Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř zář 19, 2018 4:46 am


Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Předchozí


Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod abrams » stř kvě 14, 2014 10:26 am

Zdravím ,

asi vím proč nešlape ... tenhle ampérmetr je na AC proud , né DC proud :uh: . Na DC je tenhle : http://hadex.cz/r042-69c9-panelovy-mp-10a-80x65mm-vcetne-bocniku/ , ale je jen do 10A ... 20A sem tak rychle nenašel :? .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2255
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 233

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod olozx6r » stř kvě 14, 2014 10:36 am

To by všechno vysvětlovalo, ale jak jsou ty rozdíly značený? Vypadaj totožně! Sakra, potřebuju minimálně 20A, protože panely daj cca 16A... co s tím?
::fv:: 40x 225Wp, 2x120Wp, 1x20Wp = 9260Wp ::pv:: , *batt* LiIon v přípravě *cloud* *sun* zatím bez měniče, vše půjde do vody :wood:. koupím střídač 220V DC to AC
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 416
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice
Reputation: 4

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod abrams » stř kvě 14, 2014 10:47 am

Zdravím ,

liší se označením ... AC má pod znakem A vlnovku , kdežto DC má rovnou čárku .
Měřit 20A ... přebastlit 20A AC na 20A DC , nebo koupit 10A DC a posílit bočnít na 20A :arrow: hodnotu na ciferníku násobit dvema :sm1: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2255
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 233

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod olozx6r » stř kvě 14, 2014 11:01 am

Už tu vlnovku taky vidím!!! ach jo, na obrázku v eshopu nebyla, tak jsem to neřešil. Nějakej typ na přebastlení a nebo kde bych ho objednal? V hadexu nemaj, teď jsem mluvil s paní... :-(
::fv:: 40x 225Wp, 2x120Wp, 1x20Wp = 9260Wp ::pv:: , *batt* LiIon v přípravě *cloud* *sun* zatím bez měniče, vše půjde do vody :wood:. koupím střídač 220V DC to AC
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 416
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice
Reputation: 4

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod PavelR » stř kvě 14, 2014 12:20 pm

PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod PavelR » stř kvě 14, 2014 12:23 pm

ale toto je krasavec v souctu za stejnou cenu jak predchozi prispevek ... na tme taky maji pekny veci
http://www.tme.eu/cz/details/apmdca72-t ... truments/#
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod olozx6r » stř kvě 14, 2014 1:23 pm

Vypadají nádherně, ale ta cena je neuvěřitelná :-O Psal jsem sz PavelR ohledně těch ups.
::fv:: 40x 225Wp, 2x120Wp, 1x20Wp = 9260Wp ::pv:: , *batt* LiIon v přípravě *cloud* *sun* zatím bez měniče, vše půjde do vody :wood:. koupím střídač 220V DC to AC
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 416
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice
Reputation: 4

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod brumlaj » stř kvě 14, 2014 1:31 pm

Prvně než rozebereš, tak ověřit funkčnost na AC, pak rozebrat a měla by tam být usměrňovací dioda, kdyžtak popiš co vidíš.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod olozx6r » stř kvě 14, 2014 4:02 pm

Bohužel dneska už nestíhám, rodinné povinnosti,,, Jinak vevnitř je u bočníku cívka (asi bočník), malej tišťák a pak dva drátky, který vedou k prostoru rafičky. Pak to nafotím.
::fv:: 40x 225Wp, 2x120Wp, 1x20Wp = 9260Wp ::pv:: , *batt* LiIon v přípravě *cloud* *sun* zatím bez měniče, vše půjde do vody :wood:. koupím střídač 220V DC to AC
Uživatelský avatar
olozx6r
 
Příspěvky: 416
Registrován: pát dub 11, 2014 7:58 pm
Bydliště: České Budějovice
Reputation: 4

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod vladdo05 » stř srp 10, 2016 4:26 pm

AHoj,

chcem si s maleho klasickeho cinskeho ampermetra 10 A typ DH 50 spravit ampermeter s dvoma rozsahmi, ale bocnik menit nebudem, iba odpor pred meradlom.
Teraz ma 10 A rozsah bocnik cca 0,007 Ohmu, meradlo cca. 1,3 Ohmu,
ktore ma este odpor cca. 1 Ohm.

1. chcem nim merat 10 A , cize bocnik musi ostat tento, takisto aj ten odpor
2. chcem nim merat max. 1 A pri plnej vychylke a to pomocou
prepinaca odobbratim toho odporu pred meradlom aby bola vacsia
vychylka.
ALe meradlo ma aj tak malu vychylku samozrejme, potrebujem
citlivejsie, aby malo plnu vychylku pri 1A . Bocnik menit memozem,
cize musim menit meradlo,treba citlivejsie.

Meradlo musi mat este mensi odpor?Tj. hrubsie vinutie a menej zavitov?
Podla vzrorca F = NxI , kde prud I zvacsim hrubkou vinutia?Cim viac
zavitov tym vacsia sila,ale aj vacsi odpor a mensi prud. Takze asi
hruby drot a malo zavitov.

Original 1 A merace tie zas nemusia mat taky citlivy merac, lebo maju vacsi bocnik vsak?
Diky
vladdo05
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned čer 12, 2016 8:42 pm
Reputation: 0

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod kodl69 » stř srp 10, 2016 5:47 pm

měřák nemusí mít menší odpor, ale vyšší citlivost. Všechno je to ohmův zákon. Na bočníku 0.007Ohmu je při 1A úbytek napětí 7mV. Standartní měřáky jsou na 60mV (nebo 70mV, 100mV) při jmen. proudu (stejně jako ten tvůj). Takže zvýšit odpor bočníku na desetinásobek, aby správně měřil při 1A a pak dát do série s měřidlem odpor s hodnotou 9x vnitřní odpor měřidla, a máš rozsah 10A. Všechno ostatní bude podstatně složitější. Pokud je bočník dostatečně dimenzovaný, dá se odpor doladit napilováním odporových drátů, ale na desetinásobek asi těžko. Ten odpor v sérii s měřidlem je kvůli linearitě a omezení tepelné závislosti naměřené hodnoty, měl by v obvodu zůstat.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2643
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 180

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod volente » stř srp 10, 2016 8:15 pm

Já používám tento http://www.ebay.com/itm/100A-DC-Digital ... SwgQ9V3DpU
A na AC mám to stejné http://www.aliexpress.com/item/1pcs-New ... .63.ioVYEn
podsvícení se dá vypnout a přijde mě že měří docela v normě.
Cena si myslím není až tak nesnesitelná. Dají se tam ještě nastavit nějaké věci, ale zatím jsem nezkoumal. Wh si pamatuje i po odpojení, ale samozřejmě je možnost resetu.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 913
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 94

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod Viktor X » čtv srp 11, 2016 12:25 pm

Jak se chová ta hračka z ebay při spotřebě, tj vybíjení aku? O něčem podobném uvažuji, předpokládám, že ukazuje proud a výkon 0 a Wh se nemění...
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 110
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí
Reputation: 5

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod rva » čtv srp 11, 2016 12:34 pm

Taky nad tím uvažuju. SOC měřím něčím lepším a to Ah přičítá, nebo odčítá. Ale zajímalo by mě i kolik energie projde baterií a kolik jde přímo z regulátoru do měniče. Tak potřebuju něco, co měří jen v jednom směru.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 875
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 71

Re: Panelové zobrazovače Napětí a Proudu

Příspěvekod volente » čtv srp 11, 2016 4:45 pm

Protože je bočník zapojen mezi panely a baterie tak ukazuje co teče do baterií. Takže výrobu FV.
Proto jsem si ho tam zapojil, AC mám na výstupu z měniče. Takže v reálném čase se podívám a zjistím jestli je výkon větší než odběr, nebo naopak. Samozřejmě přibližně (vlastní spotřeba měniče atd.). Mě to postačuje.
Pokud nic nepřitéká ukazuje proud 0 a Wh stojí.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 913
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 94

Předchozí

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron
Reputation System ©'