Po delší odmlce zdravím všechny solárníky s updatem!
Nějaký čas jsem se věnoval rekonstrukci ostatních částí chaty, vstřebával všechny dostupné informace a začal "elektrifikovat" chatu. Už mám koupenou a používám 1000 W invertorovou elektrocentrálu, kterou aktuálně využívám na napájení vrtačky, úhlové brusky, vrtacího kladiva při přestavbě. Po instalaci fotovoltaiky ji plánuji používat jako záložní zdroj k dobití baterii v případě temna a také jako samostatný záložní zdroj k napájení chaty, kdyby došlo k nejhoršímu a porouchalo se něco na FVE.
Vzhledem k tomu, jak naše příjmy ovlivnil koronvirus, budu muset přistoupit k prozatímnímu řešení, které navrhoval diablo - pro začátek koupím staré olovo pro VZV, na lithiové úložiště budu muset teprve došetřit... Je mi jasné, že bude potřeba častěji v zimě spouštět elektrocentrálu, ale LiFePO4, které by utáhlo i pračku (a nebylo přetěžováno kvůli dlouhé životnosti) je aktuálně mimo naše finanční možnosti...
Baterie a měnič budou mít vlastní "technickou místnůstku" - v zaizolovaném přístavku přiléhajícím k chatě. Výpary z elektrolytu se nebudou dostávat do obytných prostor, pouze teplo z chaty bude prostupovat přes zeď a udržovat teplotu v přístavku nad nulou i v zimě (navíc bude přitápět měnič).
Fotovoltaické panely umístím na nový dřevník a poslouží zároveň jako přístřešek. Panely bych rád ukotvil zespodu samořeznými šrouby přímo do dřevěné konstrukce (jako to udělal ota:
viewtopic.php?f=120&t=5402), mezi panely ponechám dilatační mezeru, kterou vyplním těsnícím pryžovým T profilem. Pokud sem tam něco proteče na uložené palivové dřevo, nic se neděje. Dřevník bude umístěn asi 20 m od domu na osluněném palouku. Žádné lokální stíny by se vyskytovat neměly. Rád bych nainstaloval 5 kW kombinovaný měnič Axpert - vzhledem k větší vzdálenosti panelů od měniče by byla ideální vysokonapěťová verze? Počítám s instalací 12 ks 300 W panelů - Axpert zvládá 4000 Wp. Panely mají VoC 39,5 V - doporučovali byste tedy zapojení do dvou paralelních větví po 6 ks nebo spíše jinak?
Příští týden začneme rekonstrukci elektroinstalace - poučil jsem se z místní moudrosti a na malou chatku vybral 96 modulový rozvaděč (elektrikář se divil na co

). Rozvaděč bude přímo přes zeď od měniče a baterii, plánuji vybudovat dostatečně široké prostupy na vedení kabeláže i s rezervou. Napadá Vás ještě něco, co mám ohlídat a vyžadovat?