Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř zář 19, 2018 3:48 am


Měření proudu - diskuze

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Předchozí

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod tomas » pon led 07, 2013 6:17 pm

Chceš měřit efektivní hodnotu proudu nebo maximální (v rámci sinusovky)? Elektroměry měří efektivní a to je trošku složitější. Všechny 3 fáze předpokládám že?
Při vyhodnocování proudu mikroprocesorem je třeba si uvědomit že se AC proud neustále mění od 0 do maxima a také do záporných hodnot v rytmu frekvence AC napětí.
http://forum.mcontrollers.com/viewtopic.php?p=16898

Pozor na to, že transformátory proudu musí mít zatížené měřící svorky nebo zkratované. Při rozpojení měřících svorek se v nich indukuje vysoké napětí které zničí měřící vinutí a někdy i neopatrnou obsluhu. Některé měřící trafa proudu již obsahují odpory nebo zenerky které zabrání naindukování vysokého napětí, ale zase můžou ovlivňovat přesnost měření.
Jeden pól měřících svorek se zpravidla uzemňuje (dle norem nutné), takže když se měří 3 fáze tak jsou proudové trafa zapojeny do Y a střed uzemněn.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod vata » úte led 15, 2013 6:58 pm

Zdravím, chtěla jsem se zeptat někoho znalého, jestli je možné měřit stejnosměrný proud ručně namotaným transformátorem - prostě hafo závitů kolem vodiče k měniči. Indukovalo by se do takové cívky něco měřitelného? I bez jádra? Proč se ptám - bočníky mi připadají takové jakési humpolácké, ty hallovy sondy jsou sice prima, ale připojovat k tomu 35mm vodič bych teda nechtěla... Někde tu na fóru padl i tip použít jako bočník přímo daný vodič, nicméně při průřezu 35mm a délce kolem 1m je úbytek napětí neoprávněně a neodborně spočtený podle ohmova zákona při proudech pod 100A dost malý.
Díky :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1349
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod rimi » úte led 15, 2013 7:03 pm

pro DC ne, pouze pro AC
Do civky si indukuje napeti pouze pri zmene magnetickeho pole, hall meri primo intenzitu pole
rimi
 
Příspěvky: 295
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 6

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod tomas » úte led 15, 2013 8:10 pm

Existují i hall sondy ke kterým nemusíte nic připojovat. Stačí vodič jen provléknout otvorem nebo obepnout kleštěmi:
http://cz.rs-online.com/web/c/testovani ... 4294386407

http://cz.rs-online.com/web/c/automatiz ... 4294960816

http://shop.mypower.cz/proudovy-senzor- ... -ac-dc-704
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod vata » čtv led 17, 2013 11:01 pm

Aha, dík za nakopnutí. Nevíte, zda lze těmi návlečnými hall sondami měřit proud obousměrně (i záporné hodnoty)?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1349
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod mypower.cz » čtv led 17, 2013 11:30 pm

ja osobne si myslim ze ano (dle logicke dedukce), jinak by se tim nedal merit AC proud. Jeden smer by byl nemeritelny. Tudiz soudim, ze i smer toku proudu se da timhle merit.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3285
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod 007ToMMaS » úte črc 09, 2013 10:48 pm

Zdravím, chcel by som sa spýtať neskúšali ste niekto merať prúd s nejakým takýmto meracím transformátorom? http://www.lem.com/docs/products/lah%20 ... p1%20e.pdf Mám jeden doma z UPS a chcel by som ho použiť na meranie DC vetvy ale nejak sa mi to nedarí.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod LIX » stř črc 10, 2013 4:56 am

To preto, ze sa s nim meria ac prud, dc sa da iba cze bocnik.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod pkougl » stř črc 10, 2013 5:44 am

kdepak, s takovými to "měřícími trafy" se dá měřit i DC proudy, měl jsem je na 0-500A a měřil hezky. Momentálně to řešim přez bočníky (analogové měřáky 0-60mV) a na to jsem připojil ještě oddělovací bariéru která to "zesiluje" na úroveň např. 60mV=12V a funguje to výborně a přesně (analogový výstup z bariéry 4-20mA)
Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 235
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 10

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod tomas » stř črc 10, 2013 6:34 am

007ToMMaS píše:Zdravím, chcel by som sa spýtať neskúšali ste niekto merať prúd s nejakým takýmto meracím transformátorom? http://www.lem.com/docs/products/lah%20 ... p1%20e.pdf Mám jeden doma z UPS a chcel by som ho použiť na meranie DC vetvy ale nejak sa mi to nedarí.

Tento typ potřebuje symetrické napájení Supply voltage (± 5 %) ± 15V. Výstupní signál jde přes odpor (hodnota dle dokumentace) na střed zdroje. Máte to tak zapojené?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod 007ToMMaS » stř črc 10, 2013 5:04 pm

Napájanie som mal 12V z stab. zdroja. Vyskúšal som to takto ako píšete. A namerám napätie 0,650V keď pripojím záťaž 0,4A tak napätie klesne na 0,647 a keď ho pripojím aby tiekol opačným smerom zas stúpne na 0,653V. Ale neviem ako to správne prerátať aby som mal prúd . Vedeli by ste mi prosím vás poradiť? Ďakujem
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod pkougl » čtv črc 11, 2013 6:41 am

je to převodník 1:1000, na výstupu musí být odpor a na kterém teprve měřit úbytek napětí, tak jak je to na tom obrázku, tedy při zátěži 0,4A bude generovaný proud 0,4mA, při 10A bude 10mA, když použiješ odpor třeba 150ohm tak to bude při 10A vstupních napětí na měřícím odporu 1,5V(10mA), zkoušel jsem podobný větší kus od LEM a ten mi fungoval i na napájení nesymetrickém 12V (měřící odporu tušim proti minus polu ale to si teď nepamatuji)
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 235
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 10

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod 007ToMMaS » úte črc 30, 2013 3:26 pm

Tak už som to pár krát skúšal a dnes som to skúšal znova či sa mi to podarí rozchodiť. Neviem čo robím zle ale proste nejde mi to tak ako má. Odpor mám pripojený z kontaktu M na kontakt - cez odpor 152ohm a na + mám privedených +15V a stále nameriam úbytok napätia 0,642V. Ak pripojím záťaž tak napätie stúpne ak zmením polaritu záťaže tak napätie klesne. Ak som správne pochopím tak ak nameriam 0,642 čo som nameral pri nepripojenej záťaži tak to je 0,642 : 1000 = 0,000642 tak to je skoro 0A ak pripojím záťaž ktorá má 0,5A tak napätie stúpne na 0,647. Buď čosi robím zle alebo neviem. Ďakujem za vysvetlenie nejasností.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod bednar » úte zář 03, 2013 9:56 am

Vložím sem malý poddotaz:
Chystám malou domácí poloostrovní FVE - V tuto chvíli na střeše 4x 230 Wp ...., vše zatím zapojeno systémem vrabčí hnízdo na stole. O všem poreferuji. Samosebou chystám i logování a dohled. K tomu se váže má otázka.
Jakým způsobem máte technicky řešené zapojení čidel měření proudu ? Mám k dispozici senzor ACS712 na 20A a chtěl bych tím měřit proud z panelů do regulátoru, ale do ARK svorky čidla dám kabel max 2,5mm2. Od kolektorů mám ale natažené 6mm2. Řešíte to nějakými svorkami (klasická čokoláda ?) a na nezbytnou délku kabelu jej zeslabit ?
Stejnětak mám k dispozici AMPLOC čidlo ( http://shop.mypower.cz/proudovy-senzor-amploc-50a-ac-dc-704#.UiWjijbIYyg ) a tím opravdu 25mm2 kabelu od regulátoru k baterkám neprotáhnu.
Předem moc za rady.
bednar
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv čer 07, 2012 1:15 pm
Reputation: 1

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod vata » úte zář 03, 2013 11:51 am

Zdravím, já šla do amploců - do 100A verze se protáhne akorát 16mm2 kábel (nutno namydlit), naopak 200A verzí protáhnete opravdu cokoliv. Ty allegra mne odradily právě proto, že při vědomí své "zručnosti" si nedovedu představit, jak bych řešila bezpečné připojení k velkým průřezům. Kromě toho prý dost hřejí. Navlékání kroužků proudových čidel Amploc na kabel bez jakéhokoliv složitého káblování mi přijde velmi elegantní, a je to funkční. Doporučuju vřele pořídit 100A amploc čidlo a to malé použít na menší proudy z panelů.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1349
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvekod Frenky » úte zář 03, 2013 12:25 pm

Mám stejné zkušenosti jako vata, (i s tím mýdlem) jenom jsem musel použít 200A Amploc čidlo na baterku, protože jsem si vymyslel 50mm2 průřez k baterkám. A to jsou pak pořádná lana od výtahu. Možná že jsem trochu předimenzoval, ale lépe větší průřez než menší. Kdyby někdo potřeboval allegra jako demonstrační (vyukový) prostředek, tak jich mám asi 5 černých jak bota. Mohu věnovat jako přívěšek. Pan Kolařík se divil, kolik jich při svých pokusech dokážu zlikvidovat.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 631
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Předchozí

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'