Stránka 1 z 2

Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: pon říj 28, 2019 12:34 pm
od KubisKV
Zdravím pánové,

chtěl bych od vás poradit s přenosem dat.
Používám ve své FVE multimetr s bezdrátovým přenosem dat na displej. Potrebuju prodloužit vzdálenost a napadlo mne použít nějaký modul od arduina na 2.4ghz
Multimetr má i drátové připojení přes USB, ale tahat kabel je už obtížné.
Zde posílám odkaz na multimetr a na možný vysílač/přijímač.


Jen zdůrazňuji, že arduinu a ostatním procesorem řízeným věcem nehovím, tak bych potřeboval radu jak to jde zprovoznit.
Doma mi leží malina a neodvážil jsem se ji pustit, ikdyz bych velmi rád měl nějaké vyčítání dat a třeba ucelené zařízení, kde přečtu stav baterek, uvidím proud z/do baterek a popř. ovládnu pár výstupů pro kotel, bojler atd. Uvažoval jsem už i o LK3, Dušan to pěkně vychválil, že to skoro vypadá, že bych to mohl zvládnout s velkou pomocí i já.

Zde jsou odkazy:
US $3.97 5% Off | OPEN-SMART 2.4G USB Wireless Serial Programmer Debugger Kit Onboard CH340 IC for Arduino UNO R3 Compatible with 3.3V / 5.2V
https://s.click.aliexpress.com/e/Bl6uPBYM

US $19.56 25% Off | DC 120V 50A~300A Wireless Ammeter Voltage KWh Watt Meter Car Battery Coulometer 2019 NEW
https://s.click.aliexpress.com/e/dy2NhBtQ

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: pon říj 28, 2019 9:18 pm
od ota
A co posílit přijímací nebo vysílací anténu.
Na jakém kmitočtu ti ten měřák běhá?

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: pon říj 28, 2019 9:43 pm
od KubisKV
Měl by běhat na 433Mhz. Nemám zkušenosti s posílením vysílačů. Ale při hledání n netu mě napadla myšlenka a možná blbá, že když má vysílač a přijímač USB pro komunikaci po kabelu, jestli by nešly jednoduše na USB piny připojit piny od modulů TX/RX a napájení a fungovalo by to na větší vzdálenost.

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: pon říj 28, 2019 9:55 pm
od ota
433MHz se při odhadovaných výkonech 0,5mW dá natáhnout s lepší anténou na několik km.

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: pon říj 28, 2019 10:12 pm
od KubisKV
OK, pro mě scifi. když jsem měřák zkusil na bezdrát, tak měl problém skrz dřevěný strop protlačit signál na vzdálenost cca 4 metry. Prodejce uváděl max vzdálenost 10 metrů, to by i šlo, ale nesměla by tam být žádná překážka.
Pokusím se přijímač otevřít a zjistím, jestli něco zjistím :)
S vysílačem to bude trochu horší, mám ho v baterkárně na blbě přístupným místě. Ale pokud bude třeba, vyndám ho ven na pokusy.

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte říj 29, 2019 8:20 am
od KubisKV
Tak jsem otevrel displej s prijimacem a byl tam modul, kterej jsem na netu našel v 2,4Ghz. Marně hledám od výrobce informace, kde se psalo o jiné frekvenci. Mám ještě jeden merak, ale starší typ. Možná že jsem zde uvedl milnou informaci o frekvenci. Ale oba meraky mají stejný dosah. Posílám zadni stranu přijímače.

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte říj 29, 2019 11:58 am
od Matess
to co tam je vypada jako 2,4GHz wifi chip s proceosrem ESP8266. Je to prekvapive vykonna hracka.

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte říj 29, 2019 12:51 pm
od KubisKV
Bohužel čip je zalepenej a není vidět typ. Ale stejných 2.4Ghz jsem našel dost. Výkon možná má, ale ne ten můj.

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte říj 29, 2019 1:03 pm
od NOPARasito
Ten vysilac jde sundat z patice??
Tusim je to https://www.google.com/search?q=arduino ... EvVr-NL0YM.
To same mam v tom taky, ale ve starší verzi. Pres zed problem, ale usb jde i 10m, samozrejme musi byt kabel bez elektoniky.
V popisu je, ze s externim zdrojem by mel zvladnout 10itky metru. Ale musí se nastavit i max vykon v jednotce.

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte říj 29, 2019 6:04 pm
od KubisKV
NOPARasito píše:Ten vysilac jde sundat z patice??
Tusim je to https://www.google.com/search?q=arduino ... EvVr-NL0YM.
To same mam v tom taky, ale ve starší verzi. Pres zed problem, ale usb jde i 10m, samozrejme musi byt kabel bez elektoniky.
V popisu je, ze s externim zdrojem by mel zvladnout 10itky metru. Ale musí se nastavit i max vykon v jednotce.


ten modul sundat nejde, piny jsou sletované na obou tišťákách.
Tak to externí napájení jsem zkoušel u té starší verze a žádný rozdíl v délce dosahu nebyl, tak si myslím, že ani u nové verze to nemá vliv. kde se nastavuje výkon na jednotce? to jsem se nikde nedočetl

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: pát lis 01, 2019 9:12 am
od KubisKV
Tak jsem ještě hledal na netu a našel jsem snad stejný, nebo hodně podobný modul s popisem a návodem pro zvýšení výkonu. Je tam i zmínka o externím napájení, ale z důvodu, že moduly se používají hlavně s arduinem a napájení z desky arduina nestačí pro vysoký výkon modulu. Takže děkuji noparasitovi za nakopnutí, společnými silami jsem si to našel sám :D

Teď bych se chtěl zeptat, jestli je někdo ochoten mi moduly naprogramovat na vyšší výkon. Koupil bych nové dva moduly a po naprogramování bych je vyměnil za původní v měřáku.

https://arduino-shop.cz/arduino/892-ard ... 24l01.html

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 3:26 pm
od shuty
v mojom multimetri je modul vyberatelny a je to ten na obrazku vlavo hore. skusil by som ho vymenit za ten vpravo hore. myslite ze by mohli byt moduly vzajomne zamenitelne? na mojom vidno oznacenie chipu NRF24L01

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 4:05 pm
od KubisKV
Chceš použít modul s externí anténou? Zkušenost s tím nemám, ale myslím si, že to bude naprosto stejný modul, jen ta anténa je rozdíl. Jakej máš měřák?

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 4:12 pm
od youda
KubisKV píše:Tak jsem ještě hledal na netu a našel jsem snad stejný, nebo hodně podobný modul s popisem a návodem pro zvýšení výkonu. Je tam i zmínka o externím napájení, ale z důvodu, že moduly se používají hlavně s arduinem a napájení z desky arduina nestačí pro vysoký výkon modulu. Takže děkuji noparasitovi za nakopnutí, společnými silami jsem si to našel sám :D

Teď bych se chtěl zeptat, jestli je někdo ochoten mi moduly naprogramovat na vyšší výkon. Koupil bych nové dva moduly a po naprogramování bych je vyměnil za původní v měřáku.

https://arduino-shop.cz/arduino/892-ard ... 24l01.html


Buďte zdráv, pane kolego!

Řešil jsem podobný problém a narazil jsem na to, že nedokážu změnit již zkompilovaný kód, který je v modulu uložen. Prostě bych musel mít zdroják. Pak jsem někde našel, že kromě nízkého vysílacího výkonu je další špek v tom, že ta anténka vyleptaná přímo na PCB je nic moc. Odborník radil odškrábnout spoj a anténku nahradit připájeným drátkem o délce 3,1cm. Tož jsem nahradil a výsledek stál za prd: měření ukázalo, že poměr signál/šum se zlepšil jen o 2 decibely.

Tož jsem použil pravidlo "když to nejde silou, jde to ještě větší silou" a připájel tam drát o délce 13cm. A to mi zabralo! Signál/šum se zlepšil o 10 decibelů a od té doby mi dotyčný wifi bazmek funguje výrazně lépe.

Takže navrhuji nejprve vyzkoušet podobné brute-force řešení.
Samozřejmě, provést na obou modulech participujících na vzájemné komunikaci.


Váš,
pučmidrát Youda, CSc.



Přeškrábnout a napájet 13cm drátek zde:
antena.PNG

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 4:25 pm
od diablo007
Jestli má Youda 13cm tak kubiskv musí mít aspoň 15 ať se vyzkouší jestli s délkou roste dosah

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 4:29 pm
od ikovlabs
A nebo to propojit natvrdo mezi sebou.... :lol:

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 6:05 pm
od shuty
KubisKV píše:Chceš použít modul s externí anténou? Zkušenost s tím nemám, ale myslím si, že to bude naprosto stejný modul, jen ta anténa je rozdíl. Jakej máš měřák?

ano, chcel by som pouzit modul s extetnou antenou - antena je polovica uspechu, alebo najprv skusim ten drot ako pisal youda.
moj merak je tento:
€ 24,79 15%OFF | DC 500V 100A 200A 500A Wireless voltage meter ammeter Solar Battery Charging coulometer capacity Power detector Tester
https://s.click.aliexpress.com/e/dvfNnj4k

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 6:55 pm
od KubisKV
Zdravím kolego,
vidím, že jsi dosáhl nového titulu. Gratuji.
Vyyzkouším tedy drátek, pokud bych dal ten drátek 6m dlouhý na každý modul, měl bych myslím spolehlivé spojeni :D

Díky za nakopnutí
PPM (pouhý pobíječ much)

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 7:31 pm
od antoni_sk
No mne by sa páčil takýto nejaký merač (U, I, P) ktorý by som vedel skomunikovať do PC napr. cez RS485... Neviete niekto o takom niečom na ALI ?

Re: Přenos dat z bezdrátového multimetru

PříspěvekNapsal: úte lis 05, 2019 7:47 pm
od PavelR
Ja pouzivam totok ve svoji automatizaci. Pouziva to modbus na rs485. Pro vsechny RS485 veci co pouzivam mam jeden prevodnik RS485/ethernet a sypu to do scady v pc po ethernetu.
Vypada to ze aji meri celkem presne. Zatim mam jeden za menicem, druhy pujde na DS.
https://www.aliexpress.com/item/3281206 ... 4c4di8DkZ9