Takže jak se ON/OFF plotýnka sporáku (např) nahřívá v obráceném rytmu se odpíná/ připíná bojler a trvalý odběr měniče je do 3kW.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 1


Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod kybos » pát kvě 11, 2018 11:50 am

ota píše:Toto relé měří výkon do domu a při překročení 1,5kW odpojí bojler a vodárnu.
Takže jak se ON/OFF plotýnka sporáku (např) nahřívá v obráceném rytmu se odpíná/ připíná bojler a trvalý odběr měniče je do 3kW.

Takže ti vodárna spíná v rytmu nahřívání ON/OFF plotýnky na sporáku?
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1613
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod mobilik » pát kvě 11, 2018 12:13 pm

Nebojis sa zavzdusnenia vodarne? Ked niekto pusti vodu a cerpadlo netaha tak vytiahne vodu aj z expanzky. Alebo to mas riesene inak? ;-)
Inak dobry napad.
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » pát kvě 11, 2018 12:28 pm

Ano, ta vodárna je tK Na hraně ale zatím to funguje. Mam hodně velkou expanzku a pod úrovní odběrných míst takže zavzdušnění problém nedělá. Ta expanze je vlastně taky akumulátor energie.
Jenom trafo v měniči v okamžiku kdy připojí zároveň vodárna a bojler bolestně zaskučí.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 0


Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod JonasPP » pát kvě 11, 2018 12:32 pm

mobilik píše:Nebojis sa zavzdusnenia vodarne? Ked niekto pusti vodu a cerpadlo netaha tak vytiahne vodu aj z expanzky. Alebo to mas riesene inak? ;-)
Inak dobry napad.

Ale však v expanzke je vak a podla modelu expanzky sa do vaku tlakuje vzduch,alebo po novom sa vzduch tlakuje do nadoby a do vaku sa tlači voda,aby nadoba nekorodovala.Teda z tadialto zavzdušnenie neočakavajte.
Ale je to super napad,lebo menič ide stale v zabehu a neprepne sa na DS len za to,že sa zrazu zapne 2KW kavovar,abo niečo čo ide chviločku,ako napriklad pračka jak ohrieva vodu.

Až teraz Mi došlo,že sa jedna o čerpadlo nad hladinou,teda zavzdušni a prestane tahať vodu.
Mix solarok - 3,5KWp papierovo -2,5KW skutočnych;
48v-Axpert 2,4KW;Li-ion -1,1KWh
24v-PJ 5KW;NiCd -2,3KWh
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 394
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR
Reputation: 51

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod youda » pát kvě 11, 2018 2:23 pm

Ahoj Oto, nad něčím podobným jsem také přemýšlel - jednoduché a efektivní.
Měříš pomocí PRI 51celý odběr domu včetně vodárny, nebo to máš tak, že na měřené větvi je pouze dům a vodárna je zapojena přímo?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 806
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 136

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » pát kvě 11, 2018 4:46 pm

Zdar youdo. Nejdříve jsem měl přes PRI51 prohnaný připvod do celý dům.
Jenže mi nedošlo že to bude cyklovat.
Takže teď jde přes měření proudu vše kromě odpínaných větví.

Dále jsem naučil proudové relé reagovat i na menší proudy než nominální minimum 1A. Udělal jsem to tak že jsem skrz měřící trafo namotal 2 (3,4) závity. Tím se indukovaný proud zdvojnásobí (případe.troj.. čtyřnásobí) a PRI dovede reagovat i na menší proudy.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 0


Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod marko250 » pát kvě 11, 2018 5:20 pm

Vodárna se nikdy nezavzdušní,pokud jsou věci jako sací koš s protizpětnou klapkou a zpětná klapka na tlakové části,nemá kde.Pokud z vaku vybere osádka vodu tak prostě neteče,ale tlak na vak zůstává,pak stačí zapnutí přívodu blokovaného jiným spotřebičem a zase nasaje jako by nic.Je to jako prvotní napuštění vodárny.Pokud máte starý typ expanzky s tlakem vzduchu nad vodou bez vaku tak tam to je problém jen v tom,že ten tlak uteče do kohoutku a poprská vše ve svém okolí :-).Pak zaplá vodárna zase nasaje a dotlačí na vypínací tlak,ale už tam nebude potřebný protitlak na méně četné zapínání při používání a musí se dofouknout.Ten kdo nemá zpětné klapky ten zkončil a jde zalévat a nasávat.
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1096
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 104

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod rva » pát kvě 11, 2018 8:10 pm

Obávám se, že vodárně (čerpadlu) nedělá dobře časté zapínání a vypínání. Proto bych odpojil vařič na dobu, než se expanzka natlakuje. Ale samozřejmě je to taky o tom, jak vedou dráty, aby to nebylo pracné.
Pokud hrozí přetížení některého z Axpertů, tak u mě se odpojí trouba, rychlovarka, boiler, klimatizace, venkovní zásuvky.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 968
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 85

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » pát kvě 11, 2018 10:05 pm

Jasně, to je pravda.
Posloupnost vypínání je otázkou priorit uživatelů (uživatelek) domácnosti.
Ona se voda ve skutečnosti příliš často nepouští takže je kompromis nastaven takto.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 0


Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod jars10 » sob kvě 12, 2018 2:37 am

Nebylo by jednodušší, než vypínáním takto uštědřovat rány měniči i zařízením posílit měnič?
Já to vyřešil připojením 2kVA GF měniče za Multiplus v ostrovním režimu.
Hlídá si přetoky. Victron je dost přetížitelný, takže rozjezdy vodárny, mrazáku apod nevadí a při odlehčení Victron přebytečnou energii zpracuje a uloží zpět do aku, takže taky nevadí.
Podle mne ideální symbioza měničů a levné rozšíření výkonu.
Zatím mám na GF měniči natočeno něco přes 1,5MWh a žádný zádrhel, bručení nebo sténání měničů se nekoná.
jars10
 
Příspěvky: 18
Registrován: úte čer 07, 2016 7:26 pm
Reputation: 3

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod marko250 » sob kvě 12, 2018 6:34 am

>jars10 a jak to máš vymyšlené s náběhem onoho posílení?Situace:baterky nabité,zimní období nesvítí a jede hlavní měnič co dá své maximum 3kW.Do kuchyně přichází ráno žena a plně využívá ony 3kW(trouba,smetí okolo) a najednou pustí vodu,která je na vodárně,nebo mikrovlnku.Jelikoš se šetří v tomto období co to jde,tak je GF vyplý a jak se tedy zapojí do této situace,kdy je limit hlavního měniče překročen?Taky přece potřebuje nějaký čas k rozběhu a přímá účast na momentální spotřebě není v danou chvíli možná.Jak tohleto ovládáš?
JZ-50°/20xChaori<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar<davá2750W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 58.4VDC LFP4/370A+Li-ion/300A<uloží 35kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1096
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín
Reputation: 104

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod brumlaj » sob kvě 12, 2018 8:34 am

rva píše:........ Proto bych odpojil vařič na dobu, než se expanzka natlakuje. ........
pokud máš indukci, tak by Tě pravděpodobně ženské osazenstvo proklelo. Vypnutím vařiče se ztratí info o nastavených úrovních výkonu plotýnek a najednou voda pro ranní kafe je i po půlhodině studená jak čumák. No a studený čumák je strašně nakažlivý zvlášť směrem k ženám.
marko250 píše:...... Jak tohleto ovládáš?
Proudové relé na spotřebu domu a pokud odběr v domě překročí např. 2kW připne se GF. Měnič poslušně sleze s výkonem dle výkonu GF. Takže už v době většího odběru než 2/3 jmenovitého výkonu měniče je vytvořená vata pro další spotřebiče.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod jars10 » sob kvě 12, 2018 9:15 pm

marko250 píše:>jars10 a jak to máš vymyšlené s náběhem onoho posílení?Situace:baterky nabité,zimní období nesvítí a jede hlavní měnič co dá své maximum 3kW.Do kuchyně přichází ráno žena a plně využívá ony 3kW(trouba,smetí okolo) a najednou pustí vodu,která je na vodárně,nebo mikrovlnku.Jelikoš se šetří v tomto období co to jde,tak je GF vyplý a jak se tedy zapojí do této situace,kdy je limit hlavního měniče překročen?Taky přece potřebuje nějaký čas k rozběhu a přímá účast na momentální spotřebě není v danou chvíli možná.Jak tohleto ovládáš?


Zatím počítám s tím, že GF pojede pořád.
Klidová spotřeba je menší než u Victronu a je fakt, že studený náběh GF trvá tak dlouho, že by to ani Victron nemusel utáhnout.

Další věcí je to, že mám poněkud větší domácnost s velkou spotřebou, takže Multiplus 3000 je něco jako DC okruh pro základní žití domu - světla, automatizace, EZS, topení, PC+síť, lednice, mrazák, vodárna, vrata, brána.
Pro velkou spotřebu typu konvice, mikrovlnka, trouba, vysavač, auto, filtrace, zahradní čerpadla, stroje v dílně, atd mám Quattro 10kVA+2kVA GF. Tuto větev v zimě z důvodu malé výroby vypínám a přepojuji na síť.
jars10
 
Příspěvky: 18
Registrován: úte čer 07, 2016 7:26 pm
Reputation: 3

Re: Ostrovní elektrárna Příbramsko

Příspěvekod ota » pon kvě 14, 2018 9:18 am

Použití proudového relé PRI 51 má ještě jednu výhodu kterou jsem si uvědomil později.
Přes den mohu mít připojený bojler trvale díky čemu se omezí počet mikrocyklů, které baterkám nedělají dobře.
Mám na mysli běžné cyklování sporáku: plotýnka sporáku ON, 50A vybíjení, plotýnka sporáku OFF, 50A nabíjení a to 2 hodiny dokola.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 1


PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Semrush [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'