Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob dub 17, 2021 2:45 am
diablo007 píše:Ona samotizka je super věc jen sem za posledních 20 let neviděl stavbu kde by to jen náznakem instalace dovolovala všichni rychle nabouchatvtenke trubky aby se nemuselo nic řešit a nazdar. On to málokterý topenář je dnes schopen udělat správně nehledě na to že přízemní domečky už ze své podstaty toto moc nedovolují
kodl69 píše:A teď odjinud: státní teror vás nutí dělat takovýhle prasečiny. Uvědomujete si to? Nemám nic proti pasivním domům. Dokonce tvrdím, že ekonomicky v těchto případech vychází nejlevněj ty přímotopy, je jedno, jestli podlaha nebo klasický konvektory. TZN jde o nakrmení úředního šimla. Na to by snad měl ten ohřev TUV stačit, pokud to energetickej poradce (už jenom ten název, vlastně budižkničemu, co dělá papíry, "aby to vyšlo") umí správně napsat. Už to omílám kolem dokola pořád, ale TČ bude problém nejdýl za 10 let, rozvody topení s všelikejma ventilama možná i dřív. Přímotopy mám čtvrt století a vyměnil jsem jenom stykače, a to jenom kvůli hlučnosti, ne kvůli poruše. další problém vidím ve 100% závislosti na dostupnosti el. energie. Bez elektriky si v té krbové vložce s výměníkem nezatopíš. Zálohování je pěkná věc, ale zase složitost, která se pokazí v nejhorším možným okamžiku. Jednoduchý věci fungují nejspolehlivěj, někdy s drobek horší účinností, ale v případě životně důležitejch systémů, což topení je, bych hledal spolehlovost a DVA SKUTEČNĚ NEZÁVISLÝ ZDROJE TEPLA. Což podle mě TČ a krbová vložka s výměníkem nesplňují, protože obě jsou závislý na elektrice a obě jsou závislý na tom teplovodním rozvodu. Naopak přímotopný topení elektrikou a teplovzdušná vložka (nebo akumulační pec, v tomhle případě spíš pícka) spolu mají společnej jenom ten barák, jinak jsou zcela nezávislý. Ostatně stačí se podívat na východ nebo na jih, kde proběhly nebo probíhají nějaký slušně řečeno nestandartní situace (východ ukrajiny, býv. jugoslávie) a zkuste si představit, jak přežijete zimu v době, kdy elektriky jede pár hodin týdně, když dobře. Nechci nikoho strašit, ale když už i ve stavebním zákoně je povinnost mít komín pro možnost nouzovýho připojení lokálního topidla, tak to o něčem svědčí, dřív to tam nebylo. další nezanedbatelná věc je rozdíl pořizovací ceny, leckdo nemá neomezenej rozpočet na stavbu, když se vysype za předraženej pozemek a pod.
redcrown píše:Dva bojlery jsou za mě špatně, popisoval jsem to nedávno ve vlákně u Youdy.
312_Mates píše:Díky všem za rady.
Nakonec asi půjdu cestou koupě celé palety panelů = 30ks po 310Wp.
https://www.i4wifi.cz/cs/244140-gwl-power-gwl-sunny-310mb
14 panelů dám na fasádu domu, tedy budou pod úhlem 90°
13 panelů z těch udělám malou stříšku nad terasou. Úhel 45°
Orientace domu, je vyznačena na obrázku. Zelenou barvou jsou vyznačeny panely.
Dále zakoupím 4x regulátor Oplocký/Siton/BEL.
Všechny uvedené panely budou ohřívat bojler 300l.
Do bojleru umístím 3f 6kW spirálu. Na každou fázi přes regulátor po 7 panelech.
Teď mi zbyde na stříšce 6 panelů. Budou mít o těch 33,1V menší napětí než string ze 7.
Je možné zapojit i na těch 6 klasickou spirálu na 230V nebo byste doporučili si nechat vyrobit na nižší napětí?
Vyplatí se vůbec?
Počítám, že takové množství panelů s touto orientací by mělo být schopno nahřát 300l od března do října.
Myslíte, že by to takto mohlo na začátek být?
Za 10 let, až bude rozumnější legislativa a levnější baterie bych "jenom" zahodil regulátory a panely předělal na střídač s bateriovým polem.
Ještě se zeptám, pračka a myčka na teplou vodu může brát přímo z tohoto bojleru, nebo to budu muset mísit se studenou?
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků