Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob dub 17, 2021 3:59 am


2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Další

2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » stř zář 23, 2020 6:25 pm

Dobry den vospolok, som tu novy, takze prosim majte so mnou strpenie. snazil som sa najst a precitat co najviac mne relevantnych informacii pre rozhodovanie sa o systeme, ktory sa mi paci.
parametre pre rozhodovanie boli:
- znizit 6MWh rocnu spotrebu v rodinnom dome
- nechcem vracat nic do DS (grid free system), podla moznosti s nimi nechcem mat nic spolocne, ziadne papierovacky, takze ani ziadne pretoky.
- neprekazalo by mi ani, ze v pripade odstavky DS sa odstavi aj grid free menic, odstavka alebo vypadok sa nestavaju casto, to co potrebujem zalohovat je v jednej miestnosti vsetko a da sa vyriesit UPSkou
- nechcel som riesit baterie, pretoze z mojho pohladu zbytocne predrazuju a komplikuju system a uzitok z nich velky nieje pokial nieje vyrazne kompletne predimenzovany cely system
- napajat z FV som chcel len:
multisplit klimu v dome (max prikon 1650W+150W kazda vnutorna jednotka, ale nikdy nejdu naplno)
klimu v garazi, nech sa nepokazia zavaraniny (prikon max 750W, tiez nikdy nejde naplno)
obe klimy maju casovace, takze by sa dalo naplanovat rozdelenie ich behu
az zautomatizujem polievanie travniku a zahrady, tak aj cerpadlo v studni (cca 1-1,5 hodiny denne 1300W po dobu asi 3-4 mesiace v lete)
a idealne by mohol buduci FV system potiahnut aj dva mrazaky v garazi
chladnicku v dome a cerpadlo termosolaru a cokolvek co sa zmesti na tu jednu fazu v dome/garazi.

este mam tepelne cerpadlo ariston nuos 110, ale kedze nestiha a 110l je nam malo, tak musi bezat v auto mode (aj s 2kw spiralou, preto asi ta vysoka celkova spotreba), ale to chcem nahradit bud termosolarom alebo jednoducho zasobnikom TUV a posielat prebytky z FV do vody, s tym ze primarne mi bude nejaky 160-200l zasobnik nahrievat kondenzacny kotol.

som presvedceny, ze takyto grid free system, "modrasek" s 8 poly panelmi, by mi vedel stiahnut fakturu o 1/4 az 1/3 a navratnost by bola menej ako 5 rokov. s ohladom na to, ze moje naroky na el. energiu su primarne v lete. podotykam, ze vychadzam z toho, ze predtym ako sme si kupili 2 mrazaky, multisplit do domu a split do garaze, kym sa zacala vo velkom polievat zahrada a kym som bol donuteny zapnut ariston nuos v automatickom mode aj so spiralou, tak som mal spotrebu 3,5MWh rocne. ak sa mylim, prosim vyvedte ma z omylu. alebo ak si od toho vela slubujem, tiez mi povedzte

tolkoto ku planu. a moja hlavna otazka je, vsetky fora o tomto grid free menici su z rokov 2013-2017. uz to ma niekto dostatocne otestovane? su tam pretoky do DS alebo niesu? lebo nikde nebolo napisane, ci naozaj niesu. ak potencionalne su, ako sa tomu da zamedzit uplne? cital som tu nieco o sledovacich prudovych rele. da sa to vyuzit doplnkovo na zamedzenie pretokov do DS?
druha otazka, ako zlozite je doplnit neskor do systemu wattrouter respektive greenbono na smerovanie pripadnych prebytkov do ohrievaca TUV?
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod ikovlabs » stř zář 23, 2020 9:46 pm

Bez pretoku to nepujde - jde jen o to jak moc po tobe pujdou.Samostatny "modrasek" tech pretoku " nepousti moc (moje pozorovani). Ovsem v kombinaci s Greenbonem uz je to jina - aby nebyly pretoky moc napadne musi byt nastaven trvaly odber z DS tak 50W jako regulacni rezerva protoze reakce na zmenu zateze/vyroby neni okamzita a holt nejaky prechodovy pretok tam vznika.Ovsem ten trvaly odber nam zase snizuje efekt FVE :-(
Efektivita je dana moznosti okamzite spotreby energie - proto ty vytezovace a baterie...
ikovlabs
 
Příspěvky: 518
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » stř zář 23, 2020 9:56 pm

A to je 50w len tak naprazdno, alebo musi byt nejakym spotrebicom trvaly odber z DS minimalne tych 50w? Lebo to by som asi vedel zariadit.
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod ikovlabs » stř zář 23, 2020 10:04 pm

Tech 50W z DS je nastaveno na Grennbonu - je to pro nej "0" uroven na kterou kterou vytezuje .Tzn. ze kdyz je vyroba FVE 100W a spotreba domu 50W - tak vytezuje 100W(50W vyroby +50W z DS),kdyz je spotreba domu vetsi nez vyroba FVE - nevytezuje nic protoze je odber z DS vetsi nez 50W. Tech 50W je celkem dost ale holt pri tech vetsich vykonech jsou i odchylky vetsi a cestuje to klidne +- 50-100W okamzitych hodnot.
Jen pripomenu ze tu "0" uroven na kterou se snazi Greenbono vytezovat lze samozrejme nastavit - ale jak pisu nastavis 0W a bude to tam skakat pri zmenach vyroby/zateze dle vykonu vyroby klidne i 100W okamziteho pretoku.A ty novejsi elektromery blikaj,zapisuji a hlavne praskaj distributorovy ...
Naposledy upravil ikovlabs dne stř zář 23, 2020 10:19 pm, celkově upraveno 1
ikovlabs
 
Příspěvky: 518
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod mati » stř zář 23, 2020 10:17 pm

Jen k nazvu vlákna : se 100% jistotou nejde zhotovit!

Minimální přetoky jsou vždy po vypnutí velké zátěže , a velké - když se " niečo pojebe "!
Záleží taky na tom , jaký máš elměr - dá se najít na zdejším fóru - vo co go..
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 302
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » stř zář 23, 2020 10:51 pm

takze ostava len to prihlasit. a teda nechat to namontovat nejakej firme. ked som zbezne pozrel co vsetko k tomu distributor chce, tak sa mi ten roman uz v polovici nechcelo citat. a to este co som tu cital, ze pretoky rataju niekde aj ako odber, tak to sa im na to asi zvysoka vytoto a uspokojim sa s termosolarom. zajtra pozrem co mam za elektromer, ale kedze mi to menili asi pred 2 rokmi a svici a hulaka to jak v americe, tak to bude nieco co tie pretoky asi bude vediet zaregistrovat.
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod dano » čtv zář 24, 2020 6:47 am

Neviem z ktorej casti Slovenska pochadzas, ale u distributora by si mal ziskat presnejsie informacie o tom, ze prioritne sa vymienaju obycajne elektromery za inteligentne elektromery na odbernych miestach so spotrebou viac ako 4MWh rocne, termin je do 31.12.2020. Ja nemam zdaleka taku rocnu spotrebu a elektromer mi menili tento rok v juni, je to typ SX5A2-SELS-04. Casom by mali byt nahradene vsetky elektromery. Inteligentne elektromery okrem toho ze su stvorkvadrantove umoznuju od dialkovy odpocet, popripade odpojenie odberneho miesta na dialku (obsahuju stykac). Teda je jasne, ze distributorovi poskytuju vsetky udaje (zapisane do registrov) v realnom case a to vratane dodavky do siete aj ked sa nezobrazuje v OBIS kodoch na LCD. Otazka je, ci ti distributor povoli nieco dodavat do siete, aj ked si fyzicka osoba, v pripade firmy nemas sancu dostat povolenie, ale ak ti to bude instalovat odborna firma, tak zabudni na nejaku navratnost. Modrasek by si pouzit mohol bez pretokov do siete ak by si mal najaky trvaly odber.
dano
 
Příspěvky: 356
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod vhml » čtv zář 24, 2020 7:05 am

A na modrásku tedy nejde nastavit nějaký trvalý odběr: Aby vždy vyráběl a o trochu méně, než je aktuální spotřeba a tím si ponechával rezervu?

Mě by se Gridfree řešení také líbilo, nechci kupovat kupovat drahé baterie a ani nechci mít problém s distributorem. V současné době mám vyřešen fotovoltaický ohřev TUV. Ale pokud je hezky, tak mám ve 2 odpoledne bojler plnej a zbytek dne se to fláká.
vhml
 
Příspěvky: 30
Registrován: pát úno 08, 2019 6:38 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod rva » čtv zář 24, 2020 7:33 am

Ať máš nad čím přemýšlet.
V běžném roce spotřebuji 3.6 MWh od distributora a 6.2 MWh od FV elektrárny s bateriemi. Přitom přes baterie jde asi 35% spotřeby domu, to je 3.5 MWh. Tedy bez baterií by to vypadalo nějak takto:
7.1 MWh od distributora a 2.7 MWh z FV.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1787
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod vhml » čtv zář 24, 2020 8:00 am

Tak já jako "baterii" mám bojler. Ten musím nějakou elektrikou ohřívat tak jako tak, tudíž mi jde jen o nějaký zužitkování zbytků v případě hezkého počasí. Mám jen 2kWp, takže to nějaký převratný přebytky nejsou.
vhml
 
Příspěvky: 30
Registrován: pát úno 08, 2019 6:38 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » čtv zář 24, 2020 8:54 am

rva píše:Ať máš nad čím přemýšlet.
V běžném roce spotřebuji 3.6 MWh od distributora a 6.2 MWh od FV elektrárny s bateriemi. Přitom přes baterie jde asi 35% spotřeby domu, to je 3.5 MWh. Tedy bez baterií by to vypadalo nějak takto:
7.1 MWh od distributora a 2.7 MWh z FV.


14kwp sa mi ani na strechu nezmesti. A pri mojom uvazovani som vychadzal z toho, ze 2kw spirala papajuca z DS v ohrievaci s tepelnym cerpadlom mi odpadne a nahradi ju bud termosolar, ktoreho cerpadlo pozenie FV alebo DC vyhrevne teleso minajuce prebytky. A okrem toho mam par kwh denne pocas leta a len pocas dna spotrebu, ktora vobec nemusi ist z FV.
Pravdepodobne zacnem s termosolarom, aby som sa mal od coho odpichnut a uvidim kolko klesne faktura, potom by som mozno rozmyslal nad tym ako tu dennu letnu spotrebu presunut na FV. Ale asi legalizovanim u distributora je moja jedina moznost, ked to bez pretokov v grid free mode nejde.
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Quickyprd » čtv zář 24, 2020 9:04 am

Zde v ČR jsem u novostavby dělal novou přípojku a elektroměr mě ČEZ osazoval 11/2018 a již krásně měřil přetoky T1, T2, P. Než jsem zlegalizoval elektrárnu, tak během stavby několik týdnů jela, čili tam byl přetok 450kW :-/. Ale technik na první paralelní připojení na mě mrknul a řekl, že nic nevidí, že to byl určitě dlouhý test.....ale věřím, že ne zdaleka každý technik by byl tak hodný. Osobně bych bral energetiky bral hodně s respektem a nedráždil....běžný pěšák bohužel asi nemá moc šanci, zejména když jsou PPDS jasně dané....
Quickyprd
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte kvě 26, 2020 2:50 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » čtv zář 24, 2020 9:45 am

dano píše:Neviem z ktorej casti Slovenska pochadzas, ale u distributora by si mal ziskat presnejsie informacie o tom, ze prioritne sa vymienaju obycajne elektromery za inteligentne elektromery na odbernych miestach so spotrebou viac ako 4MWh rocne, termin je do 31.12.2020. Ja nemam zdaleka taku rocnu spotrebu a elektromer mi menili tento rok v juni, je to typ SX5A2-SELS-04. Casom by mali byt nahradene vsetky elektromery. Inteligentne elektromery okrem toho ze su stvorkvadrantove umoznuju od dialkovy odpocet, popripade odpojenie odberneho miesta na dialku (obsahuju stykac). Teda je jasne, ze distributorovi poskytuju vsetky udaje (zapisane do registrov) v realnom case a to vratane dodavky do siete aj ked sa nezobrazuje v OBIS kodoch na LCD. Otazka je, ci ti distributor povoli nieco dodavat do siete, aj ked si fyzicka osoba, v pripade firmy nemas sancu dostat povolenie, ale ak ti to bude instalovat odborna firma, tak zabudni na nejaku navratnost. Modrasek by si pouzit mohol bez pretokov do siete ak by si mal najaky trvaly odber.


mam ten isty elektromer. a presne preto som sa uz par krat rozhodol, ze nepojdem do fotovoltaiky, pretoze len material si v SR uctuju "profi" firmy marzu niekolko desiatok percent, nehovoriac o tom, ze za dvojdennu pracu chcu 2000+. nekrestanske. a nabulikaju ta, ze ked si das "800 milionov Ah" baterky, tak mozno dostanes 1500 euro dotaciu od statu, ktoru nedostanes ty, ale firmicka na ucet. nehovoriac o tom, ze co som mal bookmarknute stranky firiem pred par rokmi, tak uz neexistuju tie firmy. preto som sa teraz namotal, ze sak ked "modrasek" nema pretoky, funguje bez baterii, splnal by moje naroky a najde sa snad niekto, kto mi to za polovicu hodi na strechu, ze by to malo zmysel. inak s 15r navratnostou sa radsej cela rodina zacneme otuzovat a sprchovat len pod studenou vodou a kupim si vejar a budem sa namiesto klimy ovievat a celu 10a zahradu vybetonujem, nebude treba nic polievat a ani zavarat.
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » čtv zář 24, 2020 9:48 am

mati píše:Jen k nazvu vlákna : se 100% jistotou nejde zhotovit!

Minimální přetoky jsou vždy po vypnutí velké zátěže , a velké - když se " niečo pojebe "!
Záleží taky na tom , jaký máš elměr - dá se najít na zdejším fóru - vo co go..


SX5A2-SELS-04

takze je to jasne. bud trvalu zataz 50W+ musim najst, a to este nehovorim o situacii "když se 'niečo pojebe'". takze ostava len prihlasit to alebo ostat uplnym otrokom dodavatela.
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod ikovlabs » čtv zář 24, 2020 10:03 am

Quickyprd píše:Zde v ČR jsem u novostavby dělal novou přípojku a elektroměr mě ČEZ osazoval 11/2018 a již krásně měřil přetoky T1, T2, P. Než jsem zlegalizoval elektrárnu, tak během stavby několik týdnů jela, čili tam byl přetok 450kW :-/. Ale technik na první paralelní připojení na mě mrknul a řekl, že nic nevidí, že to byl určitě dlouhý test.....ale věřím, že ne zdaleka každý technik by byl tak hodný. Osobně bych bral energetiky bral hodně s respektem a nedráždil....běžný pěšák bohužel asi nemá moc šanci, zejména když jsou PPDS jasně dané....

Byl hodny protoze jste to uz pripojoval.Pokud by se to nepripojovalo na legal tak udela peklo....Mne delali ofuky kvuli 2kwh za rok!
ikovlabs
 
Příspěvky: 518
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod ikovlabs » čtv zář 24, 2020 10:06 am

Modrasek lze provozovat celkem bez problemu - on ma trvaly odber z DS cca 10 W(nejde nastavit). Problem zacne pri regulaci externim zarizenim....
ikovlabs
 
Příspěvky: 518
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » čtv zář 24, 2020 10:59 am

ikovlabs píše:Modrasek lze provozovat celkem bez problemu - on ma trvaly odber z DS cca 10 W(nejde nastavit). Problem zacne pri regulaci externim zarizenim....


akoze problem zacne pri regulacii ext zariadenim? priklad prosim.
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod Tomasl » čtv zář 24, 2020 11:19 am

Obrázek

inak este taka otazka. ten AC OUT myslia cinania seriozne vazne pre produkt dovazany do EU? rozumiem, ze ich je 1,3 miliardy a par decek hore dole uz ich nezachrani, ale tuto by som to musel dat niekam za dvoje dvere na tri zamky a prehltnut kluce, aby som sa citil bezpecne, ze mi to syna nezabije. ja nejsom elektrikar, ale to mi velmi bezpecne nepride.
Tomasl
 
Příspěvky: 18
Registrován: ned zář 20, 2020 11:36 am

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod josse » čtv zář 24, 2020 11:27 am

To není ostrovní měnič!
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: 2.2kwp grid-free system BEZ PRETOKOV

Příspěvekod dano » čtv zář 24, 2020 11:27 am

Este je otazka, ci ti to distributor dovoli zlegalizovat, teda pripojit do siete. Poslem poobede link, kde sa vyjadril distributor. Co sa tyka dotacii, tak do toho by som nesiel urcite. Ak by si chcel iba zohrievat vodu, tak panely, nejaky menic (Oplocky, Siton...) a bojler, tam pretoky nehrozia, kedze to nieje pripojene do siete a aj navratnost budes mat lepsiu vzhladom na naklady.
Ak chces aj elektriku zo slnka a zanedbatelne pretoky, tak potom zrejme najlepsie STUDER (zo SecondSol). Podla vysledkov merani ma pretoky zanedbatelne.
Problem pretokov je, ze ked hybridny menic odlahcis, tak prebytocnu energiu pusti do siete, kym stihne regulacna smycka zareagovat a to je prave to, co ma STUDER asi vyriesene najlepsie.
Ten AC OUT by nemal davat nic, ked ho vytiahnes zo siete, kedze sa synchronizuje na siet.
dano
 
Příspěvky: 356
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Další

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'