od redcrown » úte pro 10, 2019 8:55 pm
Ahoj,
tak se mi tu pomalu sbíhají komponenty na poloostrovní řešení. Rád bych část instalace domu trvale oddělil od DS a zapojil ostrovně. Aby nebylo potřeba spínat vazební relé, bude nedostatek vykrývat malá síťová nabíječka v zájmu oddělení od DS. Současná ongrid strojovna bude zapojena přímo do DS, tak jak byla zprovozněna. Nechci do toho zasahovat nebo porušovat připojovací podmínky. Ve službě budou dvě XTM 4kVA z Číny, 30kWp LFP Ferak + Batrium, dobíjet bude Studer VT80 a 8,1kWp poly + 3,5kWp mono.
Dál budu řešit výhradně ostrovní část. Výhodou vidím v tom, že do té nikomu od distributora nic není. Ano, bude to neekonomické, ale jedná se o koníček.
Nejvíce otázek budu mít k zapojení baterie LFP Ferak a Studer CAN systém. Celkem mám 17 boxů baterie, jsou to baterie VLMS 23V, článek VL41MFe. Nakonec po zralé úvaze jsem se rozhodl pro jednostringovou baterii 14P16S, možná 14P17S. K rozhodnutí mě pomohla i cena dalších 16ks Longmonů pro Batrium, které jsem nebyl ochoten zaplatit navíc. Celý box tedy zapojím v původním obalu, vyhodím propojovací plošňák a pomocí měděných plechových busbarů propojím do řazení 14P. Celé to bude uložené v ocelové skříni, do jednoho racku bych se výškově nevešel. Dílenskou skříň navíc mám a velikostí se hodí perfektně.
2x XTM 4kVA poskytne výkon 8kVA, ve 3sec špičce až 21kVA. Jedná se tedy o proudy 170A trvale, špičkově až 440A.
Mohu vás tedy požádat o radu, jaké vodiče použít? Propojky baterií budou krátké, k měničům to bude max. 4m, spíš se pokusím dát hned vedle. Už jsem objednal hydraulické kleště YATO Cu16-300mm2, takže plánuji lisovat měděná oka. Nevím jestli použít CYA 50 nebo 70 nebo 95? Oka pocínovaná nebo holá měděná?
Pro rady prosím zohledněte cenu vodiče a cenu ok těchto dimenzí. Výkonovou ztrátu jsem si spočítal, ale nevím, jak se rozhodnout.
díky za rady.
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP