Prosím zde jedna taková ideová čmáranice čím to odečíst - snad symetrický měřicí obvod bez nelinearit, kdy dělíme 4x a odečítáme 48.0V (dle nastavení pak i cokoli jiného). Tedy při měřicím vstupu na 48.0V máme výstup 0.00V (= jako vstupní napětí 48V - 48V ref je 0V to celé děleno 4 je 0V) a při 58V na vstupu máme 2.50V na výstupu (= jako vstupní napětí 58V - 48V ref je 10V to celé děleno 4 je 2.50V). Obvod je jeden OZ s jedním kladným napájením, vstupy mu pracují na hladinách 12 - 15V (takže napájení musí být přizpůsobeno tomuto stavu a bude cca +18V). Já vím, není to ideální s hlediska elegance, taky to něco zbaští ale ne z baterky. Navíc to je ale je symetrické a průhledné - mám v tom chybu? Kdyby se tomu věnovala péče, třeba by v tom šlo vykoukat ještě nějaké příjemné zjednodušení - např prosím nekamenovat za referenci 48V což je ne úplně příjemný napětí já vím, ale zase - jde o symetrii celého obvodu

Napájet z místa odkud je napájená následná logika - ten DAC a další věci. Přepokládám že nějaké zdroje tam jsou nebo budou (displej PC atd).
Teď koukám na to že díky saturaci výstupu bychom s jedním napájením nedosáhli až dolů na 48.0V (tedy aby výstup OZ byl 0.0V). Lepší než druhý zdroj (ten to určitě řeší) je sejít s referencí o 4V níže a výstup mít o 1V výš. Tedy jako 44V = 0V (nereálné - limitace výstupu OZ ale 44V nepotřebujeme měřit), pak 48V = 1V (to je náš spodní limit měření a to už by šlo a takhle se to naprogramuje v dalším zpracování) a 58V = 3.5V (a sakra - nevešli jsme se nahoře jsme přes rozsah převodníku proč není radši napájen 5V

). Takže změna a radši bysme dělili 5x ne 4x tedy aby šlo 10V na 2V? To vychází lepší a s tím se vejdem, takže místo 300k by přišly odpory 400k a pak už by se to tam porovnalo do rozsahu co máme (0-3.3V) i s tou rezervou na dolní saturaci. Šlo by takhle? Obrázek je po staru tj. nerespektuje nemožnost změřit 48V. Jo a teplotní stabilita? Daná zejména stabilitou reference (lze vyrobit celkem cokoli) a offsetem OZ (lze nastavit nebo vybrat kvalitní). Ani s jedním by asi pro tuhle přesnost (navíc v 8 bitech) neměl být problém.
Prosím o shovívavost k chybám a o kontrolu - návrh jsem udělal za 5min (jsem v práci) to daleko delší dobu píšu tento komentář. Je to námět pro diskuzi ne hotový obvod.