Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon črc 23, 2018 6:29 pm


sériové zapojení panelů s různými parametry

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.

sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod v.pro » sob dub 30, 2016 9:20 pm

Zdravím, mám 5 ks panelů suntech 275w + 5w, Imp 7,84A, Vmp 35,1V a k těmto jsem do série zapojil 3 ks. Eufree 300W, 8,23A, 36,6V, bohužel se mi to nějak tluče mezi sebou. Dopoledne cca 9 - 10 hodin mi to dávalo cca 1000w, ale pak výkon upadal až na cca 200w přes celé poledne a od 15ti hodin opět vzrostl nad 1000w a postupně se snižoval. Panely mám jižně orientované a přes poledne jsem tedy očekával maximální výkon stejně, jako před přidáním těch tří 300w panelů, ale bohužel při ideálním max..osvitu byl výkon minimální - 200 až 300w, což mi měl dávat jeden panel a ne 8 panelů. Mám to na Vertexu. Vím že to není ideální kombinovat různé typy panelů, ale potřeboval jsem rozšíření a ty původní Suntech jsem nesehnal. Otázka zní, jak to ošéfovat, aby se mi to nepralo.....tedy pokud to nějak jde?
v.pro
 
Příspěvky: 27
Registrován: úte lis 03, 2015 10:41 am
Reputation: 0

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod FRSO » sob dub 30, 2016 9:36 pm

v.pro píše:Zdravím, mám 5 ks panelů suntech 275w + 5w, Imp 7,84A, Vmp 35,1V a k těmto jsem do série zapojil 3 ks. Eufree 300W, 8,23A, 36,6V, bohužel se mi to nějak tluče mezi sebou. Dopoledne cca 9 - 10 hodin mi to dávalo cca 1000w, ale pak výkon upadal až na cca 200w přes celé poledne a od 15ti hodin opět vzrostl nad 1000w a postupně se snižoval. Panely mám jižně orientované a přes poledne jsem tedy očekával maximální výkon stejně, jako před přidáním těch tří 300w panelů, ale bohužel při ideálním max..osvitu byl výkon minimální - 200 až 300w, což mi měl dávat jeden panel a ne 8 panelů. Mám to na Vertexu. Vím že to není ideální kombinovat různé typy panelů, ale potřeboval jsem rozšíření a ty původní Suntech jsem nesehnal. Otázka zní, jak to ošéfovat, aby se mi to nepralo.....tedy pokud to nějak jde?


nějak divně popsaný problém, ale asi je zapojených 5 kusů paralelně suntech 275Wp a k tomu do série zapojené 3 kusy paralelně Eufree 300Wp ??, ale i takto by to bylo špatně, napěťově je to v sérii ok, ale proudově ne !!, nevím s jakým napětím a proudem pracuje ten Vertex.
FRSO
 
Příspěvky: 738
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod v.pro » sob dub 30, 2016 9:42 pm

Je to vše sériově. Dle návodu 450Vdc a 13A.
v.pro
 
Příspěvky: 27
Registrován: úte lis 03, 2015 10:41 am
Reputation: 0

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod FRSO » sob dub 30, 2016 10:04 pm

v.pro píše:Je to vše sériově. Dle návodu 450Vdc a 13A.


OK, tak tedy napěťově to bude cca 280V, proudově se to sníží na proud těch původních Suntech, pokud jsou všechny panely na té jižní straně a žádný neprochází stínem v uvedené době, tak je to divně, takto zapojené se nemůžou nijak ovlivňovat, krom toho nejmenšího proudu panelu v sérii., asi to Vertex ignoruje, nic víc mě nenapadá.
FRSO
 
Příspěvky: 738
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod v.pro » sob dub 30, 2016 10:15 pm

Taky to nechápu, lítal jsem na střeše, prošel všechny zástrčky, přeměřil jednotlivé panely, ale na nic jsem nepřišel. Těch původních 5 ks Suntech se chovalo standardně - max. výkon při max. Oslunění, ale jak jsem přidal ty 3 300W, tak dopoledne dobrý, pozdní odpoledne taky dobrý, ale ty polední maxima se nekonnaj, lezlo z toho 200-300w a to bylo azuro.
v.pro
 
Příspěvky: 27
Registrován: úte lis 03, 2015 10:41 am
Reputation: 0

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod FRSO » sob dub 30, 2016 10:40 pm

v.pro píše:Taky to nechápu, lítal jsem na střeše, prošel všechny zástrčky, přeměřil jednotlivé panely, ale na nic jsem nepřišel. Těch původních 5 ks Suntech se chovalo standardně - max. výkon při max. Oslunění, ale jak jsem přidal ty 3 300W, tak dopoledne dobrý, pozdní odpoledne taky dobrý, ale ty polední maxima se nekonnaj, lezlo z toho 200-300w a to bylo azuro.

ten výkon byl dopoledne dobrý a výkon správný pro těch 8 panelů v sérii ? a aku byli už v poledne nabité ??, nějaké podivné, zkus kdyžtak přidávat po jednom panelu 300Wp do série a sleduj co bude dělat výkon v to poledne.
FRSO
 
Příspěvky: 738
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod Kostěj » ned kvě 01, 2016 4:23 pm

Bál jsem se, že mi něco podobného bude hrozit, a tak jsem před montáží u každého panelu odkrytoval svorkovnici a z každého článku vytáhl extra drát. Tím mohu měřit napětí na každém článku (5 panelů = 20 článků). Ale chová se to dobře, jen jsem napětí na jednotlivých článcích za těch 2.5 roků cca 3x zkontroloval.
Kostěj
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputation: 6

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod rva » ned kvě 01, 2016 4:52 pm

A není nějakým nedopatřením některý panel(y) zapojen obráceně?
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 830
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 63

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod Kostěj » ned kvě 01, 2016 8:06 pm

rva píše:A není nějakým nedopatřením některý panel(y) zapojen obráceně?

Nebylo by možné před vstup do měniče (na kabel z panelů) zapojit ampérmetr a voltmetr?
Kostěj
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputation: 6

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod ota » ned kvě 01, 2016 9:01 pm

Spojování panelů s různým proudem není správně ale takovéhle chování způsobit nemůže.
A není ten malý výkon dán tím, že jsou nabitý baterky a není odběr?
Jak se měnil Ump na regulátoru? Pokud v okamžiku, kdy bylo jen 200W byl výše než když bylo 1000W, signalizuje to, že není odběr a regulátor si odlehčil.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1242
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod v.pro » pon kvě 02, 2016 8:21 am

Omlouvám se, přes víkend jsem se na to vůbec nedostal. Panely jsou zapojené správně....leda by číňan popletl zástrčky (prověřím, ale nemyslím si to). Baterie byla na 55V a byla lechtána cca 0,7A. Bohužel mám k dispozici jen data, co zaznamenává Vertex, nemám v systému vřazeno žádné jiné měření. Pro kontrolní měření - PV vstup -používám jen multimetr za 200 Kč, kdy dopoledne jsem naměřil na vstupu cca 300 V DC a v poledne za ideálního oslunění jen 200 - 220V DC...což mi bylo divný. Navíc mi na měřáku lítaly hodnoty i 530, 600, 130V, ale jak uvedeno výše, je to měřák za dvě stovky.
v.pro
 
Příspěvky: 27
Registrován: úte lis 03, 2015 10:41 am
Reputation: 0

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod ota » pon kvě 02, 2016 12:57 pm

řekl bych, že jste na to přišel.
Pokud do 55V baterie jde 0,7A, K tomu nějaký drobný odběr z měniče jste na uvedených 200W. Panely víc nedávají, protože není odběr. To že hodnoty lítají je v pořádku. Regulátor hledá bod výkonu, který odpovídá požadavku na energii. A jak hledá, mění se napětí. Na ručičkovém měřáku by to bylo krásně vidět.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1242
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod FRSO » pon kvě 02, 2016 4:04 pm

ota píše:řekl bych, že jste na to přišel.
Pokud do 55V baterie jde 0,7A, K tomu nějaký drobný odběr z měniče jste na uvedených 200W. Panely víc nedávají, protože není odběr. To že hodnoty lítají je v pořádku. Regulátor hledá bod výkonu, který odpovídá požadavku na energii. A jak hledá, mění se napětí. Na ručičkovém měřáku by to bylo krásně vidět.


Čau Oto, taky jsem se na to ptal, zda nebyli aku už nabyté v to poledne. :D
FRSO
 
Příspěvky: 738
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: sériové zapojení panelů s různými parametry

Příspěvekod v.pro » úte kvě 03, 2016 8:18 am

takže jádro pudla odhaleno - přesně jak psal ota, baterky plný a regulátor si dával šlofíka, protože nebyl odběr. Tímto velice děkuji za pošťouchnutí správným směrem:-), protože jinak bych lítal po střeše a měřil panely, diody, vedení a nevím co ještě. Díky moc.
v.pro
 
Příspěvky: 27
Registrován: úte lis 03, 2015 10:41 am
Reputation: 0


Zpět na Fotovoltaické panely

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'