youda píše:....Pane učiteli, Youda se hlásí!......
Žáku Youdo, pokračujeme ve výuce.
Dovolím si opsat odkazovanou větu:
"Stirlingův motor je významný pro svou vysokou účinnost v porovnání s parním strojem.[4] Stirlingovy motory jsou schopny dosáhnout 40% účinnosti, mají tichý chod a umějí využít téměř libovolný zdroj tepla. V současnosti zvyšuje jejich význam možnost použití alternativních a obnovitelných zdrojů energie, zvláště v případě použití motoru pro mikrokogeneraci"
Dovolím si ze stejného zdroje uvést i "Graf závislosti tlaku na objemu ideálního Stirlingova oběhu"
Stirling_Cycle_color.png
První otázka je, proč se tedy tak zázračné motory nepoužívají.Ono to má důvody v tom uvedeném obrázku a konstrukci.
Je třeba velký rozdíl tlaků, objemů a teplot, navíc soustředěného na malou plochu.. Velké tlaky a objemy se velice špatně těsní. To je to grafitové těsnění a to je ten vcelku vysoký tlak stále unikajícího nějakého plynu.
Tudíž ano, pokud "Stirlingův motor budeme provozovat při vysokém tlaku, velkém objemu a vysokých rozdílů!!! teplot, můžeme dosáhnout i účinnosti 40%. Zatím se to podařilo jen v laboratořích a po krátkou dobu.
V reálném provozu dosahuje Stirlingův motor, pokud funguje, účinnosti jak jsem uvedl, "U stirlingu to není lepší" což jsem porovnával s parním strojem a jeho účinnosti 5-10%.
Zakončím tuto vyučovací hodinu ponaučením: velká očekávání se již od roku jeho zrodu roku 1816 mnohokrát bezvýsledně opakují.
Aby dnešní vyučovací hodina nebyla tak deprimující, jsem ochoten se klonit každému, jenž uvede Stirlingův motor do funkčního využitelného stavu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.