Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte říj 23, 2018 5:07 pm


Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Předchozí

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » úte úno 12, 2013 10:51 pm

Našiel som doma tento prúdový transformátor http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/lem/LAH50-P.pdf budem skúmať či sa dá použiť :)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 848
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod MareC3k » stř úno 13, 2013 9:23 am

Neviem no, ja osobne som stale za meranie prudu indukcnym sposobom, nie priamo v obvode cez bocnik, vyhody: nemusim rozpajat existujuci kabel, ziadna strata na bocniku, pripadne nahrievanie bocnika, po case moznost vzniku vysokeho prechodoveho odporu na spojoch atd...
pri indukcnom merani ziadny z tychto problemov urcite nevznikne... ;)
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 344
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv úno 14, 2013 3:26 pm

tak našiel som doma jednu meraciu cievku ktorá má iba dva vývody. Meraný vodič sa cez ňu prestrčí.... Len neviem ako by som to vyriešil pomocou niakeho IO aby som dostal rozumnú hodnotu na vstup arduina. Vedeli by ste mi z tým poradiť? Prípadne neviete kde sa dajú obiednať tie meracie transformátory? Viem že tu na fóre. Ale predsa len keď skoro každý týždeň čosi objednávame z GME, SOS, TME , Avelmak tak by ma to vyšlo lacnejšie vzhľadom na dopravu CZ/SK :/
007ToMMaS
 
Příspěvky: 848
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod MareC3k » čtv úno 14, 2013 4:44 pm

mna stal amploc 50A senzor 22E, z toho 19 samotny senzor. neviem presne ci ma arduino aj analogovy vstup, pokial nie, tak jedine A/D prevodnikom by sa to dalo spojit.
10kWp (3,2kWp+1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, Axpert 2424, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35+Epsolar 150/60, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 344
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 21

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv úno 14, 2013 4:53 pm

arduino má analogové prúdové senzory čo mám tak jeden má aj napájanie a druhý nie ale ten čo má napájanie tak ten má napájanie 12-15V a tak isto aj také výstupné čo je dosť na figu... :/
007ToMMaS
 
Příspěvky: 848
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod ixo » pát kvě 24, 2013 10:26 pm

Poradíte, prosím, ako na napäťový delič? Chcem merať napätie svojho 24V systému Arduinom, čiže som si spravil podľa schém na nete (http://web.telecom.cz/oweisz/rdelic.htm) napäťový delič s tým, že pomer R1 ku R2 je 1:5 (30V by mal zredukovať na 5V). Akurát, že neviem, aké rezistory použiť - keď som tam dal 20R a 100 R, tak 100R začal dymiť. :oops: Zrejme treba použiť odpory rádovo silnejšie, len neviem, ako hodnoty odporov výpočítať...
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 406
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 14

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » sob kvě 25, 2013 7:07 am

Treba tady ?

Obrázek

Zdroj: viewtopic.php?f=61&t=1161
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Nominujte MyPower.CZ v soutěži Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3328
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 176

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod goodbie » sob kvě 25, 2013 8:43 am

ano tento dělič napětí mám také a funguje i přesně,zato měřit proudy pomocí cívek amploc je naprosté utrpení už nevím jak donutit cívky a arduino aby bylo měření přesné a stabilní ::cry2::
goodbie
 
Příspěvky: 958
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod ixo » ned kvě 26, 2013 1:37 pm

Ďakujem za rady, úspešne som meranie rozchodil, zatiaľ takto: http://95.103.185.201
Všimol som si, že aj keď mam merané napätie úplne stabilné, hodnoty namerané v arduine kolíšu, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje na desatinách voltov napätia prepočítaného na 24V systém. Stretli ste sa s tým? Je to bežné? Ak nie, máte tipy, čo s tým? Trochu som googlil, vraj to môže byť aj slabšm napájacím zdrojom, ale zdroj napätia mám 9V/1A...
Edit: použil som napäťový delič podľa schémy vyššie, čiže R1=9400, R2=1000.
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 406
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 14

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod goodbie » ned kvě 26, 2013 1:58 pm

to kolísání je problém který také řeším ale žádné rozumné řešení zatím nebylo nalezeno a mám pocit ,že arduino přesně prostě měřit neumí.
goodbie
 
Příspěvky: 958
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod ixo » ned kvě 26, 2013 2:04 pm

Nešlo by to eliminovať úpravou na strane deliča? Nech nemá max. vstupné napätie 52 ale len povedzme 40 a nech výstupné napätie variuje vo väčšom rozsahu (od napr. 1V do 5V). Potom tie kolísania na strane Arduina by boli násobne menšie. Len - vie niekto taký delič nakonfigurovať?
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 406
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 14

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod goodbie » ned kvě 26, 2013 2:07 pm

vše je to v rámci pokusů a omylů a hledání toho nejlepšího prostě to chce zkoušet a zkoušet
goodbie
 
Příspěvky: 958
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod ixo » ned kvě 26, 2013 6:25 pm

Už som to vyriešil, získavam dokonale presné napätia. Riešenia zoradím podľa odhadovaného najvyššieho efektu:

1.) Nezískavam z pinu hodnotu iba 1x, ale až 10x za sekundu a po sekunde ďalej pracujem s priemernou hodnotou;

2.) Upravil som pomer odporov nasledovne: (R1=10400, R2=2000). Delič už tak síce nie je stavaný na max 52V ale len 31V, ale vzhľadom na moje max. napätie (29V) to postačuje a získavam benefit 1.5 presnejšieho načítavania meraného napätia;

3.) Samotný delič vracia o pár zlomkov percenta posunuté výstupné napätie oproti teoretickým výpočtom (možno je to odporom kontaktov na kontaktnom poli?) - o túto konštantu som tiež posunul prepočet.

Snáď niekomu pomôžem a snáď tým neuškodím :D - s výpočtami pre delič mi pomohol kamarát vyštudovaný v odbore. Moje aktuálne hodnoty: http://95.103.185.201/
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 406
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 14

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » ned kvě 26, 2013 6:36 pm

ad 1) nasamplujte to 100x (nebo i vicekrat, treba 1000x) za vterinu (celou vterinu), data si zobrazte v krivce a uvidite, ze tam uvidite neco povedomeho ..nejakou pravidelnost - ruseni od menice, ruseni od nejakeho spinaneho zdroje atd. Klasika.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Nominujte MyPower.CZ v soutěži Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3328
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 176

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon kvě 27, 2013 10:54 am

Jeste dodam jednu zkusenost z praxe, ty delice u sebe sam sobe navrhuju mozna nekdy pravda s extra velkym rozsahem, nicmene jsem schopen timto zpusobem detekovat prepeti. Pokud mate rozsah max do 31V, pak pokud se vam tam kdo vi z jakeho duvodu, ktery by jste ted necekal, ocitne 32, nebo 33, nepoznate to. Arduino to prezije, ale prevodnik to oreze a zlimituje a vy se tak ani nedozvite ze k takto extremni spicce doslo. Totez se da vyuzit u panelu, ktere obcas pres zimu v mrazech a ostrem slunci davaji vetsi napeti nez je na stitku, coz by ne kde kdo ocekaval. Zkusenost napriklad pana Kolarika, nedavat napeti panelu az na doraz napeti, ktere zvladne regulator ale nechat tam tak 20-30% rezervu, prave na tyto extremni situace. U toho odporoveho delice, ano samozrejme tim ze ten rozsah vyzeneme do nebezkych vysin, prichazime do jiste miry o presnost. To nezpochybnuji.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Nominujte MyPower.CZ v soutěži Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3328
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 176

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod goodbie » pon kvě 27, 2013 10:58 am

mypower.cz píše:Jeste dodam jednu zkusenost z praxe, ty delice u sebe sam sobe navrhuju mozna nekdy pravda s extra velkym rozsahem, nicmene jsem schopen timto zpusobem detekovat prepeti. Pokud mate rozsah max do 31V, pak pokud se vam tam kdo vi z jakeho duvodu, ktery by jste ted necekal, ocitne 32, nebo 33, nepoznate to. Arduino to prezije, ale prevodnik to oreze a zlimituje a vy se tak ani nedozvite ze k takto extremni spicce doslo. Totez se da vyuzit u panelu, ktere obcas pres zimu v mrazech a ostrem slunci davaji vetsi napeti nez je na stitku, coz by ne kde kdo ocekaval. Zkusenost napriklad pana Kolarika, nedavat napeti panelu az na doraz napeti, ktere zvladne regulator ale nechat tam tak 20-30% rezervu, prave na tyto extremni situace. U toho odporoveho delice, ano samozrejme tim ze ten rozsah vyzeneme do nebezkych vysin, prichazime do jiste miry o presnost. To nezpochybnuji.
to napětí je docela v pohodě to řeší dělič a možná uprava programu ale to měření proudu to je utrpení s těma cívkama amploc
goodbie
 
Příspěvky: 958
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod mypower.cz » pon kvě 27, 2013 11:05 am

opet... nasamplovat, zobrazit do krivky, podivat, prastit se do cela, vypnout fen a je klid :D Nebo jednoduse vzit si osciloskop a podivat se na nem. Tim nasamplovanim vlastne delame z arduina osciloskop. Ta civka si to nemuze jen tak vymyslet. Neco pricinou je. Bud nestabilni napajeni, nebo ten proud skutecne neni konstantni, coz bych se nedivil.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Nominujte MyPower.CZ v soutěži Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3328
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 176

Re: Meranie prúdu a napätia integrovaným obvodom.

Příspěvekod rob.brno » stř kvě 29, 2013 4:32 am

ixo píše:Všimol som si, že aj keď mam merané napätie úplne stabilné, hodnoty namerané v arduine kolíšu, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje na desatinách voltov napätia prepočítaného na 24V systém. Stretli ste sa s tým? Je to bežné? Ak nie, máte tipy, čo s tým?


Třeba pomůže odstínit napájení procesoru:
http://mcu.cz/plugins/smf/smf.php?topic=2112

A:
http://mcu.cz/plugins/smf/smf.php?topic=1510
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Předchozí

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'