Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv črc 19, 2018 4:29 pm


Problem s panelmi?

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
Další

Problem s panelmi?

Příspěvekod Johnny.sk » ned říj 27, 2013 12:53 pm

Zdravim,
mam LDK-230P-20 9ks, každý som samostatne zaťažil spotrebičom a meral som prúd ktorý bol cca 5A (nemal som ideálne svetlo a natočenie) a napätie na prázdno cca 33V.
Všetky som zapojil do série, výsledné napätie v záťaži 261V no prúd len 1,2A.
Vie niekto poradiť kde môže byť problém?

Vďaka za rady.
::pv:: FS-272 ~ 2030Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 150W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 3

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod 007ToMMaS » ned říj 27, 2013 1:27 pm

Ahoj. Panely musia mať všetky rovnakú orientáciu a musia mať rovnaké osvetlenie. Lebo ak napríklad 8ks je osvetlených rovnako a na jeden svieti podstatne menej tak výstupný prúd sa bude rovnat vystupnemu prúdu toho jedného panelu aj ked ostatne su osvetlene viac.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod LIX » ned říj 27, 2013 1:49 pm

Ďalšia banálna možnosť je že si tam zapojil malú záťaž, ktorá si viac ako 1,2 A pri 261 V nepotiahne.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod abrams » ned říj 27, 2013 2:11 pm

007ToMMaS píše:Ahoj. Panely musia mať všetky rovnakú orientáciu a musia mať rovnaké osvetlenie. Lebo ak napríklad 8ks je osvetlených rovnako a na jeden svieti podstatne menej tak výstupný prúd sa bude rovnat vystupnemu prúdu toho jedného panelu aj ked ostatne su osvetlene viac.

Zdravím ,

právě že naopak ... osluněnější panely přetlačí svůj proud slabším panelem přes jeho By-pass diody , ovšem pokud jsou . Pokud nejsou , tak je výstupní proud omezen nejslabším panelem .

Vzhledem k docela shodným výsledkům při měření jednotlivých panelů , bude háček v zátěži :repair: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2153
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 226

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod Johnny.sk » ned říj 27, 2013 4:20 pm

Zapojil som aj 2kW ongrid menic. Takze zataz je dostatocna. Max co som opozoroval to dalo 3A, osvetlene su rovnako.. ako nahle zatieni na 4ks paneloch co i len spodny rad clankov panelov tak prud klesne pod 1A. Moze byt ze je nieco s by-pass diodami?
::pv:: FS-272 ~ 2030Wp, :arrow: PIP-4048GE, *batt* VZV Trakcia ~ 48V 1000Ah, :home: AC ~ PIP-4048GE, DC ~ stala 150W spotreba, :comp: Vlastny monitoring ~ Domoticz
Uživatelský avatar
Johnny.sk
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob úno 02, 2013 2:42 pm
Reputation: 3

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod Frenky » ned říj 27, 2013 4:33 pm

Řešil jse podobný problém (měl jsem jed dva panely) a nakonec jsem zjistil, že jeden panel byl vadný. Na jednom článku se objevila z rubové strany černá vypálená tečka, která se zvětšovala a strašně se hřála (spálil jsem si při tom bříško prstu).
Nakonec pomohla výměnavadného panelu. Proto jsem zavedl měření teploty panelu ve čtyřech bodech a dělám dlouhodobý pokus se záznamem teplot.
Asi bych doporučil postupný pokus se zátěží a postupně bych zapojoval panely (jeden po druhém) a zjišťoval který panel to dělá.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 630
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod Lui » ned říj 27, 2013 5:31 pm

Máš zrejme malé napetie na vstupe do on-grid meniča z panelov.... ;)
Vlastne ani moc nie.... :?
Ale jeden vadný panel to naozaj može byt...ale ak si skúšal každý jeden so zátažou....hm....tak potom neviem....
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 679
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod slowfly » pon lis 18, 2013 1:51 pm

Dotaz ohledně vadného panelu.
Osm panelů v sérii (230W,29,9V) jeden z nich má při zapojení obvodu (DC provoz na konci topné tělěso) na výstupu -0,9V (asi 3x dioda -jejich úbytek).
Tento, asi vadný panel dává naprázdno více napětí a zkratového proudu než některé ostatní panely. Při zapojení v sérii vše zmizí a na třech jeho řadách jsou milivolty. Netuší někdo co se děje. Nehápu jak může zmizet napětí na všech třech párech jeho paralelního zapojení ???
Zajímalo by mne co je možnou příčinnou.
slowfly
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon lis 18, 2013 6:25 am
Reputation: 0

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod solárník » pon lis 18, 2013 2:56 pm

Přepólovaný panel? Jednou se mi stalo, že měl panel stejného výrobce opačně + a -. Naštěstí jsem si toho všiml než jsme to zapojili.
solárník
 
Příspěvky: 1398
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 51

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod slowfly » úte lis 19, 2013 3:43 pm

Odpověď to solárník
Toto mne napadlo, ale pokud je zapojen samostatně má plus správně (vpravo), dává 35V, na zkrat 5A (při měření v tuto zimní dobu). Pokud je v sérii se sedmi dalšími panely, tak se na jeho vývodech objeví -0,9V .
Možná jedna důležitá informace spotřebič je topná spirála 230V / 1600W / 30 ohmů.
slowfly
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon lis 18, 2013 6:25 am
Reputation: 0

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod solárník » úte lis 19, 2013 4:26 pm

Já si nemůžu pomoct ale opravdu pokud to měří jinak do zkratu správně a dokonce 5A / 35V, tak musí být chyba v zapojení. A kdybyste to měl fakt obráceně, tak to bude dělat PŘESNĚ to, co popisujete (povedou přemosťovací schottkyny). Takže bych se, být vámi, na to podíval opravdu ještě jednou a za střízliva :)
solárník
 
Příspěvky: 1398
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 51

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod TyTycko » úte lis 19, 2013 7:15 pm

Já osobně bych určitě neměřil do skratu panel,ale zkusil je postupně dát se zátěží cca 4 ohmy a měřit napětí na panelu.Postupně bych připojoval 2,3,4,5,6,7,8,9 panel a měřil dál se zátěží 4ohmy na panel.Něco z toho urřitě vyjde.Sázel bych na to že ten panel co má -0,9v v sérii bude mít U/I charakteristiku uplně jinou než ty ostatní.Ono sériové zapojení bez MPPT přímo na spotřebič vyžaduje strašně přesné jak osvícení všech panelů tak i na chlup stejné totálně všechny parametry.Vůbec bych se nedivil že výsledný proud do ohmický zátěže která není nijak hlídaná bude jen něco málo přes ampéru.Každý panel stárne úplně jinak než ty ostatní.Mám tu dva panely MoserBear (195w) které byly zapojeny s dalšímy (4 série po 2) a z jedné série jsem najednou nedostal výkon více jak 150w.Po poskládání špatných dvou panelů dohromady tyto začali dávat zas cca 300w.Inu U/I charakteristika je sviňa.A to jedu přes MPPT !
A to si neumim představit že budu mít v sérii 9ks.
Jo ještě bych zkontroloval jestli se při vyšším napětí neproráží jedna Shottka na panelu,pak to může taky dělat brikule.Může být načatá......
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod slowfly » stř lis 20, 2013 10:08 am

Ano souhlasím mnohem lepší měření (jednoho panelu) je se zátěží, jak je uvredeno- to musím provést. Ale na druhou stranu pokud jsem koukal na charakteristiky typicky vadného panelu nemělo by se na tom panelu zobrazit mínusové napětí čekal bych tam alespoň drobný přínos - například 2V. Takto to vypadá, že v sérii je panel totálně přerušen a to veškeré jeho tři paralelní řady. Prozkratován být nemůže jelikož by nevznikl úbytek 0,9V na diodách, ale proteklo by to zkratemna tomto vadném panelu. Problém s diodama mne také napadl. Jak píšete o prověření diody nevím jak bych to udělal.
Shottky jsou na panelu párově tzn 3x po dvou kusech a na všech třech párech je stejný úbytek, který v součtu dává -0,9 na panelu. Po odpojení ze sírie tam naprázno naskočí 35V a na zkrat 5A(U nevím), polarita je správně to bylo první co ne napadlo. :-(
slowfly
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon lis 18, 2013 6:25 am
Reputation: 0

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod Lui » stř lis 20, 2013 11:42 am

Ahoj.
Ono tých chýb može byt aj viacej...
Ja som mal 37V panel ktorý dával 23V naprázdno....chyba bola jedna prerazená dioda.
Alebo....mám asi tri panely ktoré majú doslova jednu tretinu článkov opačne zapojenú...aj toto sa dá opravit...stačí rozpojit na správnom mieste a normalne to prepojit s káblami a panel ide dalej...samozrejme všetko poctivo zasilikonovat....a pri rozrezávaní zadnej fólie dávat pozor na články....
Další príklad bol.....napetie naprázdno sedelo...prúd tiež sedel....ale po pripojení netiekol žiadný amper....chyba bola v jednom hlavnom prepoji....tak zase....rozrezat---vyhnút tie pásiky----očistit lebo vždy sú čierne----zaletovat naspet---zasilikonovat---hotovo :)
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 679
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod ota » stř lis 20, 2013 4:22 pm

Taky jsem už řešil panel, (zrovna LDK230) který měl v přípojném boxu zezadu rozpojený vývod od článků na připojovacím kabelu.
Pájka a trocha cínu vše napravily. To by mohl být tento případ.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1241
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod TyTycko » stř lis 20, 2013 4:49 pm

slowfly píše:Ano souhlasím mnohem lepší měření (jednoho panelu) je se zátěží, jak je uvredeno- to musím provést. Ale na druhou stranu pokud jsem koukal na charakteristiky typicky vadného panelu nemělo by se na tom panelu zobrazit mínusové napětí čekal bych tam alespoň drobný přínos - například 2V. Takto to vypadá, že v sérii je panel totálně přerušen a to veškeré jeho tři paralelní řady. Prozkratován být nemůže jelikož by nevznikl úbytek 0,9V na diodách, ale proteklo by to zkratemna tomto vadném panelu. Problém s diodama mne také napadl. Jak píšete o prověření diody nevím jak bych to udělal.
Shottky jsou na panelu párově tzn 3x po dvou kusech a na všech třech párech je stejný úbytek, který v součtu dává -0,9 na panelu. Po odpojení ze sírie tam naprázno naskočí 35V a na zkrat 5A(U nevím), polarita je správně to bylo první co ne napadlo. :-(


Nechci ti nějak brát myšlenky,ale pokud to máš v sérii a na jednom panelu,byť jedna dioda nebo jeden článek ze tří řad je v háji stane se to že zbylé dvě řady tu zátěž prostě neutáhnou,v tu ránu jsou jako by ve skratu a v tu ránu se ti tam objeví napětí cca 200v ale obrácené polarity a jen díky diodám je tam -0,9v . Prostě jen sério/paraelní matematika.No snad jsem to vysvětlil pochopitelně,uf.....
A nebo jen studeňák ....ala příspěvek-ota
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod slowfly » stř lis 20, 2013 7:26 pm

OK jestli jsem to pochopil správně , tak je možná závada, kdy to pod zatížením v sérii zkolabuje a přitom to samostatně funguje. Pokusím se podívat ve forech jak najdu nejlépe ten vadný článek nebo propojení .
slowfly
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon lis 18, 2013 6:25 am
Reputation: 0

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod vladdo05 » úte čer 14, 2016 6:10 pm

Ahoj,
mam podobny problem s monokrystalickymi panelmi 6V 2W 330mA.
Ked zapojim do serie 3 kusy, naprazdno maju cca. 20 V co je ok, ale pri zatazi 300 mA napatie klesne len na 8 V.
Ale pritom samostatne kazdy da tych 330 mA pri 6V, takze su dobre. Neviete cim to moze byt?Malo by drzat 18V?

Panely su nove, akurat po 3-4 dnoch sa mierne zmenila farba striebornych pasikov do zlta(akokeby teplom...)
Diky
vladdo05
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned čer 12, 2016 8:42 pm
Reputation: 0

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod rva » úte čer 14, 2016 6:42 pm

Řekl bych, že to není možné. Zkoušel bych kombinace dvou panelů, až přijdu na chybu (v zapojení, měření)
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 823
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 62

Re: Problem s panelmi?

Příspěvekod vladdo05 » úte čer 14, 2016 6:50 pm

skusim to zajtra skombinovat ak bude svietit slnko.
Co sa tyka toho zozltnutia -mohlo by to nieco predznamenat?Nemohlo sa to stat pri neodpojeni autobaterky z clankov po zapade slnka, zeby z baterky tiekol do nich velky prud?Mal som to len pokusne bez regulacie napriamo zapojene
vladdo05
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned čer 12, 2016 8:42 pm
Reputation: 0

Další

Zpět na Fotovoltaické panely

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'