Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned zář 23, 2018 9:23 am


Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Další

Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » pon led 28, 2013 6:18 pm

Zdravím, chcel by som sa spýtať či nepoužívate na arduinu na meranie napätia nejaký IO keďže meranie pomocou odporového deliča je pomerne nepresné. Neviete o nejakom IO aj na meranie prúdu ktorý je bežne dostupný? Ďakujem
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 6:23 pm

007ToMMaS píše:Zdravím, chcel by som sa spýtať či nepoužívate na arduinu na meranie napätia nejaký IO keďže meranie pomocou odporového deliča je pomerne nepresné.


jakto ze je mereni pomoci odporoveho delice nepresne ?

007ToMMaS píše:Neviete o nejakom IO aj na meranie prúdu ktorý je bežne dostupný? Ďakujem


http://shop.mypower.cz/senzor-napeti-pr ... 52v-90a-62
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » pon led 28, 2013 7:46 pm

skúšal som viaceré hodnoty odporov to malo niaku chybu na kráse alebo skorej na presnosti. Hento som videl. Hľadal som aj integráče ktoré sa dajú použiť na meranie prúdu ale iba do pár A našiel aj na meranie prúdu do 100A a viac... ten využíval hallov efekt.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod MareC3k » pon led 28, 2013 7:55 pm

V tunajsom shope som teraz pozeral na senzor na meranie prudu amploc amp50, je zaujimavy hlavne z dovodu merania prudu hallovym efektom a tym padom nieje ziadna strata na bocniku ampermetra, cez ktory by sa inac prud meral. Asi si to objednam, len musim vymysliet ako to potom spojim s mojim Lan modulom, ktory je inac tiez v ponuke tuna v eshope.
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 7:56 pm

to bude asi nejaka chyba nekde jinde .. ja merim odporovyma delicema uz leta .. a sedet to sedi docela presne ..

Je mozne hodit sem schema jak je to zapojeno v momente kdy to meri spatne a co to meri kdyz uz to meri a co je na vstupu kdyz to meri?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 8:01 pm

ono totiz pokud to uz ted s odporovym delicem meri spatne, tak s attopilotem to bude taky merit spatne..

http://shop.mypower.cz/shopfile?AttoPilot_50_90_ADC.pdf strana 4

Pro mereni napeti tam neni nic jineho nez odporovy delic a to 14.7k a 1k. Jeste je tam kondik jako filtr.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod matej » pon led 28, 2013 8:10 pm

mypower.cz píše:
007ToMMaS píše:Zdravím, chcel by som sa spýtať či nepoužívate na arduinu na meranie napätia nejaký IO keďže meranie pomocou odporového deliča je pomerne nepresné.


jakto ze je mereni pomoci odporoveho delice nepresne ?


To by som tiež rád vedel.
Presnosť merania závisí na presnosti použitých rezistorov, dnes sú bežné rezistory 1%, čo pre naše účely vyhovuje ale dajú sa zohnať aj 0,1%. Potom to ešte závisí na presnosti samotného meracieho zariadenia tj napr. Arduino, záleží na presnosti napäťovej referencie a rozlíšení a linearite A/D prevodníka. Ale že by to bolo "pomerne nepresné" to by som určite netvrdil.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 39

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » pon led 28, 2013 8:22 pm

pri meraní to robí pár milivoltov... nie že by mi to moc vadilo ale hľadám riešenie ktoré by bolo úplne presné ;) odpory ktoré používam sa snažím dávať čo najpresnejšie a tak isto pri nastavovaní na arduinu pri meraní napäťia si dávam záležať a skúšam to pri rôznych hodnotách. Skusím pohľadať nejaký starý multimeter a pozrieť sa mu na krky ;)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod dedo » pon led 28, 2013 8:25 pm

Presnosť lacných multimetrov by som nepreceňoval.
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 233
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » pon led 28, 2013 8:31 pm

merákmi ktorými meriam hodnoty napätia prípadne odporov nepatria medzi najlacnejšie multimetre.... Na krky mám v pláne pozrieť nejakému ktorý už nieje funkčný...;)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 8:31 pm

007ToMMaS píše:ale hľadám riešenie ktoré by bolo úplne presné ;)


lze to nejak definovat co se mysli tim uplne presne?

Ta nepresnost v radu milivoltu je jaka ? Linearni? Nahodna? Neda se to kompenzovat softwarove a kalibrovat presnym multimetrem?

Jinak uplne ultra presne to nebude nikdy v zivote. To by musely z okolniho prostoru zmizet veskere zdroje radioveho signalu, vysilace, prevadece, 220VAC v siti, mikrovlnky, wifi, mobily. Ani pak by to nebylo uplne presne protoze z vesmiru prichazi taky radiove vlny, ktere se proste ve vodici indukuji. Jsou to nV a pV a kdo vi jake pidi volty, ale jsou tam :D
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod matej » pon led 28, 2013 8:34 pm

007ToMMaS píše:pri meraní to robí pár milivoltov... nie že by mi to moc vadilo ale hľadám riešenie ktoré by bolo úplne presné ;) odpory ktoré používam sa snažím dávať čo najpresnejšie a tak isto pri nastavovaní na arduinu pri meraní napäťia si dávam záležať a skúšam to pri rôznych hodnotách. Skusím pohľadať nejaký starý multimeter a pozrieť sa mu na krky ;)

Keď chcete čo najpresnejšie riešenie treba mať najpresnejšie odpory (0,1%), najpresnejšiu referenciu (napr. existuje 4,092V 0,05% od TI) a čo najpresnejší A/D prevodník.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 39

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 8:36 pm

matej píše:
007ToMMaS píše:pri meraní to robí pár milivoltov... nie že by mi to moc vadilo ale hľadám riešenie ktoré by bolo úplne presné ;) odpory ktoré používam sa snažím dávať čo najpresnejšie a tak isto pri nastavovaní na arduinu pri meraní napäťia si dávam záležať a skúšam to pri rôznych hodnotách. Skusím pohľadať nejaký starý multimeter a pozrieť sa mu na krky ;)

Keď chcete čo najpresnejšie riešenie treba mať najpresnejšie odpory (0,1%), najpresnejšiu referenciu (napr. existuje 4,092V 0,05% od TI) a čo najpresnejší A/D prevodník.


a mit to odstinene od radioveho ruseni (elmag.zareni). V hlinikove krabici?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » pon led 28, 2013 8:51 pm

Pri skúšaní odporov a nastavovaní používam príklady z arduino knižnice... prídemi pre test najvhodnejšia... a predpokladám že neni chyba v programe keď to má byť ako príklad ale aj to sa stáva. Niekedy sa mi stalo že pri meraní bol rozdiel 5mV a niekedy aj 20mV. záleží od toho pri akej hodnote to kalibrujem.Stala sa mi aj taká vec že som znižoval hodnotu a zastavila sa mi hodnota napätia na arduinu na hodnote 14.20V a pritom som bol už pri hodnote 14V. Potom napätie padne na tú hodnotu a pokračuje tak ako má. Väčšinou to kalibrujem pri hodnote od 12 po 14,5V pretože hodnoty nad 14,5V sú neni pre mňa až tak dôležité ako aj hodnoty pod 12V.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod MareC3k » pon led 28, 2013 8:52 pm

Podla mna az taka presnost nutna nieje, pokial ide o meranie absolutnych hodnot tak je podla mna dolezite aby presnost bola zabezpecena v ramci rozptylu prevadzkovej teploty a z hladiska casu. Takze ak meriam napatie na baterii tym istym meracim pristrojom a po nabiti ma 25,654V a pri zatazi ma 25,202V tak je pre meranie podstatny rozdiel napati, nie to, ze v skutocnosti napatie naprazdno je 25,664 a v zatazi 25,212V, rozdiel je vzdy ten isty.
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 9:05 pm

no pak je jeste jedna metoda kterou praktikuji na vellemanovi, namerim 2x100 vzorku behem dvouvterinoveho mereni (1vzorek za 10ms) a udelam prumer. Protoze jakmile treba na merenou baterku hodim nejakou zatez treba DCDCmenic, audio, cokoliv co nema stabilni odber a generuje ruseni, tak to je pak nemeritelne .. Co je vlastne hodnota napeti .. v kterem tom case pri ruseni... behem zateze.. Proto treba ja tohle proste ctu 200 vzorku a sumu podelim 200 a mam prumerne napeti za 2s. Coz si myslim ze je z hlediska mereni o neco zajimavejsi nez okamzita hodnota zkreslena behem zateze nejakym spickovejsim odberem (treba basova kytara na zesilenych bednach)... to je pak prumer (nebo nejakou jinaou prumerovaci metodu) asi dobre pouzit, jinak aktualni hodnota merena v kterykoliv okamzik asi moc pouzitelna nebude.. leda ze by se v tu dobu cetl i proud synchronne, tak to by vyznam okamzita hodnota napeti mela pak velmi velky v souvislosti s proudem a jeho smerem.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » pon led 28, 2013 9:23 pm

Budem skúšať a uvidím čo z toho bude :twisted:
Prípadne rozmýšľam že obiednám ACS755LCB-130-​PFF z číny tam stojí 8€ a tu 15 keby zoberiem viac kusov mal by ktosi o to záujem? :)
Edit: čo hovoríte na toto čidlo? http://www.ebay.com/itm/50A-100A-150A-2 ... 19d1cd44f0 páči sa mi jeho robustnosť a že tam môže človek dať poriadné svorky :D
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod MareC3k » pon úno 04, 2013 8:25 pm

Hosi, kupil som tuna z eshopu prudovy senzor amploc 50A http://shop.mypower.cz/shopfile?AMPLOC_ ... 5-100A.pdf , pretoze si myslim, ze lepsie je meranie prudu indukcnym sposobom, ako na bocniku, kde vznikaju straty atd... ale teraz rozmyslam ako ho pripojit... :( Jeho vystup je polovica napajacieho napatia. Pri pretekani prudu senzorom sa toto napatie zvysuje, alebo znizuje podla smeru prudu o 23mV/A. Cize pri napajani 5V a nulovom prietoku prudu je vystup 2,5V; napr. pri prude 15A je vystup 2,5V+(15A*0.023V)=2,845V. No a teraz tieto veci dostat nejako do mojho lan controllera, pripojenie na vstup merania napatia nieje problem, ale ako potom z toho dostat vyslednu hodnotu prudu... :( Alebo prichadza do uvahy iba napr. arduino? uz ho mam objednane z ciny tak este mesiac musim cakat... ale to tiez nebude take jednoduche, co tam nastavit atd... uz vidim tie dlhe noci :(
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 343
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod vata » pon úno 04, 2013 8:42 pm

Zdravím, nejsem sice hoch, ale zajímá mne to i tak, protože přesně o této sondě (byť silnější) uvažuju. Mám v úmyslu ji zapojit na AD vstup SDS makro, jinými slovy, samozřejmě potřebujete nějaký převodník pro digitalizaci a zpracování toho napětí, co z toho leze. To co ještě vymyšlené úplně nemám, je napájení toho čidla. Uvažovala jsem o nějakém primitivním udělátku na bázi zenerovy diody, případně o integrovaném stabilizátorku.
Jak napájení řešíte vy?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1351
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » pon úno 04, 2013 9:04 pm

MareC3k:Arduino má vstup max 5V ak ma neklame pamäť. Arduino som obiednával tiež ale z anglicka a bolo doma za týždeň. Prekvapivo čo som objednával z číny lan modul k nemu došiel za týždeň čo som dosť čumel. Podotýkam pošta bola štandardná :) a displej ten tiež tak za týždeň aj čosi :) Príde mi starý dobrý bočník stále najjednoduchšie riešenie... vyrobiť sa dá z zváracieho drôtu a merať na ňom napätie.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Další

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron
Reputation System ©'