Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned lis 18, 2018 2:16 am


Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + DIN

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
PředchozíDalší

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod abrams » ned črc 19, 2015 9:57 pm

Zdravím ,

... a nestačil by k tomuto účelu Amploc ? Ten dle datalistu reaguje v řádu ms - já jim informativně měřím odběr celýho domu ( žádný přesný odčítání hodnot , jen bagraf s 10-ti LED :D ) a dle chování už dovedu určit co se zrovna děje :arrow: každý spotřebič se chová jinak a LED-ky to pěkně ukážou :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2305
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod kodl69 » ned črc 19, 2015 11:30 pm

stačilo by i proudový trafo, ale bylo by moc práce to nějak rozumně zpracovat pro arduino, a tady bude jako vedlejší produkt skutečná okamžitá spotřeba domu. Pokud tam dám proudový trafa třeba 50/1A, tak musím dodělat nějaký zatěžovací odpory, zesilovače, usměrňovače a připojit k arduinu, takhle zapojím přímo impulsovej výstup elektroměru k digitálnímu vstupu arduina a je hotovo. Samozřejmě pokud bych měl spotřebiče s cos fi <0,9 tak bude skutečný proud výrazně vyšší než to co měří elektroměr (ten měří jen činnou složku) ale výkonný spotřebiče mám doma jenom čistě odporový, takže o tohle obavu nemám. A vyrábět nějaký proudový trafa s velkým převodním poměrem se mi jaksi nechce, kdoví jak by to bylo s linearitou a vůbec...
To Abrams: na podobným principu se prodává nějakej aparát, kterej si "naučíš" na svoje spotřebiče a on ti pak řekne, co máš zapnutý a co kolik elektriky co spotřebovalo. Akrát netuším, jak rozliší třeba žehličku a plotýnku na varné desce, velice podobný odběr i četnost spínání .
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2884
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod brumlaj » pon črc 20, 2015 7:00 am

Netřeba snad dělat vše znovu, když už je k volnému použití udělátko, ne?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod rob.brno » pon črc 20, 2015 8:14 am

kodl69 píše:Tady někdo dával popis úpravy elektroměru na větší počet impulsů, ale nemůžu to najít, netušíte někdo jak na to?

Tady to je: viewtopic.php?f=61&t=1132
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod abrams » pon črc 20, 2015 9:49 am

Zdravím ,

... a co takhle 12.800imp/1kWh z elektroměru s nepřímým měřením ? Tu nakupuju : http://www.elektromery.com/index.php?action=tovar&id=113 :D .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2305
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod kodl69 » pon črc 20, 2015 10:21 am

Taky ne, potřebuju jednotlivý fáze, pokud bude v jedné 50A a v dalších dvou nic, tak tohle nebude fungovat.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2884
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod abrams » pon črc 20, 2015 11:34 am

kodl69 píše:Taky ne, potřebuju jednotlivý fáze, pokud bude v jedné 50A a v dalších dvou nic, tak tohle nebude fungovat.

... že by 3f elměr nefungoval na 3 x 1f ? Tak vůbec nechápu proč ten můj takhle normálně funguje :dontknow: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2305
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod brumlaj » pon črc 20, 2015 12:07 pm

souhlas s abramsem, to by bylo fajn, kdyby distribuční společnost účtovala pouze při odběru ve všech fázích ;-) A je pravda, že stačí jmenovité napětí v jedné fázi aby elektroměr měřil výkony v kterékoli fázi. Sic. to na S0 výstupu sčítá což by mohl být onen nedostatek, ale funguje to.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod rva » pon črc 20, 2015 12:19 pm

A což něco takového?
http://www.aliexpress.com/item/10-40-22 ... 03554.html
Má to jak optický, tak pulzní výstup. Já zatím odečítám ručně, ale rok provozu zatím přežil.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 965
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 83

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod kodl69 » pon črc 20, 2015 3:30 pm

Zase nečtete to co píšu nahoře. Mám jisitič 3x20A. Potřebuju hlídat maximální odběr, a to kupodivu v jednotlivých fázích. Co je na tom divnýho? Nejde mi ani tak o měření kolik, ale o to, abych nechodil pořád natahovat jistič. (12kW v přímotopech, 2x sporák, 2x boiler, a spousta spotřebičů co chvilku berou 2kW). Předpokládám, že díky novému energetickému zákonu tohle v prosinci budete řešit všichni.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2884
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod bylg » pon črc 20, 2015 5:52 pm

A co jednotlivé měřiče spotřeby na DN lištu v rozvaděči např.http://www.viola.cz/produkty/elektromer ... cd-displej , nebo i s mechanickým zobrazováním.
bylg
 
Příspěvky: 102
Registrován: ned úno 08, 2015 8:01 pm
Reputation: 0

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod rva » pon črc 20, 2015 6:24 pm

HJ306 proudový odlehčovač. Nastavíš si přes DIP 20 A a přes stykač odpojuješ vhodné spotřebiče. Instaluje se za hodiny. Dražší a funkční. Používám.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 965
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 83

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod kodl69 » pon črc 20, 2015 7:07 pm

To Brumlaj: Díky, skoro sem ten odkaz přehlídl, to bude to co potřebuju. Ty proudový čidla sou ok, hW za 60liber fakt nekupuju, stačí arduino uno za kilo a ty proudový sondy jsou na ebay po 120Kč.... Pár odporů a kondíků na vstupy neřeším, to je korunová záležitost, hlavně že už někdo zmákl ten soft na měření toho střídavýho proudu, do toho se mi fakt nechtělo. Data asi budu odesílat po síti, celkem se mi osvědčuje jednoduchý webserver nebo http get, jde to omrknout prohlížečem, a jdou tak zkomunikovat arduina se síťovkama mezi sebou.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2884
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod kodl69 » úte črc 21, 2015 6:59 am

o hj 306 vím, ale díky nestandartnosti instalace u mě v domě je nepoužitelný - stykače od boilerů a přímotopů jsou v samostatném rozvaděči v jiné místnosti než hlavní rozvaděč, takže by musel následovat nějaký převodník signálů pro stykače pro přenos, třeba RS422, LAN, WIFI, a to už cena začíná být astronomická...Tohle bude asi ok, celkem to zapadá do mé koncepce automatizace.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2884
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod rva » úte črc 21, 2015 8:02 am

Mám to taky nestandard (kdo mohl kdysi předvídat, jaké dráty kam natahat), takže zatím obsluhuji přes stykač jednu zásuvku (spirála boileru, občas klimatizace). Další (rychlovarka, trouba, varná deska) chci řešit přes RF vysílač/přijímač. Mám nějaké čínské skládačky, až bude čas a nálada, tak to chci nějak přeskládat a ověřit.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 965
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 83

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod tom.i » pon dub 18, 2016 9:35 pm

Vidim, ze se tu po tech par mesicich rozjela pekna diskuze. Nakonec jsem koupil EMF-1 na mereni spotreby spotrebicu v zasuvkach. Problem ovsem nastava u mereni lednice, mikrovlna a trouba za ktere se uz nedostanu, nebo vzhledem k moznosti zapojeni se tam merak nejde strcit a pak indukce, ktera je napojena na 3faze. Tu nezmerim nicim :)

Tak jsem se rozhodl, ze si budu merit spotrebu pomoci blikajici LED na elmeru, ktere mame vsichni v byt.jednotce dule v rozvodnici.
Pro jistotu jsem napsal na EoN, zda-li je to mozne, a bohuzel. Napsali, mi ze je to neopravnene zasahovani do okoli mericiho pristroje, ze mi to nepovoli. Pry leda abych si koupil svuj vlastni podruzny elektromer.
Zezacatku se mi to nelibilo a rikal jsem si, ze si to vzdalene mereni udelam, ale pak se mi to rozlezelo v hlave a rekl jsem si, ze nebudu radeji riskovat pokuty a koupim nejaky elektromer.
Puvodne jsem chtel tento:
http://www.elektromery.com/product/trif ... ereni-1/18
Pak mi ale kamos eletrikar rekl, ze abych nesel do neocejchovaneho elmeru, ze pry mivaji az 10% rozdilne mereni nez ocejchovane a ze bych mohl potom pripadne s ocejchvanym elmerem na EoNu nahlasovat, ze maji spatne meridlo nebo tak.
Tak nakonec budu kupovat asi tento:
http://www.elektromery.com/product/trif ... jch_-p/109
(Otazka je, zda-li S0 bude potrebovat take nejake napajeni. Nekde jsem cetl, ze potrebuje od 12-27V, ale k tomuto elmeru jsem se nedocetl. Asi budu muset zaslat dotaz na eshop.)

Zas by to resilo problem s moznosti odecitani hodnot rovnou do Arduina, nebo RaspberryPi primo v rozvodnici, jelikoz zde mam uz RaspberryPi na mereni teploty na pude. Snimani teplot by se uz nejak zvladlo, bud blikajici LED s fototranzistorem, nebo S0.

Myslite, ze je to dobra volba? Jak mate reseno vy?
tom.i
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte črc 29, 2014 7:26 am
Reputation: 0

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod kodl69 » pon dub 18, 2016 10:03 pm

SO je něco jako spínací kontakt - prostě vyvedenej C-E tranzistoru z optočlenu. Takže napájení potřebuješ, nejlépe to udělat jako je v klasickým PLC, proud cca 10mA, stačí 5V. S tím cejchovaným - necejchovaným: EON tě stejně odkáže někam, a za 1500Kč bych si raděj něco dopřál. Vím o spoustě firem, kde mají necejchovaný odečtový elektroměry a největší rozdíly v měření vznikají z důvodu toho, že dotyčnýmu trvá dva dny, než všechny v areálu odečte.
Možná bych to řešil raděj třemi jednotlivými elektroměry, budeš mít přehled o každé fázi zvlášť, a nebo něco hotovýho:http://www.elkoep.cz/produkty/mereni-energii/
a nebo opensource:https://openenergymonitor.org/emon/ - tady řeší i připojení SO elektroměru a je to s arduinem, takže za pár korun.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2884
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod ota » úte dub 19, 2016 6:40 am

Jak říká klasik: "Zkus to bezdrátově milý Marconi"

Kodl, nefungovalo by ti toto:
http://www.ebay.com/itm/Wireless-Meter- ... Swd4tT6KiK
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1351
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 204
 
  • 0


Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod rob.brno » úte dub 19, 2016 6:50 am

tom.i píše:Myslite, ze je to dobra volba? Jak mate reseno vy?


U S0 jen pozor na polaritu. U těch Manalerů je to vlastně optočlen s dalším trandem na výstupu.

A ta úprava elměru od solárníka má četnost cca 500 000 pulzu na kwh, takže do 1vteřiny registruje i výkony kolem 5W, navíc ukazuje i směr toku proudu(spotřeba-výroba).
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 9

Re: Mereni elektricke energie (spotrebovane spotrebicem) + D

Příspěvekod tom.i » úte dub 19, 2016 8:01 am

Diky za odpovedi ;)
kodl69 píše:Možná bych to řešil raděj třemi jednotlivými elektroměry, budeš mít přehled o každé fázi zvlášť, a nebo něco hotovýho:http://www.elkoep.cz/produkty/mereni-energii/
a nebo opensource:https://openenergymonitor.org/emon/ - tady řeší i připojení SO elektroměru a je to s arduinem, takže za pár korun.

- 3mi samotnymi elmery mne to taky napadlo, ale elektrikar mi rikal, ze by byl problem s propojenim zeme vsech 3.
- To reseni od http://www.elkoep.cz vypada pekne, ale bojim se toho, ze to bude draha zalezitost, jelikoz tam nemajou nikde na webu ceny. Ono by od nich stacil jenom to snimani jako je od openenergy.org to jeji emonTx s jednotlivymi objimkami na mereni. Mozna by to mohlo stacit.
- Tim se dostavam k openenergy.org, jejich reseni je fajn, i ty 2000,- za emonTx V3 by se dalo prezit, ale zda se mi, ze to jejich meraci zarizeni je trosku velke. Jsem omezen mistem v rozvodne skrini, mam uz volno tak na 4 nebo 5ti modulovy prvek a jinde v byte to nemam kam dat. To vite, byt je byt.

ota píše:Jak říká klasik: "Zkus to bezdrátově milý Marconi"

Kodl, nefungovalo by ti toto:
http://www.ebay.com/itm/Wireless-Meter- ... Swd4tT6KiK

- Bezdratove u me neni problem :)
- To z eBaye vypada pekne, skoda, ze to v sobe nema vicero senzoru.

Stejne, vsechny ty reseni v sobe maji ty krouzkove objimky na mereni prutoku proudu a elm.indukce z objimaneho dratu, ale spis by me zajimalo, jestli se to da aplikovat hlavne do rozvodne skrine, jelikoz nikde jinde misto nemam, a vsechny kabely jsou zabouchany do zdi (necekane). A jestli tyhle senzory (objimky) muzou byt vedle sebe. Mno proste, ze v rozvodnici je drat vedle dratu, tak jestli to nebude nejak ovlivneno nebo tak.

rob.brno píše:U S0 jen pozor na polaritu. U těch Manalerů je to vlastně optočlen s dalším trandem na výstupu.

A ta úprava elměru od solárníka má četnost cca 500 000 pulzu na kwh, takže do 1vteřiny registruje i výkony kolem 5W, navíc ukazuje i směr toku proudu(spotřeba-výroba).

- O S0 a polarite uz jsem si neco cetl, a vim ze je tam s tim problem a moznost odpaleni S0 merici casti. I tak dekuji ;)
- Mohu se zeptat, kde hledat ten elmer od pana "solarnika"? A pripadne za jakou cenu a nejake informace? (3f, velikost, spotreba,..)

Jeste jednou vsem dekuji za odpovedi ;)
tom.i
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte črc 29, 2014 7:26 am
Reputation: 0

PředchozíDalší

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: 1lubos1 a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'