Stránka 1 z 4

ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 10:22 am
od pkougl
2013-03-20-183.jpg
Tak bych se rad podělil s vámi o můj kutilský počin, který jsem někdy v říjnu 2012 postavil a postupně odladil k mé spokojenosti, panely sem použil RENE-SOLA 240Wp POLY, nemam ideálně orientovanou střechu a tak mam na jih pouze tři panely a tak sem dal 9 panelů na východ a 12 panelů na západ kde dělají společnost heat-pipe trubicím, mam to celé svedené z půdních svorkových skříní do garáže plusy panelů dvěmi kabely CGSG 5*6mm2 a společné mínusy panelů CYA 2*25mm2, v rozvaděči každá větev tří panelů odjištěna.
O regulaci se stará známý TS MPPT60A ke kterému brzo přijde namontovat jednovaječné dvojče, jelikož částečně nestíhá přenést výkon panelů, je z počátku na něj připraveno místo v rozvaděči a zeje prázdnotou. Baterii jsem sehnal starší trakční 750Ah 48V (po kapacitní zkoušce na 85% při C5 a stáří 8.let) a posléze doplnil o 4 Matějovy desulfátory napřímo připojené, neměl jsem vhodné místo na baterii a tak sem využil prostor nad schodištěm a zbudoval konstrukci kam sem baterii uložil a rovnou udělal prostor na dalní případné baterie (jeřábová drážka byla nutností)
Trochu jsem laboroval s měniči a po slušné APC Smart 3000VA upravenou větším trafem na 4kW sem přešel na větší měnič 6000W/10000VA u kterého sem musel provést lehký tuning, jelikož bral naprázdno 200W, odstřihl jsem nařímo připojený ventilátor a dal tam termostat a do obvodu primáru dvou sériově zapojených masivních traf vložil masivní tlumivku a výsledná spotřeba naprázdno je celkem přijatelných 98W, nevýhodou je zvyšující se brum tlumivky při vysoké zátěži, ale je to elektrárna a tak to nevadí :D
Abych měl vzdálený dohled (přes teamviewer) logování dat jsem instaloval starší notebook s vadným displejem a spotřebou 11W a tak sem do dveří rozvaděče instaloval malý displej  (menší sem doma neměl).
Prozatím to funguje skvěle (když svítí ten žlutej puchejř), krmim s tim skoro celý dům (pračka, myčka, trouba, atd…) a měnič stíhá a občas si zapne ventilátor chlazení. Pavel

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 10:36 am
od LIX
Vau, nemám slov. Vyzerá to úplne profesionálne a páči sa mi využitie každej svetovej strany. Zaoberáš sa takýmito elektrárňami len ako hobby, alebo sa tým aj živíš?

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 10:42 am
od pkougl
Ahoj, díky, ne neživim, jen sem duší i povolanim elektrotechnik a dělam defakto v průmyslovem odvětví, baví mě to, prostě kutil, a nejvíc mě k tomu nastartovalo toto forum, díky Pavel

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 11:26 am
od goodbie
pkougl píše:Ahoj, díky, ne neživim, jen sem duší i povolanim elektrotechnik a dělam defakto v průmyslovem odvětví, baví mě to, prostě kutil, a nejvíc mě k tomu nastartovalo toto forum, díky Pavel
Naprosto perfektní provedení na kolik to celé přišlo???

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 11:33 am
od pkougl
No přesně to nema spočítané, snažil sem se abych to udělal co nejlevněji, třeba jako nosný materiál pro panely sem použil hliníkové jekly 40*40*3 z inzerátu, háky sem dem dělal z nerezové pasoviny 30*5 a hodně drobných věcí sem sehlal levně(kabely, rozvaděč sem měl, pc, jištení atd..) a celkem mě to stálo asi 150tis, což by mohlo i být návratné jelikož všechno jede na elektriku tak by elektrárna od teď do řekněme záři měla pokrýt celou spotřebu a případné přebytky do bazénu :D

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 11:38 am
od goodbie
pkougl píše:No přesně to nema spočítané, snažil sem se abych to udělal co nejlevněji, třeba jako nosný materiál pro panely sem použil hliníkové jekly 40*40*3 z inzerátu, háky sem dem dělal z nerezové pasoviny 30*5 a hodně drobných věcí sem sehlal levně(kabely, rozvaděč sem měl, pc, jištení atd..) a celkem mě to stálo asi 150tis, což by mohlo i být návratné jelikož všechno jede na elektriku tak by elektrárna od teď do řekněme záři měla pokrýt celou spotřebu a případné přebytky do bazénu :D

Taky z mojí elektrárny honím co jde a spotřebu to snižuje docela dost.Každej se snaží to dělat sám a levně já sem někde přes 200 tisíc používal jsem pouze nové komponenty ale na to nelze koukat to by člověk nic neudělal a nebyla by žádná radost.

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 11:40 am
od mypower.cz
Je to dokonale po vsech strankach ... vzorove provedene... smekam. Nechcete se o aktualni data z mereni podelit a posilat vzorky v pravidelnych intervalech jednoduchym http dotazem tady na mypower? Bylo by zajimave videt online v cinnosti panely na 3 svetove strany.

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 12:05 pm
od kybos
pkougl píše:... přešel na větší měnič 6000W/10000VA u kterého sem musel provést lehký tuning, jelikož bral naprázdno 200W, odstřihl jsem nařímo připojený ventilátor a dal tam termostat a do obvodu primáru dvou sériově zapojených masivních traf vložil masivní tlumivku a výsledná spotřeba naprázdno je celkem přijatelných 98W...


Prozradíte konkrétní typ a výrobce měniče, případně i jeho cenu? Jsem v podobné situaci (poloostrov 5,25kW), zápasím s několika UPS (3+2*2,2kVA) a spotřeba naprázdno se mi také nelíbí.

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 12:28 pm
od pkougl
mypower.cz píše:Je to dokonale po vsech strankach ... vzorove provedene... smekam. Nechcete se o aktualni data z mereni podelit a posilat vzorky v pravidelnych intervalech jednoduchym http dotazem tady na mypower? Bylo by zajimave videt online v cinnosti panely na 3 svetove strany.

Díky za poklonu, s tim měřenim by to šlo ale moje slabila jsou různé spešl aplikace, na to sem lama, kdybyste mi s tim pomohli tak neni problém, noťas běží pořád a na netu je taky pořát. Pavel

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 12:40 pm
od pkougl
kybos píše:
pkougl píše:... přešel na větší měnič 6000W/10000VA u kterého sem musel provést lehký tuning, jelikož bral naprázdno 200W, odstřihl jsem nařímo připojený ventilátor a dal tam termostat a do obvodu primáru dvou sériově zapojených masivních traf vložil masivní tlumivku a výsledná spotřeba naprázdno je celkem přijatelných 98W...


Prozradíte konkrétní typ a výrobce měniče, případně i jeho cenu? Jsem v podobné situaci (poloostrov 5,25kW), zápasím s několika UPS (3+2*2,2kVA) a spotřeba naprázdno se mi také nelíbí.


Tady je typ co mam http://www.powerbank.com.tw/products.php?lang=en&cat=86 ale jak sem psal je to třeba "trochu upravit" aby to bylo dle představ, oproti APC ma pomalejší reakci na razantní změnu zátěže, projeví se to "zachytitelnym pobliknutím světel" při výkyvech zátěží, ostatním spotřebičům to nevadí jen UPS kterou mam na teplovodnich solarech mi pískne (pískátko odstaveno a je klid :D ), cenu taky dodam později(teď nevim)

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 1:02 pm
od abrams
Zdravím ,

to je bomba :shock: klobouk dolů :yes: . Pochybuji že by něco tak vymaznenýho dokázala udělat jakákoli firma na klíč .

Tak ať slouží , šetří a hlavně sere ČEZáky :mrgreen: . :handshake:

Elektronům zdar *cloud*

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 1:28 pm
od pkougl
Díky Abramsy, taky tam nějaká hodinka práce padla, ale je to radost ty naše koníčky, ale než sem našel toto forum tak mě to tolik nebralo, teď na to koukam skoro pořad :shock: (přes ten teamviwer) a mam docela radost.

pro Kybose, cena měniče byla 33tis dez dph, foto vnitřku a upravy mohu taky dodat když budete chtít ;) .

díky chlapy, Pavel

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 2:14 pm
od kybos
Foto vnitřku a postup úprav mne zajímá. Také by mne zajímaly provozní zkušenosti - zda umí ten střídač nastavit prioritu baterií, zda lze určit hladinu napětí baterií, pod kterou přepne na síť(nebo spustí generátor). Návod na webu je příliš strohý.

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 2:21 pm
od lwq
Paradni pocin ... Jedine co me na tom celem kazi dojem jsou Widle na tom notasu. Ale chapu, ze leckdy neni zbyti ...

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 2:25 pm
od mypower.cz
lwq píše:Paradni pocin ... Jedine co me na tom celem kazi dojem jsou Widle na tom notasu. Ale chapu, ze leckdy neni zbyti ...


Co kdyz to je jen dost povedeny XP skin a jinak je to treba Ubuntu ? :D Nikdy nevis ::rolleyes::

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 5:31 pm
od pkougl
Jo taknějak sem si myslel že vam nesedne můj WIN XP ;) ale ja sem jen obyčennej uživatel a ten origo program MSView je jen pro WIN a to mě max.dostačuje, mam ho přeinstalovanej a běhá rychle a neni zasekanej jinýma programa, třeba časem přičichnu na jiný oper.systémy :D Pavel

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 7:41 pm
od Lui
No tiež nemám slov....perfektne je to spravené.... :yes: ....... :celebrate3:

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: pon bře 25, 2013 9:22 pm
od casiomk
perfektna praca , tie baterie stihaju v pohode?

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: úte bře 26, 2013 1:38 am
od goodbie
abrams píše:Zdravím ,

to je bomba :shock: klobouk dolů :yes: . Pochybuji že by něco tak vymaznenýho dokázala udělat jakákoli firma na klíč .

Tak ať slouží , šetří a hlavně sere ČEZáky :mrgreen: . :handshake:

Elektronům zdar *cloud*
Myslím,že čezáky sereme více než je zdrávo mám za dva roky provozu soláru měněný dvoje hodiny na baráku čez se asi nemůže dopočítat či co :yes: ale já na ně :celebrate1:

Re: ostrovní počin 5,7kWp Vojkovice střední čechy

PříspěvekNapsal: úte bře 26, 2013 7:03 am
od kybos
pkougl píše:...O regulaci se stará známý TS MPPT60A ke kterému brzo přijde namontovat jednovaječné dvojče, jelikož částečně nestíhá přenést výkon panelů, je z počátku na něj připraveno místo v rozvaděči a zeje prázdnotou.


Nepřekračuje chladič Tristaru zavřený ve skříni teplotní limit (zvlášť když musí ukočírovat takovou smečku panelů)? Já mám o tři panely méně, mám ho pověšený volně na zdi a bez přídavného ventilátoru překračoval chladič 70°C.