Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon črc 23, 2018 6:29 pm


Máte vypínač i přímo u panelů ?

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.

Máte vypínač i přímo u panelů ?

Příspěvekod Miyuki » pon črc 02, 2018 7:28 am

Zdravím,
chci se zeptat, jestli máte vypínač i přímo u panelů, nebo až pak někde u regulátoru (případně vůbec )
Uživatelský avatar
Miyuki
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon dub 23, 2018 10:36 am
Reputation: 0

Re: Máte vypínač i přímo u panelů ?

Příspěvekod willcz » pon črc 02, 2018 7:56 am

Na strese (rovna) mam rozvadec kde jsou stazene vsechny stringy a jistene beznymi jistici.
Dolu je to pak stazeno podle regulatoru (dva regulatory) a jsou tam DC jistice (OEZ) s vyrazeci civkou pro pripad problem.

Moznost odpinat jednotlive stringy je dobre pro pripadne porovnani vykonu. Odpinani u regulatoru je zase pohodlne pro upravy a zaroven pro odpojovani pri problemech.
Nekteri maji stazene stringy primo dolu, ale u me by to byla hora kabelu. (10 stringu)
6kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 125
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 23

Re: Máte vypínač i přímo u panelů ?

Příspěvekod Lui » pon črc 02, 2018 8:11 am

Ja vypinac nemam pri paneloch,ale poistkove odpajace ano,a na kazdy string samostatne.
A dalsie poistky su na jednotlivych bateriovych packoch kedze su paralelne spajane.A istice su za menicom vsade,dokonca niekde aj tri za sebou v serii z roznych dovodov(jak z bezpecnostneho tak aj z pouzivatelskeho dovodu)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 679
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: Máte vypínač i přímo u panelů ?

Příspěvekod kodl69 » úte črc 03, 2018 8:17 am

mám to podobně, akorát v trochu komornějším rozsahu, na půdě OPV10 na jednotlivý stringy, u regulátoru jistič se shazovací cívkou, baterky, měnič a DC spotřeba přes nožovky. A hlavně mám přepěťovky v rozvaděčku u panelů,
před regulátorem, na 48V sběrnici a na výstupu z měniče.
V další instalaci, co jsem dělal, mám vypínač přímo na panelu rozvaděče u panelů, protože se předpokládá laická obsluha. Klasika hlavní vypínač 63A s kontakty do série, aby to na DC mělo šanci přetrhnout oblouk
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2477
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 169


Zpět na Fotovoltaické panely

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'