Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon črc 23, 2018 6:43 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod abrams » pát úno 12, 2016 8:14 am

Zdravím ,

pěkně navrženo :handshake: .

Mě stačí jeden upravený stykač 425 22 v přepínacím zapojení ;) bez maléru funguje přes dva roky :mrgreen: , ikdyž bych jej rád trochu upravil ... na nulovou spotřebu (bistabilizací) , pořešil sinchronizaci houpačky DS a houpačky měniče pro přepnutí při minimálním rozdílu potenciálu DS / měnič a ještě přihodit detekci výpadku DS s ovládáním měniče 8-) . Jenže potřebného času se nedostává :( ... mám rozdělaných moc projektů :? a v hlavě se furt klubou další a další :wall: . Dám vědět , bude-li o čem ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2161
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 226

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Frenky » pát úno 12, 2016 3:38 pm

brumlaj píše: Frenky a kdo má čuchat v jakém měřítku to je kreslené? ;-) (prej profi...) Ale ruku na srdce - díky za Tip a Tvou práci pro komunitu.


Měřítko se tam nějak při něčem asi píše samo, nevím, ale abych studoval návod, znáš to. Pro mne je měřítko na elektrické schéma nepodstatné. Jo při kreslení elektriky v baráku by se šiklo.

Klasická situace. Potřebuji nakreslit schéma. Na PC nic kloudného na kreslení není. Použiju strejdu googla. No a pak si vyberu ten první, který na mě mluví Česky a dokážu ho rozjet bez návodu.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 630
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Frenky » pát úno 12, 2016 3:51 pm

kodl69 píše:K tomu schématu: stykače by měly být mechanicky navzájem blokovaný, jenom přes pomocný kontakty je málo. Může přijít chytrák a stisknout oba dva ručně zároveň, navíc správně spečený kontakty to taky neodhalí.


To je sice všechno pravda. Mechanicky svázané stykače jsem dnes měl v prodějně ELCO v ruce. Stály jenom 2 800,-Kč. Byly sice na DIN lištu, ale do toho vyfoceného rozvaděče by se určitě nevešly. Kdyby to měl být velký projekt (do domu), tak do toho jdu, ale tohle bylo zadání malého rozsahu a za co nejpřijatelnější penízky.

kodl69 píše:UPS ka na výstupu, pokud jede na baterie, tak síť IT, je to prostě "v luftě", úplně stejně jako naprostá většina měničů.
síť TT je něco úplně jinýho, to znamená, že je uzemněn střední bod zdroje. To že se naměří 110V na každé zdířce nic neznamená. Pokud mají fungovat chrániče a všeobecně ochrana v síti TNC, tak se musí jeden vývod spojit s PE.
Taky jsem měl strach, že si zničím měnič, když tohle udělám, tak jsem to napoprvé připojoval přes 40W žárovku.
Potom se dá o něčem mluvit, pokud žárovka svítí a je na ní +- 110V, tak je uzemněn střed zdroje, a "nestandartní" soustava TT, pokud nesvítí a je na ní jenom pár voltů, ne-li 0, tak je možný ten vývod natvrdo spojit s PE a tím vytvořit síť TNC nebo TNS, nebo TNC-S, jak je komu libo.


Kodl má pravdu, spletl jsem se, jedná se o soustavu IT ne TT jak jsem chybně psal. Ale za svým názorem si stojím, že valná většina malých střídačů (bez transformátoru), nepřežije uzemnění jednoho s vyvedených pólů. A protože nevím, co budu přepínat, tak raději přepínat oba dva pracovní vodiče. (L a N). Ale Kodl mě přiměl udělat provozní, žárovkovou zkoušku. Vyzkouším a uvidím.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 630
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Frenky » pát úno 12, 2016 4:06 pm

mobilik píše:Frenky, paradna praca. :wink:
Este jedna vec, mozno to pouzijes. Riesil som taktiez prepinac, ale ja som to riesil ce PLC LOGO. Tam som ale pouzil jeden stykac zo spinacimy kontaktmy a druhy z rozpinacimy. Pouzil som to tak preto aby sa usetrilo a nesla ziadna cievka. Cize na rozpinacich kontaktoch je napr. siet z menica ak je poziadavka na prepnutie, zopne stykac jeden a za nim druhy. :wink: Tym padom ak je to cez menice ta cievky neberu nic.
Ale aj tak velmi pekna schemicka. :wink:


Ano, i tuto variantu jsem zvažoval. U mě doma to takhle také mám, ještě ze starých dob, kdy jsem neměl střídač STUDER. Bohužel času je málo (přesně jak píše Abrams). U nás se říká hodně náčelníků, málo indiánů. Myslím, že tento víkend na přepínací relé přišel čas a vydlabu ho z domovního rozvaděče a zase o něco zjednoduším elektrickou instalaci u mne doma. Mimochodem stykač se mi připomenul sám tím, že se mi při pokusech dostala fáze, kde neměla, a nastal zkrat. Všechno v pohodě, střídač chtěl převzít zátěž. Jistič jistící daný okruh vyletěl. Domovní hlavní jistič vyletěl na chodbě, ale ouha. Uvedenému stykači se zkratem přilepil rozpínací kontakt a bylo po parádě. Stykač na mě vrčel z rozvaděče, jak vzteklý pes. Docela dlouho mě trvalo, nežli jsem vše povypínal, rozebral stykač a zjistil, o co jde. Takže to bylo moje dobrodružství se stykačem při zkratu.
Závěr: Takže je dobré všechny silové prvky dimenzovat nejen na pracovní podmínky, ale také na podmínky mezní.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 630
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » pát úno 12, 2016 6:04 pm

Takže chybělo mechanické blokování stykačů a proto tenhle průšvih. Mě ty stykače lC1D38 taky stály nějaký peníze, ale jistě míň než měnič, kterej by to mohl odnést, a to mechanický blokování snad bylo za 300Kč, už si přesně nepamatuju. Nulovou spotřebu řeší tzv. západky, které se domontují na stykač shora - stykač sepne pouze impulsem a dokud nepřijde impuls na cívku západky, zustane sepnutý. Vše už je vyřešeno, jenom to koupit. Předělávat stykač si teda netroufám.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2477
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 169

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » pát úno 12, 2016 6:54 pm

Není pro přepínání sítí použitelné něco jako http://www.aliexpress.com/store/product ... 70617.html
Transfer switch.jpg

Cenově je to snad přijatelné a třeba jsou uvnitř taky mechanicky blokované kontakty.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 830
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 63

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod redcrown » pát úno 12, 2016 9:45 pm

Pro neznale si lze neco precist zde. Me to trochu objasnilo problem.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Transfer_switch
redcrown
 
Příspěvky: 277
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 7

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » pát črc 29, 2016 10:38 pm

Tak jsem se do toho taky pustil, už mě nebavilo chodit přepínat ručně.
Postavil jsem si obvod pro zapínání a vypínání měniče (PJ 3000W) podle napětí baterie.
Sepne při 26V (nastavitelné) a vypne při 20,6v (nastavitelné).
Přepínání sítě jsem vytvořil z toho co bylo po ruce. Rozvaděč z nějakého stroje, stykače v něm
použitelné, mechanicky blokované 25A (LC1D25) na 24V AC. Přidáno jedno relé RP700 na 220V AC a časové relé. Funguje to tak že při připojení na síť se sepne stykač sítě. jakmile se zapne měnič, dostane se napětí na časové relé (které jsem musel použít kvůli soft startu měniče) a po jedné vteřině je sepnuto RP700, které jedním kontaktem přepíná stykače a dalšími dvěma přepíná primár transformátoru (daň za použití komponentů co dům dal, stykače na 230V AC by byly lepší). Plánuji rozšíření o proudové relé které při větším odběru přepne zpět na síť.Měnič v tomto případě zůstane v chodu. Při výpadku sítě se přes pomocné kontakty stykače připojí na spouštěcí obvod nabitý malý kondenzátor,který spustí měnič i v případě že baterie nebudou nabité (funkce UPS s prodlevou asi 2s). S Arduinem by to šlo i lépe a s více funkcemi (to možná později, tohle jsem spáchal za jedno odpoledne).
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 810
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 85

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » ned črc 31, 2016 5:30 pm

Potvrzuji že chodí jak má, přepínání blikne světly,ale televize v pohodě, noťas taky ani nepipne. Zatím jsem nevysledoval co lednice. Proudové relé už jsem objednal, tak to bude komplet.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 810
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 85

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » ned črc 31, 2016 10:08 pm

pokud dodáš na stykače západky a trochu předěláš ovládání, tak máš nulovou spotřebu v obou režimech, je zbytečný každej den spálit 0.3kWh v sepnutým stykači mrkni na tohle: viewtopic.php?f=6&t=1352&p=37388&hilit=se+z%C3%A1padkou#p37436
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2477
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 169

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » pát srp 05, 2016 11:09 pm

Tak jsem si tak přepínal jen stykače bez zátěže (při nastavování zapínání a vypínání měniče) Až se ucho utrhlo. Indukce (160VA trafo) přepínaná asi ve špatný okamžik a bylo to. Vyhodilo to 25A jistič.
V podstatě to jeden kontakt v RP700 uplně odpařilo, druhý je svařen.
Takže se bude předělávat.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 810
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 85

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » pát srp 05, 2016 11:32 pm

Další komu není rady. Snad to měnič přežil.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2477
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 169

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » pát srp 05, 2016 11:52 pm

Nic se nestalo, jen jsem chtěl poukázat na to že i malá indukční zátěž nelze podcenit. Což jsem udělal. Podle katalogu by kontakt měl vydržet 6A, a přece i tohle malé trafo se zátěží pár watů
jedné cívky stykače dokáže udělat paseku. Na přepínání sítě mám 25A reverzní stykače s mech blokováním.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 810
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 85

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod goodbie » sob srp 06, 2016 10:37 am

kodl69 píše:Další komu není rady. Snad to měnič přežil.
Těžko radit někomu kdo neposlouchá stykače můžou být tisíckrát blokované ale oblouk mezi kontakty prostě bude pokaždé a v zátěži ani nemluvím a může tam být plno volovin jako rp 700 a jiné smetí když přepínání tak s časovou prodlevou klidu mezi stykače jinak ten měnič dříve nebo později půjde do křemíkového nebe
goodbie
 
Příspěvky: 941
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » sob srp 06, 2016 11:30 am

Taky používám přepnutí s časovou prodlevou a už 2 roky OK :mrgreen: Jak velkou časovou prodlevu používáte? Původně jsem měl 1s a postupně jsem klesl na 300ms. Pod tuto hranici jsem nešel, nechci tahat čerta za ocas ať není :hell:
pezizka
 
Příspěvky: 422
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 38

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod volente » sob srp 06, 2016 5:45 pm

Nejlépe nečíst a hned někoho zdrbat. To relé přepínalo pouze trafo pro ovladaní stykačů. Na stykačích se to potkat nemohlo. Tak jsem to předělal na jeden stykač DC a druhý jsem nechal AC 24V. Trafo je stále na síti a mám prodlevu mezi sepnutím asi 0,5s. Při přepnutí síť-měnič je výpadek delší, protože měnič se nastartuje a nabíhá měkkým startem. Takže už snad nic nehrozí.
PJ to ustál bez problému, holt trafo je trafo.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 810
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 85

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod goodbie » sob srp 06, 2016 7:01 pm

nikdo nikoho nechce drbat,jen se dělíme o rady z přepínání protože nejlepší přepínání je žádné mnoho z nás pohořelo i na originál přepínání v měniči a pochopili jsme ,že tudy prostě cesta nevede a nevsázel bych na to,že PJ má trafo a je nezničitelný jen se pro jednou se síť do trafa nedostala jinak by už měnič byl po smrti ať má trafo nebo nemá holt klika jako prase.
goodbie
 
Příspěvky: 941
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » sob srp 06, 2016 7:40 pm

pezizka píše:Taky používám přepnutí s časovou prodlevou a už 2 roky OK :mrgreen: Jak velkou časovou prodlevu používáte? Původně jsem měl 1s a postupně jsem klesl na 300ms. Pod tuto hranici jsem nešel, nechci tahat čerta za ocas ať není :hell:


Ja mám oneskorenie až 5 sekúnd. Kvôli tomu, že rýchle zapnutie a vypnutie spotrebičom nemusí robiť dobre. Alebo to nevadí? Takto nechávam 5 sekúnd priestor aj na vybitie kondíkov v zdrojoch a podobne.
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://homeinfo.sk/e?user=viktor
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 404
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 14

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mypower.cz » sob srp 06, 2016 8:53 pm

ixo píše:Takto nechávam 5 sekúnd priestor aj na vybitie kondíkov v zdrojoch a podobne.


To kdyz se vsechno pekne v zapnutem stavu vybije tak po prepnuti to musi byt pekna proudova slupka.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3225
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 146

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pezizka » sob srp 06, 2016 10:11 pm

ixo píše:Ja mám oneskorenie až 5 sekúnd. Kvôli tomu, že rýchle zapnutie a vypnutie spotrebičom nemusí robiť dobre. Alebo to nevadí? Takto nechávam 5 sekúnd priestor aj na vybitie kondíkov v zdrojoch a podobne.

Záleží na tom jak co. Lednici a mrazák nechám oddychnout 5 min :) Nikam tyto spotřebiče nešturmují, jen se po relativně rychlém přepnutí (oněch 0,3s) mají potíže zbrchat :( Taky klima (naprosto tupá) musí mít oddechový čas aspoň 1,25 min, jinak ač má 850W ji Victron 1200VA není schopen dát. Prostě se musí odtlakovat. Ale o těchto spotřebičích jsem mluvit nechtěl, ten čas je vyšší z jiných důvodů jak dohoření oblouku mezi kontakty. Ale právě o tento čas mně šlo. Ty kondíky v různých zdrojích vytvářejí při sepnutí neuvěřitelné proudové špičky, a tady by asi byla na místě právě rychlost přepnutí. Asi jsem dostatečně přesně nenapsal otázku. Jde mi pouze o moment hoření oblouku mezi kontakty a alespoň u mne 0,3s :yes: Jste někdo dlouhodobě níž s časem? Já mám bobek :|
pezizka
 
Příspěvky: 422
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 38

PředchozíDalší

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'