Matess píše:ano to je pravda... to jsem chtel dodat. Diky lepší efektivitě liion při nabíjení a tvrdosti při vybíjení se z toho v zimě dá něco dostat, u olova moc ne, tam to málo energie co přijde bude spíš na udržení baterky.
Otázka je co je výhodnější...
Pokud mám doma průměrnou spotřebu 150W za hodinu (osvětlení, věci kolem internetu, televize, lednice, pc), tak za 10h (noc) potřebuji 1,5kWh což znamená něco mezi 60 a 70Ah z baterie - bavím se o dni mimo zimu.
A teď co je lepší? mít větší baterku, která pokryje spotřebu 3/4 roku, nebo mít menší baterku ze které něco dostanu i v zimě, ale zase nezvládne ani zamračený den, ale na druhou stranu nevadí jí když by zůstala nenabitá?
Tohle si musí každý rozhodnout sám...
Dovolím si oponovat ! účinnost procesu nabíjení vybíjení dle dobité a vybité energie je u dobrýho olova mezi 85 a 90 procenty.
efektivita nabíjení u olova je menší než lion, to ji samozřejmé,
Dobíjení olova je zajištěno automatickým dobitím podle reálného SOC, např dle BMV, a nebo cokoliv jiného. trakční baterku v pohodě můžete cyklovat mezi 100 a 50 procenty. v případ baterky z VZV např 500 až 1000Ah na 48V máte kapacitu využitelnou 12kWh až 25 kWh,
Tvrdost olova je taky samozřejmě nižší, nicméně olovo při správném zacházení typu destilka ( vyřeší aquamatic ) zvládne i brutální zacházení typu 9 kW z takovýhle baterky ( 200A při 45) a pořád dodržíte vybíjecí prod na C2. pro nabíjení taky zmákne hrubší zacházení
A povídání typu baterka že nic neudrží v zime, tak jasně využitelná kapacita klesá s teplotou, nicméně klesá i vnitřní samovybíjení.. no a baterka trakční stejně se nevybije samovybíjením ani za 2 měsíce.
ale jasně nabíjení plynuje, je tam vodík výbušný téměř v jakékoliv koncentraci tuším od 2 procent s kyslíkem.. Dál to není určený do nevětraných prostor, ale v mrazu vám to vydrží, zkuste lionku místo obýváku hodit na mráz.... konečná... nedejbože závada na reglu a bms najednou - přebití = výbuch a požár -
no uvidíme až budu dělat bilanci za rok provozu elektrárny, napíšu náklady na údržbu - zatím za rok 20 litrů destilky...
no nic nechci Vás nabádat ke koupi ani té ani tamté technologie. Je jasný že olovo je stará a osvědčená technologie mnoha lety, nadruhou stranu chování k nim a životnost je také popsána v mnoha knihách.
Je jasný že lionka tutově vydrží při zachování provozních podmínek daleko víc než olovo.
Chci taky upozornit na to že údržba lionky je asi nulová za předpokladu že to funguje, u olova je to něco málo navíc... například to dolejvání destilky a 2 x za rok změřit refraktoměrem hustotu, a párkrát za zimu udělat ekvalizaci.. není to vůbec náročné a zvládne to kdekdo..
výhodu má olovo v tom že má obrovskou dostupnou akumulovanou energii.
Možná dává smysl navrhnout systém tak mít dobrou velkou olověnku trakční a k tomu menší lionku např 30 kWh v olovu ( při občasném používání a hned nabíjení po vybití až 80 procent kapacity využitelná) a k tomu třeba 3 cihly pylontechů těch 3000...
každý at se rozhodne sám....
já všem vždy nabízím at se zajedou podívat ke mě jak se to nedělá a pak můžou zvážit co a jak udělat jinak.... a lépe než já