Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon črc 23, 2018 2:53 am


840Wp Kokonín

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
PředchozíDalší

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod kodl69 » čtv zář 24, 2015 3:10 pm

Mě by spíš zajímala cena, příp. kde se dají koupit jednotlivý moduly, pokusně bych chtěl něco takovýho jenom s ventilátorem k položení na kamna místo hrnce.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2474
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 169

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » čtv zář 24, 2015 3:54 pm

Teplá strana TEGu se sériově vřadí za výstup z výměníku kotle, studená strana se sériově vřadí do zpátečky z radiátorů. Malý kotlový okruh se udržuje na cca 90 stupních díky termostatickému členu (83°C).
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod ota » čtv zář 24, 2015 3:58 pm

kodl69 píše:Mě by spíš zajímala cena, příp. kde se dají koupit jednotlivý moduly, pokusně bych chtěl něco takovýho jenom s ventilátorem k položení na kamna místo hrnce.


Přesně toto jsem viděl včera v Hornbachu. Malý ventilátorek, TEG a chladič. Už jsem to měl ve vozíku ale u pokladny jsem zjistil že to stoji 2800Kč což je zhruba 5x víc než jsem za to ochoten zaplatit.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1241
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » čtv zář 24, 2015 5:03 pm

S cenou je to tak jako se zateplením. 90% úspor stojí 50% ceny, zbylých 10% stojí druhou polovinu. Jinak mám 4 testovací TEGy, které už nepotřebuji, jsou z pokusu, který je tu na fóru taky popsán, ale ani ty nebyly zadarmo... Na druhou stranu mám zkušenost, že s číňany se dá vcelku rozumně dohodnout relativně velká sleva.
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod abrams » pát zář 25, 2015 4:00 pm

Zdravím ,

myslím že sem tu někde psal výsledky testování TECu co se mi dostal do ruky , ale nenašel sem to .
Při teplotním spádu cca 200°C z něj lezlo něco málo přes 7W při 4V . Při céresu 300°C dal 12W :D na čtvereček 4x4cm pěkný ... otázkou je jak dlouho by toho byl schopen .

Dramo , těším se na fotky z realizace ::rolleyes::

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2160
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 226

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod vk_1 » čtv dub 07, 2016 1:52 pm

@drama: Prosim te, ukladas prebytky do bojleru? A jestli ano, je to videt v grafech? (koukam na http://postolka.klikva.net/)

Diky
vk_1
 
Příspěvky: 67
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 4

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » čtv dub 07, 2016 2:13 pm

Momentálně ne, přecházím na novou technologii (z Arudina na Banana Pi), ale už to musím zprovoznit...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10


Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod vk_1 » ned kvě 22, 2016 8:46 pm

Podle zubatejch grafů koukám, že přebytky už jdou do bojleru? Co zkušenosti, funguje to dobře? Jak řešíš výkon spirály při malym výkonu z PV pole?
vk_1
 
Příspěvky: 67
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 4

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » pon kvě 23, 2016 8:20 am

Ano, konečně jsem zprovoznil ukládání přebytků do bojleru. Opustil jsem Arduino a centralizoval vše na BananaPI R1. Zatím to funguje vcelku dobře. Jedu zatím na 1 kW topnou spirálu, ale už to mám připravené na druhé SSR relé, kterým budu přepínat mezi 1kW a 500W. Ačkoliv mám SSR relé, které vypíná hned a ne v nule, stejnak se člověk nedostane na dostatečně nízký výkon i při malém plnění. Ještě to budu chvíli testovat a ladit a pak sem dám C kód, který by měl fungovat všude tam, kde se dá použít knihovna WiringPi (na malinách atp.) + libmodbus, přes kterou se přímo vyčítá napětí z Tristaru.
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod vk_1 » stř zář 07, 2016 9:32 am

Jaky jsou zkusenosti s bojlerem z leta? Z grafu mi prijde, ze par panelu navic by se jeste hodilo?
vk_1
 
Příspěvky: 67
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 4

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » stř zář 07, 2016 10:01 am

Zkušenosti jsou perfektní. Ani jednou jsme nemuseli zatopit, abychom měli teplou vodu. Já jsem 100% spokojen. Samozřejmě drobný prostor pro zlepšení by byl, ale opravdu nám to plně vyhovuje. Vytížení třeba dnes je dokonalé:
fv-energie.png
fv-energie.png (7.48 KiB) Zobrazeno 855 krát

současně se ale vaří, takže nárůst teploty není tak rychlý (zatím je vidět na veličině teplota bojler dolní):
teplota-sporak.png
teplota-sporak.png (6.11 KiB) Zobrazeno 855 krát
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod vk_1 » stř zář 07, 2016 11:15 am

Prosim te, a co znamena treba ten graf ze vcerejska? Ja prave myslel, ze jsi musel zatopit:
Přílohy
vcera-teplota-sporak.png
vcera-teplota-sporak.png (9.85 KiB) Zobrazeno 835 krát
vk_1
 
Příspěvky: 67
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 4

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » stř zář 07, 2016 1:19 pm

To je samozřejmě pravda, ale topilo se jen kvůli vaření a pečení. Ale také je tam vidět, že značnou práci odedřel zase solár, protože kamna topí v bojleru nahoře, solár dole. Není to úplně reprezentativní, protože se také dost vody odpouštělo...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod vk_1 » stř zář 07, 2016 3:19 pm

Dik za vysvetleni, uz to chapu :) Nedoslo mi, ze topis i kvuli vareni.
vk_1
 
Příspěvky: 67
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 4

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » stř zář 07, 2016 4:42 pm

Ano, když není stabilní počasí, tak se jinak nedá. Ale již mi chybí poslední komponenta a začnu se stavbou bioplynky, pak
již nebude třeba topit...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » stř zář 07, 2016 7:36 pm

Po několikaměsičním testování zveřejňuji stabilní kód na ukládání přebytků pod Raspberry/Banana/... Pi. Využita je knihovna wiringpi a ještě libmodbus. Zatím pouštím ve screenu, pro kontrolu, časem to bude na pozadí. Arduino jsem opustil z toho důvodu, že šetřím každý miliwatt a router Banana pi R1 mi běžet stejně musí (až na nestabilní wifi rozhodně doporučuj, běží mi tam mj. http://postolka.klikva.net/). IP adresu Tristaru 192.168.11.77 je samozřejmě třeba změnit na nějakou vaší, stejně tak i GPIO PIN. Jedná se o SW PWM, ale díky knihovně wiringpi je vytížení procesoru mizivé.

Kód: Vybrat vše
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <errno.h>
#include <modbus/modbus.h>
#include <string.h>

#include <wiringPi.h>
#include <softPwm.h>

#define PWM_PIN        2
#define RANGE      300
#define STEP      6
#define MIN_PWR      20





int
main (void)
{
  modbus_t *mb;
  uint16_t Vhi=0, Vlo=0, Vbat=0, Vtar=0, err=0, Vbatt=0,Vbattt=0;
  float Vscale, Vbattery, Vtarget, Vdiff;
  int duty=0;

  /* Inicializace MODBUSu */
  mb = modbus_new_tcp ("192.168.11.77", 502);
  modbus_set_slave (mb, 0x01);

  /* Inicializace PWM */
  wiringPiSetup ()  ;
  softPwmCreate (PWM_PIN, 0, RANGE) ;

  if (modbus_connect (mb) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "IP connection failed: %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
      exit (1);
    }
  delay(500);
  if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0000, 0x01, &Vhi) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "Connection failed (Vhi): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
    }
  delay(500);
  if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0001, 0x01, &Vlo) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "Connection failed (Vlo): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
    }
  delay(500);
  if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0018, 0x01, &Vbat) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "Connection failed (Vbat): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
    }
  delay(500);
  if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0033, 0x01, &Vtar) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "Connection failed (Vtar): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
    }
  delay(500);
  if (err == 1)
    {
    fprintf (stderr, "Initialization error, exiting.");
    modbus_close (mb);
    modbus_free (mb);
    exit (1);
    }

  Vscale = Vhi + Vlo / (2 ^ 16);
  Vbattery = Vbat * Vscale / 32768;
  Vtarget= Vtar * Vscale / 32768;
  delay(500);
 
  while (1)
    {
    err=0;
    if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0018, 0x01, &Vbat) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "Connection failed (Vbat): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
    }
    delay(500);
    if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0018, 0x01, &Vbatt) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "Connection failed (Vbatt): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
    }
    delay(500);
    if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0018, 0x01, &Vbattt) == -1)
    {
      fprintf (stderr, "Connection failed (Vbattt): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
    }
    delay(500);
    if (modbus_read_input_registers (mb, 0x0033, 0x01, &Vtar) == -1)
      {
      fprintf (stderr, "Connection failed(Vtar): %s\n", modbus_strerror (errno));
      err=1;
      }
   delay(500);
   /* Pokud dojde k chybe, zkusime to nahodit */
   if (err==1)
     {
     modbus_close (mb);
     modbus_free (mb);
     mb = modbus_new_tcp ("192.168.11.77", 502);
     modbus_set_slave (mb, 0x01);
     // pokud se nepodari pripojit, tak vse vypnout
     if (modbus_connect (mb) == -1)
            {
            softPwmWrite (PWM_PIN, 0) ;
            duty=0;
            }

     }
  else
    {
  /* prumer ze tri mereni */
  Vbattery = ( Vbat + Vbatt + Vbattt) * Vscale / 32768 / 3 ;
  Vtarget= Vtar * Vscale / 32768;
  Vdiff=Vtarget - Vbattery;
    if (Vdiff < 0.1 && duty < RANGE && duty >= MIN_PWR)
       {
       duty=duty+STEP;
       }
    if (Vdiff < 0.2 && duty < RANGE && duty >= MIN_PWR)
       {
       duty=duty+STEP;
       }
    if (Vdiff < 0.2 && duty < MIN_PWR)
       {
       duty=MIN_PWR;
       }
    if (Vdiff >= 0.4 && duty > 0 && duty < MIN_PWR)
       {
       duty=0;
       }
    if (Vdiff >= 0.4 && duty > 0 && duty >= MIN_PWR)
       {
       duty=duty-STEP;
       }
    if (Vdiff >= 0.9 && duty > 0)
       {
       duty=duty-(2*STEP) ;
       }
    if (Vdiff >= 1.2 && duty > 0)
       {
       duty=duty-(20*STEP);
       }
    // pojistka
    if (Vbattery <= 26.8)
       {
       duty=0;
       }
    }
  if (duty < 0)
    {
    duty=0;
    }
  if (Vtarget < 26)
    {
    duty=0;
    }
  softPwmWrite (PWM_PIN, duty) ;
  printf ("PWM duty = %d\nVdiff=%f\nVbatt=%f\nVtarget=%f\n\n", duty,Vdiff,Vbattery,Vtarget);
  delay(2000);
    }
 
  modbus_close (mb);
  modbus_free (mb);
  return (0);
}

drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv zář 08, 2016 3:39 pm

chcel by som sa spýtať, vedia sa prebitky spúšťať aj pri floate? alebo iba pri absorbcii? Ďakujem.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » čtv zář 08, 2016 5:31 pm

007ToMMaS píše:chcel by som sa spýtať, vedia sa prebitky spúšťať aj pri floate? alebo iba pri absorbcii? Ďakujem.

Samozřejmě i při floatu. Na to se vůbec nehledí. Kouká se jen na rozdíl mezi cílovým (target) a skutečným napětí.
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 840Wp Kokonín

Příspěvekod drama » čtv pro 15, 2016 6:47 pm

Dnes jsem už nevydržel koukat na stav vybití baterií (60%) a spustil první letošní dobíjení. Oprotil loňsku je to o měsíc později. Když přihlédnu k tomu, že je nás zas o jednoho víc a musíme řešit praní plen, je to více než slušný výsledek. Bohužel to nevyšlo s TEGem, tak to snad vyjde příští rok s bioplynovou elektrocentrálou...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

PředchozíDalší

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Magpie-crawler [bot], SemrushBot a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'