Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv říj 22, 2020 10:14 am


Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » úte bře 31, 2020 9:37 pm

Hliník je jen na trénování ohybů:). Finále bude z mědi.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod Matess » úte bře 31, 2020 9:39 pm

jsem možná divný, ale asi bych se nebál to udělat celé z hliníku... nebo je to problém?
Matess
 
Příspěvky: 913
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » stř dub 01, 2020 6:02 am

Už tu několikrát zaznělo, že hliník trpí povolováním šroubů. Měď je určitě lepší material, byť o něco dražší.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » stř dub 01, 2020 10:58 am

beethowen píše:
redcrown píše:jo, to byla asi ty Moxa, díky za tip. Zkusím něco sehnat, případně se ozvu.

S tím MOXA převodníkem to funguje na 100%. Jen je potřeba nastavit ten převodník a přehrát software v Xcom-232i, ale to není složité. Od Studeru to přichází už připravené když si objednáš Xcom-LAN.

Ahoj,
doma mám převodník HLK-RM04 Serial-Wifi-Ethernet Wifi Module
https://www.aliexpress.com/item/3295559 ... web201603_
Na doporučení p. Trochty jsem ho použil pro Greenbono a funguje.
Zkusím ho i pro Xcom. Jen nevím, jestli to má galvanické oddělení.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marko250 » stř dub 01, 2020 11:42 am

Krásně jsi vyřešil ten stojan a propoje,palec nahoru.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2256
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » stř dub 01, 2020 2:53 pm

redcrown píše:
beethowen píše:
redcrown píše:jo, to byla asi ty Moxa, díky za tip. Zkusím něco sehnat, případně se ozvu.

S tím MOXA převodníkem to funguje na 100%. Jen je potřeba nastavit ten převodník a přehrát software v Xcom-232i, ale to není složité. Od Studeru to přichází už připravené když si objednáš Xcom-LAN.

Ahoj,
doma mám převodník HLK-RM04 Serial-Wifi-Ethernet Wifi Module
https://www.aliexpress.com/item/3295559 ... web201603_
Na doporučení p. Trochty jsem ho použil pro Greenbono a funguje.
Zkusím ho i pro Xcom. Jen nevím, jestli to má galvanické oddělení.

V principu by to fungovat mělo. Musí to umět mód TCP client. Galvanické oddělení bych v tomto případě nečekal, ale galvanicky oddělený by měl být Xcom-232i. Asi bych to potom pro jistotu napájel ze sólo zdroje. Je to za jiné peníze samozřejmě, nezbývá než to zkusit, alespoň budou ostatní vědět a můžou ušetřit.
Potom jsem našel ještě něco takového a tam to vypadá, že galvanické oddělení bude: https://www.aliexpress.com/item/3280993 ... 33325%2313
Když už se tady o tom bavíme, neví někdo jak je zapojený RJ45 na Xcom, respektive na kterých pinech by se dalo vytáhnout napájení pro MOXU?
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » stř dub 01, 2020 3:14 pm

ten tvůj poslední odkaz, to zařízení je alespoň v krabičce a nestojí mnoho, za pokus by to určitě stálo. Moxa má výhodu, že může být napájena 48VDC. I když vlastně nevím, jaké napětí mají napětí na sběrnici Studer.
Na portál jsem si ale už nahrál logy z SD karty a to mají pěkně vyřešené. Když by nějakou dobu nešla komunikace na server, tak to tam člověk může ručně natlačit.
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak bych si nejlépe ověřil v místní síti, jestli celý ten cirkus - převodník lan/RS232 vs. Xcom 232 vs. sběrnice Studer vlastně funguje. Je nějaká možnost to adresovat z PC přes LAN?
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » stř dub 01, 2020 3:33 pm

redcrown píše:ten tvůj poslední odkaz, to zařízení je alespoň v krabičce a nestojí mnoho, za pokus by to určitě stálo. Moxa má výhodu, že může být napájena 48VDC. I když vlastně nevím, jaké napětí mají napětí na sběrnici Studer.
Na portál jsem si ale už nahrál logy z SD karty a to mají pěkně vyřešené. Když by nějakou dobu nešla komunikace na server, tak to tam člověk může ručně natlačit.
Ještě jsem se chtěl zeptat, jak bych si nejlépe ověřil v místní síti, jestli celý ten cirkus - převodník lan/RS232 vs. Xcom 232 vs. sběrnice Studer vlastně funguje. Je nějaká možnost to adresovat z PC přes LAN?

To netuším. Ale u MOXY se můžeš připojit přes Web server, takže zjistíš, že MOXA je ok, a v tom Web serveru je i monitoring sériového portu, takže vidíš, že ti tam něco vysílá. Dále už může být problém jenom připojení k internetu nebo portál. Nevím jestli existuje nějaký SW na připojení po lokální síti. Možná nějaký větší odborník přes Studer. Já jsem to měl zapnuté zatím cca 5x jenom pro testy.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » stř dub 01, 2020 11:46 pm

Tak jsem dnes drátoval a drátoval. Provedl jsem update všech komponent, tedy z RCC i Xcom. Vše je zadrátované, Xcom-232 připojený, do ethernetu ho propojuje HLK-RM04. Nastavení jsem se snažil udělat podle nejlepšího svědomí podle screenů od beethowena. Nastavil jsem stejně záložku
Serial2Net settings i Serial2Net settings: UART2.
Moc jistý si tím ale nejsem. Po ethernetu mi převodník komunikuje (dostanu se na web konfiguraci převodníku, ale bohužel spojení na portál nejde.
RCC píše chybu Error 089: No Xcom server access.
Zatím jsem se nezabýval porty na routeru, protože si nejsem jistý co s porty má být jak nastaveno. Přeci pokud má jen posílat data na portál, tak by nemělo být potřeba řešit porty, nebo?
Pro jistotu dávám i obrazovky nastavení toho HLK-RM04.
díky za rady.

2020-04-01 23_55_11-HLK-RM04 Web Configure.png

2020-04-01 23_55_41-HLK-RM04 Web Configure.png

2020-04-01 23_55_59-HLK-RM04 Web Configure.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv dub 02, 2020 6:37 am

Zkus si z PC ping na xcom.studer-innotec.com (195.162.165.27).
Nevím jestli máš správně na porále zadané GUID číslo. Vytvořilo se ti při při generování update pro Xcom pomocí Xcom-configurator. V návodu co jsem posílal je to bod 8 a 9. Mělo to vytvořit txt soubor, který se uložil na plochu, případně do dokumentů. Zkontroluj pomocí RCC a info ještě GUID číslo v Xcom-232i a na portále. Musí být stejné.
Mě to jelo hned napoprvé. Ale nejsem přes to žádný odborník. Mám to doma 14 dnů.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » čtv dub 02, 2020 7:21 am

Sposob generovania GUID mas tuto:

https://www.studer-innotec.com/media/do ... 1.2_en.pdf

Zapojenie PINOV na RS232 porte je standartne, tzn. klasicky CANON D9 konektor.

pin number usage
1 not connected
2 RxD
3 TxD
4 not connected
5 GND
6 not connected
7 not connected
8 not connected
9 not connected

Kabel pre pripojenie k PC je female-male, priamy. Medzi 2ma serial servermi by som skor pouzil nulovy modem kabel. To jednoducho zistis podla konektorov, ak je tam zapojenie s rovnakymi konektormi (male-male/samec-samec) tak musis pouzit kabel "nulovy modem". dlzka kabla doporucena 25cm.

Popis XCOM-232 protokolu najdes tuto

https://www.studer-innotec.com/en/downl ... ries/165.2

Communication protocol Xcom-232i (V1.6.30g)

Hned podtym je aj SW utilita

Podla chybovej hlasky to vyzera ze nemas spojenie na Studer server (uplink). Bud si skontroluj nastavenie gateway a siete pripadne urob ping na IP adresu (195.162.165.27) a potom aj cez DNS xcom.studer-innotec.com. obe musia byt pingatelne. Ak nepremava, skus zmenit adresu na zo STATIC na DHCP klient (ale musis mat v sieti nejaky DHCP server) a zaroven fungujuci internet.

Mam doma jeden xcom-232i, takze ak by to nerobilo dobrotu tak to mozem pozriet. 232/eth prevodnik nemam, ale neni problem nejaky postavit a vyskusat.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 7:41 am

Ahoj, díky za odezvy.
ping jede na DNS xcom.studer-innotec.com, do nastavení převodníku jsem pro jistotu dal i přímo číselnou IP 195.162.165.27. Stejně ne.
GUID jsem myslím vygeneroval správně, Xcom problikalo červeně, pak RCC napsalo něco ve smyslu update OK. Jen to GUID neumím ověřit přes RCC, podle mě ho v informační záložce nevypisuje. Je tam jen nějaké jiné dlouhé FID, ale i jiný formát, obsahuje pomlčky.
Kabel jsem použil originál Fangu, co mi poslali k Xcom-232, takže chyba s HW zapojením kabelu by snad taky neměla nastat.Portál je podle mě taky dobře nastavený. GUID tam je.
Podle mě už snad jen problém portu (ale když jde ping?), nebo to nastavení převodníku, kde si fakt nejsem jistý.
díky za pomoc.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 7:57 am

ještě doplním, dodaný kabel je male/female, jen na převodníku musím mít redukci, s tím mi ale Greenbono fungovalo dobře. Třeba tahle informace je nějak důležitá.
Bohužel ten webserver převodníku nemá žádný terminál, aby se dalo zkontrolovat přenos dat.
Nastavení sériové linky moc neholduju.....
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv dub 02, 2020 8:09 am

redcrown píše:Ahoj, díky za odezvy.
ping jede na DNS xcom.studer-innotec.com, do nastavení převodníku jsem pro jistotu dal i přímo číselnou IP 195.162.165.27. Stejně ne.
GUID jsem myslím vygeneroval správně, Xcom problikalo červeně, pak RCC napsalo něco ve smyslu update OK. Jen to GUID neumím ověřit přes RCC, podle mě ho v informační záložce nevypisuje. Je tam jen nějaké jiné dlouhé FID, ale i jiný formát, obsahuje pomlčky.
Kabel jsem použil originál Fangu, co mi poslali k Xcom-232, takže chyba s HW zapojením kabelu by snad taky neměla nastat.Portál je podle mě taky dobře nastavený. GUID tam je.
Podle mě už snad jen problém portu (ale když jde ping?), nebo to nastavení převodníku, kde si fakt nejsem jistý.
díky za pomoc.

Sériový kabel od Fangpusun bude asi ok. Otázka co ta redukce. Není tam nějaká možnost kontroly toho sériáku, jestli vysílá, nebo ne? To dlouhé číslo s pomlčkama by to mělo být. Když vypustíš pomlčky, tak by to mělo odpovídat GUID. Portál asi běží, ping mě funguje. Více teď nezkontroluji, nemám připojené.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 8:40 am

malý update. Tak GUID je správně, jen jsem si nevšiml, že je nejdřív řádek FID a pak pod ním teprve začíná to magické číslo. TAkže zde to bude OK.
tady ještě fotka té redukce.
Píšou teda, že to je změna pohlaví, tak nevím...
IMG_20200402_093232_resize.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv dub 02, 2020 9:10 am

redcrown píše:malý update. Tak GUID je správně, jen jsem si nevšiml, že je nejdřív řádek FID a pak pod ním teprve začíná to magické číslo. TAkže zde to bude OK.
tady ještě fotka té redukce.
Píšou teda, že to je změna pohlaví, tak nevím...
IMG_20200402_093232_resize.jpg

Asi bych zkusil z toho pro jistotu vyrvat ten wifi modul a přepojil to místo WAN portu do LAN portu.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 9:44 am

to nejde. Ten modul obhospodařuje jak wifi, tak Lan. Ale přes Lan to normálně spravuju...
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 9:49 am

tady je ještě něco k tomu modulu...
https://www.hwpro.cz/oc/index.php?route ... uct_id=824
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv dub 02, 2020 10:20 am

redcrown píše:to nejde. Ten modul obhospodařuje jak wifi, tak Lan. Ale přes Lan to normálně spravuju...

Wifi teď nepotřebuješ. co jsem viděl, tak se to prodává i bez wifi modulu. Ale to asi nebude ten problém. Stejně ani tak WAN a LAN port. Ono se to podle módu mění. Těžko říct kde je problém.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 11:13 am

bez modulu to je jen deska, sice se to tak prodává, ale bez modulu nefunguje nic. Lan port má nastavenou pevnou adresu 192.168.16.254 která nejde změnit, slouží jen pro nastavení.
už fakt nevím, jsem v konci.
Xcom zeleně nebliká, ale jen svítí. To bude asi důsledek toho, že nefunguje spojení na server...
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'