TLDR: Chci solár, nevím jaké hodnoty, pro detaily, druhý odstavec.
Už pár dní sleduji toto fórum, po té co mě ČEZ naštval jejich přístupem. Mám řadovou garáž 20m2, kabel pod zemí pár kroků a antoníček hned za rohem. Nicméně zatím to vypadá z komunikace s ČEZem, že přípojka buď bude problém, nebo za nesmysl. Rychlý výpočet mi prozradil, že dolní limit za 1x16A jistič je 3200 Kč za zřízení. Do toho vstupuje měsíční fixní platba 100 - 200 Kč. Takže po první roce do elektriky v garáži zahučím minimálně 4 600 Kč a tam ještě není cena revize, nějaké další poplatky, které bude třeba vysolit. Cena za spotřebovanou elektřinu bude zcela zanedbatelná, protože občas použité ruční nářadí, vysavač či kompresor prostě elektroměr významně neprotočí. A za cenu zřízení a přovozování přípojky se dá již pořídit celkem pěkný solár... mám pocit.
Původně to byl vtip, kdy jsem prohlásil, že než se dohadovat s ČEZem, tak si tam snad radši dám solár. A on to nakonec tak blbý vtip asi nebude. Na střechu garáže není ze země vidět a její orientace je sklon 10-15° směrem na JV, odklon od jihu je 29° (azimut 151°). V okolí široko daleko nic, co by na střechu vrhalo stín. Potuď značka ideál... asi. Otázka zní jak velký / výkonný panel a jakou kapacitu baterie, pro následující podmínky:
- 24/7/365 napájení "serepetiček" do 10W maximálně (RPi, zabezpečovací systém, ...) = max 240Wh / den
- občasné (max 30 min. / týden) krmení větších věcí do 2000W (kompresor, vrtačka, flexa, vysavač)
- dobíjení autobaterie
- svícení (max 4 hod / týden)
Garáž bude využívána jen o víkendu. Systém bych chtěl tedy vymyslet tak, aby pokryl v zimě fixní spotřebu a baterie byla na 100% před víkendem, tedy za 4 až 5 dní. Že si v zimě baterie možná užije pár hlubokých cyklů, to nepopírám. A ideální by bylo, kdyby o utáhlo i rychlovarku, případně chvilku přímotop-fukar, když bude garáž vymrzlá a bude se tam třeba zdržet.
Z toho mi vychází mít k dispozici cca 2kWh v bateriích. Pokud půjdu na 40% nabití jako minimum, pak potřebuji baterie 3.4 kWh = 12V / 284 Ah nebo 24V / 142 Ah. Abych natlačil za 5 dní 2kWh, to je 400Wh/den. Plus fixní spotřeba, tak 650Wh/den = 81 Wh/hod = 81W. Pokud počítám 10% výkonu z panelu v zimě a 8 hodin... tak bych musel mít na té střeše skoro 1kWp v panelech.