Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát črc 20, 2018 1:11 pm


Jak měříte výrobu ?

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Předchozí

Re: Jak měříte výrobu ?

Příspěvekod Wagoneer » pon kvě 19, 2014 8:20 am

Botas - ještě se da použít sestava od Eniky:
http://www.enika.cz/cz/komponenty-pro-a ... 1000a,-din).html
Vychází to něco přes tři litry bez DPH.
Wagoneer
 
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 1:46 pm
Reputation: 6

Re: Jak měříte výrobu ?

Příspěvekod honzasl » úte kvě 20, 2014 7:42 am

A co ten "low-cost" převodník s výstupem S0, který akorát nemá kalibraci.

http://www.strasil.net/index.php?text=d ... -prevodnik
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
honzasl
 
Příspěvky: 264
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm
Reputation: 31
 
  • 0


Re: Jak měříte výrobu ?

Příspěvekod Kostěj » pát črc 18, 2014 2:28 pm

Nejprve popíši situaci (pokud někdo uvažujete o FVE, ať to nemáte tak blbě rozmístěné, jako jsem dopadl já). FVE 1.4kW je na střeše, měnič 1.2kW (grid-tie) je v garáži (protože se tam kabel od panelů snadno protáhl - pod taškama). Rozvaděč je komoře, tam je i hlavní přívod a na něm měřící trafo pro GreenBonO. GreenBonO je ale ve sklepě u bojleru a tak tam signál z proudového trafa jde po kabelu 5x2.5 (původně určen pro bojler, ostatní tři žíly jsou uzemněny). Evidenci přebytků mám pomocí wattmetru do zásuvky (z něj jde proud přes 2x SSR + 4x relé - vše řízeno z GreenBonO do spirál 4x230W v bojleru +2x žárovka 100W). Abych mohl ve sklepě nastavovat a kontrolovat GreenBonO, nalepil jsem na fakturační elektroměr (je před barákem) před blikající diodu fotoodpor (ze starého foťáku), po telefoním kabelu poslal signál do sklepa. Tam jsem jen přidal do serie starý akumulátorek 3,6V (z baterky ze starého laptopa) a starý analogový voltmetr 5V (citlivost 1mA). Pokud ledka nesvítí, je odběr cca 30 mikroamper, bliknutí ledky zhoupne ručku někam do 1/3 stupnice. Elektroměr má uvedeno 10 000 bliků/kWh, teď mám jeden blik za 10-20 sec, což odpovídá odběru 36W - 18W. FVE v tomhle horku dává cca 800W, spotřeba v baráku kolem 300W, zbytek ohřívá vodu v bojleu.
Pokud někdo stavíte barák, produmejte si rozvody kabelů, ať můžete mít všechno pohromadě. Dneska vím, že jsem měl mít hlavní rozvaděč ve sklepě a tam přivedený tlustý husí krk z půdy, z venku od elektroměru a taky do obýváku (monitor).
Kostěj
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputation: 6

Re: Jak měříte výrobu ?

Příspěvekod bednar » pát črc 18, 2014 10:01 pm

Mám podobnou situaci. Barák relativně nový rok 2000, stavěno svépomocí, ale tehdy jsem o fotovoltaice věděl hodně málo jestliže vůbec něco. FVE samosebou na střeše, regulátor, měnič (UPS) a baterky v garáži. Přebytky do bojleru v suterénu. Hlavní elektrorozvaděč je přes zeď garáže, což je výhoda , ale do suterénu, kde je podružný rozvaděč vede POUZE JEDEN tlustý kabel (tuším 5x4 nebo i více ). Bojler v suterénu tedy napájím přebytkama po CYKY 2x1,5, který byl původně určený pro signál HDO a tímto je nevyužitý.
Nyní se chystám rozšířit a GTI invertory a GreenBonO s fázovým řízením. Řeším teď další spirálu do bojleru případně další bojler na přebytky z GTI a kam umístit SSR a filtr. Ideální je co nejblíže bojleru, ale jak tam potom přivést signál na vcelku dlouhou vzdálenost. Prostě dneska bych barák "prošpikoval" husíma krkama a krabicema. Ale to není, tak se hledají všelijaká krkolomná řešení.
Jinak ce se týče měření výroby/spotřeby měřím pomocí 1f elektroměrů a jejich S0 výstupu ve spojení s arduinem. Funguje to velku spolehlivě. Problém je pouze v časech sepnutí HDO signálu (spínač a stykač je skoro vedle přes zeď) a naskakují tam falešné pulzy. Laboroval jsem také se snímáním LED diody fakturačního elektroměru od ČEZ, ale výsledky byly neuspokojivé a cena cca 500 kč za 1f elektroměr není zase tak velká.
bednar
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv čer 07, 2012 1:15 pm
Reputation: 1

Re: Jak měříte výrobu ?

Příspěvekod bednar » sob črc 19, 2014 8:08 am

Kostěj píše:Evidenci přebytků mám pomocí wattmetru do zásuvky (z něj jde proud přes 2x SSR + 4x relé - vše řízeno z GreenBonO do spirál 4x230W v bojleru +2x žárovka 100W).


Mohu se zeptat jaké jsou to spirály v bojleru 4x 230W ? Případně jaký je to bojler. Hledám právě pro stejný účel (GreenBonoO) nějaké vhodné malopříkonové topné tělesa pro kaskádovité spínání. Zatím mě napadlo jedině osadit do příruby bojleru návarky na malé topné tyče do koupelnových žebříků. Dělají se asi i od 200W. Případně dát třeba 3x 400W a přepínat je nějak serioparalelně a tím řídit příkon.
Momentálně mám kombinovaný 200 lit. bojler s původně 2x 1500W topnými tělesy zapojeny do serie tj. 750W.
bednar
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv čer 07, 2012 1:15 pm
Reputation: 1

Re: Jak měříte výrobu ?

Příspěvekod Kostěj » sob črc 19, 2014 1:16 pm

bednar píše: Mohu se zeptat jaké jsou to spirály v bojleru 4x 230W ? Případně jaký je to bojler.

Mám Dražický NADO 750v3. Letos na jaře jsem do něj přidával topnou přírubu TPK 210-12 na tři suché spirály. Potřebné spirály jsem nesehnal, měl jsem i nabídky na její výrobu, ale zdálo se mi to hodně peněz (cca 1000Kč/jedno těleso 2x200W). Nakonec jsem koupil v Nadeta.cz tři nejlevnější keramické suché spirály 1000W a šest topných spirál 200W (jen odporový drát rozměr 400/3,2) . Přehození topných spirál v keramickém tělese byla práce na jedno (delší) odpoledne, každé keramické těleso má teď 2 spirály (4 vývody - použil jsem normální šrouby M4). Spirála má odpor 230 ohm, při 230V je to 230W. Takhle to vyšlo i s dopravou za méně než za polovic.
Kostěj
 
Příspěvky: 84
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Reputation: 6

Předchozí

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'