Stránka 5 z 6

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 01, 2017 10:55 pm
od PavelR
sice to vychazi z arduina ale vypada to zajimave
http://uk.rs-online.com/web/p/plc-cpus/8850926/
https://controllino.biz/

jen tak jsem si ted poguglil plc. vesmes to jsou petimistny castky jakej mas limit?

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 01, 2017 11:04 pm
od kodl69
U toho controlina vypadá zajímavě to grafický programování, to by se snad na nějakou automatizaci dalo použít. Naprogramovat v IDE nějakej komplexnější systém si nedokážu představit. Jistě to jde, ale kdo to zvládne, ahlavně co když je potom po čase udělat nějakou úpravu...

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 01, 2017 11:23 pm
od PavelR
tak kotelna neni raketoplan :)

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 01, 2017 11:24 pm
od gupa
luky:Celkem běžná kotelna se z velké části řídí jedním nebo více termostaty, vizuálně jedním teploměrem na kotli a hlavně podle ceny za palivo, tz. za Kč/kWh. Moje regulace spočívá v pevném nastavení spotřeby podle ceny za den kterou si mohu dovolit, která je od 50Kč za pouhý ohřev TUV až po 500Kč/den za život v teple v jednom baráku který je ohříván za ceny plynáren v tomto zimním počasí.

PLC regulace není běžná. Většinou.

Napadá mne tedy:
Jaké omezení má tedy Lambda od Attacku?

Ale bavme se k tématu a ne o penězích a otom, že stojí 30tKč a i přesto to nechceš, že máš vše z 80% proplaceno av dotacích máš 20tKč ještě volných.(tvoje informace)

Kdyby mi někdo z kotelny vrátil 80% vůbec bych nediskutoval otom, že mi něco nevyhovuje z pohledu že to stojí 30tKč, Lambda je upgradovatelná přes USB, má displej, má dohled přes IP a má několik neobsazených výstupů na desce, a která jde určitě nějak protu tvoji ekvitermní křivku nastavit. Nebo jaké má Lambda dle tvých informací omezení?

Kdyby denně Lambda dokázala ušetřit jen 20% z ceny za dřevo, což je dnes cca 1000Kč/plmtr - tj pět plných přiložení do tvýho kotle attack s 200l komorou, tak to má smysl. Neber si iluze, že když je něco zadarmo jako u tebe dřevní odpad - dřevo, že to druhý bude počítat stejně.

Díky za informace a vše dobré.

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: úte bře 28, 2017 10:58 am
od luky
Postoupil jsem do fáze objednávky a tak bych se s vámi rád podělil o informace.

Porovnával jsem "standardní" řešení:
Siemens RVS+ovl.panel+pokojová jednotka... cca 14 000Kč
Honeywell SDC9 + pokoj. jedn SDW30 ... cca 20 000Kč

PLC a podobné krabice:
Loxone (521Kč/IO)+Papouch analog-multiplexer+Quido... hafo Kč
Unipi L503 (250Kč/IO)
Railduino (74Kč/IO)
industr.schields M-DUINO (239Kč/IO)
Controllino (137-219Kč/IO)
Armosy-2 (95Kč/IO)
SDS BIG (73Kč/IO)
domat ICIO205 (505Kč/IO)
domat markMX (240Kč/IO)

Nakonec jsem vyřadil všechno, co je založené na arduinu nebo Raspberry (spolehlivost,životnost). Dále jsem vyřadil vše, co nelze programovat pomocí funkčních bloků (nejsem programátor). Dál jsem porovnával cenu za vstup/výstup.
Nebudu vás napínat. Objednal jsem markMX. Tak až dorazí, připojím, oživím a ozvu se znovu s dojmy.

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: úte bře 28, 2017 2:02 pm
od gupa
Ten marxMX vypadá velmi dobře, co to stojí? Jak SW, je zdarma na stálo, nebo to má nějaké licencované prvky, časové omezení?

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: úte bře 28, 2017 8:59 pm
od Ronn
PavelR píše:tak kotelna neni raketoplan :)


Vždycky smekám před "vymazleným" systémem a vědomostí, co musí autor takového systému udržet v hlavě... Na rovinu: Dokumentaci nerad dělám. :roll:

U mě "kotelna" vypadá takto:

Krb řídí CP-201M od Jablotronu spolu s oběhovým čerpadlem CP-201P na 12V. K tomu časové relé elko SUMA=> do 8K včetně 4P instalační rozvodnice a kabelů.

Termostaty 1x PT-22 v referenční místnosti (koupelně) a 1x PT14-HT s ventilem na podlahovku SEH30.23 v obýváku. Celé to řídí Regulátor tří/čtyřcestných ventilů R3V + 3x úsporné relé Finder. SUMA=> včetně 12P rozvodnice a kabelů cca 5K.

Jako pojistka před selháním elektroniky 2x ARTH093 => jeden spíná záložní čerpadlo v případě, že krb vyleze na 75+ , druhý přečerpává teplo z přebytků do větší AN.

V případě požadavku na ovl. přes Android/IOS, stačí dokoupit jiný typ termostatu a nějaký modul.

Zkušenosti: Po instalaci to žije svým životem a nikde není méně než 22°C ani více než 23°C. Příkon STD-BY do 2W; cosfí 0,5.

Ronny

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř bře 29, 2017 7:08 am
od luky
gupa píše:Ten marxMX vypadá velmi dobře, co to stojí? Jak SW, je zdarma na stálo, nebo to má nějaké licencované prvky, časové omezení?

V ceníku 2017 píšou 18625Kč bez DPH. Poslal jsem 5 poptávek a dostal jsem se ještě o trochu níže. Hlavní deviza je, že to má 88I/O, takže nepředpokládám, že budu muset někdy dokupovat I/O moduly. A kdyby, má to RS485 s Modbusem.
SW je zdarma furt. Mají ho ke stažení na webu. Licence jsou potřeba jen na PC pro dohledové terminály (ale to je pro velké objekty, kde sedí nějaká obsluha).

@Ronn: Ano, realizaci systému s mnoha krabičkama mám za sebou a nikdy více. Co se týče výpočtů, dokumentace... Dělám ve vývoji, tak mi to přijde tak nějak normální :-)

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: pát úno 02, 2018 1:50 pm
od luky
Jsem zde s aktuálním stavem. PLC již od začátku sezony řídí kotelnu. Až na nějaké počáteční potíže, než jsem přišel na to co a jak zatím nemám větší námitky.

Narazil jsem ale na problém - rád bych nějakým způsobem ukládal historická data. PLC v sobě nemá žádnou paměť. Představuji si logování teplot, na které půjde snadno nahlížet pomocí nějakého gui. A zobrazit si aktuální data (poslední den/týden) i historická (konkrétní den/týden/měsíc..)
Zkoušel jsem Thingspeak, ale to mě nějak neoslovilo. Nelze tam nějakým jednoduchým způsobem pracovat s daty.
Na google data nedostanu, protože vyžadují https připojení. Sice existuje pushingbox, ale nějak se mi to nepodařilo rozchodit. A i tak je to na dlouhé večery s kódem (script>sheet>graph).
Narazil jsem na RRDtool (i zde), ale konfigurace a skriptování v linuxu je pro mě strašně na dlouho. Učil bych se to od začátku (a pak zase zapomněl)
Existuje Zabbix - u toho ovšem moc nevím, kam bych to nainstaloval. Server doma nemám. Ale našel by se WiTi board s openWRT, ale pohořel jsem na instalaci a konfiguraci. Použít něco na tom openWRT by bylo ideální. Dávám tam teď 2TB disk a bude to fungovat jako vzdálená záloha fotek.
Koukal jsem na Blynk - ovšem zatím jsem to nezkusil naživo, tak nevím, jestli je to ono. Hlavně mi tam vadí, že nemají žádné webové rozhraní.
Jako nevhodnější se mi nakonec snad jeví zdejší OpenFVELog. Nicméně admin se zdá zaneprázděný a webový konfig zatím není funkční, tak se mi nechce ho zatěžovat jěště víc.

Nějaké rady?
Kdyby někdo potřeboval, mohu na oplátku pomoci s konfigurací PLC od Domatu a podělit se se svým kódem.

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: pát úno 02, 2018 9:16 pm
od luky
Pro úplnost - takhle teď vypadá webové rozhraní PLCčka. Bohužel ty grafy tvoří javascript v prohlížeči. Takže zavřením okna prohlížeče se data ztratí... Pro odladění je to dobrý, ale pro delší logování je to k ničemu.

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: pát úno 02, 2018 10:03 pm
od rottenkiwi
No žeby logovanie bol až taký veľký problém, to sa mi nezdá.
Ja to mám vyriešené pomocou dvoch Arduín s 2 x 2 GB uSD.
Spolu za skoro 4 r. cez 3000 súborov, cca. 1 GB.

Kópia ide každý deń na jedno SSD, kópia kópie na ďalšie
a ešte ďalšie logovanie do servera Orange PI, spotreba 5 W, 16 GB uSD.

Takže ak niekto dá toľké prachy za systém, ktorý nemá logovanie,
tak za cenu 2 x Arduino + karty + Orange Pi sa to dá urobiť s 5-násobnou redundanciou.

Žeby naraz odišlo 5 kariet alebo SSD na roznych miestach s roznymi zdrojmi sa mi nezdá reálne.

K tomu sa dá urobiť kód v C, C++, C# či Pythone alebo aj js a urobiť si dáta aké chcem,
vypustiť to v XML alebo inak a možem to švacnúť von cez nejaký port, tak to mám
prístupné aj keď nie som doma.

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: sob úno 03, 2018 12:22 am
od gupa
A přes ten jejich myIO server a krabičku by to nedávalo "nějaké" řešení?

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: pon úno 05, 2018 9:05 am
od luky
@gupa: Ten myIO server se mi nezdá, že by to řešil a investovat do další krabičky se mi upřímě moc nechce.

@rottenkiwi: Děkuji za velmi přínosný příspěvek. Moc jsi mi pomohl.

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2019 12:42 pm
od dracekvo
Potřebuji pomoct. Jsem z toho nějaký zmateným, dělám jen Siemens S7-300 a vejš.

Mám logo 0BA8.
A potřebuji nějak udělat abych si dvěma tlačítkama zapojenejma do vstupu (+ a -) ovládal výstup pro regulaci velké plotny.
V rozmezí 0-100% v šířce 10 vteřin.

Takže třeba na 50% bude 5 vteřin sepnuto a 5 vteřin rozepnuto.

Už tu nad tím laboruju pomalu půl dne a vytvořil sem pomocí asynchronous pulse generator co potřebuju. Ale nevím jak pomocí tlačítek měnit hodnoty.

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2019 1:08 pm
od pezizka
Vždyť na Logo! nejsou tlačítka + a -. Které chceš použít?

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2019 1:10 pm
od dracekvo
dracekvo píše:dvěma tlačítkama zapojenejma do vstupu (+ a -)


tj fyzická tlačítka

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2019 1:12 pm
od pezizka
Myslíš dvě tlačítka (externí) zapojená na dva DI. Je tak?

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2019 1:13 pm
od dracekvo
Áno.
Protože ovládání tlačítkama přímo na logu je docela user unfrendly. Navíc mám verzi na 230V, takže by bylo vhodné to celé raději schovat do krabky.
Ale už sem to s logem vzdal. Asi si naprogramuju S7-1200. Bude to rychlejší než se trápit s tímto nelogickým bazmektem :D

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2019 1:16 pm
od pezizka
A chceš do asynchroního generátoru dosazovat hodnoty jakoby velmi hrubé střídy. Chápu dobře?

Re: Regulace topení pomocí PLC

PříspěvekNapsal: stř úno 20, 2019 1:20 pm
od dracekvo
Mě je jedno jestli to bude řešené přes asyncrhonní generátor nebo nějak jinak.
Ale potřebuju aby se mi výstup spínal
třeba při výkonu 5% by 0,5 vteřiny byl sepnutý a 9,5s vypnutý.

Po stisku tlačítka + by se třeba výkon navýšil o 5% a výstup by byl 1s zapnutý a 9s vypnutý. A takto furt dokola v rozmezí 0-100%.

Mě to vůbec nejde do hlavy ten systém programování loga. Ani sem nebyl schopný si udělat blbý čítač, který by mi při stisku tlačíka + do nějaké hodnoty přidal +1 a stiskem tlačíka z té hodnoty -1 odebral.
Ve vyších řadách je na to přímo funkce ADD a SUB.