Dobrý den.
Taky se přidávám k zimnímu tématu. Zatím mám zkušenosti ze dvou zim a vychází mi to tak, že od půlky listopadu do půlky února FVE vykrýva spotřebu domu průměrně tak že 30%. Když je pěkné počasí, barák utáhne i v zimě. Objeví-li se u nás nízká oblačnost (docela často) tak jsem v prosinci rád když skončím na technické nule ( výroba padne na režii). Při mlze, dešti, nebo chumeleni jsem kolikrát i na faktické
nule (vůbec nic).
Celkově lze říci: od půlky března do půlky října v pohodě, od půlky listopadu do půlky února sem tam něco, což celkově nestačí a ve zbývajícím období je to jak kdy.
Nejhorší bývá prosinec a první půlka ledna a max 30ti% pokrytím spotřeby domu. Většinou bývá blbé počasí více dní po sobě, hodně často to vychází na pět dní špatného počasí, jeden až dva dny lepšího počasí a tak furt dokola.
Pro názornost jsem rozlišil dvě nuly:
Technická: výroba pokryje max režii systému
Faktická : vůbec nic.
Plné

přeji a jsem s pozdravem.. Martin P.
S-UPS. Čtyři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/300Wp, západ 3x3/235Wp, východ II 3x3/240Wp =9855Wp). Čtyři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo 4, nominál 280Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.