Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte bře 09, 2021 9:04 am


Záložní zdroj pro RD

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
Další

Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » čtv led 26, 2012 11:17 pm

Co by jste navrhli jako zálohu pro rodinný domek v případě výpadku el.sítě?
Ta se koná tak 5x do měsíce.
Můj plán jsou Trakční baterie 24V nebo 48V a měnič sinus kolem 3-4kw.Přes automatický přepínač sítí .
Předelávka elektroinstalace v RD nepřipadá v uvahu (novostavba) .
Do budoucna zhruba do roku FV 5kw.
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod mypower.cz » pát led 27, 2012 9:44 am

jak jsou ty vypadky dlouhé ? A jaká je +- nezbytná spotřeba když výpadek nastane ?
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » pát led 27, 2012 2:40 pm

Výpadky od 1h po 8h . Odběr spotřebičů 1Kw. Pokud vypustím Boiler 2Kw, Trouba 2Kw, Mikrovlnka, Varná konvice,Pračka
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » pát led 27, 2012 6:09 pm

MilanK píše:Výpadky od 1h po 8h . Odběr spotřebičů 1Kw. Pokud vypustím Boiler 2Kw, Trouba 2Kw, Mikrovlnka, Varná konvice,Pračka

Zdravím ,

hmmmm .... to máme alespoň 12kWh baterek , radši 4kW měnič a 3kW nabíječku :yes: .
Ten budoucí FV solár bude čistě ostrovní , nebo se pokusíte o připojení do sítě ? Žeprej přijímají a připojují FVE :roll: .
Hodiny (elektroměr) jsou v hlavním domovním rozvaděči , nebo na sloupku v plotě ? Totiž , přepínač zdroje je nejlepší
zapojit na hlavním přívodu , takhle to mám já a docela bez práce (bez bourání , přehazování zástrček ...) .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod mypower.cz » pát led 27, 2012 7:12 pm

jeste dotaz, co vse je v tom 1kW nezbytne spotreby?
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4572
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » sob led 28, 2012 1:11 pm

Hodiny s příjmačem hdo a hlavním jističem jsou zvlášt ve sloupku před domem. Pak kabel do rozvadeče kde je další hlavní jistič a ostatní jističe takže prepínač se bez problémů vleze.
Fotovoltaiku bych chtěl připojit do sítě záleží ale jaké dá eon stanovisko jinak ostrov.
Co je nutné napájet přes zálohu. Plynový kotel 110W, Domácí vodárna 750W, Osvětlení - Usporky 10x20W - Ledky 10W, Oběhové čerpadlo vodní topení 80W, Ventilátor oběhu vzduchu krb 100W, TV 2 x 110W, Sat.Tuner 2x 45W, Wifi 40W,
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » sob led 28, 2012 3:28 pm

Zdravím ,

to zda-li se do rozvaděče vleze přepínač je druhá věc , první předpoklad je nezaplombovaný hlavní rozvaděč . Takhle je
Vaším vlastnictví a E-onu je prd co v něm děláte :D . Jak jsem psal , mám tři přepínací stykače (na každou fázi) , ale
nejsou zajištěny proti zapečení kontaktů :cry: , proto vymýšlím přepínací sestavu ve které toto bude řešeno a navíc
el. bude spotřebovávat je při změně stavu :idea: .

U 5kWp je nejlepší připojení do sítě , pro ostrovní provoz by bylo potřeba hromada baterek a adekvátní spotřeba aby
FV panely neustále nezahálely .

Měnič rozhodně 4kW-ový , nejen kvůli rozběhovým proudům motorů (lednice , vodárna , oběhovka ..) a spínaným zdrojům (jo , ty taky umí zacloumat) ale také přiměřenou rezervu třeba pro mikrovlnu , vysavač , kávovar atd. :yes: .


Včerá se konečně nabiny baterky takže jsem celou noc jel na ně *batt* :arrow: :home: :yes: , mám 5kW což je tak
akorát na docela normální chod domu , kromě trouby (3kW) utáhne vše (jednotlivě :-) ) :mrgreen: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod tomas » sob led 28, 2012 3:46 pm

Píše že elektroměr má v pilíři před domem. Domovní rozvaděč v domě nemá distributor právo plombovat. Za elektroměr nemá distributor přístup.
Jak to že ti 5kW měnič neutáhne 3kW troubu?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2101
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod matej » sob led 28, 2012 3:50 pm

abrams píše:první předpoklad je nezaplombovaný hlavní rozvaděč . Takhle je Vaším vlastnictví a E-onu je prd co v něm děláte :D

Budu teď dělat systém na jeden dům na vesnici - 720W, baterky 7,8kWh. Roční spotřeba asi 1500kWh, chodí se tam jenom na víkendy. Vzhledem ke spotřebě chci taky udělat přepínání FV/ síť (na slovensku SSE). Mám vymyšleno zapojení se dvěma 4-pólovými stykači, vzájemná ochrana proti současnému sepnutí.
Problém je, že elektroměrová skříň na domě je zároveň rozvaděč a je to zaplombované. Ptal jsem se dvou elektrikářů a dostal jsem od obou informaci, že co si dělám za elměrem to jim může být jedno (pokud nedodávám načerno do sítě, což nebudu, zakoupený ostrovní měnič to ani neumožňuje).
Můžu telefonicky požádat SSE o povolení k rozplombování, stykače nainstalovat, pak to přijdou oni zaplombovat za nějaký poplatek asi 30 Eur prý. Ale bojím se, když to tam před zaplombováním uvidí ty 2 stykače, jestli z toho nemůže být nějaký průšvih .. Neměl by být, jak říkám jsou to 2 stykače s přepínáním, přívod do domu je 3F TNC takže při přepnutí na ostrov je distribuční síť úplně odpojena pokud ostrovní systém není nikde uzemněn což můžu tak udělat, takže tam bude i to rozporuplné "galvanické oddělení".
Spíš se bojím, jestli se oni nebudou "bát neznámého" , jestli nebudou chtít na tu úpravu revizi nebo co... ?
Má někdo zkušenost?
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 816
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » sob led 28, 2012 6:30 pm

tomas píše:Píše že elektroměr má v pilíři před domem. Domovní rozvaděč v domě nemá distributor právo plombovat. Za elektroměr nemá distributor přístup.
Jak to že ti 5kW měnič neutáhne 3kW troubu?

Zdravím ,

já vím že distibutor za hodiny nemůže , jenže doma jsem měl elměr v hlavním rozvaděči v předsíni . Až deď mi došlo
že novostavby musí splňovat novější předpisy podle kterých musí být elměr dostupný z veřejného prostranství :roll: .

Je fakt že tu troubu sem ještě na měnič nepustil :idea: , akorát měnič potáhne troubu + celej barák a jestli sepne
něco silnějšího ...... fakt nevím :?: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » sob led 28, 2012 7:00 pm

matej píše:
abrams píše:první předpoklad je nezaplombovaný hlavní rozvaděč . Takhle je Vaším vlastnictví a E-onu je prd co v něm děláte :D

Budu teď dělat systém na jeden dům na vesnici - 720W, baterky 7,8kWh. Roční spotřeba asi 1500kWh, chodí se tam jenom na víkendy. Vzhledem ke spotřebě chci taky udělat přepínání FV/ síť (na slovensku SSE). Mám vymyšleno zapojení se dvěma 4-pólovými stykači, vzájemná ochrana proti současnému sepnutí.
Problém je, že elektroměrová skříň na domě je zároveň rozvaděč a je to zaplombované. Ptal jsem se dvou elektrikářů a dostal jsem od obou informaci, že co si dělám za elměrem to jim může být jedno (pokud nedodávám načerno do sítě, což nebudu, zakoupený ostrovní měnič to ani neumožňuje).
Můžu telefonicky požádat SSE o povolení k rozplombování, stykače nainstalovat, pak to přijdou oni zaplombovat za nějaký poplatek asi 30 Eur prý. Ale bojím se, když to tam před zaplombováním uvidí ty 2 stykače, jestli z toho nemůže být nějaký průšvih .. Neměl by být, jak říkám jsou to 2 stykače s přepínáním, přívod do domu je 3F TNC takže při přepnutí na ostrov je distribuční síť úplně odpojena pokud ostrovní systém není nikde uzemněn což můžu tak udělat, takže tam bude i to rozporuplné "galvanické oddělení".
Spíš se bojím, jestli se oni nebudou "bát neznámého" , jestli nebudou chtít na tu úpravu revizi nebo co... ?
Má někdo zkušenost?

Zdravím ,

co by říkal "plombér" na mé úpravy v rozvaděči nevím a radši to zkoušet nebudu :D .
Dělal jsem to se známým který má 50-tku , pro jistotu jsem tahal silnější dráty než bylo třeba , při zapojování mi
stačí pár pravidel a když to při oživení neprskne tak je to udělaný dobře :yes: :yes: .


K tomu galvanickému oddělení , myslím si že oddělovat stačí jen fáze , zem "vzniká" z uzemění u trafa .
Navíc , elměry neměří proud protékající zemí , je to dáno konstrukcí a také jsem si to ověřoval na elměrech co mám
doma (křižík , levný podružný digitál a Eoňáckej čtařkvadrant) . Funkčtní zem stejnak potřebuji kvůli ochranému
Fíčku , známý elektrikář ani nedoporučoval přerušovat i zem :eek2: .

Elektronům zdar
PS už opět jedu na aku :-) .
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod joseff » ned led 29, 2012 4:19 pm

matej:

a jaky ostrovni menic u tohoto systemu pro jeden dum na vesnici pouzijes? Na kolik vysel?
joseff
 
Příspěvky: 800
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod matej » ned led 29, 2012 5:30 pm

joseff píše:matej:

a jaky ostrovni menic u tohoto systemu pro jeden dum na vesnici pouzijes? Na kolik vysel?


Čistý sinus 2500W, čína, asi 300 EUR.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 816
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » ned úno 19, 2012 10:19 pm

Tak jsem svůj záměr trochu pozměnil ze zálohy jdu do ostrovu jelikož mě nepřipojí do sítě. EON
Můj plán je 15 panelů každý 200Wp výkonu. Rozděleno na 3 větvě po 1000Wp panel 36.9V 5.15A
Baterie Louhové Nicd 24V 320Ah 3sady to je 24V 960Ah Ty už mám
Solární regulátor 3x http://www.solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID416
Měnič napětí čistý sinus 3x 2500W http://www.solar-elektro.cz/?action=detail&id=ID120&catg=21
To proč jsem to rozdělil na 3 větvě a vše je 3x je z důvodů odlehčení pro měniče a hlavně propojením jističů ve stavajícím rozvaděči kde půjdou přívody od měničůhttp://www.bbelektro.cz/z-gv-16-1pn-2te/d-76899/
EON bude jako záloha když nebude svítit.
Denní spotřeba RD je 15 až 17Kw to je včetně 2Kw boileru, Vaření je Plyn, Topení Dřevo.
Ročně EONu nasypu 30tis kč
Má můj plán smys nebo co by jste změnily ?
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod JiříK » ned úno 19, 2012 11:01 pm

Já bych doporučil míti od distributora sazbu D25. Když nezasvítí, můžeš ,,po lacinu" dobíjet z nízkého tarifu. Ale protože máš bojler, tak předpokládám, že dvoutarif u tebe je.
Co ti v tom baráku tak žere??? My se vejdem do 10kW denně...i s bojlerem. A ten si vezme v průměru 7kWh denně.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
 
Příspěvky: 927
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod tomas » ned úno 19, 2012 11:13 pm

Moc si nedovedu představit provoz, ale osobně bych to nerozděloval na 3 samostatné elektrárny. Možná jsem to špatně pochopil, ale myslím že trochu klesne využití panelů. Například když dvě FVE budou mít nabité akumulátory, ale jedna bude zatížená (nebo naopak) Tak část panelů bude ležet ladem. Nebo budete ty fáze přepínat podle zatížení a nabití jednotlivých akumulátorů?
Ty regulátory asi nemají nastavitelné napěťové meze, pravděpodobně jsou nastaveny jen na olovo. Vybral bych si jeden např. MidNite Solar Classic
Střídače jen takové které mají galvanicky oddělený vstup od výstupu, jinak to bude vše kopat, probíjet a ohrožovat elektroniku hlavně regulátor.
http://wiki.mypower.cz/slovnik:stridac
Jestli to mají ty vybrané nevím.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2101
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » ned úno 19, 2012 11:18 pm

Co tak žere netuším zatím jsem to neodhalil. Sazba D25 je. Měřák mám zatím na bojleru a ten sežral od 21.12.2011 do dneška což je 2 měsíce 450Kw což je 7.5kw denně.
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod MilanK » ned úno 19, 2012 11:24 pm

tomas píše:Moc si nedovedu představit provoz, ale osobně bych to nerozděloval na 3 samostatné elektrárny. Možná jsem to špatně pochopil, ale myslím že trochu klesne využití panelů. Například když dvě FVE budou mít nabité akumulátory, ale jedna bude zatížená (nebo naopak) Tak část panelů bude ležet ladem. Nebo budete ty fáze přepínat podle zatížení a nabití jednotlivých akumulátorů?
Ty regulátory asi nemají nastavitelné napěťové meze, pravděpodobně jsou nastaveny jen na olovo. Vybral bych si jeden např. MidNite Solar Classic
Střídače jen takové které mají galvanicky oddělený vstup od výstupu, jinak to bude vše kopat, probíjet a ohrožovat elektroniku hlavně regulátor.
http://wiki.mypower.cz/slovnik:stridac
Jestli to mají ty vybrané nevím.

Fáze přepínat nebudu. Jen mi šlo o to aby jsem na přepínači sítí u jističů nědělal tu prasárnu a jednu fázi nerozděloval na 3 nebo opak tři fáze spojoval do jedné jestli mě chápete.
MilanK
 
Příspěvky: 160
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod bert » pon úno 20, 2012 1:13 am

Zdravím!
Pokúsim sa pridať zopár postrehov:
--Rozdelenie na tri elektrárne sa mi veľmi nevidí. V prvom rade, určite nebudete mať vo Vašich terajších rozvodoch rovnako zaťažené všetky tri fázy. Takže ak pôjde bojler a zopne k nemu nejaký iný spotrebič, končí dych meniču. Spoliehať sa na ochrany v Čínskom meniči je veľký hazard. Čiže buď upustíte od 3 meničov, alebo budete musieť dôkladne prerozdeliť záťaže na jednotlivé fázy.
--Elektrický bojler v ostrove je luxus. To si môže dovoliť LUI, ktorý má 7,5kWp. Aj to nie keď 5 dní nezasvieti *cloud* . Ja by som išiel podľa možnoztí do termiky. Osobne mám termiku asi 3 roky a som nad mieru spokojný. Teraz je síce pripojený bojler na drevený kotol, no keď zasvieti, prikuruje aj slnko. Po zbytok roka, keď sa nekúri drevom, bojler ide iba na slnko. Špirálu som z neho pri čistení úplne vyhodil, lebo bola hnilá.
--Výber meniča by som tiež ešte zvážil. Nie je vždy najlacnejšie najlepšie. Pri NiCd, by som asi pozeral po niečom, čo ide aj cez 30V.
--Regulátor by som tiež hľadal nejaký "lepší". Neviem, či má niekto s týmto typom skúsenosti, no asi nebude mať nastavenie na NiCd. Ak Vaše panely nemajú naprázdno viac ako 55V a nepotrpíte si na nejaké štatistika z nabíjania, skúste si pozrieť tento regulátor: http://www.ebay.de/itm/TOYO-MPPT-60A-La ... 6946221988 . Je za pomerne slušnú cenu, do 60A a má 2 nabíjacie krivky pre NiCd. Majú aj 40, 30 a 20A verziu. Ja mám skoro pol roka 40A model a som spokojný. Dovtedy som mal skúsenosť len s CX40(ten tu všetco poznajú :eek2: ). No je to ako prejsť od Š120, ku Fábii.
Odporúčam si každý krok pri tvorbe ostrova dopredu rozmyslieť a výhľadovo rátať aj s nejakými rozšíreniami. Aby sa pri rozšírení jednotlivých častí nemuselo meniť hneď všetko.
Želám všetkým veľa slnka *sun*
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Záložní zdroj pro RD

Příspěvekod abrams » pon úno 20, 2012 7:56 am

MilanK píše:Fáze přepínat nebudu. Jen mi šlo o to aby jsem na přepínači sítí u jističů nědělal tu prasárnu a jednu fázi nerozděloval na 3 nebo opak tři fáze spojoval do jedné jestli mě chápete.

Zdravím ,

co je na tom špatného ? Stejně to Budete přepínat styčem , né ? Nevím jak Vy , ale mě dost štvalo pokaždé všechno
znovu štelovat :evil: . Jak píše bert , tři menší měniče nenahradí jeden velký - vím to z vlastní zkušenosti :eek2: .
Tři měniče by dávali smysl kdyby mezi sebou komunikovali a dělali tří fázový výstup . Nebo jaký jiný to má důvod ?

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Další

Zpět na Elektrocentrály, agregáty, alternátory, záložní zdroje

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'