Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon říj 22, 2018 9:06 am


ČEZ -> 278V v zásuvce

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod Tulen007 » ned črc 27, 2014 8:33 pm

Po dnešním laborování s mojí malou FVE jsem jako vždy v rozvaděčích pro jistotu všechno změřil. Dělám tak vždy a zarazila mne jedna věc ..... Na všech třech fázích z ČEZ jsem měl 278V a mezi fázemi 470V.

Je toto normální ?

Nejprve jsem myslel, že mi něco z FVE utíká, ale potom jsem zjištil, že je to blbost a ověřil u souseda.

Co na to spotřebiče ? Jak postupovat proti ČEZ ?

Osobně jsem se domníval, že je to normované a nemůže k tomuto dojít.
Tulen007
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte bře 04, 2014 3:08 pm
Reputation: 0


Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod Tulen007 » ned črc 27, 2014 8:50 pm

vesnice ano, trafo nevim kde je, netuším

normálně mám vždy těch 240V, proto mne to zarazilo.
Tulen007
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte bře 04, 2014 3:08 pm
Reputation: 0

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod brumlaj » ned črc 27, 2014 11:42 pm

Podívej, pokud jsi to nezaznamenal měřákem s platným cejchem, tak s tím neuděláš nic. Pokud máš měřák s platným cejchem a nemáš nic spálené, nevznikla Ti škoda, neuděláš nic. Stačí to jako návod propříště? Jo a nezávislý svědek je k nezaplacení.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod mobilik » pon črc 28, 2014 12:36 am

Preto som spominal dedinu a trafo, moj kolega byva takto a ma stale zvysene napatie v sieti a nevie stym uz roky nic spravit, ziadne staznosti a pidobne nepomahaju. Zato elektronika odchadza pravidelne... :roll:
mobilik
 
Příspěvky: 1751
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod jose » pon črc 28, 2014 5:54 am

Trafo se dá přehlídnout, ale většinou ho najdeš tam, kde do vesnice přes pole přichází vedení vysokého napětí. Vedení už v terénu nebo na mapě lehko najdeš. 278 V je hodně, rozhodně mimo normovaný rozsah. Ještě taková otázka, za kolik jsi koupil to měřidlo? Není příliš levné? A co baterka v měřáku, není vybitá?
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod brumlaj » pon črc 28, 2014 6:15 am

Mobiliku, jediné co na distibuci platí je výstup z cejchovaného přístroje podpořený žalobou o náhradu škody za zničenou elektroniku. Je-li cejchovaný přístroj majetkem soudního znalce, pak je vyhráno. Po podání žaloby se velmi rychle dají věci do pohybu.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 28, 2014 6:31 am

Rekl bych ze domahat se cehokoliv od kohokoliv jineho silou (pravni cestou) v tomto state a v soucasne nastavene spolecnosti je pracnejsi a nemusi vzdy vest k dobremu vysledku a dobrym vztahum. Mozna jestli se na to nevykaslat a zajistit si 230VAC svych vlastnich z offgrid menice s cistym sinusovym vystupem a poradne rozsirit svou vlastni FVE. Pokud ani ten nebude davat 230VAC, pak jiny od jineho vyrobce bezpecne 230VAC stabilne davat bude, tim jsem si jisty :)) A to vse bez soudnich tahanic, zadelavani si na dalsi klacky pod nohy od dodavatele prave za ony soudni tahanice, atd .. Jen muj nazor. :))

Na 270-280VAC bych poridil dobijec, ktery umi rekneme 110VAC - 400VAC a vystupem ma krasne ciste DC napeti pro nouzove dokrmeni baterii :)) A je vyreseno.. opet bez soudnich tahanic :D
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Nominujte MyPower.CZ v soutěži Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3327
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 176

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod brumlaj » pon črc 28, 2014 7:03 am

K tomu soudu nedojde, distributor velmi dobře ví, že tahá za krátký konec, dokonce se bude chtít domluvit na stažení /nepodávání, ale musí cítit, že je člověk silný v kramflecích. Takových obejdů co si furt na něco stěžujou má každý den tunu, tak to odpálkovává. My si pomůžeme admine, ale nějaký kolega mobilika může mít na samodomoelektro svůj vlastní názor a za sebe - informuji ale nepřesvědčuji, člověk si přesvědčováním obvykle udělá zlou krev mezi známými.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod PavelR » pon črc 28, 2014 7:10 am

Pro zacatek: A zavolal jsi tam a nahlasil trebas poruchu? Zkusit to probrat na lince uvidi se co maji za predepsany odpovedi.
PavelR
 
Příspěvky: 1680
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod mypower.cz » pon črc 28, 2014 7:24 am

brumlaj píše:samodomoelektro


Menice axpert trebas, nebo studer, nebo PowerstarIR jsou samodomoelektro? UPS je samodomoelektro ? Pracka je spotrebic. ... Co tedy neni samodomoelektro ? Podani veci k soudu ? :D

EDIT: nemyslel jsem to tak jako ze udelat z neho ostrovnika, jen proste je to jedno z reseni aniz by muselo dojit k zalobam :) Navic se dotycny neco noveho i nauci :)
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Nominujte MyPower.CZ v soutěži Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3327
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 176

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod honzasl » pon črc 28, 2014 9:43 am

Přepětí: nedělat drama, neposílat obálky s antraxem k distributorovi, neházet cihly do oken. Obrátit se na někoho se slušným záznamovým měřákem, proměřit. Pokud problém přetrvává, obrátit se na distributora, reklamovat kvalitu EE, bude dosazeno měření které zaznamená kvalitu napětí (EN 50160), bude vyhodnoceno, vyřešeno.

Distributor někouše, ale je potřeba jednat korektně a slušně - na druhé straně jsou taky jenom lidi a ti lidi jsou jen zaměstnanci, kterým je jejich zaměstnavatel u prdele a nehodlají někomu dělat problémy. Když je tam porucha, bude hledáno řešení.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
honzasl
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm
Reputation: 31
 
  • 0


Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod emsi88 » pon črc 28, 2014 10:10 am

S tym mam cestvu skusenost(vychodoslovenska energetika). Pred par mesiacmi sa nieco stalo, zacalo kolisat napetie, kedykolvek blikali ziarovky, v praci sa prepinali UPSky, niekedy vobec necheli bezat zo siete. Bola ohlasena vymena trafa, elektrikari o par tyzdnov prisli, komplet vymenili tansformator aj zo skrinou. Kolisanie napetia zmizlo, ale nastavili vysoke napetie okolo 250V(som asi 100m od trafa).

Takto to bolo dalsich par tyzdnov, sa nam rychlo palili klasicke ziarovky, niektore upsky casto cvakali. Volali sme teda do elektrarni, pani zaregistovala staznost a ozval sa pan ktory riesi "poruchy" a vysvetlil, ze pokial to nie je nad +10% co je podla normy, ktoru maju a ktora je prevzata pre celu EU, tak to nie je dovod na reklamaciau a nebude to riesit. AK by to vtraj boolo viac, az vtedy by to riesil.

Tak som to meral castejsie a na inej faze bolo este trocha viac a kolisalo to od 237 do 252V. Niekedy na chvilku aj 253V(merane len obycajnymi merakmi TruRMS). Tak sme napisali pisomnu staznost na "kvalitu" dodavky, kde sme popisali ze nam to sposobuje problemy, ze je to kolise az do 253V(aj ked predtym dlhe roky to bolo ok do 240V) a ze ak sa tym nebudu zaoberat, budeme to dalej riesit spolocne aj zo susedmi.

O tyzden na to, doobedu 10min. vypadok, napetie prestavene a hybe sa teraz v rozsahu 237-241V. Potom prisiel aj strohy list s vyjadrenim ze bola prestavena odbocka na transformatore a ze po prestaveni namerali na trafe 237-238-238V.

Takze skusenost celkom OK, az na neochotu cez telefon. Bez papierovho bububu kazdy na to kasle.

Takze take napetie ako si nameral, treba normalne nahlasit ako poruchu. Ak je to tak, tak to musia to spravit. Tak vysoke napetie nesplna podmienky dodavky elektriny za ktoru platis. Pripadne nech to nahlasi viac ludi, alebo napisat reklamaciu pisomne.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod xmasin » pon črc 28, 2014 6:09 pm

Doporučuju podat reklamaci na kvalitu dodávky elektřiny. Před cca dvěma měsící jsem to řešil taky, takže přijel maník z distribuce, nainstaloval záznamový měřák, nechal ho tam týden, pak ho odpojil a po cca dalším týdnu mě přišlo vyjádření, že jsou v normě, maximum bylo 242V a přišly mě i protokoly z měření. Takže bych postupoval stejným způsobem.
xmasin
 
Příspěvky: 800
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 13

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod abrams » pon črc 28, 2014 6:39 pm

Zdravím ,

... jen aby výsledek měření u Tulen007 nebyl taky v normě :uh: :arrow: zákazník na předposledním místě :hell: .
Ale třeba natrefíte na solidního a zodpovědného pracovníka , né jako já když sem po nich něco chtěl a oni že ať je už neotravuju blbostma :evil: ... jeden z mnoha důvodů proč mám FVE :yes: s*ali mě , tak teď se*u já na ně :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2282
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 242

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod xmasin » pon črc 28, 2014 6:56 pm

abrams píše:Zdravím ,

... jen aby výsledek měření u Tulen007 nebyl taky v normě :uh: :arrow: zákazník na předposledním místě :hell: .
Ale třeba natrefíte na solidního a zodpovědného pracovníka , né jako já když sem po nich něco chtěl a oni že ať je už neotravuju blbostma :evil: ... jeden z mnoha důvodů proč mám FVE :yes: s*ali mě , tak teď se*u já na ně :lol: .

Elektronům zdar *cloud*


No já jsem to měl sichrovaný vlastním měřením na UPS, takže jsem si to porovnal a sedělo to. Já mám pouze maxima kolem 242/243V takže jsem, bohužel, v normě, ale třeba klasické žárovky to nějak nezvládají a tělesu v bojleru (3f) se to taky moc nelíbilo, takže jsem si musel nechat udělat zakázkové.
xmasin
 
Příspěvky: 800
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 13

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod honzasl » pon črc 28, 2014 8:00 pm

ale třeba klasické žárovky to nějak nezvládají


V každé dobré elektře mají žárovky s Un = 240 V, hodí se právě na takováhle místa.

Každý spotřebič musí vydržet 207-253 V trvale, prostě musí, taková je norma na výrobky. Pokud ne, je závada na spotřebiči.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
honzasl
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm
Reputation: 31
 
  • 0


Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod tomas » pon črc 28, 2014 8:04 pm

Moje zkušenost s předpětím v síti a distributorem.
V jedné ulici si lidé dost stěžovali že jim odcházejí spotřebiče. Distributor všem odpovídal že je vše v pořádku a v normě.
Na jednom domě jsme tam postavili FVE a ochrany nastavili dle požadavků distributora na max 253V.
Technici distributora přijeli připojit elektroměr a jak byli hotoví, tak jsem šel zapnout elektrárnu. Elektrárna zahlásila poruchu sítě - přepětí síti. Změřím napětí a 260V.
Jdu za techniky montující elektroměr a říkám jim že elektrárna nefunguje, že tam mají přepětí. Technik vzal měřák a změřil také cca 260V, řekl že mám pravdu ale že on s tím nic nenadělá, že máme napsat distributorovi a odjel.
Napsal jsem distributorovi že v síti je přepětí a že žádám o provedení měření a nápravu.
Distributor asi za měsíc odpověděl že je vše v pořádku.
Sedám do auta a jedu zapnout elektrárnu. Zapnu a znovu přepětí, měřím z žádná změna, pořád kolem 260V.
Znovu píšu distributorovi a ten odpovídá a oni mají vše v pořádku a že je problém v naší elektrárně.
Odpovídám že v elektrárně problém není, protože kvůli přepětí ještě ani po dvou měsících od montáže elektroměru nezahájila výrobu a sítová ochrana blokuje připojení elektrárny k síti.
Distributor odpovídá že povedl kontrolní věření a že u nich je vše v pořádku.
Po cca půl roce dohadování se to najednou "samo" opravilo a elektrárna najednou funguje už 3 roky bez výpadku.
Spotřebiče se nekazí a lidé jsou konečně spokojen s napětím v síti.
Distributor svou chybu nikdy neuznal, ale cestička prošlapaná ve sněhu k trafostanici mi záhadnou opravu vysvětlila.

Něco podobného se opakovalo i u další elektrárny, i když tam už ta záhadná oprava byla o trochu rychlejší.

A také máme jednu elektrárnu v místě kde je mezi fázemi rozdíl i přes 60V. Například L1 má 230V, L2=250V, L3=187V.
Tady jsem to s distributorem předem vzdal, a výrobce střídače jsem požádal o přednastavení střídače na německou normu ve které je, že se střídače nemají odpojovat, ale že mají napětí v síti regulovat svým výkonem (dynamická podpora sítě). Elektrárna sice při přepětí omezí výkon, ale neodpojí se úplně a stále vyrábí.
Hlavně že se pořád objevují informace o tom jak FVE způsobují kolísání napětí v síti a přepětí.

Maximální napětí v síti může být 264V, ale 10 minutový průměr nesmí překročit 253V.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1669
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 55

Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod honzasl » pon črc 28, 2014 8:09 pm

A také máme jednu elektrárnu v místě kde je mezi fázemi rozdíl i přes 60V. Například L1 má 230V, L2=250V, L3=187V.


To by mohla být porucha na středním vodiči - je to trvalé, nebo se to mění?
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
honzasl
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm
Reputation: 31
 
  • 0


Re: ČEZ -> 278V v zásuvce

Příspěvekod tomas » pon črc 28, 2014 8:23 pm

Ano asi problém nuláku, ale u trafa nebo některé odbočky a také v tenkých vodičích a špatného rozfázování. Jak zapne HDO tak je to nejhorší. Vyžádal jsem si mapu sítě a prošel okolí a měřil v pojistkových skříních na různých sloupech a problém by všude. Místo poruchy jsem ale nenašel. Vedení bylo i špatně dimenzované a mělo velký úbytek napětí, jak jsem se blížil k trafu tak se to postupně zlepšovalo, ale i tak byl rozdíl mezi fázemi. Nakonec jsem to vzdal, lidi na mě hleděli co jim lezu do pojistek, úzká cesta - blokoval jsem dopravu, pršelo ze sněhem, byl jsem mokrý a byla mi zima, nikdo by mi to stejně nezaplatil. Chtěl jsem si jen ověřit že je problém v síti a ne v pouze v místě připojení elektrárny a to jsem si ověřil.
Distributor o tom ví (4Q elektroměr to umí distributorovi poslat), a neřeší to, a já to distributorovi opravovat nebudu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1669
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 55


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'