Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát zář 20, 2019 12:42 pm


Měření AC proudu

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Měření AC proudu

Příspěvekod dracekvo » pon bře 18, 2019 8:02 am

Nenašel jsem podobné téma.

Řešim měření AC proudu s možností toto potom vtáhnout do PLC. Takže výstup nejlépe 0-10V, 4-20mA.
Našel jsem toto za 18€
https://www.aliexpress.com/item/Transdu ... 11371.html

než to objednám, neví někdo o levnějším řešení? :)

Daleko lepší by bylo https://www.aliexpress.com/item/Digital ... 21338.html

jenže kvůli tomu nebudu objednávat RS485 kartu za 1800 Kč která je čirou náhodou zrovna na aukru. Podobnou věc, co by místo modbusu měla dva analogové výstupy jsem nenašel.

Určení bude snímání proudu které si bere nabíjení auta. Abych měl jednoduché statistiky spotřeby a taky abych věděl, kdy se dokončilo nabíjení a mohl vypnout měnič.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod kybos » pon bře 18, 2019 10:59 am

A nebylo by jednodušší vzít si levný elektroměr s S2 kontaktem a číst impulsy? Byla by tím k dispozici i křížová kontrola spotřebované energie a nemusel by se řešit převodník a oddělené napájení. Napojení na PLC jedním bitem.
7,5 kWp poly Renesola + 3x Tristar MPPT60 (>40 MWh) + 48V VRLA 180 Ah + LiFePO 540 Ah + UPS 8kW (OPTI-Solar SP8000-SW) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1837
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod dracekvo » pon bře 18, 2019 6:37 pm

Nad tím jsem také přemýšlel, ale myslel jsem že stojí kolem tisícky a koukám, nechá se koupit novej za 4 stovky. Takže asi jo.

A teď z jiného soudku ale podobně, ať nemusím zakládat nové téma.
Jak by jste si monitorovali že je funkční DS, tak aby VFE věděla o výpadku a třeba v zimně ožila i když budou baterky pod nastavenou mezí?
Můžu tam dál 3xrelé, ale když sečtu spotřebu cca 2,5W x 3 tak to je 65kWh za rok.
Pak se nabízí optické oddělovače. Jen nevím jestli se dělají nějaké pořádně odolné. Přece jen kdyby přišel nějakej ráz po síti, tak aby mi to nevlítlo až do PLC.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod youda » pon bře 18, 2019 7:42 pm

Já bych na to snímání nabíjecí stanice dal taky elektroměr. S0 je takovej moc old-school, ale co třeba elměr s modbus výstupem? By se pak k tomu dalo udělat i pěkný rozhraní s různýma statistikama.

Já v LABu na tyhle věci používám bezdrátový elměry zwave a je to luxus, mít všechny údaje hned v systému, napětí, proud, příkon, jalovinu i cos(f)....

Na ten monitoring DS bych dal normální optočlen. Úplně obyčejnej má izolační napětí 5000V a každý napěťový ráz v síti jde vždy cestou nejmenšího odporu, takže pokud nepráskne blesk přímo do baráku, tak není důvod, aby ta špička skákala přes optočlen. Nebo, některá PLC samy poznají, jestli jsou napájený ze sítě nebo jedou ze svého záložního akumulátoru. Možná tam takovou funkci máš taky...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod dracekvo » pon bře 18, 2019 8:09 pm

Nemám. Siemens má CPU holý a cokoliv potřebuješ, tak si musíš dokoupit.

Jakej konkrétní ten monitor sítě máš? A modbus je na lan, nebo přes 485? Protože předchozí věta. Musel bych koupit kartu na 485 a to se mi moc nechce.
No budu montovat na hlavní přívod u baráku svodič přepětí. Tak snad by potom optočleny mohli bejt v bezpečí. Asi nic jiného nezbude.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod youda » pon bře 18, 2019 8:47 pm

Tak ja to mám já, ty zreplikovat nemůžeš, to by nedávalo smysl.
Nicméně popsáno to mám tady: https://powerforum.co.za/topic/2322-you ... ment-47127

Modbus je typicky RS485, proudová smyčka. Nicméně existuje i implementace modbusu přes TCP/IP, takže když napíšeš "modbus LAN elektroměr", tak na tebe vypadne celej vesmír :)
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2079
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod brumlaj » pon bře 18, 2019 11:04 pm

dracekvo píše:Nemám. Siemens má CPU holý a cokoliv potřebuješ, tak si musíš dokoupit......
Se nediv, nejsou charita. Z něčeho musí žít. Třeba z tohoto
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1857
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod dracekvo » úte bře 19, 2019 7:04 am

Modbus TCP/IP by byl ideální. Jenže sem nenašel elektroměr s tímhle výstupem za normální cenu.

No sehnal jsem si kartu s 485, jak se ukazuje ono se to nakonec bude možná hodit pro víc věcí.

Teď jen najít nějaký levný 3f elektroměr, který bude poskytovat i údaje o napětí a tím bych měl vyřešeno snímání stavu 3f DS.
Našel jsem za normální cenu tento http://www.elektromery.com/product/elek ... us-mid/163
Jen se mi nezdá ten počáteční proud 0,25A. Ale moc se mi nezdá, že by uměl měřit spotřebu až od 60W.
Levnější sem nenašel.
Uživatelský avatar
dracekvo
 
Příspěvky: 1617
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod xmasin » úte bře 19, 2019 11:41 am

Osobně mám tento elektroměr http://www.elektromery.com/product/elektromery-s-komunikaci-modbus---_-prub/elektromer-pro380-mod-0_25-100a-modbus-m/78 a funguje dobře. Vyčítám různé hodnoty (napětí a proud v jednotlivých fázích, činný a zdánlivý výkon v jednotlivých fázích atd.)
xmasin
 
Příspěvky: 1137
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod lzahradil » ned črc 14, 2019 7:36 pm

Chápu správně že tento elměr měří od 5-100A?
CZK 599.87 16%OFF | RS485 Modbus Rtu DIN Rail 3 Phase 4 Wire LCD Digital Wattmeter Electronic Power Consumption Energy Meter 5-100A 380V AC 50Hz
https://s.click.aliexpress.com/e/bMgDj64Y

Co se bude dít s např 2A protékajícího proudu? Nebude vůbec změřen?
Vím, je to levný kousek ale elměr za 3.5tis zase nechci.. a pokud by měl splnit očekávané tak proč ne. Jen mi jde o to co bude s tím proudem pod 5A. Pokud to teda tak je že to je rozsah od do
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 310
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod kodl69 » ned črc 14, 2019 7:47 pm

bude úplně normálně měřit. Jestli se nepletu, tak při 5A je zaručená přesnost podle parametrů udávaných ýrobcem.
Je to stejný, jak na stojanu na benzín je uvedenej minimální odběr 2l, a co se stane, když chci 0.5l ? - vůbec nic, akorát to nemusí být s přesností 0.5%...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod lzahradil » ned črc 14, 2019 7:59 pm

Uvidíme až dorazí, objednal jsem ho. Teď k němu ještě najít specifikaci rs485. Nebo nemá tu někdo?
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 310
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: Měření AC proudu

Příspěvekod kodl69 » ned črc 14, 2019 8:02 pm

první část specifikace je jasná: modbus RTU. Ale co vyčteš z kterýho registru, to netuším.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3858
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'