Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 04, 2021 7:26 am


FV DOM + Apartmany laborovanie

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » sob led 09, 2021 10:43 pm

mypower.cz píše:PavelR dokazu si to predstavit, jen si nedokazu predstavit na co se ten ongrid pak bez site nafazuje. Na vystupni AC stranu hybrida napriklad s dvojtou konverzi? To jde?


Ano. Psal jsem že to umí hybridy Victron a studer. Jiný neznám natolik. Lze to provozovat i v ostrovu se startem ze tmy naprosto bez DS. Ale oba ongrid i hybrid musí umět buď po komunikaci nebo frekvencí měnit výkon.
Nejdříve zapne hybrid z baterek. V tu chvíli ožije ongrid a nafázuje se na něj. Pokud začne tlačit vic než hybrid stíhá nabíjet, tak hybrid mu začne zvedat frekvenci a ongrid ubírá.

Dokážu si představit toto udělat i záměrně ( pro určité aplikace). On ten ongrid má dobrou účinnost a v poměru cena/kw vychází líp než regly.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod Marioo » sob led 09, 2021 10:56 pm

PavelR píše:
mypower.cz píše:PavelR dokazu si to predstavit, jen si nedokazu predstavit na co se ten ongrid pak bez site nafazuje. Na vystupni AC stranu hybrida napriklad s dvojtou konverzi? To jde?


Ano. Psal jsem že to umí hybridy Victron a studer. Jiný neznám natolik. Lze to provozovat i v ostrovu se startem ze tmy naprosto bez DS. Ale oba ongrid i hybrid musí umět buď po komunikaci nebo frekvencí měnit výkon.
Nejdříve zapne hybrid z baterek. V tu chvíli ožije ongrid a nafázuje se na něj. Pokud začne tlačit vic než hybrid stíhá nabíjet, tak hybrid mu začne zvedat frekvenci a ongrid ubírá.

Dokážu si představit toto udělat i záměrně ( pro určité aplikace). On ten ongrid má dobrou účinnost a v poměru cena/kw vychází líp než regly.



To znie fajn a zaujalo ma to. Aj keď v pripade virtualnej baterie nebude potrebne regulovanie vykonu.
Samozrejme pri vypadku v ostrovnom systeme by OnGrid nebol vypnuty a mohol by sa naštartovať z hybridu, čo by v pripade slnka nahradilo ďalší hybrid...
Marioo
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon lis 30, 2020 3:09 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod Marioo » sob led 09, 2021 10:59 pm

Včera som rozpojil string Východ a Západ a nechal som ich na samostatné MPPT a tretí string Juh som napojil na starší OnGrid Eaton 4600, a výkon je lepší ako keď boli v sérii Vychod + západ na jednom MPPT a Juh na druhom (20 kW menič má iba dve nezavislé MPPT) takže som Eaton šuchol na prvú fázu kde teraz "posilňuje" L1 na 3f/20kW ongride...

Tri MPPT idú v zime lepšie ako dva :) Pretože váchod "brzdil" západ ked boli v sérii a juh ten si robí čo chce v zime :)

Vidieť z obr rozdelenie stringu keď kleslo napätie (červeným v grafe )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Marioo dne sob led 09, 2021 11:02 pm, celkově upraveno 1
Marioo
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon lis 30, 2020 3:09 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod mypower.cz » sob led 09, 2021 11:02 pm

PavelR píše:
mypower.cz píše:PavelR dokazu si to predstavit, jen si nedokazu predstavit na co se ten ongrid pak bez site nafazuje. Na vystupni AC stranu hybrida napriklad s dvojtou konverzi? To jde?


Ano. Psal jsem že to umí hybridy Victron a studer. Jiný neznám natolik. Lze to provozovat i v ostrovu se startem ze tmy naprosto bez DS. Ale oba ongrid i hybrid musí umět buď po komunikaci nebo frekvencí měnit výkon.
Nejdříve zapne hybrid z baterek. V tu chvíli ožije ongrid a nafázuje se na něj. Pokud začne tlačit vic než hybrid stíhá nabíjet, tak hybrid mu začne zvedat frekvenci a ongrid ubírá.

Dokážu si představit toto udělat i záměrně ( pro určité aplikace). On ten ongrid má dobrou účinnost a v poměru cena/kw vychází líp než regly.


Jasne, to zni urcite zajimave. Pro lepsi predstavu nahodis schema, jak je to zapojeno?
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4569
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » sob led 09, 2021 11:12 pm

schema nemam jak vyrobit. Prostě ongrid na připojen na AC-out hybridu, samozřejmě to musí být správně nakonfigurováno jinak se dějí věci
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod Marioo » sob led 09, 2021 11:14 pm

PavelR píše:schema nemam jak vyrobit. Prostě ongrid na připojen na AC-out hybridu, samozřejmě to musí být správně nakonfigurováno jinak se dějí věci


Ešte by som asi ten OnGrid dal na prepínač sietí.. keď nepojde DS aby sa prepol na AC out z hybridu...
Marioo
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon lis 30, 2020 3:09 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » sob led 09, 2021 11:17 pm

procč? pokud je hybrid připojen k síti tak může být trvale na ac out - je to spojeno s DS hybridem. Pokud sít odpadne tak se hybrid odpojí a ongrid se maximílně restartne. Záleží na konfiguraci ochran.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod mypower.cz » sob led 09, 2021 11:18 pm

PavelR píše:schema nemam jak vyrobit. Prostě ongrid na připojen na AC-out hybridu, samozřejmě to musí být správně nakonfigurováno jinak se dějí věci


Ok, tak to už si dokážu představit. Prostě hybrid to musí umět. Jinak ho to usmaží. Jasný.
Takový hlídaný lokální gridfree jakoby.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4569
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » sob led 09, 2021 11:28 pm

ano místo dukovan máš měkkej hybrid. Musí to podporovat samozřejmě i ongrid. Zkoušeli jsme to i bez konfigurace frekvenčního šiftu - na SMA pouze. Při přebytku výkonu to šel ongrid ven na přepětí. Victron to ustál. Dokud to hybrid stíhal vynabíjet tak to fungovalo ale Toto jen na vlastní nebezpečí.

Podporuje to určitě fronius a sma, victron a studer. Oba zmíněný ongridy to umí i po komunikaci s victroním venusem ale obnáší to poměrně drahý karty do těch ongridů. Dělali jsme to na dvou instalacích takže mám pouze kusé zkušenosti.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod Marioo » sob led 09, 2021 11:28 pm

PavelR píše:procč? pokud je hybrid připojen k síti tak může být trvale na ac out - je to spojeno s DS hybridem. Pokud sít odpadne tak se hybrid odpojí a ongrid se maximílně restartne. Záleží na konfiguraci ochran.


Lebo môj ongrid má 7kW a hybrid by mal menej asi 4-5 kW takže preto som ho chcel mať pred hybridom.
Neviem či to dáva zmysel?

Stav DS ON:
DS - == odpajač site pri výpadku ===== Ongrid === Hybrid === AC OUT

Stav DS bez napätia v prípade výpadku by bol Ongrid na strane hybrid AC OUT napr cez prepinač siete
DS - == odpajač site pri výpadku ===== Hybrid === On Grid === AC OUT
Marioo
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon lis 30, 2020 3:09 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » sob led 09, 2021 11:36 pm

ale toto by bez řízení výkonu ongridu nefungovalo bez sítě.
Pokud je hybrid na síti tak to není problém. Pokud to jde do ostrovu při výpadku DS tak hybrid MUSÍ umět omezit výkon ongridu - třeba frekvencí jak jsem psal. Jinak to fungovat nebude.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod mypower.cz » sob led 09, 2021 11:38 pm

PavelR píše:ano místo dukovan máš měkkej hybrid. Musí to podporovat samozřejmě i ongrid. Zkoušeli jsme to i bez konfigurace frekvenčního šiftu - na SMA pouze. Při přebytku výkonu to šel ongrid ven na přepětí. Victron to ustál. Dokud to hybrid stíhal vynabíjet tak to fungovalo ale Toto jen na vlastní nebezpečí.

Podporuje to určitě fronius a sma, victron a studer. Oba zmíněný ongridy to umí i po komunikaci s victroním venusem ale obnáší to poměrně drahý karty do těch ongridů. Dělali jsme to na dvou instalacích takže mám pouze kusé zkušenosti.


Mozna amatersky a neznaly napad, a urcite jsem to moc nepromyslel (taky uz je milion hodin), ale kdyby existovalo zarizeni, ktere by ongridu jen na AC strane dalo "hodiny" a tvarilo se jako "dukovany", ktere ale jsou plne a neni kam co cpat, a ongrid se cpal do ACIN hybrida, nebylo by to jednodussi? Hybrid by vysosl co by mohl, nebo nabijel baterky a ongrid by snizil vykon kdyz by detekoval, ze neni odber jakoze na strane puvodni site.

Nevim, jen teoretizuju.

Pokud jede ongrid vzdycky naplno tak to asi nepujde. Ale pokud dokaze zdetekovat diky napriklad napeti, ze nema kam co cpat, tak asi ubere, pac prepeti... nebo ne? V tomhle se az tak nevyznam.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4569
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » sob led 09, 2021 11:46 pm

neubere. Tlačí co to jde. Pokud nemá odběr vyletí mu napětí a vypne na rychlej stupěň nadpětí.

V AC couplingu jde nechat ongrid i na vstupu a měřit elměrem na patě domu a hybrid nabíjí tak aby netahal z DS ale bez DS je ongrod mrtvej. A nebo je na výstupu a tím pádem platí to co jsem psal výše.

Tady je odkaz na victronní systém
https://www.victronenergy.com/blog/2016 ... rovements/

z obrázků jsou vidět možnosti. Samozřejmostí je kompatabilita komponent. Ale možnosti jsou velký a jde to klidně záměrně držet i v offgridu pokud je ta potřeba.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod mypower.cz » sob led 09, 2021 11:51 pm

Takze ongrid elektrarny vzdy pocitaji s tim, ze je mozno udat v siti 100% jejich vykonu. Chapu to spravne? A jak to resi ty elektrarny, jak psal mistni "tomas", ze distributor zvysi napeti schvalne tesne k limitu, aby ongrid dodaval do site prd? Tyhle tedy failuji na prepeti?
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4569
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » ned led 10, 2021 12:02 am

já znám starý ongridy co se dělali na začátku ty se tak chovají. Bývá několik stupňů přepěťové ochrany s rozdílnou rychlostí vypnutí ale vždy vypnutí. Stejně jak na odběr "hlavní jistič" tak je nasmlouváno i max dodávka takže ano tlačí co to jde to je jejich účel. Pokud to není řízeno skokově HDO nebo u velkých pomocí RTU z dispečingu energetiky ale tím HDO jsem se já ještě nepotkal.

Pokud je v nových nějaká jiná funkcionalita která reguluje to nevím. To by bylo případné rešení ale s tímto neporadím já.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod xmasin » ned led 10, 2021 9:02 am

mypower.cz píše:Takze ongrid elektrarny vzdy pocitaji s tim, ze je mozno udat v siti 100% jejich vykonu. Chapu to spravne? A jak to resi ty elektrarny, jak psal mistni "tomas", ze distributor zvysi napeti schvalne tesne k limitu, aby ongrid dodaval do site prd? Tyhle tedy failuji na prepeti?

Přesně tak, ongrid vyrábí co může a je mu jedno, jestli se vyrobená elektřina spotřebuje lokálně nebo ne. Pokud se ongrid připojí za hybridní měnič od Victronu, tak je nutné, aby podporoval lineární snižování výkonu na základě frekvence v síti. Tu mu dělá Victron a když Victron zjistí nadbytek výroby, tak co jde uloží do baterií a pokud už nemůže ukládat, tak začne zvyšovat frekvenci a ongrid měnič na to musí reagovat snižováním výkonu. U Victronu mají tohle vyzkoušené s měniči Fronius, ale třeba by to fungovalo i s měniči jiných výrobců. Tady https://www.victronenergy.com/live/ac_coupling:start je to rozumně popsané.
xmasin
 
Příspěvky: 1495
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » ned led 10, 2021 10:50 am

SMA sunnyboy 5kva funguje s tímto taky. Oživoval jsem s kolegem na 2 instalacích. 1f a 3f.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod Marioo » ned led 10, 2021 6:33 pm

PavelR píše:SMA sunnyboy 5kva funguje s tímto taky. Oživoval jsem s kolegem na 2 instalacích. 1f a 3f.


Napíšeš k tomu niečo bližšie? prip foto?
Marioo
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon lis 30, 2020 3:09 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod PavelR » ned led 10, 2021 6:46 pm

vždyť se to tu včera řešilo. viz výše.
PavelR
 
Příspěvky: 2583
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: FV DOM + Apartmany laborovanie

Příspěvekod Marioo » pát led 15, 2021 1:33 pm

FV v zime .... chcelo by to vyhrievanie :)

Najlepšie nejakú trubku popod panel na spodnej časti.. pekne od krbu teply vzduch prefúknuť prvý deň po zasnežení aby to rýchle spadlo dole...

Čo robíte s namrznutými panelmi, kam sa nedá rozumne dostať?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Marioo dne pát led 15, 2021 2:17 pm, celkově upraveno 1
Marioo
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon lis 30, 2020 3:09 pm

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'