Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát črc 20, 2018 1:30 pm


WATTrouter v ostrovním systému??

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

WATTrouter v ostrovním systému??

Příspěvekod RRR » ned zář 21, 2014 7:28 am

Už delší dobu přemýšlím jak "ovládnout" WATTrouter v ostrovním systému.
Jde o to, jak ho řídit, aby dokonale zužitkoval přebytky. Chtěl bych k tomu využít výkonový ofset a součet výkonů všech fází.
Pokud bych přes výkonový ofset nastavil stálou spotřebu např. 1500W (podle výkonu FVE) a dokázal "nasimulovat" vstupům 3x zátěž 500W neodebíral by WATTrouter nic. Pokud by byl přebytek, stačilo by skokově (plynule) vypnout jeden vstup a rázem by začala spotřeba 500W např. do bojleru. Pokud by byly stále přebytky vypnul by se další vstup a pak třetí.

Jenže jak "jednoduše" nasimulovat WATTrouteru tu zátěž?

Mám model M s měřením každé fáze zvlášť přes měřící modul, který používá proudové transformátory TALEMA AC1050.
http://www.nuvotem.com/en/products/pdf/AC-1050%20Jun-06.pdf

parametry vstupů z technické dokumentace:
vstupy WattRouter.JPG


Vstupy musí být proudové a ještě k tomu střídavé! Nemá někdo s něčím podobným zkušenosti, nebo nějaký nápad jak takový signál vytvořit??

Díky za každou radu.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 144
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 5

Re: WATTrouter v ostrovním systému??

Příspěvekod Kostěj » ned zář 21, 2014 3:37 pm

RRR píše:Jenže jak "jednoduše" nasimulovat WATTrouteru tu zátěž?
Mám model M s měřením každé fáze zvlášť přes měřící modul, který používá proudové transformátory TALEMA AC1050.
Vstupy musí být proudové a ještě k tomu střídavé! Nemá někdo s něčím podobným zkušenosti, nebo nějaký nápad jak takový signál vytvořit??

Já bych sáhnul do šuplíku, vytáhl tři maličká trafa na 220V, protáhl trafem jeden závit zvonkového drátu (dneska z eternetového kabelu) a ten drát protáhl několikrát tím proudovým trafem. No a podle proudu bych přidal/ubral závity případně prodloužil ten drát. Hloupá na tom jsou ta tři trafa. Nejsem si ale jist, zda je to přesně to, co potřebujete (já mám GreenBono, WATTrouter neznám).
Kostěj
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputation: 6

Re: WATTrouter v ostrovním systému??

Příspěvekod RRR » pon zář 22, 2014 4:11 pm

No, není to přesně to co bych si představoval, ale také je to varianta. Jen nerozumím tomu " protáhl trafem jeden závit zvonkového drátu" jak to myslíte, kudy?
Nejlepší by bylo ten signál rovnou něčím (PLC, Logo!,nějaký převodník nebo obvod?) generovat a pouštět ho na vstupy WATTrouteru.

A GreenBono je možné nějakým způsobem ovládat?
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 144
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 5

Re: WATTrouter v ostrovním systému??

Příspěvekod ota » pon zář 22, 2014 5:29 pm

Tohle je přesně ten případ, kdy se bavi ajťák s elektrikářem a jeden druhému nerozumí, protože jeden chápe nuly a jedničky a druhý zas volty a ampéry ....
Neberte si to pánové špatně, jen mě to pobavilo, ale nemyslím to zle. V životě se stávají horší věci.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1241
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: WATTrouter v ostrovním systému??

Příspěvekod Kostěj » pon zář 22, 2014 7:42 pm

RRR píše:...Jen nerozumím tomu " protáhl trafem jeden závit zvonkového drátu" jak to myslíte, kudy?

Na obrázku je příklad. Chybí připojení 230V a odvod z proudového trafa. Původní sekundár trafa zůstane nezapojený. Červený drát zde představuje "půlzávit" trafem 230V a asi pět závitů proudovým trafem. Trafo je 230V/12V.
Přílohy
ProudTrafo.jpg
Kostěj
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputation: 6

Re: WATTrouter v ostrovním systému??

Příspěvekod RRR » úte zář 23, 2014 7:42 am

Díky za obrázek, teď už rozumí i ajťák ;)
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 144
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 5

Re: WATTrouter v ostrovním systému??

Příspěvekod RRR » ned zář 28, 2014 9:05 am

Tak jsem zkoušel jednoduchý obvod přes CM555, snažil jsem se docílit frekvence 50 Hz ale WattRouter chvíli ukazoval spotřebu a chvíli zase přebytky. Pak jsem přišel na to, že je to tím, že frekvence vstupu musí být přesně sfázováná se vstupem L1, který napájí Wattrouter. Přes to trafo viz obrázek výše od Kostěje to opravdu funguje. Bohužel nejúspornější trafo, které jsem doma našel má klidovou spotřebu 1,1w :( .
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 144
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 5


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'