Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv říj 22, 2020 10:23 am


Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv dub 02, 2020 11:36 am

redcrown píše:bez modulu to je jen deska, sice se to tak prodává, ale bez modulu nefunguje nic. Lan port má nastavenou pevnou adresu 192.168.16.254 která nejde změnit, slouží jen pro nastavení.
už fakt nevím, jsem v konci.
Xcom zeleně nebliká, ale jen svítí. To bude asi důsledek toho, že nefunguje spojení na server...

OK. Já ten modul neznám. Vidíš a to jsem to chtěl koupit bez té wifi desky, asi by to tedy nejelo vůbec. Pokud Xcom svítí, tak loguje na SD a neprobíhá komunikace dál.
Co mě napadá tak v položce SERIAL RTS v Advanced settings bych dal disable. Já mám nastavené žádné řízení toku. To by možná mohl být problém.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 6:51 pm

tak jsem se ITácky posunul a podařilo se mi logovat pakety v místní síti. Vůbec tomu nerozumím, ale připadá mi, že data odejdou na Studer server a něco se vrátí. Rozuměl by tomu někdo víc?
192.168.1.40 je adresa mého převodníku.
díky
2020-04-02 19_38_49-_Připojení k místní síti.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 7:06 pm

jenže teď jsem zkusil odpojit sériový kabel a vypadá to stejně. Každých 5s proběhne výměna názorů, tak nevím.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv dub 02, 2020 7:08 pm

To jo to dělá ten serial server, že s tím komunikuje. Ale je divná ta 10.0.0.200. To vypadá na nějaký tvůj router. zkus pingnout, případně mrknout prohlížečem. A něco tam dělá s těma portama 83 mění na 4354 a 4353 a opačně.
Zkoušels vypínat ten SERIAL RTS?
Naposledy upravil beethowen dne čtv dub 02, 2020 7:28 pm, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 7:24 pm

zkoušel, nic. Zkusím dohledat zapojení sériové linky, jestli není problém v HW zapojení nebo tom měniči pohlaví.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv dub 02, 2020 7:27 pm

Možná ještě nějaký čas upravit. Já jsem tam někde dával 1minutu. Zkus třeba v parametru Network timeout nastavit 60s.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv dub 02, 2020 10:18 pm

mgx píše:Sposob generovania GUID mas tuto:

https://www.studer-innotec.com/media/do ... 1.2_en.pdf

Zapojenie PINOV na RS232 porte je standartne, tzn. klasicky CANON D9 konektor.

pin number usage
1 not connected
2 RxD
3 TxD
4 not connected
5 GND
6 not connected
7 not connected
8 not connected
9 not connected

Kabel pre pripojenie k PC je female-male, priamy. Medzi 2ma serial servermi by som skor pouzil nulovy modem kabel. To jednoducho zistis podla konektorov, ak je tam zapojenie s rovnakymi konektormi (male-male/samec-samec) tak musis pouzit kabel "nulovy modem". dlzka kabla doporucena 25cm.

Popis XCOM-232 protokolu najdes tuto

https://www.studer-innotec.com/en/downl ... ries/165.2

Communication protocol Xcom-232i (V1.6.30g)

Hned podtym je aj SW utilita

Podla chybovej hlasky to vyzera ze nemas spojenie na Studer server (uplink). Bud si skontroluj nastavenie gateway a siete pripadne urob ping na IP adresu (195.162.165.27) a potom aj cez DNS xcom.studer-innotec.com. obe musia byt pingatelne. Ak nepremava, skus zmenit adresu na zo STATIC na DHCP klient (ale musis mat v sieti nejaky DHCP server) a zaroven fungujuci internet.

Mam doma jeden xcom-232i, takze ak by to nerobilo dobrotu tak to mozem pozriet. 232/eth prevodnik nemam, ale neni problem nejaky postavit a vyskusat.

už jsem z toho jelen.
na mém převodníku je Female, pin 2 je Tx, pin 3 je Rx.
Protože už jsem se ztratil v zapojení sériových kabelů, tak jsem zkusil na stávajícím kabelu prokřížit pin 2 a 3.
Stejně to svině nefachá....
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » pát dub 03, 2020 5:29 am

Hm, to by presne zodpovedalo zapojeniu "nuloveho modemu", tzn. medzi sebou 2 seriovych rozhrani

PIN2 (RX) sa napoji na druhej strane PIN3(TX)
PIN3(TX) sa napoji na druhej strane na PIN2(RX)
PIN5(GND/zem) sa spoji s druhou stranou PIN5 (GND)

ono tych zapojeni null modemov je vela, idealne je full handshake.

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 52125.html

tu mas poposane jednotlive zapojenia.

Skus si odmerat, aky je ten kabel a hlavne redukcia ktoru pouzivas. AK je kabel priamy (tzn. pin2 na jednej strane je zapojeny na pin2 na druhej strane), tak redukcia by mala byt nulovy modem redukcia s krizovym zapojenim (pin2 na pin3). Nulovy modem sa vacsinou vyraba s samicami na oboch stranach, preto ma to trosku prekvapuje tuto tiez.

Tzn. asi ked mas priamy kabel, musis mat aj cross link/null modem redukciu.Ta sa bezne vyraba.

https://datacomp.sk/redukce-9m-9f-null- ... 49865.html


Dalsia vec je rychlost serioveho rozhrania. XCOM 232 ma defaultne nastavenu rychlost na


The default RS-232 configuration is defined as :
• A fixed baudrate of 38400 bps
• 1 start bit
• 8 bit of data, LSB first
• 1 parity bit
• even parity
• 1 stop bit
If you require a higher speed, it is possible to increase the Xcom-232i baudrate to 115200
bps. To do that, you require the last version of Xcom Configurator (available to download
on the Studer official website under Download center->Software and Updates) in order to
create the new configuration file. After the configuration file generation, insert the SD card
in the powered Xcom-232i to upgrade his baudrate.

Mas dve moznosti. Bud skusmo znizit rychlost rozhrania na serial/Eth prevodniku na horeuvedene, alebo pripojit XCOM k PC a programom XCOM config zmenit rychlost na vyssiu.

soft mas tuto:

https://www.studer-innotec.com/en/downloads/

PS: potesim ta, objednal som si ten cinsky prevodnik, ale pride cca za 25 dni, takze keby si bol neuspesny tak to doma rozchodim a postup ti potom poslem.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pát dub 03, 2020 8:55 am

Ahoj,
Xcom-232 má konektor Female, převodník HLK-RM04 má konektor Female. Pro propojení Xcom-232 a převodníku HLK-RM04 je tedy potřeba kabel Male/Male. Já jsem použil kabel F/M od Fangu, přidal jsem k tomu MiniGenderChanger M/M a tím z toho dostávám kabel M/M. Kabel jsem přestřihl, prokřížil pin 2 a 3, 5 je propojený. Ostatní dráty jsem nezapojoval. Propípáním mám tedy kabel
2-3
3-2
5-5

PIN2 (RX) sa napoji na druhej strane PIN3(TX)
PIN3(TX) sa napoji na druhej strane na PIN2(RX)
PIN5(GND/zem) sa spoji s druhou stranou PIN5 (GND)

Už nevěřím ničemu, ale snad to tak mám.

Dál jsem koukal na tu rychlost, ale to co píšeš, to se podle mě týká konfigurace módu 232i. Pro mód LAN tam možnost různých rychlostí nevidím.

2020-04-03 09_41_57-XCOM Configurator V1.0.34.png


alebo pripojit XCOM k PC a programom XCOM config zmenit rychlost na vyssiu.

Podle mě tím programem Xcom Configurator se nedá připojit k PC, ten jen generuje na SD kartu konfigurační soubor, nebo?
PS: potesim ta, objednal som si ten cinsky prevodnik, ale pride cca za 25 dni, takze keby si bol neuspesny tak to doma rozchodim a postup ti potom poslem.

asi na to dojde, protože už mi fakt dochází trpělivost. Myslím, že tím dvoudenním laborováním s jedním debilním připojením na server se už fakt překonávám:)
Ale jinak díky všem za podporu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » pát dub 03, 2020 10:17 am

Ok, skus toto:

zober prazdnu SD kartu (mikrosd + adapter), idealne 8gb co dodava studer. Daj do PC.
Spusti program XCOM

1) Vloz SD kartu do PC a vyber si LAN. Klikni GENERATE.

vygeneruje ti to na SD karte v adresari 02 subor GP0_0000.STU o velkosti 102 bajtov.

vyber SD kartu z PC a zasun do Xcom-232i, mal by sam aktualizovat (postup je tuto)

https://www.studer-innotec.com/media/do ... 1.3_en.pdf

vyskusaj ci chodi. Tento LAN config je specialne pre MOXA, mozno bude chodit aj tebe, ale skor nie :)
ak nie, tak skus alternativne postupy

2) vloz SD kartu s adapterom do pc, spusti XCOM
vyber si XCOM232i-115200, klikni generate

Opakuj predchadzajuci postu (zasun SD kartu do xcom-232i a cakaj. vyskusaj

ak by ani tak nechodilo, vyber nizsiu rychlost 38400 a klikni generate. opakuj. na tcp/serial prevodniku potom zniz rychlost serioveho portu na 38400.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pát dub 03, 2020 8:37 pm

Ahoj, již ráno jsem se od Studeru odvrátil s tím, že si dám nějaký ten den pohov. Opustil jsem to tak, jak to bylo.
Teď koukám, že mi přišel mail od xcomserver@studer-innotec.com
Ještě, že jsem si tam tuhle notifikaci vytvořil, jinak bych si toho asi ani nevšiml...
On 3.4.2020 16:02, XCOM Notification wrote:
> FVE1B+FVE3V
> (90) Xcom server connected
> Xcom-LAN/GSM
> 03.04.2020 11:59

On 3.4.2020 19:12, XCOM Notification wrote:
> FVE1B+FVE3V
> (90) Xcom server connected
> Xcom-LAN/GSM
> 03.04.2020 18:09
>

A skutečně, jsem online. No prostě neuvěřitelné.
Sice to přišlo dvakrát, po takřka 6 hodinách, ale což. I appka jede.
Huráááááááá.
Všem kdo mě povzbuzoval a pomáhal na této nelehké cestě děkuji..
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pát dub 03, 2020 8:58 pm

Ještě nastavení, na které mě to komunikuje. Proč jsou některé hodnoty jaké jsou, se mě neptejte, už to bylo jenom takové plácání do klávesnice:)

2020-04-03 21_55_11-HLK-RM04 Web Configure.png

2020-04-03 21_56_27-HLK-RM04 Web Configure.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod mgx » sob dub 04, 2020 9:18 am

ok, takze problem bol na strane studeru. kabel je teda 0-vy modem crosslink 2->3, 3->2, 5->5?
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » sob dub 04, 2020 9:45 am

Ahoj,
ano, kabel je nulový modem, kde je problém zatím nevím. Protože od včera to vždy na několik hodin vypadne. Ladím parametry linky, ale zatím ať nastavím co nastavím, tak to pořád jeden. Včera večer mi to ale vypadlo a komunikace dle logu začala zase až nad ránem, pak to zase spadlo a pokračovalo až ráno. Teď mi to zatím jede, tak zkouším kombinace nastavení sériové komuniakce.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » ned dub 05, 2020 9:02 am

Ahoj,
protože dobrých zpráv není nikdy dost, tak se jednou potěším:). Za posledních 24 hodin jsem neměl výpadek serveru reportovaný ze strany Xcomu.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv čer 04, 2020 5:30 pm

Ahoj,
začínám řešit zapojení stringů a do combiner boxu pod střechou bych asi umístil pojistkový odpojovač. Zapojení bude 12p3s. Takže 12 jednopólových odpojovačů.
Vím, že se to řešilo ve více vláknech, ale přesto otázka na konkrétní volbu...
jedna možnost je
OEZ 41003 Pojistkový držák OPVF10-1 https://www.emas.cz/oez-41003-pojistkovy-drzak-opvf10-1
za 110Kč. Tady je to asi jasné, ten je na DC přímo stavěný.
nebo
Eaton CHM1DU Pojistkový odpojovač, 1-pól, 690V AC / 32A, C10 (10x38mm) https://www.emas.cz/eaton-chm1du-pojist ... 8mm-chm1du
za 66Kč
Nějaký cenový rozdíl to je, je pro proud do 10A nějaký problém u toho Eatonu?
díky
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod beethowen » čtv čer 04, 2020 6:40 pm

redcrown píše:Ahoj,
začínám řešit zapojení stringů a do combiner boxu pod střechou bych asi umístil pojistkový odpojovač. Zapojení bude 12p3s. Takže 12 jednopólových odpojovačů.
Vím, že se to řešilo ve více vláknech, ale přesto otázka na konkrétní volbu...
jedna možnost je
OEZ 41003 Pojistkový držák OPVF10-1 https://www.emas.cz/oez-41003-pojistkovy-drzak-opvf10-1
za 110Kč. Tady je to asi jasné, ten je na DC přímo stavěný.
nebo
Eaton CHM1DU Pojistkový odpojovač, 1-pól, 690V AC / 32A, C10 (10x38mm) https://www.emas.cz/eaton-chm1du-pojist ... 8mm-chm1du
za 66Kč
Nějaký cenový rozdíl to je, je pro proud do 10A nějaký problém u toho Eatonu?
díky

Vzal bych to levnější. Při těch max. cca 150V bych se toho nebál. Mám tam taky ty nejobyčejnější, tuším OPVP10: https://www.emas.cz/oez-41013-pojistkov ... c-opvp10-1
Samozřejmě, pokud by to bylo 10-20S panelů, tak by se o tom mělo přemýšlet určitě mnohem více.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 504
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » čtv čer 04, 2020 8:49 pm

Každý den se snažím měřit kapacitu článků. U tolika článků je to tak trochu běh na delší trať. Nicméně zhruba polovina změřená, takže nějaká statistika z toho už vypadává.
Posuďte sami. Metodiku měření jsem zvolil pro vybíjení 3,6->3,0V, režim CC,CV. Vnitřní odpor jsem opsal na začátku a na konci měření. Jak naložit s vnitřním odporem vs. kapacitou pro sestavení beterií 17S14P zatím nevím.
2020-06-04 21_26_01-kapacitní test článků.png


počet změřených článků 100
průměrná kapacita 37,15Ah
min 34,8Ah
max 40,0Ah

Histogram výskytu jednotlivých kapacit
2020-06-04 21_45_58-histogram výskytu kapacit.png


Rozpis článků:
článek Změřená kapacita 3,6V-3,0V@8A CC,CV vnitřní odpor na začátku vybíjení vnitřní odpor na konci vybíjení
#001 36,1 6,4 5,5
#002 35,1 4,7 6,3
#003 36,9 7,4 6,2
#004
#005 37,4 5,5 5,3
#006 39,1 1,2 4,6
#007 35 1,6 5,6
#008 35,3 1,3 5,6
#009 36,7 3,6 5,6
#010 36,8 5,5 3,7
#011
#012
#013
#014
#015
#016
#017
#018
#019
#020
#021
#022
#023
#024
#025
#026
#027
#028
#029
#030
#031
#032
#033
#034
#035
#036 35,5 1,7 6,1
#037
#038
#039 36,9 3,8 3,8
#040 37,6 2,6 4,3
#041 37,4 6,5 5
#042 37,2 1,2 5,1
#043 38,3 2,1 3,3
#044 37,4 5,5 5,3
#045 37 1,3 2,2
#046 37,2 7,3 5,4
#047
#048 37 4 5
#049 37 3,6 3
#050 38 1,5 5
#051 37 2,8 5,4
#052 37,3 3 4,7
#053 38,2
#054 37,4 6,4 5
#055 37,7 5,3 5,3
#056 39 5,5
#057 36,4 2,3 5,7
#058 37,5 1,5
#059 36 3,6 3
#060 38,4 3,2 5,1
#061 37,7 3,4 4,4
#062 37,4 1 4,8
#063 38,2 1,5 5
#064 38,7 5 4
#065 38 2,9 4,7
#066 38,3 6,2 3,9
#067 36,2 1,7 3,6
#068 38,1 3,3 4,7
#069 39,3 5,6 4,8
#070
#071 38,2 3
#072 37,3 2,8 4,7
#073 38 2,9 2,6
#074 34,9 3,6 5,6
#075 38,2 2 5,6
#076 39,2 1,7 4,6
#077 37,1 5,1 4,3
#078 37,5 5 4,5
#079 38,8 3,5 5,7
#080 38,1 4,3 5,5
#081 38,7 3,3 2,6
#082 37,8 2,1 5,1
#083 38,2 0,8 4,5
#084 36,4 6,6 5,3
#085 37,2 4,5 4,4
#086 38,8 2,8 3,9
#087 36,4 2,1 3,1
#088 36,8 6 4,7
#089 40 3,6 3
#090 35,9 6,3 5,3
#091 36,3 2,8 5,1
#092 38
#093 38,5 5,3
#094 37,5 6 6,5
#095 36,4 2,7 4,8
#096 36,1 2,9 4,4
#097 37,2 2,2 3,8
#098 36,9 0,8 4,5
#099 35,1 6,3 3,8
#100 38,3 3 4,4
#101 36,2 0,7 2,6
#102 37,4 4 3,6
#103 36,5 2,8 4,9
#104 35,9 1,8 3,9
#105 36,2 3,5 5
#106 37,5 3,2 4,1
#107 37,4 4,6 4,6
#108 36,7 1,2 4,3
#109 35,7 2,8 5
#110 38,7 6,4 4,6
#111 37,6 6,4 4,9
#112 36,3 0,5
#113 36,4 1,2 4,6
#114 36 2,8 4,9
#115 36,4 6,5 5
#116 36,4 1,1 4,8
#117 36,1 6 4,5
#118 36,9 2,9 2
#119 36,3 3,9 1,9
#120 37,3 1,1 4,9
#121 37,3 2,9 4,5
#122 36,8 3,5 3,4
#123 38 1,5 4
#124 36,8 1,8 4,6
#125 35,8 1,8 5,4
#126 36,2 4 5,4
#127 34,8 0,8 3,8
#128 38,6 6,7 4,2
#129 36,3 5,3
#130 35,1 1,8 4,6
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod marko250 » pát čer 05, 2020 7:22 am

Čím měříš ten vnitřní odpor článků před a po? Jinak tohle je velký blok a různý vnitřní odpor bych vůbec neřešil,seřadil bych vyrovnaně kapacitu a zbytek ponechal na těch jednotlivých pojistkách.A když nějaká vybaví,tak váleček vyměnit za náhradní.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2256
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Příspěvekod redcrown » pát čer 05, 2020 10:23 am

měřím to modelářskou nabíječkou. Nabiju do plna, začnu vybíjet, opíšu vnitřní odpor, ve vybitém stavu opíšu odpor a opíšu kapacitu. A tak pořád dokola:). Jak se mění odpor během vybíjení neumím zaznamenávat.
Používám rekuperační nabíječku ToolkitRC M8S 400W 18A Color Screen Balance Charger Discharger for 1-8S Lipo LiHV Life Lion
https://www.banggood.com/ToolkitRC-M8S- ... bhbvgrn0Kd
Jsem s ní celkem spokojený, hlavně že umí rekuperovat. Bez toho by to byla sebevražda.
redcrown
 
Příspěvky: 807
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'