Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř říj 16, 2019 3:18 am


Záložní zdroj pro RD

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
PředchozíDalší

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » pon úno 20, 2012 6:57 pm

Nad tím třífázovým systémem jsem přemýšlel ale kvůli jednomu elektromotoru od kompresoru se to nevyplatí. To raději vyměním motor na 220V.
Jaký sinus střídač doporučíte kolem 4 až 6Kw
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod bert » pon úno 20, 2012 8:08 pm

MilanK píše:Nad tím třífázovým systémem jsem přemýšlel ale kvůli jednomu elektromotoru od kompresoru se to nevyplatí. To raději vyměním motor na 220V.
Jaký sinus střídač doporučíte kolem 4 až 6Kw

Trojfázovú sústavu by tie tri čínske meniče aj tak nespravili :!: :!: :!: Na to sú trošku "drahšie" meniče, ktoré vedia zosynchronizovať svoje frekvencie a fázový posuv. Ak kompresor nie je veľký, tak radšej prepojiť motor do trojuholníka a dať pred neho frekvenčný menič 230V/3x230V. Potom to pôjde normálne z jednofázovej zásuvky ;) .
Striedače používam MeanWell 3000W/24V a 700W/12V. Ten 700W už má pripravenú 3000W/12V náhradu :) . Mal som aj čínu asi mesiac, no na nej sa nestihol ani vetráčik zapať a urobilo bác :uh: . Odpálil som už aj MeanWell(moja vina), no ten mi aspoň slovenský predajca vymenil. Tú čínu keby som posielal do Nemecka(od tiaľ som to kúpil) a platil aj poštu hore-dole, asi by sa reklamácia nevyplatila, aj keby mi dali hned nový. Tak som ho predal za symbolickú cenu, nech si ho niekto opraví. Podla mňa sa oplatí niečo kvalitnejšie. Treba si vytypovať optymálny výkon, aby nešiel celý den skoro naprázdno. Lebo striedače majú deklarovanú účinnosť až pri plnom zaťažení. Inak povedané - 3000W MeanWell si svojich 50W na réžiu zoberie, či ťahá pár watovú telku, ale aj 1,5kW mikrovlnku.
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod mypower.cz » pon úno 20, 2012 8:22 pm

Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3707
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » pon úno 20, 2012 8:29 pm

Zdravím ,

už jsem tu někde o tomto měniči psal , já mám velice podobný 5kW z číny , ale kolega si koupil 4kW v tomto e-shopu :
http://www.solar-elektro.cz/?sidx=0&br=&catg=32&sort= . V nabídce mají 4 , 5 a 6Kw 24V nebo 48V (o menších
výkonech nemluvě) . Doposud jsem na českém netu nenašel výhodnější nabídku cena/výkon :yes: . Pravda , je u nich
problém s rušením na DC straně , ale kogovi se povedlo rušení téměř eliminovat . U mého měniče se mi to moc nevede
a proto jsem trochu předělal celý systém , a jelikož nemůže jet měnič nonstop tak při výpadku sítě vznikla prodleva
cca 5 sekund :evil: , tím padla funkce UPS :( . Naštěstí tu výpadky nejsou příliš časté ;) .
Rychlost řízeného přepnutí ze sítě na měnič je tak rychlá , že si toho mnohdy nevšimne ani PC UPS :yes: .
Zkusím kontaktovat kolegu s dotazem jak postoupil a jaké má zkušenosti s tím 4kW měničem .
Vědět o problémech s rušením , tak bych si počkal na měnič od solar-elektro .
Mimochodem , zajímavé je , že kolegův 4kW a můj 5kW mají stejnou reálnou volnoběžnou spotřebu cca 0,5A :eek2: .
Akorát já mám 24V (12W) a kolega 48V (24W) :roll: , i tak si myslím že je to vzhledem k výkonu paráda :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2559
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » pon úno 20, 2012 8:41 pm

bert píše:
MilanK píše:Nad tím třífázovým systémem jsem přemýšlel ale kvůli jednomu elektromotoru od kompresoru se to nevyplatí. To raději vyměním motor na 220V.
Jaký sinus střídač doporučíte kolem 4 až 6Kw

Trojfázovú sústavu by tie tri čínske meniče aj tak nespravili :!: :!: :!: Na to sú trošku "drahšie" meniče, ktoré vedia zosynchronizovať svoje frekvencie a fázový posuv. Ak kompresor nie je veľký, tak radšej prepojiť motor do trojuholníka a dať pred neho frekvenčný menič 230V/3x230V. Potom to pôjde normálne z jednofázovej zásuvky ;) .
Striedače používam MeanWell 3000W/24V a 700W/12V. Ten 700W už má pripravenú 3000W/12V náhradu :) . Mal som aj čínu asi mesiac, no na nej sa nestihol ani vetráčik zapať a urobilo bác :uh: . Odpálil som už aj MeanWell(moja vina), no ten mi aspoň slovenský predajca vymenil. Tú čínu keby som posielal do Nemecka(od tiaľ som to kúpil) a platil aj poštu hore-dole, asi by sa reklamácia nevyplatila, aj keby mi dali hned nový. Tak som ho predal za symbolickú cenu, nech si ho niekto opraví. Podla mňa sa oplatí niečo kvalitnejšie. Treba si vytypovať optymálny výkon, aby nešiel celý den skoro naprázdno. Lebo striedače majú deklarovanú účinnosť až pri plnom zaťažení. Inak povedané - 3000W MeanWell si svojich 50W na réžiu zoberie, či ťahá pár watovú telku, ale aj 1,5kW mikrovlnku.

To mi je jasné že se třemi obyč měniči nepojede 380V. Musí to být měniče které lze mezi sebou propojit. Ta uvaha na 3 měniče byla kvůli něčemu jinému.
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » ned bře 25, 2012 5:39 pm

abrams píše:Zdravím ,

už jsem tu někde o tomto měniči psal , já mám velice podobný 5kW z číny , ale kolega si koupil 4kW v tomto e-shopu :
http://www.solar-elektro.cz/?sidx=0&br=&catg=32&sort= . V nabídce mají 4 , 5 a 6Kw 24V nebo 48V (o menších
výkonech nemluvě) . Doposud jsem na českém netu nenašel výhodnější nabídku cena/výkon :yes: . Pravda , je u nich
problém s rušením na DC straně , ale kogovi se povedlo rušení téměř eliminovat . U mého měniče se mi to moc nevede
a proto jsem trochu předělal celý systém , a jelikož nemůže jet měnič nonstop tak při výpadku sítě vznikla prodleva
cca 5 sekund :evil: , tím padla funkce UPS :( . Naštěstí tu výpadky nejsou příliš časté ;) .
Rychlost řízeného přepnutí ze sítě na měnič je tak rychlá , že si toho mnohdy nevšimne ani PC UPS :yes: .
Zkusím kontaktovat kolegu s dotazem jak postoupil a jaké má zkušenosti s tím 4kW měničem .
Vědět o problémech s rušením , tak bych si počkal na měnič od solar-elektro .
Mimochodem , zajímavé je , že kolegův 4kW a můj 5kW mají stejnou reálnou volnoběžnou spotřebu cca 0,5A :eek2: .
Akorát já mám 24V (12W) a kolega 48V (24W) :roll: , i tak si myslím že je to vzhledem k výkonu paráda :yes: .

Elektronům zdar *sun*

Zdravím ,

teda , vlastní příspěvek jsem ještě necitoval ;) .

S velkou radostí mohu oznámit , že se mi povedlo téměř odstranit rušení mého 5kW měniče :mrgreen: :yes: :yes: .
Totiž , dostala se mi informace že takovýto "čurbes" poškozuje aku :eek2: . Zkoušel sem to zmírnit všelijak - ale bez
úspěchu :( . Pak mě to trklo , dyť já řeším důsledky , proč nepátrám po příčinách :sm1: , po x-té jsem ho otevřel
a bylo mi to jasné - ti blbci namačkali DC dráty mezi trafa :uh: . Dalo to cca 3 hodiny práce (mají to udělaný pěkně
ale blbě) rozebrat - odletovat kabelová očka - rozmotat - přiletovat kab. očka - poskládat . Efekt je sakra znát :mrgreen: .
Sice nemám osciloskop , ale co předtím nešlo , tak teď jde :yes: :
šmejd multimetr před tím nebyl schopen změřit napětí aku , teď nemá žádný problém ,
nabíječka nemohla při zapnutém měniči běžet , teď , no , jak to posat ....... radostí jsem skákal do stropu :yes: .

Jo a taky sem mu změřil volnoběžnou spotřebu na 0,5Ah za hodinu (1,0Ah / 2 hodiny) :yes: :yes: :yes: .

Elektronům zdar *sun*

Edit : fotky

Původní káblování cikcak mezi trafy
5kWmenic002.JPG


Po úpravě
5kWmenic003.JPG


Sice ještě trošku ruší , ale zanedbatelně :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil abrams dne pát bře 30, 2012 6:33 am, celkově upraveno 1
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2559
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod Havlas » čtv bře 29, 2012 11:25 pm

Taky mám v hledáčku tenhle 4 kw měnič ale popisované problémy mě odrazují, nebylo by foto úpravy? Prostě vrazit do něčeho 16000 Kč a pak to ještě muset upravit aby to fungovalo mě připadá dost napalici.
Havlas
 
Příspěvky: 180
Registrován: úte bře 20, 2012 9:39 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » pát bře 30, 2012 6:38 am

Havlas píše:Taky mám v hledáčku tenhle 4 kw měnič ale popisované problémy mě odrazují, nebylo by foto úpravy? Prostě vrazit do něčeho 16000 Kč a pak to ještě muset upravit aby to fungovalo mě připadá dost napalici.

Zdravím ,

na palici to je , ale za ty prachy bych takový výkon od "EU" výrobců nesehnal .
Vy máte zájem o měnič od solar-elektro.cz ? Jaké Plánujete systémové napětí ? Jaké aku ?

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2559
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod Havlas » pát bře 30, 2012 8:54 am

Takže zatím mám 1,5 kW měnič 2x 150Ah rounové olovo, tj. 24V. Ale už se mi sešlo dost starých louhových NICD, už mám všechno na repasi. Takže do budoucna plánuji aspoň 3kW měnič a NICD. Mám 3 různé sady baterek po 24V takže zase napětí baterií 24V.
Havlas
 
Příspěvky: 180
Registrován: úte bře 20, 2012 9:39 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod Toul » pát bře 30, 2012 9:55 am

To je dobrý tip:-) Musim se podívat do mého HQ měniče, jak to má vedené.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod osmoulaa » čtv srp 09, 2012 9:06 am

Zdravím,
Prosím o pomoc. Všiml jsem si, že problém, pokud to je, kterej mám už někdo z Vás řešil. Potřebuju přepínat mezi dvěma zdroji (třeba ručně) a zajistit, aby se nedaly zapnout oba naráz. Moje situace je na obrázku.
- je připojena síť - nejde připojit záložní zdroj.
- je připojen záložní zdroj - nejde připojit síť.
- je připojena síť a vypadne, zapnu zál.zdroj, po naskočení sítě se nesmí připojit.
Jestli něco podobného někdo máte, poraďte prosím.
Dík.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
osmoulaa
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv srp 09, 2012 8:03 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod Lui » čtv srp 09, 2012 10:17 am

Ahoj.
Ja to mám vyriešené prepínačom 1-0-2
Pričom 1 je moja siet
0 je nič vtedy nejde nič
2 je štátna siet.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 819
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod osmoulaa » čtv srp 09, 2012 11:32 am

LUI píše:Ahoj.
Ja to mám vyriešené prepínačom 1-0-2
Pričom 1 je moja siet
0 je nič vtedy nejde nič
2 je štátna siet.


Ahoj,
dík za info.
Já to bohužel mám složitější, oba dva zdroje (síť + záloha), jsou každý úplně jinde a mezi nimi je jen jeden třífázový kabel. A v tom jednom kabelu půjde buď síť nebo záloha.
osmoulaa
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv srp 09, 2012 8:03 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod Lui » čtv srp 09, 2012 3:30 pm

osmoulaa píše:jsou každý úplně jinde a mezi nimi je jen jeden třífázový kabel. A v tom jednom kabelu půjde buď síť nebo záloha.


To je v poriadku že každý zdroj je inde....aj ja to mám o 15 metrov ďalej....
Aj ja mám kábel medzi vlastnou sietou a štátnou sietou....a medzi nimi sú tieto prepínače.... ;)
Aj mne ide len cez jeden trojžilový kábel všetko....
Alebo som to nepochopil.....skús to nejako načrtnúť alebo presnejšie popísať ako to máš...niečo určite vymyslíme... ;)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 758Ah + 80Ah *batt* Lion, 5 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 819
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod osmoulaa » čtv srp 09, 2012 8:12 pm

Ahoj,
namalované zhruba je to v příspěvku výše (nad tvým prvním) v příloze. zdroje jsou každý v jiném baráku a vypínače by asi taky měly být v jiném baráku.???
osmoulaa
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv srp 09, 2012 8:03 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod bert » čtv srp 09, 2012 8:34 pm

Ahojte!
--LUI, on chce cez jeden kábel posielať elektrinu oboma smermi. A to jedným smerom zo siete a druhým smerom z meničov. A to je iné ako u teba, kde tečie výkon len od meniča do rozvodne a tam si prepínaš čo potrebuješ. Hore má aj obrázok.
--osmoulaa. Čo je všetko dané a nemenné? Zaujímalo by ma či:
-kábel 5x4 je už natiahnutý?
-je problém natiahnuť ďalší kábel aj keby to mal byť len tenší "signálový" kábel?
-musia byť spotrebiče rozdelené na tri fázy?
-nemôžu spotrebiče šlapať na jeden menič? (Súčet výkonov meničov je 5,5kW, čo mi príde dosť veľa na zdroje 1kW + 0,7kW.)
O aké spotreiče sa jedná?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod osmoulaa » pát srp 10, 2012 6:13 am

Bohužel, je to neměnné. Další kabel tam nedám, je tam beton. Proto jeden kabel oběma směrama. Na tři fáze je to rozdělené, protože chci využít stávající zapojení v domě, a navíc mám už ty tři měniče (čistý sinus) koupené. Jsou trochu naddimenzované, pro jistotu - vím, budiou víc žrát. Napájet budu běžný věci, spotřebiče na 24V nebudu kupovat. Lednice 0,8kW denně, mrazák - 160W příkon (denně 1kW), 3x PC, 2x televize, osvětlení, v zimě oběh. čerpadlo - 60W, plyn.kotel - 200W. Sporák a rychlovar. konvice pojede asi pořád na síť. Tzv. poloviční ostrovní režim. Musím snad jen vyřešit ochranu , aby se nedaly vypínače zapnout oba naráz.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
osmoulaa
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv srp 09, 2012 8:03 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod tomas » pát srp 10, 2012 8:20 am

Pokud nejde přidat další kabel, tak udělat zabezpečení, alespoň mechanicky. Dva přepínače s jedním klíčem který nepůjde vytáhnout při zapnutém přepínači.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1864
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod bert » pát srp 10, 2012 4:59 pm

Ak by predsa len išla možnosť natiahnuť 3-žilový káblik, tak by sa to snáď dalo aj takto:
blok..jpg

Ráno som to nakreslil, no nestihol som poslať.
Snáď je to z obrázku jasné:
-KM -stykač meničov
-KS -stykač sieť
-PM -poistka ovládacia pre stykač meniča
-PS -poistka ovládacia pre stykač siete
-3x1 -"signálový" káblik
- -ovládací nulák pre KS
-ovládací prepínač 1-0-2, je na obrázku je prepnutý na Sieť.

Keď nie Vám, nožno to pomôže niekomu inému.
Teraz, keď tak na to pozerám, ešte by šlo jednu žilu ušetriť :eek2: . Už sa mi to nechce prekreslovať, no v princípe:
--Po jednej žile by išiel ovládací nulák N´ cez rozpínací kontakt KM, zo záhradného domku, do domu, cez prepínač, na cievku stykača KS. Druhá strana cievky stykača KS, je napájaná z L1, cez poistku PS.
--Po druhej žile by išiel ovládací nulák N´´ cez rozpínací kontakt KS, cez prepínač, z domu, do záhradného domku, na cievku stykača KM. Druhá strana cievky stykača KM, by bola napájaná cez poistku PM, priamo z meniča.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod osmoulaa » sob srp 11, 2012 11:37 am

Dík moc za pomoc, teď odjíždím, ale v neděli to prostuduju. vypadá to dobře, jen ten káblik 3x1. Pokusím se to nějak vymyslet. Ozvu se v pondělí.
Dík.
osmoulaa
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv srp 09, 2012 8:03 am

PředchozíDalší

Zpět na Elektrocentrály, agregáty, alternátory, záložní zdroje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'