Stránka 1 z 1

Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 8:02 am
od dracekvo
Nenašel jsem podobné téma.

Řešim měření AC proudu s možností toto potom vtáhnout do PLC. Takže výstup nejlépe 0-10V, 4-20mA.
Našel jsem toto za 18€
https://www.aliexpress.com/item/Transdu ... 11371.html

než to objednám, neví někdo o levnějším řešení? :)

Daleko lepší by bylo https://www.aliexpress.com/item/Digital ... 21338.html

jenže kvůli tomu nebudu objednávat RS485 kartu za 1800 Kč která je čirou náhodou zrovna na aukru. Podobnou věc, co by místo modbusu měla dva analogové výstupy jsem nenašel.

Určení bude snímání proudu které si bere nabíjení auta. Abych měl jednoduché statistiky spotřeby a taky abych věděl, kdy se dokončilo nabíjení a mohl vypnout měnič.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 10:59 am
od kybos
A nebylo by jednodušší vzít si levný elektroměr s S2 kontaktem a číst impulsy? Byla by tím k dispozici i křížová kontrola spotřebované energie a nemusel by se řešit převodník a oddělené napájení. Napojení na PLC jedním bitem.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 6:37 pm
od dracekvo
Nad tím jsem také přemýšlel, ale myslel jsem že stojí kolem tisícky a koukám, nechá se koupit novej za 4 stovky. Takže asi jo.

A teď z jiného soudku ale podobně, ať nemusím zakládat nové téma.
Jak by jste si monitorovali že je funkční DS, tak aby VFE věděla o výpadku a třeba v zimně ožila i když budou baterky pod nastavenou mezí?
Můžu tam dál 3xrelé, ale když sečtu spotřebu cca 2,5W x 3 tak to je 65kWh za rok.
Pak se nabízí optické oddělovače. Jen nevím jestli se dělají nějaké pořádně odolné. Přece jen kdyby přišel nějakej ráz po síti, tak aby mi to nevlítlo až do PLC.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 7:42 pm
od youda
Já bych na to snímání nabíjecí stanice dal taky elektroměr. S0 je takovej moc old-school, ale co třeba elměr s modbus výstupem? By se pak k tomu dalo udělat i pěkný rozhraní s různýma statistikama.

Já v LABu na tyhle věci používám bezdrátový elměry zwave a je to luxus, mít všechny údaje hned v systému, napětí, proud, příkon, jalovinu i cos(f)....

Na ten monitoring DS bych dal normální optočlen. Úplně obyčejnej má izolační napětí 5000V a každý napěťový ráz v síti jde vždy cestou nejmenšího odporu, takže pokud nepráskne blesk přímo do baráku, tak není důvod, aby ta špička skákala přes optočlen. Nebo, některá PLC samy poznají, jestli jsou napájený ze sítě nebo jedou ze svého záložního akumulátoru. Možná tam takovou funkci máš taky...

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 8:09 pm
od dracekvo
Nemám. Siemens má CPU holý a cokoliv potřebuješ, tak si musíš dokoupit.

Jakej konkrétní ten monitor sítě máš? A modbus je na lan, nebo přes 485? Protože předchozí věta. Musel bych koupit kartu na 485 a to se mi moc nechce.
No budu montovat na hlavní přívod u baráku svodič přepětí. Tak snad by potom optočleny mohli bejt v bezpečí. Asi nic jiného nezbude.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 8:47 pm
od youda
Tak ja to mám já, ty zreplikovat nemůžeš, to by nedávalo smysl.
Nicméně popsáno to mám tady: https://powerforum.co.za/topic/2322-you ... ment-47127

Modbus je typicky RS485, proudová smyčka. Nicméně existuje i implementace modbusu přes TCP/IP, takže když napíšeš "modbus LAN elektroměr", tak na tebe vypadne celej vesmír :)

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pon bře 18, 2019 11:04 pm
od brumlaj
dracekvo píše:Nemám. Siemens má CPU holý a cokoliv potřebuješ, tak si musíš dokoupit......
Se nediv, nejsou charita. Z něčeho musí žít. Třeba z tohoto

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2019 7:04 am
od dracekvo
Modbus TCP/IP by byl ideální. Jenže sem nenašel elektroměr s tímhle výstupem za normální cenu.

No sehnal jsem si kartu s 485, jak se ukazuje ono se to nakonec bude možná hodit pro víc věcí.

Teď jen najít nějaký levný 3f elektroměr, který bude poskytovat i údaje o napětí a tím bych měl vyřešeno snímání stavu 3f DS.
Našel jsem za normální cenu tento http://www.elektromery.com/product/elek ... us-mid/163
Jen se mi nezdá ten počáteční proud 0,25A. Ale moc se mi nezdá, že by uměl měřit spotřebu až od 60W.
Levnější sem nenašel.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: úte bře 19, 2019 11:41 am
od xmasin
Osobně mám tento elektroměr http://www.elektromery.com/product/elektromery-s-komunikaci-modbus---_-prub/elektromer-pro380-mod-0_25-100a-modbus-m/78 a funguje dobře. Vyčítám různé hodnoty (napětí a proud v jednotlivých fázích, činný a zdánlivý výkon v jednotlivých fázích atd.)

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: ned črc 14, 2019 7:36 pm
od lzahradil
Chápu správně že tento elměr měří od 5-100A?
CZK 599.87 16%OFF | RS485 Modbus Rtu DIN Rail 3 Phase 4 Wire LCD Digital Wattmeter Electronic Power Consumption Energy Meter 5-100A 380V AC 50Hz
https://s.click.aliexpress.com/e/bMgDj64Y

Co se bude dít s např 2A protékajícího proudu? Nebude vůbec změřen?
Vím, je to levný kousek ale elměr za 3.5tis zase nechci.. a pokud by měl splnit očekávané tak proč ne. Jen mi jde o to co bude s tím proudem pod 5A. Pokud to teda tak je že to je rozsah od do

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: ned črc 14, 2019 7:47 pm
od kodl69
bude úplně normálně měřit. Jestli se nepletu, tak při 5A je zaručená přesnost podle parametrů udávaných ýrobcem.
Je to stejný, jak na stojanu na benzín je uvedenej minimální odběr 2l, a co se stane, když chci 0.5l ? - vůbec nic, akorát to nemusí být s přesností 0.5%...

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: ned črc 14, 2019 7:59 pm
od lzahradil
Uvidíme až dorazí, objednal jsem ho. Teď k němu ještě najít specifikaci rs485. Nebo nemá tu někdo?

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: ned črc 14, 2019 8:02 pm
od kodl69
první část specifikace je jasná: modbus RTU. Ale co vyčteš z kterýho registru, to netuším.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pát bře 20, 2020 10:50 pm
od blazer_cz
dracekvo píše:Nenašel jsem podobné téma.

Řešim měření AC proudu s možností toto potom vtáhnout do PLC. Takže výstup nejlépe 0-10V, 4-20mA.
Našel jsem toto za 18€
https://www.aliexpress.com/item/Transdu ... 11371.html

než to objednám, neví někdo o levnějším řešení? :)


Pokud to ještě nemáte vyřešeno, tak daný proudový transformátor vám k ničemu nebude. Má příliš velký rozsah 50 až 600A !
Nejspíše budete měřit proudy do 50A. Zrovna tohle taky řeším a půjdu do tohoto:
https://www.electroworld.cz/shelly-cct- ... oudu#popis

Já budu měřit AC proudy do 25A, takže vodič provedu středem transformátoru 2x. Protože ale potřebuji do PLC 0-10V, tak ještě využijí aktivní převodník z proudové smyčky na napěťovou.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: pát bře 20, 2020 11:32 pm
od dano
Podla popisu je na vyber viacero kombinacii od 50A do 500A, podobne treba pri objednavani specifikovat vystup a napajacie napatie. Bez specifikacie je default tato verzia 50Aac input,40-20mAdc output,+24V.

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: sob bře 21, 2020 4:46 am
od lemra79
Používám tráfka níže. Výstup usměrnim a zatížim odpovídajícím odporem, aby to sedělo na požadovaný vstup. V mém případě 0 - 20 A = 0 - 1 V. V proudech okolo 0 je horší linearita, ale pak už je to dobrý, pro mě ok.

https://www.ebay.com/itm/DL-CT08CL5-20A ... 2749.l2649

Re: Měření AC proudu

PříspěvekNapsal: sob bře 21, 2020 11:01 am
od dano
Ja som skusal nacvakavacie, myslim ze ho pouziva aj Victron ako externe meranie pre Multiplus II, presne tak ako pise Lemra79 je to pouzitelne. Na presnejsie meranie je potom treba pouzit take, ktore ma hallovu sondu, na ebay sa obcas daju kupit pouzite z rozsahom 200A, staci par zavitov a prudovy rozsah sa da lahko znizit.

https://www.ebay.com/itm/SCT-013-000-No ... 4265565057?