Stránka 3 z 3

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: stř zář 05, 2012 12:18 pm
od osmoulaa
Takže je to v pytli. ten signálový kabel tam už nedám. Potřeboval by jsem poradit jak to udělat jen s přes ten živej drát 5x4. Jinak je to zapojení v pohodě a líbí se mi.

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: stř zář 05, 2012 1:43 pm
od jhladik
Tak potom komunikace po fázovém drátě (Power line communication, hledat v googlu: internet po 230 apod) nebo potom něco bezdrátového...

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: stř zář 05, 2012 7:10 pm
od osmoulaa
dík, prostuduju to.

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: stř zář 05, 2012 10:06 pm
od bert
Zdravím!
Tak som si to opäť nechal "prejsť hlavou" a zosmolil som toto zapojenie:
reparát.jpg

Prepáčte kvalitu fotky, aj malby. :roll:
Na obrázku je v pravo (svorky L1, L2, L3, N a PE) pripojený jeden zo zdrojov, trebárs sieť. V ľavo (svorky L1´, L2´, L3´, N a PE), sú pripojené spotrebiče a prepojovací kábel 5x4. Je to zároveň "uzol", do ktorého sa môže pripojiť viacej zdrojov, ktoré budú vzájomne blokované (každý zdroj potrebuje takéto zapojenie).
V princípe sa použijú 4ks pomocných relé, stykač a dvoj-tlačítko. Toto všetko, sa použije pri každom zdroji (sieť, solár, generátor...).
Relé K1, K2 a K3, sú blokovacie relé. Každé kontroluje prítomnosť jednej fázy na spoločnom na kábly 5x4 a spotrebičoch. Ak je aspom na jednej fáze napätie, je blokovaná možnosť naštartovať zdroj (neumožnia tlačítkom štart zopnúť relé KA). Ak je splnená podmienka, že ani na jednom výstupnom fázovom vodiči nie je prítomné napätie a zdroj je funkčný, dá sa tlačítkom štart, zapnúť relé KA. To dá štartovací impulz stykaču KM. Stykač zopne a ostane držať cez pomocný kontakt KM. Na vystupe sa objaví napätie, ktoré zopne relé K1, K2 a K3. Od tohoto momentu, nefunguje opäť štart až do úplného vypadnutia siete. O vypnutie siete sa stará tlačítko stop.
Možné úskalia:
-Treba skúsiť, či stihne nabehnúť stykač KM a pritiahnuť pomocný kontakt skôr, ako zapnú blokovacie relé a odpoja štartovacie relé KA. Toto treba skúsiť zapojiť na jednom zdroji a skúsiť to ešte pred finálnou montážou.
-Aj pri krátkodobom výpadku, sa musí zdroj reštartovať ručne.
-Pri prepájaní vznikajú medzery v napájaní.
-Pre pripojenie solárnej elektrárne, sa musí najprv vypnúť sieť v dome a potom zapnúť elektráreň.
-Treba zabezpečiť poučenie obsluhy, aby v žiadnom prípade nič (okrem tlačítok) nezatláčali ručne! Zamknúť v rozvodne. Inak BUM! :wall:
-Počas chodu sú v činnosti 3 blokovacie relé na každom zdroji a jeden stykač, čo treba zarátať do spotreby.
Výhody:
-Odstránená nutnosť ťahať ďalší kábel.
-Možnosť pripojiť viac zdrojov (vzájomne blokovaných) do jedného kábla.
Toť vsjo Natašo! :comp: Potomu, što utrom pajdu v rabotu. :wood:
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: čtv zář 06, 2012 11:44 am
od osmoulaa
Dík, to vypadá dobře.
jen jestli se nepokusit dát třeba tyristory místo těch 3relé ?
Nějaké zpoždění - asi nebude potřeba. Líbí se mě to. to je to co jsem chtěl.

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: pát zář 07, 2012 7:44 am
od osmoulaa
Ahoj,
zkusil jsem to namalovat bez toho čtvrtého relé. To by taky mohlo fungovat, ne?
Zeptám se, nebude to kmitat?

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: pát zář 07, 2012 4:15 pm
od bert
Treba skúsiť. Ak by to kmitalo, asi tam bude treba dať späť to štvrté relé. Ono by malo trošku oneskoriť odpad štartovacieho impulzu. Na spotrebu nemá žiadny vplyv.
Kreslil som to v "chvate", tak by som ešte doplnil poistky pred blokovacie relátka. A možno paralerne so stykačom KM, by som dal kontrolku, aby bolo vidieť :roll: ktorý zdroj je aktívny.

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: pát zář 28, 2012 7:48 am
od bert
Zdravím!
Realizovali ste prepájanie sietí? Len pre zaujímavosť.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: sob zář 29, 2012 8:38 am
od osmoulaa
Zdravím,
ještě jsem to nerealizoval. Chyběla mě potřebná relátka a stykač. Teď už všechno mám - relé finder, stykače OEZ minia RSI-25-40 a samozřejmě příslušné jističe. Ještě dám do série s blokovacími kontakty zpožďovací relé (siemens 3RP1505-2BP30).
Do měsíce by jsem to měl zrealizovat a potom dodám informace.

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: sob zář 29, 2012 9:11 am
od bert
Trebe dávať pozor, aby ste si nejekou hlúpou chybou neodpálil menič. :)
Držím palce!

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: úte črc 02, 2013 9:26 am
od osmoulaa
Konečně jsem to zprovoznil, bez toho čtvrtého relé, fakt to funguje.
Měniče zatím neshořely. Jen ty relé občas zakmitají - možná jen jedno. Asi tam dám to čtvrtý a do kaskády ještě multifunkční zpožďovací relé.
Takže super a dík za nápovědu.

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: úte črc 02, 2013 7:47 pm
od bert
Som rád, že sa to podarilo spojazdniť. Držím palce! :yes:

Nech nám to svieti. *sun*

Re: Záložní zdroj pro RD

PříspěvekNapsal: stř srp 14, 2013 8:39 pm
od michal-sad
Zdravim,
take jsem resil zalozni zdroj pro RD, vypadky byly i trikrat do mesice na nekolik hodin a cloveku to proste dost komplikuje zivot. Nakonec jsem zvolil centralu od firmy montan (www.montan.cz), delaji vlastni elektrocentraly s motorem honda, stacilo zavolat a doporucili mi optimalni reseni pro muj dum a danou situaci. Vsechno rychle a bezproblemu a jako bonus je 5 let zaruka. Co jsem tak hledal, tak hondy patri ke spicce a i za sebe muzu urcite doporucit. To jen kdyby nekdo resil podobny problem. ;)