brumlaj píše:Ano vždy MPPT. PWM využije pouze necelou polovinu energie kterou je schopen panel dodat.
zdar brumlaji,
já to zatím nekomentoval ale už musím...
MPPT a PWM princip je uplně stejný. vzít napětí a proud z panelů, prohnat ho přes tranzistor do cívky a vyflusnout přes diodu ven do baterky nebo kondu.
Podstatný rozdíl není v účinnosti.
účinnost PWM regulatoru je z principu ovlivněna jen úbytkem na diodě , úbytkem na tranzistoru a reálným úbytkem na odporu vstupní indukčnosti. pokud má regulátor i výstupní LC filtr tak i tam.
Troufám si říct že oba regly vypadají na první pohled stejně.
Sám sem kdysi stavěl snižovací měnič s účinnosti nad 95 procent stačí k tomu NE 555, IRF3205 a máš 70A PWM měnič, pak vhodnou cívku kam tu energiu nahrneš a ze které to vyflusneš přes seriovou diodu ven , a to byl PWM, bez zpětné vazby, regulace pouze střídou
.... takový které bývají i v měničích.
Podstatný rozdíl je ten že MPPT tracker dělá to že nastavuje stříduna tom fetu tak že se měří vstupní napětí a proud ( ten muže být i výstupní, to samé napětí) a podle jakéhosi algoritmu se spočítá výkon při nějaké střídě. no a procesor zatíží delší nebo kratší střídou a tím se změní jak proud tak napětí z panelu a do baterek. no a algoritmus vždy hledá právě to maximum výkonu.
PWM regulátor ten reguluje uplně stejně, jen nemá to měření proudu, takže neví kolik je výkon, a tím pádem pracuje se střídou tak aby bylo dodrženo výstupní napětí...
pokud někdo tvrdí že "PWM využije pouze necelou polovinu energie kterou je schopen panel dodat" tak je to blbost.
Leda že by existoval ještě jeden typ regulátoru o kterém se tvrdí že to je PWM a uvnitř obsahuje maximálně filtrační kondy a indukčnosti a jeden seriově zařazený FET, tak to principem je PWM, nicméně není to snižovací měnič...
Takže ano možná je v názvosloví bordel, nicméně pod pojmem PWM měnič, nebo PWM regulátor já osobně mám to zapojení NE555 2 cívky 1 FET, jedna dioda, ochranná dioda ve fetu a případně zpětná vazba napěťová a řízení reference pro střídu pro tranzistor.......
Howk.