Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát zář 21, 2018 4:18 pm


Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.

Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod Fockewulf » stř dub 06, 2016 3:33 pm

Dobrý den,
jsem začátečník v provozu od 1.4.2016 mám 6ks panelů GWL 250W polykrystal MPPT Epsolar it6415 a systém 24V.Panely jsem dle rady prodavače zapojil dle obrázku který mi nakreslil.A při slunečném dni byl maximální výkon 630W tak jsem se chtěl zeptat zdali je to normální jev?A nebo mám hledat někde chybu?Moc děkuji a omlouvám se za třeba tak naivní otázku.FAkt jsem začátečník :)
Přílohy
Zapojení FV.jpg
Fockewulf
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát dub 01, 2016 3:01 pm
Reputation: 0

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod dracekvo » stř dub 06, 2016 3:43 pm

V zapojení by problém bejt neměl.
Ale může tam být řada dalších věcí. Napadá mě průřez vodičů, zastínění části panelů, atd... Taky bych se podíval na nastavení regulátoru, jestli třeba není nastavené omezení nabíjecího proudu. Tento typ neznám, tak navím co vše umí.
Bez podrobnějšího popisu systému těžko někdo poradí.
2850Wp, Tristar MPPT 60A, 500Ah LiFePO 48V, 5kW LF PowerJack by Matěj
dracekvo
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 44

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod Fockewulf » stř dub 06, 2016 3:59 pm

Moc děkuji tak hlavně že panely jsou zapojeny správně.Budu tedy hledat chybu jinde :) Regulátor je tento:

http://www.epsolarpv.com/en/index.php/P ... /am_id/136

a propojené jsou mezi sebou těma originál tkaničkama které z nich koukají a nevím jaký průřez mají.A od panelů do MPPT je kabel o průměru 5mm měď + natom pak bužírka.Zkusím si tedy ještě pohrát se sklonem protože jsou panely na ploché střeše.
Fockewulf
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát dub 01, 2016 3:01 pm
Reputation: 0

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod fugas » stř dub 06, 2016 4:04 pm

Šoupnul jsem svou domněnku vedle do vlákna.Nevšiml jsem si že jsi pro ten dotaz založil samostatné.



Přijde na to jak jsou na tom baterky a ostatní spotřeba.Pokud není odběr,panely se flinkají a regulátor dodává jen to co se po něm chce.To pak odpovídá výkonu na regulátoru.Zkus připojit zátěž blížící se výkonu panelů,až budeš mít nejlepší světelné podmínky a uvidíš kolik tam teče.
Také je pro takový test důležité aby regl nebyl už ve Floatu,protože pak trvá než spadne napětí na baterkách a regulátor začne opět pořádně tlačit,což tě může zmást.

Regulátor udává informaci o okamžitém výkonu,takže pokud bude spotřeba 10W a baterky nabité naplno,bude i v poledne to číslo na displeji odpovídat 10W plus nějaký balast.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1072
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod Fockewulf » stř dub 06, 2016 4:17 pm

Moc díky budu laborovat tedy.Hlavně jsi mi pomohl s tím že jsou panely zapojeny správně.Měl jsem strach jestli jsme něco při zapojování nepokazil.Fakt moc dík :)
Fockewulf
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát dub 01, 2016 3:01 pm
Reputation: 0

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod fugas » stř dub 06, 2016 4:32 pm

Panely máš po dvou do série.Pokud je máš stejně orientované,tedy všechny na stejnou světovou stranu,tak by je tenhle regulátor zvládnul i po třech do série.Zvládne napětí panelů bez zátěže 150V.Kdybys dal všech šest sériově,už bys to věděl,protože regulátor by byl v pánu.Na všechno přijdeš.Najednou je to moře informací.Zapojené to máš určitě dobře.Tak ať se daří.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1072
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod dracekvo » stř dub 06, 2016 6:11 pm

To jestli má elektrika kam jít, se pozná podle toho, jestli už baterky dosáhly nastaveného napětí.
Co jsem koukal do vedlejšího vlákna, tak máš 4x6V 110Ah. U výkonu 1500Wp to dá skoro 60A. Nejsem si jistej, jestli tím baterkám nějak neublížíš. Přece jen už je to nabíjecí proud o 1/2 kapacity (0,5C). Jestli by ho to nechtělo nějak omezit do doby než rozšíříš baterkárnu.
Ale jak sem psal. Regulátor neznám, tak nevím jaké jsou možnosti jeho nastavení a neznám ani baterie, tak nevím jaký je max povolený nabíjecí proud.

Odhadem ze střechy poteče nějakých 25A. Tak záleží na délce kabelu. 5mm2 není moc, ale zase to není tak málo aby to udělalo úbytek o 1/2 výkonu. Jak už tu někdo psal, kdyby s dal panely do série po 3, tak bys ti ze střechy teklo max 17A. Tj, menší ztráty v kabelu.
2850Wp, Tristar MPPT 60A, 500Ah LiFePO 48V, 5kW LF PowerJack by Matěj
dracekvo
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 44

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod honzaL » stř dub 06, 2016 6:54 pm

Fockewulf píše:Dobrý den,
jsem začátečník v provozu od 1.4.2016 mám 6ks panelů GWL 250W polykrystal MPPT Epsolar it6415 a systém 24V.Panely jsem dle rady prodavače zapojil dle obrázku který mi nakreslil.A při slunečném dni byl maximální výkon 630W tak jsem se chtěl zeptat zdali je to normální jev?A nebo mám hledat někde chybu?Moc děkuji a omlouvám se za třeba tak naivní otázku.FAkt jsem začátečník :)

Na obrázku mi chybí právě ten regulátor mezi panely a baterii 24V. Propojení panelů je Y spojkou ?? nebo tkaničky vedou do nějaké svorkovnice?? Tři panely paralelně je již proud kolem 25A a to je na tkaničku už dost zvláště má li jen průřez dimenzovaný na 8,5A. Kabel 5mm průměr jádra kabelu svodu asi odpovídá průřezu 16mm2 a to v pohodě stačí na 25A i na daleko větší proudy. Trošku tu záleží na na přechodových odporech. Zásadní problém to ale určitě není.

Pokud jsou panely vodorovně a je začátek dubna, tak je úhel dopadu paprsků i v poledne kolem 50 stupňů od kolmince a to může hrát zásadní úlohu v nízkém výkonu. V našich zeměpisných šířkách je pomalu lepší mít panely svisle než vodorovně, protože pak dávají dobré výsledky v zimě, kdy od rána do večera je odklon od kolmice menší a v létě, kdy sice je úhel "přestřelený" a dopadají paprsky v poledne na svislý panel pod úhlem až 73,5 stupně (21.6.), ale zase trvání slunečního svitu je podstatně delší. Zpravidla se volí kompromis kolem 35 - 45 stupňů je li to možné, nebo se volí 3 polohové systémy zima 64stupňů - jaro nebo podzim 50 stupňů - léto 36 stupňů od vodorovné roviny a otočení panelů samozřejmě na jih. Dobré je prostudovat si velbloudy na grafech co většinou na webu jsou k dispozici. Dá se tam přibližně odvodit vliv sklonu paprsků je ji známa poloha natočení panelů. Stručně a dost nepřesně řečeno jedna hodina znamená odchylku paprsků 15 stupňů (pootočení zeměkoule o 15 stupňů), takže třeba ze včerejšího velblouda viz graf by to znamenalo posun od maxima asi o 3,5 hodiny. Odečteno to dá asi 50% možného výkonu panelů. Je to hodně zkresleno tím, že přesně by to platilo v den rovnodennosti 20.3. a ještě jen na rovníku a to jsme přece jenom trochu výše.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod timpomat » stř dub 06, 2016 11:45 pm

Predpokladam ze panely su nove, takze jednotlivo testovane neboli, to my majitelia "vojetin" prve co robime, klasicky test na zemi, najrychlejsie zmerat prud v skrate, pokial to pri kolmom sklone voci slnku neda 8A, otvorit krabicu a skusit postupne vsetky (tri) vetvy. Kedze je to uz asi ale na streche, asi je jednoduchsie to najprv rozpojit a vyskusat postupne prevadzku kazdeho dvojpaneloveho segmentu samostatne. A samozrejme ako pise fugas, baterky musia byt pod zatazou, aby regulator vytiahol z panelov vsetko co ide a nie len float udrzovaci prud. Kedze tam nevidim oddelovacie diody (dat ci nedat? sa tu rozoberalo niekolkokrat), problem moze byt (aj ked skor teoreticky) so zvodom do niektoreho chybneho/zatieneneho segmentu.

Panely na plocho su samozrejme najmenej efektivne ulozenie a 80-90% vykonu davaju len 2-3 mesiace, teraz tak 50-60%. Pokial je ale panelov dostatok a vykonova maximalka je skor na obtiaz (co je z hladiska kapacity bateriek pripad aj tu, aspon zatial), tak je to pri plochej streche/terase najmenej napadne a najjednoduchsie riesenie, teda pokial niekto nespomenie sneh a listie :)
timpomat
 
Příspěvky: 92
Registrován: úte zář 13, 2011 2:18 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 4

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod Fockewulf » čtv dub 07, 2016 7:10 am

Tak úplně vodorovně nejsou ta střecha verandy má sklon asi těch 30st takže to myslím na nějakou tu chvílu bude stačit.Baterky jsou problém přeci jen je to větší částka tak jsem do začátku koupil použité 8ks 6V 110AH což jsem měl zapojeno na 24V 220Ah nicméně jsem musel 2 vyřadit protože za 12h po nabití byli téměř prázdné.Takže ted je zapojeno jen 4x6V Ostatní držej.Až splatím panely vezmu uvěr na baterie.ZAtím to takhle funguje aspon v rámci možností :) Problém je možná v těch tkaničkách co jsou součástí panelu?Vedou z krabice zezadu která je zalitá silikonem a kvuli záruce se mi nechce to rozebírat abych změřil průměr.Jsou na nich ty konektory a vše je propojeno na ty Y konektory.Nevím jak se to přesně jmenuje.Každopádně všem moc děkuji za vysvětlení.Každá rada dobrá.Moc díky :)
Fockewulf
 
Příspěvky: 9
Registrován: pát dub 01, 2016 3:01 pm
Reputation: 0

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod PavelR » čtv dub 07, 2016 7:39 am

zalita silikonem? ja se u svych panelu do junction boxu normalne dostal nedestruktivni metodou a kabely tam drzi v pruzinove svorce, ze ktere to jde po stlaceni spravneho bodu vytahnout. Ja je menil za jine kvuli delce a tomu ze jsem nechtel pouzivat ty solarni konektory. Ja tam moc tkanicky nemel tusim ze to bylo 4mm2 a tim uz lze poslat slusnej proud.
Je na tom kabelu potisk co to je? ja ho tam mel.
Pokud bys mel tkanicky tak to asi nekde bude pekne topit.

Co zkusit vyloucit regl? Pripoj voltmetr, odpovidajici! ampermetr nebo velky bocnik a voltmetr k poli, odpoj pole od reglu a pripoj na umelou zatez. a zvysuz zatez a pocitej vykon. Predpokladam ze malokdo ma precizni umelou zatez.
Daji se pouzit dve elektrody a kybl se slanou vodou. Da se to pekne plynule regulovat ponorenim elektrod a odpor dosolit dle potreby :-D
Jen bacha na vodik!! - delat to venku a nejiskrit pobliz.
Timto si jednoduse zjistis co je schopny dat pole za ruznyho osvitu, uhlu ....
Samozrejme tak jdou vyzkouset jednotlive panely.
Ziskas tak surovej vykon co lze z pole dostat . Pak lze spekulovat dal proc regl tlaci tolik a tolik. Jestli neni v nejakym posahanym rezimu ze omezuje nabijeci proud nebo neco podobnyho. Ja mel kdysi takovy hloupy regly od epsolar a jak to nabilo aku tak to uspesne ignorovalo pripojenou zatez nez napeti na aku spadlo pod jistou hranici... no tragedie.
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod ota » čtv dub 07, 2016 8:20 am

Přesně jak píše PaverR.
Tkaničky co vedou z panelů jsou standardně 4mm, což je naprosto dostačující.
Nehledě na to, že originální vodič není obyčejný CYA, ale nehořlavý solární několikavrstvý kabel.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1299
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 192
 
  • 0


Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod PavelR » čtv dub 07, 2016 9:32 am

jeste pokud uvazim ze proud jednim stringem byva do 10A tak by se to teoreticky dalo poslat i pres 1,5mm2 tech 4mm2 je znacne predimenzovany.
ota:
radsi pouziji levny cya a ochranim ho pred UV, nez pouzivat takto brutalne drahej solarni vodic jen proto ze je solarni.
stejne tak s konektorama.
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod vlkazajac » čtv dub 07, 2016 9:55 am

Rád by som podotkol, že kým medzi prierezmi 1,5/2,5/4,0 mm2 ( pri primeranej dĺžke ) je rozdiel v stratách rádovo nanajvýš v percentách, straty každodennou nesprávnou polohou panela sú v desiatkach percent !!!
Kto z diskutujúcich má meniteľný sklon panelov?
Ja mám štyri nastaviteľné polohy a veľmi dobre si uvedomujem, že aj tak mi uniká určite viac ako 10 % energie. Pritom je to otázka pár korún, aby sklon panelov bol meniteľný a to hocikde, na rovnej streche zvlášť !!!

Dám našej FV obci tip - tenké oceľové lanko stojí pár korún !
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1602
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 156

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod fugas » čtv dub 07, 2016 4:26 pm

PavelR: Tyhle Epsolary už tak hloupé nejsou.I první řada ET6415 už má všechna tato napětí libovolně nastavitelná.Proud nastavením omezit nejde.Jediné co je samozřejmě nutné dodržet je hierarchie nastavení.Tedy pokud mám Eqalize napětí nastaveno na 30V ,nemohu logicky mít Max charge voltage na 29,9V.Stačí tedy nastavit hranici návratu na maximální proud třeba desetinu voltu pod napětí Floatu a maká to zcela bez problémů prakticky bezprostředně po připojení zátěže.Dva roky jsem ten regl neodpojil a nikdy jsem neřešil že se někam nevrátil nebo někam nedošel.Nedělejme z toho Tristaru modlu :)
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1072
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod PavelR » čtv dub 07, 2016 4:50 pm

nerikam ze tyto epsolary jsou spatny - neznam je.
jen jsem podotkl ze jsem kdysi mel hloupy epsolary nic vic. sam ted mam pcm8048 a taky spokojenost hlavne za ty prachy.
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod fugas » čtv dub 07, 2016 8:22 pm

Ani já jsem to tak nemyslel.Jen jsem chtěl podotknout že vyšší řada Epsolaru,jako má Fockewulf už má celkem úrověň a podle mých zkušeností se s tím dá seriozně počítat.A při tom je cena včetně integrovaného displeje na polovině oproti uživatelsky srovnatelnému Tristaru,takže na něj šudlím půl času ;) S PCM bohužel nemám zkušenost.
Tím nechci rozpoutat debatu o regulárorech,ale zmínit Fockewulfovi že z mých zkušeností vyplývá,že si nevybral špatně.Jen se to chce do toho vpravit.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1072
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod mobilik » čtv dub 07, 2016 8:57 pm

Pcm je podľa mňa lepší ako tristar a o hodne lepší ako epsolar. V tomto ma nikto nepresvedci... :wink: Ale tu je to OT. :wink:

Odoslané z Lenovo Vibe Z2 Pro.
mobilik
 
Příspěvky: 1736
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod gupa » čtv dub 07, 2016 9:10 pm

Jestli tam nezadal přes menu tu kapacitu baterie jakou má a ono se to prostě natom výkonu ořezává právě podle té zadané kapacity.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Nízký výkon panelů?Nebo špatné zapojení?

Příspěvekod fugas » pát dub 08, 2016 6:09 am

To by byla možnost.Ale u toho staršího modelu to nejde.U nové řady ET to myslím jde,ale ještě jsem si s tím moc nehrál.Každopádně ten smysl tohoto nastavení jsem moc nepochopil.Jednak baterie degradují a skutečnou kapacitu uživatel mnohdy ani nezná,pokud nejsou jeho koníčkem kapacitní zkoušky.A za druhé baterky buť berou proud a nabíjí se,nebo jsou nabité a proud neberou.A kdyby to bylo z důvodu ořezání proudu na maximálně C10,tak by mě to okrádalo o energii v případě odběru zátěží a navíc by mi to zbytečně cyklovalo baterky.Protože regulátor samozřejmě neví jestli pere pračka nebo hltají baterky.
Viděl bych to na první možnost co mě napadla.Baterky nabité a na displeji mám údaj řekněme 80W kolem poledne.Pak se do toho vloží bojler a příkon z panelů vystřelí z 80W na 800W a stále to neznamená že jsou možnosti vyčerpány.
V začátcích jsem se dopustil stejného omylu,kdy jsem myslel že regulátor zobrazuje možnosti a nikoliv aktuální stav.
Také by to byl nesmysl,protože počítadlo dení spotřeby by ukazovalo nesmysly.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1072
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122


Zpět na Fotovoltaické panely

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'