Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 04, 2021 4:00 am
kybos píše:Jaká je na tom olovu "ZADARMO" reálná účinnost přenosu energie při cyklu nabití - vybití?
rva píše:Tak jsem si dle připomínek poskládal sestavu.
střídač píše:rva píše:Tak jsem si dle připomínek poskládal sestavu.
Obvyklý případ, kdy špatné zadání vyvodí nevyhnutelně a nezvratně i špatný výsledek.
Pokud nejsem fanda a nehledím na peněženku, musím učinit ekonomické hranice a v těch se pohybovat.
Osobně považuji za nepřekročitelný předpoklad návratnosti investice 5 roků. V tomto rozměru operuji. Ostatní úvahy jsou zatěžující balast.
rva píše: Pokud optimisticky nahradím roční spotřebu 4MWh ve VT z poloviny pomocí panelů (ty vyrobí 12x240x0.8=2.3MWh) ....
rva píše:Tak jsem si dle připomínek poskládal sestavu
49 222,- 12x WL/Power: Solární panel SCHUTTEN Poly 240Wp 60 cells (MPPT 30V) - cena když nebude dodatečné clo
50 432 - 16x LiFeYPO4 3.2V 100Ah
34 990,- Hybridní měnič Vertex 48V 3kW - Jakým proudem dobíjí baterie z panelů? 25Amax? Pak můžu mít přebytky
16 990,- Kompletní sada pro uchycení 12 FV panelů
10 000,- Kabely, jističe, pojistky, balance pro články
Roční úspora bude tedy 20 800- 4 400 = 16 400,-Kč a návratnost cca 10 let. Baterie denně prodělají 2 nabíjecí cykly,
RCZf píše:S těmi tarify je to opravdu složitější. Když počítám svou denní spotřebu 50-60kWh a budu předpokládat , že z DS odeberu 30 kWh. Pří sazbě D25 v NT při započtení nájmu elektroměru vychází cena kWh na 2,31. Při sazbě C02d vychází stejným výpočtem cena 4,81. Úsporu ale musím počítat z D25 z VT což vychází překvapivě taky na 4,81 a nějaké drobné. Loni jsem to počítal a bylo to určitě přes 5. Takže když budu počítat průměrně 25 kWh denně X 4,8 X 365 = 43800 Kč ročně. Samozřejmě, že to v zimě tolik nevyrobí, ale při větším odběru z DS cena kWh klesne na zhruba 2,1. Takže návratnost investice mi stále vychází něco málo přes 2 rokycož je super. Navíc není třeba se nějak výrazněji omezovat při používání el. Spotřebičů. Navíc mít celý dům na UPS tomu všemu dává úplně jiný rozměr a při výpadcích CEZu zůstat normálně fungovat jako jediný dům v obci je úžasný pocit
R.
Pan Taum píše:Počítaš ve své kalkulaci se skutečnou životností baterií 3 roky?
RCZf píše:S těmi tarify je to opravdu složitější. Když počítám svou denní spotřebu 50-60kWh a budu předpokládat , že z DS odeberu 30 kWh.
RCZf píše:Jsou olověné a je jich tam 32ks po 40 Ah.
...
Navíc ČEZ tady výpadky proudu má a zůstat svítit jako jediný dům v obci je celkem fajnV baterkách mám uložených nějakých 20 kWh ,ale to mi nestačí ani na půl dne , tak se s tím musí šetřit.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků