Stránka 1 z 2

Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 10:26 am
od dracekvo
Někde jsem tu kdysi našel zmínky o stykačích s mechanickou aretací. Tj. aby byli seplé, tak nemusí být pod napětím a na rozdíl od paměťového relé se jejich stav neměni s výpadkem napájení.
Ale nemůžu to tu najít, ani na googlu sem nic nenašel nebo zadávám špatné dotazy.
Jak se to přesně jmenuje?

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 10:48 am
od střídač_N

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 11:37 am
od RCZf
Rozpínací stykač. Takze v klidove poloze je sepnutý a rozepiná se až s příchodem proudu na civku.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 12:10 pm
od dracekvo
Ale to není to co myslím.
ať pomocnej, nebo rozpínací stykač stále potřebuje v neklidové poloze napájení.

Někde sem narazil na takové udělátko, že se stykač sepnul impulzem a mechanická aretace ho zablokovala sepnutej. Pokud jste ho chtěli vypnout, tak byl nutný pustit impulz do té aretace která se tímto odblokovala.

Asi sem to konečně dohledal
https://www.shopelektro.cz/motorove-spo ... ,-220-240v

a česky to teda bude mechanická západka :)

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 12:29 pm
od marko250
Jo to je ono západka.Potřebuješ na to ale stejně 1W časové relé(2x),jedno je vždy v pohotovosti,druhé čeká bez spotřeby.

Tady něco o tom : viewtopic.php?f=6&t=1352&p=37388&hilit=se+z%C3%A1padkou#p37436

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 12:36 pm
od dracekvo
A proč potřebuju ještě časový relé?

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 12:56 pm
od kodl69
Přečti si, výše uvedené, asi třeba na to, že do stykače stačí 0.5s impuls, proč tam pouštět elektriku pořád. Já to mám vyřešený RC členama u minirelátek finder, který ovládají ty stykače. Když jsem vybíjel kondenzátory přímo do cívek stykačů, tak byla potřeba dost velká kapacita a fungovalo to nespolehlivě. Další zpoždění je potřeba na hlídání napětí měniče, aspoň pár desítek ms, aby ti to neshodil nějakej rozběhovej proud motoru. Potom by totiž nejspíš došlo k tomu, že by přišel signál k přepnutí sem a tam tak těsně po sobě, že zůstanou rozepnutý oba stykače. Oproti schíématu ve vláknu mám místo tlačítek kontakty relé, kdo by dnes mačkal tlačítka. Ten ovládací obvod jsem taky někde publikoval, zrovna to nemůžu najít kde, tak ještě jednou:
prepinac1.png
je to trochu nepřehledný, časování je kondenzátorama u relátek, namaloval jsem si to jenom kvůli návrhu DPS na tohle.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 1:06 pm
od dracekvo
Tak to je to vlákno kde jsem o tom četl.

No ale pokud to budu řídit automatikou, tak nějaké časové relé nepotřebuju ne? Neb si to časové relé můžu naprogramovat.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 1:09 pm
od marko250
Samozřejmě záleží jak rychle Ti naběhnou ty tři měniče do výkonu a jak snímáš signál pro přepnutí,u mě mám signál(dle článků) na stykače se západkama a el. blokováním pro přepnutí na FVE zpožděn,kvůli pár sekundám náběhu 10kW PJ a opačně tu západku taky podržím a sygnál přeruším po vteřině(opět z článků).

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 1:14 pm
od kodl69
Můžeš, ale podle mě je to moje řešení o několik řádů jednodušší a spolehlivější. Ostatně jakou spotřebu má ta tvoje automatizace? tohle bere z měniče cca 1W (jeden finder 4051) a při vypnutým měniči 0,000W Při přepnutí stykačů na chvilku cca 10W, ale to asi není potřeba řešit.
Doporučuju nezapomenout na mechanický a elektrický blokování stykačů, že blokování sepnutíto zároveň řídí nějaký PLC je podobně spolehlivý, jako když dáš pohlídat peněženku čórkařovi...

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 1:14 pm
od dracekvo
Já to nechci pro přepínání sítí.
Účel bude pro přepínání sporáku. Tomu nevadí nějaký výpadek, takže si s přepnutím můžu dát na čas.
A taky nebude přepínán na chvilku tak nebo tak. Třeba na podzim ho přepnu na DS a na jaře na FVE. Proto sem hledal jak se menuje ta aretace. Nemá smysl celé léto, nebo celou zimu držet stykač pod napětím.
A manuálně přepínaný to nechci, potřebuju to bezobslužný.

A plán je samozřejmě použít stykače s mech blokováním a jejich zapínací obvody prohnat přes pomocný kontakt druhého stykače. Stejně tak PLC by mělo mít info o tom, že došlo k rozepnutí stykače.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 1:34 pm
od kybos
dracekvo píše:Někde jsem tu kdysi našel zmínky o stykačích s mechanickou aretací. Tj. aby byli seplé, tak nemusí být pod napětím a na rozdíl od paměťového relé se jejich stav neměni s výpadkem napájení.
Ale nemůžu to tu najít, ani na googlu sem nic nenašel nebo zadávám špatné dotazy.
Jak se to přesně jmenuje?

Existují i stykače s magnetickou aretací, t.zv. bistabilní stykače, které k udržení svých stabilních poloh nepotřebují žádné napájení. Ve stabilních polohách je udržuje permanentní magnet. Optimální je pro tento účel vybavit stykač pomocným kontaktem, který odpojí cívku stykače od zdroje napájení po změně polohy jádra. Vyrábí je například firma Albright https://www.albrightinternational.com/products/sw260/. Používám s výhodou takový typ stykače pro nouzové odpojení sady akumulátorů při výskytu napětí některých článků mimo povolenou toleranci.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 1:43 pm
od diablo007
Pokud ti jde o to dvakrát za rok přepnout buď na ds nebo má fv není jednoduší klasický přepínač 1-0-2

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 2:20 pm
od dracekvo
No, ale když se elektrárna dostane pod určitou mez, tak potřebuju přepnout žravé spotřebiče na DS.
A tím, že nejsem vždy doma, tak to potřebuju automaticky.

Takže nakonec z důvody úspory volím reverzační stykače s mech. blokováním a pouze jednu západku. Na DS bude západka a pokud bude přepnuno na FVE, tak bude cívka pod napětím.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 2:25 pm
od kodl69
myslím si, že díky tomu si to ovládání leda zkomplikuješ, navíc pořád spotřeba stykače z měniče - obvykle 5-15W, ale každýho věc...

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 2:33 pm
od dracekvo
https://www.shopelektro.cz/motorove-spo ... v-dc-civka

24V s nízkým příkonem. 2,4W je celkem zanedbatelná spotřeba.

Komplikovanější to bude. Ale v práci na PLC každej den řeším daleko složitější řízení než logiku přepnutí dvou stykačů. Pro někoho komplikace, pro mě denní chleba.

Ale spíš se mi nelíbí ta cena. Jako 2800,- :D To je cca 400 hodin vaření. Jestli pak se investice do toho někdy zaplatí.
Ale myslím, že sporák bude jeden ze spotřebičů, kteří mají hlavní podíl na spotřebě. Vaří se u nás hodně.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 6:52 pm
od kodl69
2.4W x24 hodin x200 dní je 11.5kWh ročně při 200 dní trvající sezóně. To podle mě zanedbatelný není, ale já už jsem na tohle úchyl...
P.S. Sporák mám na měnič taky, a vím o věcech v domácnosti, co mají větší energetickou náročnost než vaření.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 7:01 pm
od dracekvo
A co třeba u tebe je největší žrout? Já ty údaje zatím nemám jak sledovat. A ani neplánuju podrobnější statistiku kolik co žere. To bych musel navěsit do rozvaděče hafo čidel a do toho se mi nechce investovat. Možná časem jedno koupím a budu ho přemísťovat a dělat si dlouhodobější statistiku.

Já to vidím u nás asi na boiler, mrazák, lednice, sporák. Pračku a myčku bych bral jako zanedbatelnou spotřebu. Hrubým odhadem.

A jak jinak udělat přepínání sporáku, aby to dělala automatika? Jedině přidat další západku za 1000,- Kč.
Koukal jsem i na motorizované přepínače a ty jsou cenově úplně mimo.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 7:16 pm
od dumi
Bistabilni rele? staci mu pulz ns jeden.kontakt, ale musis si drzet synchronizaci sepnuto rozepnuto, nebo pouzit druhej par kontaktu jako zpetnou vazbu.

Re: Stykače s nulovou spotřebou

PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2019 7:23 pm
od marko250
>dracekvo ,a k čemu to vlastně potřebuješ,když máš tři modré v 3f zapojení a 500Ah life?Šikovně rači přepoj přívody v rozvaděči dle výkonových věcí v domě,ať se to nepotkává na jedné fázi a máš klid ne.