Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát dub 20, 2018 5:24 pm
vata píše:Zdravím, sama uvažuji rozšířit svou FVE o pár panelů na východní střechu, všechny FV větve půjdou na tentýž regulátor. Proč si myslíte, že by měl nastat problém s MPPT? Nenajde tracker zkrátka bod s nejvyšším okamžitým výkonem - nejvýhodnější kompromis? Jak může situaci v takovém případě ještě zkomplikovat fakt, že jednotlivé paralelní větve jsou odděleny diodami?
vmax2 píše:V poslednim cisle časopisu Alternativni energie vycerpavajici clanek o vyhodnosti systemu s dvema systemi panelu na zapad a vychod s jednim menicem.
Tiger.s píše:Typuju že ta výhoda je mnohem lepší rozložení výkonu do celého dne bude to mít mnohem plošší křivku než fve otočená přímo na jih .
Tenhle způsob by mohle bejt idelální pro vaše ostrovní systémykterej já boužel mít nemůžu
Pavel.Simon píše:vata píše:Zdravím, sama uvažuji rozšířit svou FVE o pár panelů na východní střechu, všechny FV větve půjdou na tentýž regulátor. Proč si myslíte, že by měl nastat problém s MPPT? Nenajde tracker zkrátka bod s nejvyšším okamžitým výkonem - nejvýhodnější kompromis? Jak může situaci v takovém případě ještě zkomplikovat fakt, že jednotlivé paralelní větve jsou odděleny diodami?
Ak si zoberieš U-I krivku panelov, tak sú dosť zásadné rozdiely priebehu pri (napr.) 1000 W/m2 (trebárs východ pred obedom - 11:00) a 200 W/m2 (západ v to istom čase). Ak je to jeden MMPT a dva stringy, tak sa menič bude sice snažiť maximalizovať
energiu, ale kedže ten západný string proste nedá viac, tak aj východný bude na menšom výkone.
Na takej strech radšej dva meniče, alebo optimazery (Solar Edge, Tigo a pod.). Tie optimzery, ale nie sú lacné.
bert píše:Tak nejak to bude aj u mňa, až na to, že budem mať využité až 3 svetové strany. Juh /4x240Wp/ a západ /6x235Wp/, už provizórne šlapú. Východ /6x230Wp/
xmasin píše: zatím se mi nejvíce líbí Avancis Powermax, jedinné co se mi na nich zas tak nelíbí je cena
Pavel.Simon píše:vmax2 píše:V poslednim cisle časopisu Alternativni energie vycerpavajici clanek o vyhodnosti systemu s dvema systemi panelu na zapad a vychod s jednim menicem.
Napíš prosím, ktoré číslo. Je to niekde online?
![]() |
|
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník